- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Sünnet törenlerini sıkça yaşadığımız bu aylarda,sünnetin tıbbı ve psikolojik yönlerine dair aklınıza takılan soruların cevapları...
Ülkemizde eğlencelerle kutlanan ve cerrahi bir uygulama olan sünneti, tıbben ve psikolojik açıdan inceledik, anne-babaların sünnet ile ilgili merak ettiği pek çok soruyu uzmanlarına sorduk.
Sünnet, Müslüman toplumlarda görülen dini ve geleneksel bir uygulama. Tıbben de birtakım faydaları olan sünnet, Türk toplumunda, çoğunlukla eğlencelerle kutlanıyor.
Sünnet Nedir?
Erkek çocuklarında penis glansını (penis başı) örten derinin belirli bir şekil ve ölçüde cerrahi olarak alınmasına "sünnet" deniyor.
Sünnetin faydaları nelerdir?
Sünnetin faydaları halen tartışmalı olmakla birlikte, kesin olarak tespit edilmiş olan faydaları şunlardır:
- Sünnetli erkek çocuklarında idrar yolu enfeksiyonunun yüzde 40 daha az gözlenmesi.
- Penis kanserinin sadece sünnet olmayan erkeklerde görülmesi,
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların, sünnet olmayan erkeklerde daha sık oluşması.
- Sünnetli erkeklerin eşlerinin rahim kanseri olma riski daha azdır.
Sünnet kaç yaşında yapılmalı?
Cerrahi işlem kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın daha kolay olması ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle, sünnet için yenidoğan dönemi en uygun zaman olarak kabul edilir. Eğer yenidoğan döneminde yapılmadıysa, sünnet için çocuğun 6 yaşını geçmiş olması uygun olur. Çünkü çocuğun cerrahi işlemi tam olarak algılaması, doktor ile arasındaki iletişimi tam olarak kurabilmesi ve çocuğun yapılacak işlemden psikolojik olarak etkilenmemesi, bu yaş sonrasında mümkün olabilir.
Sünnet kimler tarafından yapılmalıdır?
Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılması gerekir. Her çocuk yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmelidir ve bu işlemi kabul edip etmeme hakkına sahip olmalıdır. Bu nedenle sünnet, en ideal olarak cerrahi eğitimini almış, çocuk psikolojine uygun davranış kalıplarını öğrenmiş ve bu konuda tecrübe kazanmış uzman doktorlar yani çocuk cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Sağlık Koşullarına uyulmadan yapılan sünnetlerden sonra ortaya ne gibi sonuçlar çıkabilir?
İşin uzmanı olmayan kişilerce yapılan sünnetlerde oluşabilecek sorunları şu şekilde özetleyebiliriz:
Kanama: Normal veya kan hastalığı olan çocuklarda uygun olmayan tekniklerle yapılan sünnetlerde ya da sünnet sonrası travmayı takiben gözlenir. Normal çocuklarda ikinci bir cerrahi işlem yeterli iken, kan hastalığı (hemofili) olan çocuklarda durum çok ciddi olabilir.
Şekil bozukluğu: Uygun olmayan teknik ya da işin uzmanı olmayan kişilerin yaptığı sünnetlerde gözlenir. Tekrar sünnet gerekir.
Kalıcı sakatlık: Aşırı doku kaybı ya da koter veya lazer ile aşırı yanık olmuş ise gözlenir. Çeşitli estetik ameliyatlarla kısmen düzeltilme yapılabilse de fonksiyon kayıpları olabilir.
Kötü nedbe dokusu: Yara uçları dikilmeyip, kendi kendine iyileşmeye bırakılmış çocuklarda gözlenir.
Enfeksiyon (Hepatit, Aids): Özellikle toplu sünnetlerde veya asepsi, antisepsi kurallarını bilmeyen kişilerin yaptığı sünnetlerden sonra olabilir.
Sünnet sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Sünnet uygun steril ortamda yapılmış ise ek bir bakıma ihtiyaç duyulmaz, çünkü cerrahi yöntemle yapılan sünnet sonrası penise herhangi bir pansuman yapılmasına gerek yoktur.
Ancak sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Olabilecek önemli tek sorun, lokal anestezi bitimi sonrasında oluşabilen ağrılı dönemdir. Bu dönemde, çocukların ağrı eşiği ve psikolojik yapıları ile ilişkili olarak, ağrı ya hiç olmaz ya da çok uzun süre olabilir.
- Bazı çocuklarda idrar yapımını takiben yanma olabilir. Bu dönemde lokal anestezi içeren pomadların sürülmesi yeterlidir.
