ArtemiS
Onursal Üye
- Konum
- Gelcen mi ?
-
- Üyelik Tarihi
- 5 Ağu 2014
-
- Mesajlar
- 4,993
-
- MFC Puanı
- 1,019
Sucukların Beyazlaşması Nasıl Önlenir?
Kahvaltı sofralarının ve mangal etkinliklerinin en sevilen yiyeceklerinden birisi de sucuktur. Etin kıyma haline getirildikten sonra tuz, şeker, baharat ve bazı katkı maddeleri ile karıştırılması sonucu elde edilen hamurun, hayvan bağırsağı gibi doğal ya da bazı yapay kılıflara doldurulup uygun koşullarda dinlendirilip kurutulması ile tüketilmeye hazır hale gelir.
Ancak bazı durumlarda sucuk üzerinde beyazlaşma meydana gelir. Maya mantarları, küf mantarları ya da mikrokok gibi canlıların sucuk üzerinde üremesinden kaynaklanabilen bu durum çoğunlukla sucuğun tüketilmesi için engel olmaz. Ancak görüntü ve bazı durumlarda koku bakımından genellikle iştah kaçırıcıdır. Bu gibi durumlarla karşılaşılmaması için öncelikle sucukların saklanma koşullarına dikkat edilmelidir.
Sucukların Beyazlaşması Nasıl Önlenir?
Sucuklarda beyazlaşma probleminin yaşanmaması için öncelikle bu besinlerin serin ve kuru ortamlarda saklanmaları gerekir. Eğer bu besinlerin saklanması için nemli bir ortam tercih edilirse, sucuk üzerinde biriken nem sucuğun kısa sürede beyazlaşmasına neden olur. Bunun yanında sucuğun kapalı bir poşet içerisinde saklanması da sucuktan buharlaşan nemin ortamdan uzaklaşmasını engelleyeceğinden dolayı bu durumda da beyazlaşma problemi yaşanır.
Sucukların saklanması için öncelikle kuru ve açık alanlar tercih edilmeli ve mümkünse sucuklar asılarak muhafaza edilmelidir. Ancak asılarak saklama yöntemi tercih edilmiyorsa sucuğun altına nem alma özelliğine sahip kağıt havlu ya da kese kağıdı gibi bir madde serilmelidir.
Sucuğun gazete gibi malzemelerle sıkı sıkı sarılması da hava dolaşımını olumsuz etkileyeceğinden dolayı bu tür bir yöntem tercih edilmemelidir. Buzdolapları da oldukça nemli alanlar oldukları için sucukların saklanması için çok uygun değildir. Ancak saklanmaları için buzdolapları tercih edilecekse sucuklar poşete sarılmamalı, sıkı olmayacak şekilde kağıt havlu ya da kese kağıdı ile sarılmalıdır.
Alınan önlemlere rağmen üzerinde beyazlaşma meydana geliyorsa bu durumda sucuklar sirkeli bir bezle ya da limon suyu ile silinerek temizlenebilir ve tüketilebilir ya da bir süre daha saklanabilir. Ancak temizlenerek tüketilecek sucuklardaki beyazlaşmanın çok yaygın olmamasına ve özellikle de beyazlaşmanın sucuk zarının altında yayılmış olmamasına dikkat edilmelidir.