Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Suzambağı Çiçeği

Lykia

Şem's Gibi Aşı'k Olacaksın ki ; Aşk'ın Haddini Aşa
MFC Üyesi
Konum
İstanbul
  • Üyelik Tarihi
    27 Tem 2013
  • Mesajlar
    813
  • MFC Puanı
    14
Nilüfergiller familyasın-dandır. Diğer adları Sugülü, Beyaz sugülü, Sülalesi, Suzambağı, Kalabak, Devetabanı, Çadırçiçeği. (Nymphaea, Yunancada “su perisi” demektir; mitolojide yarı tannça-yarı insan güzellerin ortak adıdır bu.)
Dip çamurlarına gömülü, yatay sürünücü köksaplardan (rizom) çıkan uzun sapların ucunda, 10-30 cm çapında, yüreksi iri yapraklarıyla durgun suyun yüzeyini kaplayan, haziran-eylül aylarında gündüzleri, uzun bir sapın ucunda 10-20 cm çapında, 4 çanakyaprağın çevrelediği 20 dolayında beyaz taçyapraktan oluşma, hoş kokulu, tek çiçekler açan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Çiçeklerde nektar bulunmazken polen boldur.
Türkiye’deki nilüferler beyaz açarken, dünyada sarı, pembe, kırmızı, mavi açanlarına da rastlanır. Sarı nilüfer (Nuphar luteum ya da Nymphaea lutea) durgun olmayan sularda da yetişir
Nilüferin nişasta deposu köksapları patates, tohumları da kahve niyetine tüketilebilir. Bileşiminde nişastanın dışında, tanen, reçine ve glikozla birlikte, beyaz nilüferde nymphaein, sarı nilüferde nupharin alkaloiti bulunur. Tarihte sepicilikte de kullanılan nilüfer yatıştırıcı, cinsel istek azaltıcı, uyku düzenleyici olarak bilinir. Bitkinin köksapları sonbaharda sudan çıkarılır, süzülür, gölgede demetler halinde kurutulur. Bunların kaynatılıp içilmesi ishal giderici, bağırsak bozukluklarını, boğaz, böbrek ve mesane iltihaplarını iyileştirici etkiler gösterir.
30 gram (3 kaşık) kurutulup ufalanmış köksap bir litre kaynar suyla demlenir, balla tatlandırarak günde 5-6 küçük bardak içilir. Cilt kızarıklıkları, yaralar ve saç bakımı için dışardan uygulanır
 
Üst Alt