- Gece yatarken sağa sola dönerek uyuyan çocuklarda, sürtünmeye bağlı ağrı olabilir. Bunu engellemek için penis etrafına koruyucu bir kap konabilir. Peniste sünnetten sonra ödem dediğimiz şişlik oluşur. Bu. bazı çocuklarda çok belirgin olurken, bazılarında hiç oluşmaz. Bu olay vücudun travmaya verdiği bir cevaptır ve 3-5 günden sonra şişlik giderek azalıp kaybolur.
- Cerrahi sünnette kendi kendine emilen iplikler kullanılır. Bunlar 8-10 günden sonra eriyerek kaybolur. Fakat damar bağlaması denilen sünnet derisinin altında kalan iplikler 3 hafta sonra yabancı cisim reaksiyonu yaparak 3-4 gün içinde kaybolurlar. Bu reaksiyon bazen çocuğun yapısına bağlı olarak 4-6 ay gibi uzun sürede oluşabilir ve kendiliğinden kaybolurlar.
- Bazı çocuklarda peniste hassasiyet çok uzun sürebilir, bu genellikle çocukların psikolojik yapılarıyla ve iplik reaksiyonlarında oluşabilen hassasiyet ile ilişkilidir. Her ikisi de zamanla geçer.
- Sünnet olan çocuklar travmadan ve ev hayvanlarından uzak tutulmalıdır.
- Yeni doğan veya altı bağlanan çocuklarda, her bez değişiminde penise dıştan pomat (antibiyotikli bir göz pomadı) sürülerek bez kapatılmalıdır.
Sünnet için uygun bir mevsim ya da dönem var mıdır?
Sünnet için herhangi bir mevsim kısıtlaması yoktur, yaygın inanışın aksine her dönem yapılabilir. Çocuklar açısından bakarsak kış dönemi, genelde evde geçirilen bir dönemdir ve kış ortasında yarıyıl tatili gibi 15 günlük bir zamanda sünnet olup iyileşip okula dönülebilinecek bir zaman vardır. Sıcak yaz günlerinde geçirilecek iyileşme dönemi, çocuk için sıkıntı verici olabilir.
Sünnet için hangi tip anestezi uygulanmalıdır?
Yenidoğan dönemi-1 yaş arası, 7 yaş ve sonrasında lokal anestezi kullanmak yeterli olacaktır. Genellikle 1-5 yaş arasında çocuklarla iletişim kurabilmek ve onların uzun süre hareketsiz kalmasını sağlamak çoğu zaman imkansızdır. Anne-baba için, sünnet ne kadar mutluluk verici bir olay ise çocuğunuzda da bu olayın iyi anılar bırakması ve çocuğumuzda da psikolojik travma yaratmamak için 1-5 yaş grubunda sünnetin genel anestezi altında yapılması uygun olacaktır.
Anne-babalar sünneti çocuğa nasıl anlatmalıdır?
Sünnet öncesinde, çocuğun anlayabileceği bir dille bu işlemin nasıl yapılacağı, ağrı duymayacağı ve herhangi bir sakatlığa neden olmayacağı anlatılmalıdır. Çocuğun bu konu ile ilgili endişelerini dile getirmesine izin verilmelidir. Bu endişelerin çoğunun gerçekçi olmadığı görülecektir. Ayrıca sünnet düğünü ve öncesindeki törenler çocuğun sosyalleşmesinde etkilidir. Çocuğun bu olayı bir kutlama ve şenlik havasında yaşamasına çalışılmalıdır.
Psikolojik acıdan sünnet yası kaç olmalıdır?
2.5-3 yaşlarından itibaren çocuğun dikkati cinsel organlara yönelir. Çevreden ve başka insanlardan ayrı bir kişi olduğunu kavramış olan çocuk "'nasıl bir kişi" olduğunu araştırmaya çalışır. Cinsel benlik duygusunun başlaması ve cinsiyete uygun rollerin benimsenmesi bu dönemdedir. Bu çağda aşırı korkutmalar, suçlamalar çocukta girişim kısırlığı ve aşırı çekingenliğe neden olabilir. "Tutun şunun pipisini keselim" gibi korkutmalar ve takılmalar, çocukta gerçekten penisine zarar verileceği korkusunu uyandırır. Çocuk bazen bu korkuyu bedenin başka bir parçasına aktararak herhangi bir yaraya, çürüğe büyük endişe gösterebilir. Bu dönemde çocuk, vücudu üstünde yapılan her türlü işlemi "Kendisine ceza verilmek için yapılıyor" şeklinde algılayabilir.