- Konum
- Karı$ık..
-
- Üyelik Tarihi
- 7 Mar 2013
-
- Mesajlar
- 2,021
-
- MFC Puanı
- 297
TEMR-İ HİNDİ (DEMİR HİNDİ)
Şerbetler yaz aylarında özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahurda serinletici olarak içilebileceği ve ikram edilebileceği gibi iştah açıcı özelliğiyle de yemekle beraber içilebilir.
Osmanlı zamanında şerbetçilik günlük hayatta çok geniş bir yer almasından sebep, envai çeşit şerbetler yapılmıştır.
Osmanlı Saray Mutfağında şerbet, özel ibrikler içinde bulunur ve yemek yerken su yerine şerbet içildiği de olurdu. Evlerde şerbetler evin hanımı tarafından hazırlanırdı. Ev hanımları, meyvelerin sularından elde ettikleri şerbetleri evlerinde sakladıkları buzlar ile soğuturlar ve bu soğutma işlemine de 'sücik üşitmek' denirdi. Yaz aylarında birçok şekerci dükkanında envai çeşit şerbet satılırdı.
Osmanlı'nın en meşhur şerbeti olan Demirhindi Şerbetinin tarifini verelim.
Demirhindinin aslen bildiğimiz Hindi ile bir alakası bulunmamaktadır. Geçmişte 'Temr-i Hindi' denilen Demirhindi şerbeti, Hindistan'dan gelen Hint Hurması isimli bir baharatla yapılıyor.
Click the image to open in full size.
Demirhindi baklagiller ailesine bağlı bir bitki türüdür. Ülkemiz de de yetiştirilmekle birlikte anavatanının Afrika olduğu düşünülmektedir.
Latince İsmi: Tamarindus indica
Demirhindi nin İçerdiği Maddeler: Uçucu yağlar, bitkisel yağ asitleri, karbonhidrat içermektedir.
Demirhindi nin Özellikleri:
Demirhindi bitkisinin boyu yaklaşık olarak 20 30 m arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizde genel olarak şerbeti yapılarak kullanılsa da şifa özelliği de bulunmaktadır. Yaprakları ve meyveleri sağlık ve besleyici özelliklerinden dolayı toplum içinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Baharat olarak kullanıldığında kendine özgü ekşi tadı ortaya çıkmaktadır. Genel olarak tropik ülkelerde de yetiştirilmekle birlikte uygun koşullar olarak ılıman bölgeleri tercih etmektedir.
Demirhindi ninFaydaları:
- Bağırsak faaliyetlerini düzenler.
- Sindirim bozukluğuna iyi gelir.
- Ferahlatıcı etkiye sahiptir.
- Baharat olarak kullanılır.
- Meyveleri besleyicidir.
- Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı rol oynar.
Şerbetler yaz aylarında özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahurda serinletici olarak içilebileceği ve ikram edilebileceği gibi iştah açıcı özelliğiyle de yemekle beraber içilebilir.
Osmanlı zamanında şerbetçilik günlük hayatta çok geniş bir yer almasından sebep, envai çeşit şerbetler yapılmıştır.
Osmanlı Saray Mutfağında şerbet, özel ibrikler içinde bulunur ve yemek yerken su yerine şerbet içildiği de olurdu. Evlerde şerbetler evin hanımı tarafından hazırlanırdı. Ev hanımları, meyvelerin sularından elde ettikleri şerbetleri evlerinde sakladıkları buzlar ile soğuturlar ve bu soğutma işlemine de 'sücik üşitmek' denirdi. Yaz aylarında birçok şekerci dükkanında envai çeşit şerbet satılırdı.
Osmanlı'nın en meşhur şerbeti olan Demirhindi Şerbetinin tarifini verelim.
Demirhindinin aslen bildiğimiz Hindi ile bir alakası bulunmamaktadır. Geçmişte 'Temr-i Hindi' denilen Demirhindi şerbeti, Hindistan'dan gelen Hint Hurması isimli bir baharatla yapılıyor.
Click the image to open in full size.
Demirhindi baklagiller ailesine bağlı bir bitki türüdür. Ülkemiz de de yetiştirilmekle birlikte anavatanının Afrika olduğu düşünülmektedir.
Latince İsmi: Tamarindus indica
Demirhindi nin İçerdiği Maddeler: Uçucu yağlar, bitkisel yağ asitleri, karbonhidrat içermektedir.
Demirhindi nin Özellikleri:
Demirhindi bitkisinin boyu yaklaşık olarak 20 30 m arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizde genel olarak şerbeti yapılarak kullanılsa da şifa özelliği de bulunmaktadır. Yaprakları ve meyveleri sağlık ve besleyici özelliklerinden dolayı toplum içinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Baharat olarak kullanıldığında kendine özgü ekşi tadı ortaya çıkmaktadır. Genel olarak tropik ülkelerde de yetiştirilmekle birlikte uygun koşullar olarak ılıman bölgeleri tercih etmektedir.
Demirhindi ninFaydaları:
- Bağırsak faaliyetlerini düzenler.
- Sindirim bozukluğuna iyi gelir.
- Ferahlatıcı etkiye sahiptir.
- Baharat olarak kullanılır.
- Meyveleri besleyicidir.
- Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı rol oynar.