Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tavşan Davranışları

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
Tavşan Davranışları

Tavşanlar doğada av konumunda oldukları için ürkek canlılardır. Bu sebeple yeni bir ortama uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Özellikle yeni almış olduğunuz bir tavşanınız varsa yeni ortamına alışıncaya kadar daha dikkatli davranmalısınız. Tavşanınızın yaşadığı yerde gürültülü seslerin çıkarılması tavşanınızı strese sokabilir. Ancak ortamına alışıp kendini güvende hissettikten sonra tavşanların ne kadar sevimli canlılar olduğunu sizde göreceksiniz.

İdrar Püskürtme :

Tavşanların alanlarını belirlemek amacıyla çevresindeki bölgelere idrarlarını püskürterek yaptıkları cinsel bir davranıştır. Bu davranış sıradan bir idrarını yapma olayından farklıdır. Amaç idrarlarını yapmak değil bölgeye kokularını bırakmaktır. Eğer tavşanınızın bu sorununu kısa süre içerisinde çözemezseniz bu cinsel davranış zamanla alışkanlık haline dönecek ve tavşanınız bunu her zaman yapabileceğini düşünmeye başlayacaktır. O zaman da bu davranışı engellemeniz çok zor olacaktır.

Boyunlarını Eşyalara Sürtme :

Tavşanlar çenelerinin altında bulunan kıl folliküllerindeki salgı bezlerinden salgıladıkları feromonları çevrelerindeki cisimlere sürmek suretiyle kokularını çevreye bırakırlar. Bu kokuları alan diğer tavşanlar o bölgede yaşayan tavşanların varlığından haberdar olurlar. Bu davranış şekli tavşanlar için doğal ortamda aynı zamanda bir nevi iletişim aracıdır. ("Ben buralardayım haberiniz olsun!" gibi) Böylelikle tavşanlar yaşadıkları bölgeyi ve diğer tavşanları tanıyabilirler.

Tünel Kazma :

Tavşanlar kendilerini güvende tutmak ve doğum yapmak için tüneller kazarlar. Tavşanlar gece aktif hayvanlar oldukları için kazdıkları tünelleri gündüzleri dinlenme yeri ve sığınak olarak kullanırlar. Tavşanlar ev ortamında tünel kazamadıkları için; içgüdüsel olarak benzer ortamı sağlayan kuytu ve üstü kapalı yerlere girmeyi çok severler.

Arka Ayaklarını Yere Vurma Davranışı :

Korku ve stres yaratan ani değişiklikler (gürültü koku vb.) gruptaki diğer tavşanları tehlikeye karşı uyarmak amacıyla tavşanların arka ayaklarını yere vurma şeklindeki bir davranışı ortaya koymalarına neden olur.

Agresiflik ve Saldırganlık :

Tavşanlar ergenlik döneminde genellikle hırçınlaşırlar. Zaman zaman hırlama ve pençeleme şeklinde davranışlar bu dönemde görülebilir. Bunun sebebi tamamen kendini koruma içgüdüsü ile ilgilidir. Çünkü doğal ortamda ya da sayıca fazla tavşanların bir arada tutulduğu tavşan gruplarında; genç erkekler cinsel olgunluğa ulaştığı zaman yetişkin erkekler onları kısırlaştırmaya çalışırlar. Tavşanların testislerini istedikleri zaman karınları içine çekebiliyor olmaları bu kısırlaştırma faaliyetlerinden en az kayıpla kurtulmalarına yardımcı olur. Tavşanınız ergenlik dönemini atlatıp kendini koruyabilecek boyutlara ulaştığında hırlama ve agresiflikler kaybolur.

Yuva Hazırlama Davranışı :

Anne tavşanlar yavrulamadan önce kendi tüylerini yolarak ve farklı maddelerle (kuru ot saman v.s.) birleştirerek bir yavru yuvası hazırlar. Doğal ortamdaki tavşanlar yuvayı doğum için kazdıkları özel tünellerin sonuna yaparlar. Bu sebeple tavşanınızı üretmeyi düşünüyorsanız benzer ortamı sağlayan ayrı bir doğum bölmesi oluşturmalısınız.

Yalancı Gebelik :

Tavşanınızın hiç çiftleşmemiş olmasına yada çiftleştiği halde gebe kalmamasına rağmen gebelik belirtilerini göstermesi durumudur. Basit bir ifadeyle kendini hamile sanır.Yalancı gebeliğin görünümü gerçek gebelikte olduğu gibidir. Karın ve memeler büyür haraketliliği azalır sakinleşir. Bu sürenin sonunda tavşan tüylerini yolar yavru yapmaya hazırlanır ve yuva yapma davranışlarına girişir. Bundan bir süre sonra da normal günlük yaşamına döner

Diş Gıcırdatma :

Diş gıcırdatması tavşanlarda ağrı belirtisidir.
 
Üst Alt