OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme için günlük 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini önermektedir. Günlük 1 porsiyon Spirulina (6 tablet) tüketilmesi bu ihtiyacı yeterince karşılamaktadır. Çeşitli durumlarda (çeşitli rahatsızlıklarda, vejetaryen beslenmede, ağır egzersiz durumlarında, vb.) günlük 3-5 porsiyon güvenle tüketilebilir.
Sağlıklı her bireyin Spirulina kullanması, kişinin yaşam kalitesini arttıracağı gibi, kişinin aynı zamanda hastalıklara yakalanma riskini de azaltacaktır.
Spirulina,mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türüdür. Mavi-yeşil renkli, mikroskobik ölçülerde, iplik (helezonik) şeklinde bir alg’dir. Alkali sularda serbest yığınlar halinde bulunur (su yosunu). Eşeysiz olarak bölünerek çoğalırlar. Spirulina, bilinen protein kaynakları içerisinde en yüksek protein(%60-70) içeren doğal bir besindir. Vitaminler(provitamin A, B12) ve mineraller(Fe, Ca, Mg) ile doğal pigmentler(Yeşil Klorofil, fikosiyanin, karotenoidler) açısından da çok zengindir. Selüloz çeperinin olmamasından dolayı çok kolay sindirilebilir. Toksik özelliği yoktur. Çok zengin bir klorofil kaynağıdır. Bulunduğu su ortamını veya yetiştiricilik havuzlarını koyu mavi-yeşil renge çevirir. Protein, mineral ve vitaminler açısından zengin; bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.
Spirulina içerik olarak dünyadaki en zengin besinlerden biridir. içerdiği protein, beta-karoten, klorofil, vitamin, gamma linoleik asit ve mineraller gibi beslenme öğeleriyle bilim adamlarını şaşırtmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en zengin B12 vitamini kaynaklarından biridir. Yapısında doğal karışık karoten ve xantophil phyto pigmentler taşır. Selüloz içermeyen zar duvarıyla kolaylıkla sindirilebilen bir yapıdadır. Spirulina’nın gücü yalnızca içerdiği maddelerden değil bu maddeler arasındaki sinerjiden de kaynaklanmaktadır. Bunun anlamı, Spirulina’nın içeriğinde bulunan maddelerin, bir araya gelerek daha büyük bir etki oluşturmasıdır.
Bilindiği gibi güneş enerjisinin insan sağlığı üzerine vazgeçilmez etkileri vardır. Bu enerji taze sebzelerde, olgunlaşmış meyvelerde ve güneşte vardır. Spirulina’da ise güneş enerjisini başka hiçbir yerde bulunmayan enerjiye çevirecek bir güç merkezi bulunmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki Spirulina güneş enerjisi içeren en zengin kaynaklardan biridir.
100 gram Spirulina ‘da
Protein:%60-70
Karbonhidrat:%19
Lipit:%6
Mineral:%8
Su:%7
Enerji:360 Kcal
Vitaminler
Beta Karoten
B1 Thiamine
B2 Riboflavin
B3 Niacin
B5 Pantothenic Acid
B6 Pyridoxine
B9 Folate
B12 Colobalimine
Vitamin A
Vitamin C (ascorbic acid)
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K
Vitamin H Biotin
Inostitol
Mineraller
Kalsiyum
Selenyum
Demir
Magnezyum
Potasyum
Krom
Bakır
Germanyum
Manganez
Fosfor
Sodyum
Çinko
Klorid
İyodin
Doğal Pigmentler
Fikosiyanin
Klorofil
Karotenoidler
Doğal Karotenoidler
Karotenler
Beta Karoten
Diğer Karotenler
Xanthophylis
Myxoxanthophyll
Zeaxanthin
Cryptoxanthin
Echinenone
Diğer Xanthophyl
Doğal Fitonutrientler
Gamma-Linolenik Asit
Alfa-Linolenic Asit (ALA)
Linoleic Asit (LA)
Stearidonic Asit (SDA)
Eicosa Pentaenoic Asit (EPA)
Docosa Hexaenoic Asit (DHA)
Arachidonic Asit (AA)
Glycolipidler
Sulfolipidler
Polisakkaridler
Amino Asitler
Temel Amino Asitler
İsoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Phenylaianine
Threonine
Tryptophan
Valine
Temel Olmayan Amino Asitler
Alanine
Arginine
Aspartic Acid
Cystine
Glutamic Acid
Glycine
Histidine
Proline
Serine
Tyrosine
Spirulina Hakkında Bazı Çaprıcı Gerçekler
– Doğadaki en zengin komple yüksek biyolojik değerde proteine sahiptir. Kendisine en yakın soya fasulyesinden yaklaşık 2 kat daha fazladır
– Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat daha fazladır. B-12 kısaca yüksek enerji anlamına gelmektedir.
– Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58 kat, dana ciğerinden 28 kat daha fazladır.
– Doğadaki en zengin antioxidant kaynaklarından biridir. Başlıca sahip olduğu
Antioksidantlar: vitaminler B-1 , B-5 ve B-6, Mineraller: çinko , mangenezyum ve bakır, amino asitler methionine ve superantioxidant beta-carotene, vitamin E ve selenyum.
– Doğadaki en zengin E vitamini içeren besinlerden biridir. Kendisine en yakın buğday filizinden 3 kat daha fazladır. Sentetik E vitaminine göre , biyolojik aktivitesi %49 daha fazladır.
– Doğadaki en zengin Gamma Linolenic Asit (GLA) içeren besindir. En yakın Çuha Çiçeği yağından 3 kat daha yüksektir.
– Doğadaki en zengin klorofile sahiptir. alfalfa ve buğday bitkisinden 5-30 kat daha fazladır.
Basit bir su yosunu görüntüsündeki spirulina, doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip olan besindir. İçerdiği protein oranı %65 dir ki bu rakam en yakın rakibi olan soya fasulyesinin yaklaşık 2 katıdır. Doğadaki en zengin organik demiroranına sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir. Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B-12 vitamini içerir. Bilindiği gibi B-12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.
Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarındandır. Vitamin B-1, B-5 ve B-6, mineraller olarak çinko, magnezyum ve bakır, aminoasitlerden methionine ve süper antioksidan olan beta-karoten, E vitamini ve selenyum içerir.
Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir. En yakınındaki buğday filizinden 3 kat yaklaşık daha fazla E vitamini içerir.
Doğadaki en zengin Gamma Linoleik Asit (GLA) içeren besindir. En yakın çuha çiçeğinden 3 kat fazla GLA içerir. GLA yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar. Böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde rol oynar ve kötü kolesterolü düşürür.
%1’lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerdendir. Yeşil rengi içerdiği magnezyum iyonundan gelir.
Sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum kemikler ve nöral iletim için gereklidir.
Ayrıca ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) spirulina’daki sulfolipitlerin HIV (AIDS) e karşı dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını, düzenli dozlarda alınmasının anti-viral faaliyetleri hızlandırdığını, bağışıklık sistemini teşvik ettiğini, böbrek toksisitesini ve radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azalttığını belirlemiştir.
Rahatlıkla sindirilebilen Spirulina, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destek tedavi olarak öneriliyor. Mide ameliyatları sonrası hastalara ilk besin olarak Spirulina verilmesi halinde ameliyat komplikasyonlarının en aza indirgendiği de belirlenmiş. Spirulina ilaç olmadığı için kullanımda bir üst sınır yok, çünkü o bir besin maddesi, istediğin kadar tüketebiliyorsun.
Yosun, bazı zehirlenmelerde de etkili. Özellikle radyasyon düzeyini düşürücü etkisi, bilim adamlarına cazip geliyor. Çernobil kazası sonucu yüksek radyasyon almış çocuklar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş. Bu yosunla beslenen çocuklarda radyasyonun diğerlerinden daha çok düştüğü saptanmış.
Yosun, krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabiliyor. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor. Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahip.
Spirulina düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını da yok ediyor.
Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılıyor. Elde edilen gıda boyası, hem besleyici hem de zararlı değil.
Yosun, ilaç yapımında da kullanılıyor. Bazen direkt bazen de içeriğinden ekstrakte edilen karoten, fikosiyanin, ksantofil, linoleik asit gibi maddeler ilaçlara katılıyor.
