Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tirnak batmasi'nin sebepleri ve tedavi yontemleri2..

Badem

sεи güℓüиcε Ъεи Ъ¡ℓd¡ģ¡m нεя şεч¡ υиυtuчoяυm . .
MFC Üyesi
Konum
Edirne
  • Üyelik Tarihi
    20 Ocak 2009
  • Mesajlar
    537
  • MFC Puanı
    12
Tedavi


Tedavi açısından tırnak batmasını iki kısma ayırıyoruz. Tırnak batmasının yeni geliştiği, henüz çekim gerektirmeyen hafif vakalar. Birkaç haftadır devam eden, iyileşmeyen kronikleşmiş vakalar.

Her tırnak batması durumunda tırnak çekilmez.Hafif batma durumunda tırnağın batan kısmının altına bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek uygundur. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan buradan büyümesi sağlanır. Tırnak büyüyünce kavisli değil düz şekilde kesilir. Parmağı sıkıştırmayan geniş ayakkabı veya ucu açık ayakkabı giymek gerekir. Bu sırada batma sebebiyle iltihap varsa antibiyotikler (ağızdan veya merhem şeklinde) kullanılabilir.

İlerlemiş vakalarda ise tırnağın çekilmesi, anormal şiş dokunun alınması ve tırnak kökünün kazınması uygun bir işlemdir. Bunun için bazen tırnağın yarısı bazen de tamamı çekilir. Tırnak çekimi sonrası aynı yerden batmayı engellemek amacıyla tırnak kökünün batan tarafı tahrip edilir. Bu amaçla aletle tırnak kökünün kazınması, tırnak köküne fenol uygulaması, gümüş nitrat sürülmesi veya elektrokoter ile tahrip, kullanılan yöntemlerdir.

Bazen hastalar kendileri tırnaklarının kenarlarını keserek bu durumu düzeltmeye çalışıyorlar. Ama bu uğraş genellikle tam aksine daha çok batmaya sebep olur. Pedikür ile tırnak kenarının kesilip çıkarılması da (iyileşmeyen şiş doku oluşmuşsa) tırnak batmasını iyileştirmez.

Tırnak çekimi

Tırnak tümüyle yatağından ayrılarak çıkarılır. Yeni çıkacak tırnağın normal yerinde çıkması beklenir. Tırnak yatağının kapanması 2 ay alır ve bu süre zarfında giderek azalan ağrı olur. Başarısı düşük bir tedavi şeklidir % 80-90 oranında tekrarlar.
Emet ameliyatı

Tırnağın sadece batan 2-3 mm lik kısmı kesilerek çıkarılır o kısmın çıktığı alan kazınarak çıkış engellenir. Tırnakta 1-2 mm lik bir daralma olur ki bu daha şık bir görünüm sağlar.2-3 gün ağrı olur sonra giderek düzelir. Başarı şansı % 98 civarındadır uygun teknikle yapıldığında tekrarlama şansı yok diyecek kadar azdır.
 
Üst Alt