- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Kayseri
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Tarihi
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Tarihi
Kayseri çok eski bir yerleşim merkezidir. Anadoluda ilk siyasî birliği kuran Hititler bu bölgeye hâkim olmuşlardır. Kayseri yakınlarında bulunan Kültepe ve Karahöyükte M.Ö. 15. asra âit Asur ve Hitit kitâbe ve sanat eserleri bulunmuştur.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Babillilerin zaman zaman bu bölgeye nüfuzları uzamıştır. Frikya ve Lidyalılar ise bu bölgeye hâkim olamamışlardır. Asurlulardan sonra M.Ö. 6. asırda Persler bölgeyi istilâ etmişlerdir. M.Ö. 380 tarihlerinde Kayseri civârında Kapadokya Krallığı kurulmuştur. M.Ö. 4. asır sonlarında İskendere, ölümünden sonra Selevkos (Asya) İmparatorluğuna tâbi olmuştur. M.Ö. 1. asırda Romaİmparatorluğu Birliğine katılmıştır. M.S. 17de birlik dağılınca Roma İmparatorluğunun vilâyeti hâline geldi. Kapadokya Krallığı 15 kral ile 400 sene devam etmiştir.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Kapadokya Krallığı zamanında Kayserinin güney batısında Evsobia veya Mazaca denilen şehir bulunuyordu. Romalılar zamanında Kayseriyi diğer Caeseredlardan ayırmak için Caesered Mazaca denmiştir. M.Ö. 77de Ermeni Derebeyi Tigran Kayseriyi âni bir baskınla yağma etti. M.S. 260 yılında Sâsânî Şahı Şahpur, Kayseriyi yağma edip 12.000 Yahûdîyi öldürmüştür. O târihlerde Kayseri dünyânın sayılı büyük şehirlerinden olup nüfûsu 400.000i aşıyordu.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
M.S. 395te Romaİmparatorluğu ikiye bölününce bu bölge (Kapadokya) Anadolunun diğer bölgeleri gibi Doğu Roma(Bizans)nın payına düşmüştür. Hıristiyanlık yayılırken Kayseri bu dinin en büyük merkezlerinden biriydi.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
M.S. 6. asırda İmparator Justinianus, Kayseriyi surlarla çevirdi ve bâzı îmâr faaliyetlerinde bulundu. Emevîler zamanında 690, 726, 729 ve 732de İslâm orduları Halife Abdülmelik, Mesleme, Said ibni Hişam ve Süleyman ibni Hişam Kayseriyi dört defa fethettiler. Fakat yeniden Bizansın eline geçti. Türkler Kayseriyi Malazgirt Zaferinden birkaç yıl önce ele geçirmişler, fakat tam olarak 1071 zaferinden sonra hâkimiyet kurmuşlardır. Birinci Süleyman Şah, Kayseriyi Selçuklu sınırları içine almış ve burası Konyadan sonra Selçuklu Devletinin ikinci büyük şehri haline gelmiştir. 1071den bu yana Kayseri devamlı Türk olarak kalmış muhtelif Türk devlet veya beyliklerinin hâkimiyetinde kalmıştır. Hiçbir işgal ve istilâya mâruz kalmamıştır.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Selçuklular devrinde Kayseri, Konyadan sonra ikinci başkent oldu. Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubât zamanında Kayserinin durumu Bizans devrini gerilerde bıraktı. En parlak devrini yaşadı. Selçuklu Türkiyesinin Konyadan sonra en önemli şehri Kayseriydi. Dünyânın en güzel beldelerinden biri hâline geldi. Şehir birbirinden güzel eserlerle süslendi. Bugün Kayserideki eski eserlerin çoğu ve en değerlileri Selçuklu devrinden kalmış olanlardır. Selçuklulardan sonra İlhanlılar bu bölgeye hâkim oldular. 1277de Mısır-Suriye Türk Memlûk Sultanı Baybars Kayseriye geldi, fakat İlhanlılardan Kayseriyi geri alamadı.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
On dördüncü asırda Emir Eretna İlhanlıların Anadolu genel vâlisi olarak Kayseriye geldi. İlhanlı İmparatorluğu yıkılınca Eratnaoğulları Beyliği kuruldu ve bu beyliğin Sivastan sonra ikinci başkentiydi.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Eretnaoğullarının yerine geçen Kadı Burhaneddinin hâkimiyeti uzun sürmedi. Şehir 1398de Sultan Yıldırım Bâyezît tarafından fethedilip, Osmanlı Devletine katıldı. Fakat dört sene sonra 1402de Timur ile yapılan Ankara Savaşından sonra Kayseriyi Karamanoğulları ele geçirdi. Bir müddet sonra Kayseriyi Maraşta bulunan Dulkadiroğulları Türk Beyliğine bıraktı. Karamanoğulları, Kayseriyi Dulkadiroğulları Türk Beyliğinden geri alınca, Sultan İkinci Murad Hân 1436da Kayseriyi yeniden alarak Dulkadiroğulları Beyliğine verdi. (İkinci Murâdın anası Dulkadiroğulları Beyinin kızı idi.) Bir müddet sonra Karamanoğulları Beyliği Kayseriyi yeniden ele geçirdi. Memlûklar bir ara Kayseriyi kuşattılar fakat alamadılar. 1508de Şah İsmail Kayseriye geldi fakat kısa bir müddet sonra geri çekildi.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Devletine katıldığı için Kayseri, Dulkadiroğulları Beyliğinin idâresindeydi.
[FONT=Tahoma, Verdana][/FONT]
Yavuz Sultan Selim Han 1515te Kayseriyi OsmanlıDevletine katınca Karaman (Konya) eyâletinin (beylerbeyliğinin) yedi sancağından (vilâyetinden) birinin merkezi oldu. 1825te Kayserinin şehir nüfûsu 100.000 idi. Tanzimattan sonra Ankara eyaletinin (vilayetinin) beş sancağından biri oldu, üç kazası vardı. Cumhuriyet devrinde bütün sancaklara (mutasarrıflıklara) vilayet-il denilince Kayseri vilâyet oldu. Kaysarîye ismi (Kayseri)ye çevrildi.