Yosunların bir özelliği de besin olarak suda bulunan nitrat, fosfat, amonyum gibi tuzları bünyelerine alarak organik hale dönüştürmeleri. Spirulina ile atık sular temizlenebiliyor. Özellikle atık suların temizlenmesini sağlama özelliği ile bulunmaz doğal bir özelliğe sahip.
Bunun yanı sıra kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ediyor. Bu nedenle kansızlık sorunu olanlar için de muhteşem bir kaynak spirulina. Ayrıca yine içinde bulunan alfalinolenik asit sayesinde kolestrolün seviyesini düzenlemek, kan basıncını ayarlamak, hücre yenilenmesini sağlamak ve dinamizm kazandırmak gibi görevleri de başarıyla yerine getiriyor.
Spirulina’nın GIDALARLA KARIŞTIRILMASI
Spirulina %100 doğal ve organik yapısıyla oynanmamış bir besin kaynağıdır. İçerdiği yüksek, çok değerli protein yapısıyla, doğal mineral ve vitamin kaynağı olarak bilim adamlarını şaşırtmaktadır. Spirulina doğal olması nedeniyle zevke göre birçok gıda maddesiyle karıştırılarak tüketilebilmektedir.
Yüksek oranda içerdiği protein nedeniyle sıcak yiyecek veya içeceklerle karıştırılması yumurtada olduğu gibi kokuya neden olacağından önerilmez. Bunun yerine katı ya da sıvı soğuk tüketilen gıdalarla rahatlıkla karıştırılıp tüketilebilir.
Süzme yoğurt, ayran, süt, beyaz peynir, salata, yaş pasta, kanape, meyve suyu Spirulina’nın karışım olarak tüketildiği gıdalardan bazılarıdır.
Spirulina Mucizesi
Daha zinde olmak isteyen sporcular , zayıflamak isteyenler , kilo almak isteyenler , kollestrolüm düşsün diyenler , kansere karşı dayanıklı olayım diyenler spirulina hapı veya tozuna rağbet göstermekteler. Peki bu madde nasıl bir şeydir de bu kadar çok alanda etkisi vardır
Spirulina mavi-yeşil alglarin (Cyanophyceae) bir üyesidir. Yaz ve sonbahar başında tatlı sularda uygun şartlarda çoğalırlar. Ekonomik yönden en önemli özellikleri azot depo etmektedir.
Diğer algler %22 civarında protein içerirken spirulina %65-70 civarında protein içerir. Ve çok az bitkisel besinin içerdiği B12 vitaminini içerir.
Mucize yosun olarak bilinen bu alg kollestrole, şekere, tansiyona, bunamaya iyi geldiği gibi vücudu kansere karşı dirençi hale getiriyor. Kilo almak ve kilo vermek isteyenler için günün farklı saatlerinde kullanılarak fayda sağlanıyor.
Spirulina Faydaları
Vücudu iyi beslediği için vücut direncini artırır ve enerji seviyesini olumlu etkiler.
Düzenli kullanımlarda vücut genel dayanıklılığını ve bağışıklık sistemini güçlendir.
Spirulina hücre yenilenmesi ve çoğalma sürecini destekleyicidir.
Çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. ( Şeker, tansiyon, kolesterol, sindirim, kansızlık, gastrit, ülser, kemik erimesi, cilt güzelliği, kilo problemi)
Antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken toksinlerin (serbest radika denen zararlı maddeler) atılmasına yardımcıdır.
İştahsızlık çeken çocukların iştahını düzenlemeye yardımcı olur ve gelişim sürecini destekler.
Sporcuların vücutlarını kısa sürede toparlamasına yardımcıdır. Kas gelişimi destekler. Bir çok olimpiyat ve dünya şampiyonun spirulina kullandığı bilinmektedir.
Saç dökülmesi yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Saç için hayati değerde besinler içerir.
Cilt güzelliği için faydaları oldukça fazladır ve sivilce, aknelerin giderilmesine yardımcıdır.
Yaraların hızlı bir şekilde kapanmasını destekleyicidir.
Dengesi beslenme kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesine, iyileşmesine yardımcıdır.
Sürekli hastalananlar için oldukça faydalıdır. Düzenli kullanmaları önerilir.
