-
- Üyelik Tarihi
- 2 Ağu 2016
-
- Mesajlar
- 11,694
-
- MFC Puanı
- -894
Sodyum Bikarbonat veya halk arasında bilinen adıyla karbonat denilen mucizevi maddenin birçok alanda kullanılmasının nedeni ne?
Kimyasal formülü NaHCO3 olan ve günümüzde evlerde temizlikten, yemek pişirmeye, koku gidermeye hatta diş beyazlatmaya kadar sayısız amaç için kullanılan bu mucizevi maddeye halk arasında karbonat adı veriliyor.
Karbonatın neden bu kadar işlevsel ve her alanda kullanılan bir madde olduğu aslında gayet basit, çünkü karbonatın üretilmesi çok ucuz ve kolay. Ayrıca karbonat kimyasal olarak çok aktif bir madde, yani birçok diğer kimyasal maddeyle kolayca tepkimeye girebiliyor. Bu yüzden karbonatın kullanım alanı çok geniş.
Hamurları kabartmak için kullanılabilir.
Karbonat bazik özellik gösteren bir madde olduğu için asitlerle tepkimeye girdiğinde karbondioksit gazı açığa çıkıyor, bu yüzden hamur yaparken içine karbonat koyuluyor. Karbonat hamurdaki diğer asidik maddelerle tepkimeye girince gaz açığa çıkartarak hamuru kabartıyor. Ayrıca marketlerde "kabartma tozu" diye satılan ürünler de aslında karbonattan başka bir şey değil.
Kötü kokuları ortadan kaldırır.
.
İnsan burnuna kötü koku olarak gelen çoğu kötü koku aslında asit özellik gösteren maddeler tarafından oluşturulur, örneğin çürük yumurta kokusu hidrojen sülfür adı verilen asidik bir gaz tarafından oluşturulur. Karbonat bazik özelliği sayesinde kötü koku oluşturan bu asidik maddeleri nötrleyerek kokunun azalmasını sağlar.
Böcekleri öldürebilir.
Karbonat böcek ilacı olarak bile kullanılabilir. Böcekler karbonatı yiyince karbonat vücutlarındaki asitle tepkimeye girer ve yüksek oranda karbondioksit gazı açığa çıkarıp patlayarak ölmelerine neden olur.
Ateşi bile söndürebilir.
Karbonat ısıtıldığında ortamdan yüksek miktarda ısı alarak daha basit maddelere ayrışır. Yani yanmakta olan bir yere karbonat atıldığında karbonat hem ortamdaki ısıyı emer hem de karbondioksit gazı açığa çıkararak yangının oksijensiz kalıp sönmesini sağlar.
Sebzelerin çabuk pişmelerini sağlar.
Bazik özelliğe sahip olması sayesinde karbonat bitki hücrelerindeki pektin ve selüloz denilen maddelerin çözünmesine yardımcı olarak sebzelerin daha çabuk pişmesini ve yumuşamasını sağlar.
Bakterileri öldürür.
Bakteriler ve mantarlar gibi zararlı mikroorganizmaların çoğu belli bir pH aralığında yaşar ve genelde bu pH aralığı asidik olur. Karbonat ortamın pH'ını yükselterek ortamı bazik hale getirir ve zararlı mikroorganizmaların yaşam ortamını ortadan kaldırır. Temizlik yaparken karbonat bu yüzden sıkça kullanılır.
Yapışmış lekeleri ovalayarak çıkarmada kullanılabilir.
Fiziksel özelliği sayesinde az miktar suyla birleştirildiğinde yoğun ve parçacıklı bir hale gelir, bu durumda kirlenen yerleri ovalayarak temizlemek için kullanılabilir. Karbonat tanecikleri yemek ve yağ lekesi gibi maddeleri çıkarmak için yeterince sert, ancak cam ve seramik gibi yüzeyleri çizmemek için de yeteri kadar yumuşaktır. Karbonat bu parçacıklı özelliği sayesinde dişlerdeki lekeleri gidermek için de kullanılır.
Etin daha yumuşak olmasını sağlar.