Stres, sigara, alkol, hava kirliliği gibi vücudumuzu olumsuz etkileyen dış etkenlerden vücudu korumaya ve temizlemeye yardımcıdır.
İçerisinde en yoğun protein bulunan ve en az yağ içeren bitki olduğu için kilo kontrollerinde faydalı bir yardımcıdır.
Bilimsel araştırmalar da sindirim sistemini desteklediği ve bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı gözlemlenmiştir.
Japonya’da 50 yaş üzeri bireylerin %73’ünün düzenli spirulina tükettiği tespit edilmiştir.
Çin’li bilim adamları kemik iliği hücrelerini yenilediğini ve desteklediğini kabul etmektedirler.
Japon bilim adamları ağır ŞEKER hastalarını 8 haftada hafif şeker hastaları seviyesine getirdiğini iddia etmektedirler.
Vejeteryanlar için oldukça önemli olan B12 vitamini bakımından zengin bir kaynaktır.
Karoten madde tüketimiyle (beta-karoten) kanser oluşumu arasında negatif bir ilişki olduğu, doğal karotenler sentetik olanlara nazaran daha kolay metobolize edildiği ve vücutta birikerek toksik etkiye sebep olmaz.
Spirulina içerdiği organik demir ve kalsiyum sayesinde sağlıklı kemik,sinir,kan ve kas dokusuna etkili bir destektir.
Vücuda tokluk hissi veren fenilalalin amino asidi içerdiği, kolesterol içermediği ve düşük miktarda doymamış yağ içerdiği için kilo vermek için kullanılır, zayıflamaya yardımcı olur.
Doğada nadiren buluna yağ asidi GLA; artrit ve kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli olup yüksek tansiyon ve kolesterolün düşürülmesindede etkili olduğu bilinmektedir.
En kuvvetli detoksifiye edici ürünlerden biridir ki yüksek miktarda klorofil içermesinden kaynaklanmaktadır.
Spirulina her hangi bir rahatsızlığın tedavisinde direk kullanılan bir ilaç değildir. Vücudu iyi besleyen, vücuda faydaları oldukça fazla olan bir gıda takviyesidir.
Sağlıklı her bireyin Spirulina kullanması, kişinin yaşam kalitesini arttıracağı gibi, kişinin aynı zamanda hastalıklara yakalanma riskini de azaltacaktır.
Spirulina,mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türüdür. Mavi-yeşil renkli, mikroskobik ölçülerde, iplik (helezonik) şeklinde bir alg’dir. Alkali sularda serbest yığınlar halinde bulunur (su yosunu). Eşeysiz olarak bölünerek çoğalırlar. Spirulina, bilinen protein kaynakları içerisinde en yüksek protein(%60-70) içeren doğal bir besindir. Vitaminler(provitamin A, B12) ve mineraller(Fe, Ca, Mg) ile doğal pigmentler(Yeşil Klorofil, fikosiyanin, karotenoidler) açısından da çok zengindir. Selüloz çeperinin olmamasından dolayı çok kolay sindirilebilir. Toksik özelliği yoktur. Çok zengin bir klorofil kaynağıdır. Bulunduğu su ortamını veya yetiştiricilik havuzlarını koyu mavi-yeşil renge çevirir. Protein, mineral ve vitaminler açısından zengin; bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.
Spirulina içerik olarak dünyadaki en zengin besinlerden biridir. içerdiği protein, beta-karoten, klorofil, vitamin, gamma linoleik asit ve mineraller gibi beslenme öğeleriyle bilim adamlarını şaşırtmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en zengin B12 vitamini kaynaklarından biridir. Yapısında doğal karışık karoten ve xantophil phyto pigmentler taşır. Selüloz içermeyen zar duvarıyla kolaylıkla sindirilebilen bir yapıdadır. Spirulina’nın gücü yalnızca içerdiği maddelerden değil bu maddeler arasındaki sinerjiden de kaynaklanmaktadır. Bunun anlamı, Spirulina’nın içeriğinde bulunan maddelerin, bir araya gelerek daha büyük bir etki oluşturmasıdır.
Bilindiği gibi güneş enerjisinin insan sağlığı üzerine vazgeçilmez etkileri vardır. Bu enerji taze sebzelerde, olgunlaşmış meyvelerde ve güneşte vardır. Spirulina’da ise güneş enerjisini başka hiçbir yerde bulunmayan enerjiye çevirecek bir güç merkezi bulunmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki Spirulina güneş enerjisi içeren en zengin kaynaklardan biridir.
100 gram Spirulina ‘da
Protein:%60-70
Karbonhidrat:%19
Lipit:%6
Mineral:%8
Su:%7
Enerji:360 Kcal
Vitaminler
Beta Karoten
B1 Thiamine
B2 Riboflavin
B3 Niacin
B5 Pantothenic Acid
B6 Pyridoxine
B9 Folate
B12 Colobalimine
Vitamin A
Vitamin C (ascorbic acid)
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K
Vitamin H Biotin
Inostitol
Mineraller
Kalsiyum
Selenyum
Demir
Magnezyum
Potasyum
Krom
Bakır
Germanyum
Manganez
Fosfor
Sodyum
Çinko
Klorid
İyodin
Doğal Pigmentler
Fikosiyanin
Klorofil
Karotenoidler
Doğal Karotenoidler
Karotenler
Beta Karoten
Diğer Karotenler
Xanthophylis
Myxoxanthophyll
Zeaxanthin
Cryptoxanthin
Echinenone
Diğer Xanthophyl
Doğal Fitonutrientler
Gamma-Linolenik Asit
Alfa-Linolenic Asit (ALA)
Linoleic Asit (LA)
Stearidonic Asit (SDA)
Eicosa Pentaenoic Asit (EPA)
Docosa Hexaenoic Asit (DHA)
Arachidonic Asit (AA)
Glycolipidler
Sulfolipidler
Polisakkaridler
Amino Asitler
Temel Amino Asitler
İsoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Phenylaianine
Threonine
Tryptophan
Valine
Temel Olmayan Amino Asitler
Alanine
Arginine
Aspartic Acid
Cystine
Glutamic Acid
Glycine
Histidine
Proline
Serine
Tyrosine
Spirulina Hakkında Bazı Çaprıcı Gerçekler
– Doğadaki en zengin komple yüksek biyolojik değerde proteine sahiptir. Kendisine en yakın soya fasulyesinden yaklaşık 2 kat daha fazladır
– Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat daha fazladır. B-12 kısaca yüksek enerji anlamına gelmektedir.
– Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58 kat, dana ciğerinden 28 kat daha fazladır.
– Doğadaki en zengin antioxidant kaynaklarından biridir. Başlıca sahip olduğu
Antioksidantlar: vitaminler B-1 , B-5 ve B-6, Mineraller: çinko , mangenezyum ve bakır, amino asitler methionine ve superantioxidant beta-carotene, vitamin E ve selenyum.
– Doğadaki en zengin E vitamini içeren besinlerden biridir. Kendisine en yakın buğday filizinden 3 kat daha fazladır. Sentetik E vitaminine göre , biyolojik aktivitesi %49 daha fazladır.
– Doğadaki en zengin Gamma Linolenic Asit (GLA) içeren besindir. En yakın Çuha Çiçeği yağından 3 kat daha yüksektir.
– Doğadaki en zengin klorofile sahiptir. alfalfa ve buğday bitkisinden 5-30 kat daha fazladır.
Basit bir su yosunu görüntüsündeki spirulina, doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip olan besindir. İçerdiği protein oranı %65 dir ki bu rakam en yakın rakibi olan soya fasulyesinin yaklaşık 2 katıdır. Doğadaki en zengin organik demiroranına sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir. Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B-12 vitamini içerir. Bilindiği gibi B-12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.
Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarındandır. Vitamin B-1, B-5 ve B-6, mineraller olarak çinko, magnezyum ve bakır, aminoasitlerden methionine ve süper antioksidan olan beta-karoten, E vitamini ve selenyum içerir.
Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir. En yakınındaki buğday filizinden 3 kat yaklaşık daha fazla E vitamini içerir.
Doğadaki en zengin Gamma Linoleik Asit (GLA) içeren besindir. En yakın çuha çiçeğinden 3 kat fazla GLA içerir. GLA yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar. Böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde rol oynar ve kötü kolesterolü düşürür.