Bazik bir madde olduğu için etteki hidrojen atomlarıyla etkileşir ve ete lezzetini veren kimyasal moleküllerin daha aktif olmasını sağlar, böylece et pişerken suyunu ve lezzetini daha fazla korur.
Kimyasal formülü NaHCO3 olan ve günümüzde evlerde temizlikten, yemek pişirmeye, koku gidermeye hatta diş beyazlatmaya kadar sayısız amaç için kullanılan bu mucizevi maddeye halk arasında karbonat adı veriliyor.
Karbonatın neden bu kadar işlevsel ve her alanda kullanılan bir madde olduğu aslında gayet basit, çünkü karbonatın üretilmesi çok ucuz ve kolay. Ayrıca karbonat kimyasal olarak çok aktif bir madde, yani birçok diğer kimyasal maddeyle kolayca tepkimeye girebiliyor. Bu yüzden karbonatın kullanım alanı çok geniş.
Hamurları kabartmak için kullanılabilir.
Karbonat bazik özellik gösteren bir madde olduğu için asitlerle tepkimeye girdiğinde karbondioksit gazı açığa çıkıyor, bu yüzden hamur yaparken içine karbonat koyuluyor. Karbonat hamurdaki diğer asidik maddelerle tepkimeye girince gaz açığa çıkartarak hamuru kabartıyor. Ayrıca marketlerde "kabartma tozu" diye satılan ürünler de aslında karbonattan başka bir şey değil.
Kötü kokuları ortadan kaldırır.
İnsan burnuna kötü koku olarak gelen çoğu kötü koku aslında asit özellik gösteren maddeler tarafından oluşturulur, örneğin çürük yumurta kokusu hidrojen sülfür adı verilen asidik bir gaz tarafından oluşturulur. Karbonat bazik özelliği sayesinde kötü koku oluşturan bu asidik maddeleri nötrleyerek kokunun azalmasını sağlar.
Böcekleri öldürebilir.
Karbonat böcek ilacı olarak bile kullanılabilir. Böcekler karbonatı yiyince karbonat vücutlarındaki asitle tepkimeye girer ve yüksek oranda karbondioksit gazı açığa çıkarıp patlayarak ölmelerine neden olur.
Ateşi bile söndürebilir.
Karbonat ısıtıldığında ortamdan yüksek miktarda ısı alarak daha basit maddelere ayrışır. Yani yanmakta olan bir yere karbonat atıldığında karbonat hem ortamdaki ısıyı emer hem de karbondioksit gazı açığa çıkararak yangının oksijensiz kalıp sönmesini sağlar.
Sebzelerin çabuk pişmelerini sağlar.
Bazik özelliğe sahip olması sayesinde karbonat bitki hücrelerindeki pektin ve selüloz denilen maddelerin çözünmesine yardımcı olarak sebzelerin daha çabuk pişmesini ve yumuşamasını sağlar.
Bakterileri öldürür.
Bakteriler ve mantarlar gibi zararlı mikroorganizmaların çoğu belli bir pH aralığında yaşar ve genelde bu pH aralığı asidik olur. Karbonat ortamın pH'ını yükselterek ortamı bazik hale getirir ve zararlı mikroorganizmaların yaşam ortamını ortadan kaldırır. Temizlik yaparken karbonat bu yüzden sıkça kullanılır.
Yapışmış lekeleri ovalayarak çıkarmada kullanılabilir.
Fiziksel özelliği sayesinde az miktar suyla birleştirildiğinde yoğun ve parçacıklı bir hale gelir, bu durumda kirlenen yerleri ovalayarak temizlemek için kullanılabilir. Karbonat tanecikleri yemek ve yağ lekesi gibi maddeleri çıkarmak için yeterince sert, ancak cam ve seramik gibi yüzeyleri çizmemek için de yeteri kadar yumuşaktır. Karbonat bu parçacıklı özelliği sayesinde dişlerdeki lekeleri gidermek için de kullanılır.
Etin daha yumuşak olmasını sağlar.
Bazik bir madde olduğu için etteki hidrojen atomlarıyla etkileşir ve ete lezzetini veren kimyasal moleküllerin daha aktif olmasını sağlar, böylece et pişerken suyunu ve lezzetini daha fazla korur.