%1’lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerdendir. Yeşil rengi içerdiği magnezyum iyonundan gelir.
Sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum kemikler ve nöral iletim için gereklidir.
Ayrıca ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) spirulina’daki sulfolipitlerin HIV (AIDS) e karşı dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını, düzenli dozlarda alınmasının anti-viral faaliyetleri hızlandırdığını, bağışıklık sistemini teşvik ettiğini, böbrek toksisitesini ve radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azalttığını belirlemiştir.
Rahatlıkla sindirilebilen Spirulina, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destek tedavi olarak öneriliyor. Mide ameliyatları sonrası hastalara ilk besin olarak Spirulina verilmesi halinde ameliyat komplikasyonlarının en aza indirgendiği de belirlenmiş. Spirulina ilaç olmadığı için kullanımda bir üst sınır yok, çünkü o bir besin maddesi, istediğin kadar tüketebiliyorsun.
Yosun, bazı zehirlenmelerde de etkili. Özellikle radyasyon düzeyini düşürücü etkisi, bilim adamlarına cazip geliyor. Çernobil kazası sonucu yüksek radyasyon almış çocuklar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş. Bu yosunla beslenen çocuklarda radyasyonun diğerlerinden daha çok düştüğü saptanmış.
Yosun, krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabiliyor. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor. Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahip.
Spirulina düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını da yok ediyor.
Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılıyor. Elde edilen gıda boyası, hem besleyici hem de zararlı değil.
Yosun, ilaç yapımında da kullanılıyor. Bazen direkt bazen de içeriğinden ekstrakte edilen karoten, fikosiyanin, ksantofil, linoleik asit gibi maddeler ilaçlara katılıyor.
Yosunların bir özelliği de besin olarak suda bulunan nitrat, fosfat, amonyum gibi tuzları bünyelerine alarak organik hale dönüştürmeleri. Spirulina ile atık sular temizlenebiliyor. Özellikle atık suların temizlenmesini sağlama özelliği ile bulunmaz doğal bir özelliğe sahip.
Bunun yanı sıra kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ediyor. Bu nedenle kansızlık sorunu olanlar için de muhteşem bir kaynak spirulina. Ayrıca yine içinde bulunan alfalinolenik asit sayesinde kolestrolün seviyesini düzenlemek, kan basıncını ayarlamak, hücre yenilenmesini sağlamak ve dinamizm kazandırmak gibi görevleri de başarıyla yerine getiriyor.
Spirulina’nın GIDALARLA KARIŞTIRILMASI
Spirulina %100 doğal ve organik yapısıyla oynanmamış bir besin kaynağıdır. İçerdiği yüksek, çok değerli protein yapısıyla, doğal mineral ve vitamin kaynağı olarak bilim adamlarını şaşırtmaktadır. Spirulina doğal olması nedeniyle zevke göre birçok gıda maddesiyle karıştırılarak tüketilebilmektedir.
Yüksek oranda içerdiği protein nedeniyle sıcak yiyecek veya içeceklerle karıştırılması yumurtada olduğu gibi kokuya neden olacağından önerilmez. Bunun yerine katı ya da sıvı soğuk tüketilen gıdalarla rahatlıkla karıştırılıp tüketilebilir.
Süzme yoğurt, ayran, süt, beyaz peynir, salata, yaş pasta, kanape, meyve suyu Spirulina’nın karışım olarak tüketildiği gıdalardan bazılarıdır.
Spirulina Mucizesi
Daha zinde olmak isteyen sporcular , zayıflamak isteyenler , kilo almak isteyenler , kollestrolüm düşsün diyenler , kansere karşı dayanıklı olayım diyenler spirulina hapı veya tozuna rağbet göstermekteler. Peki bu madde nasıl bir şeydir de bu kadar çok alanda etkisi vardır
Spirulina mavi-yeşil alglarin (Cyanophyceae) bir üyesidir. Yaz ve sonbahar başında tatlı sularda uygun şartlarda çoğalırlar. Ekonomik yönden en önemli özellikleri azot depo etmektedir.
Diğer algler %22 civarında protein içerirken spirulina %65-70 civarında protein içerir. Ve çok az bitkisel besinin içerdiği B12 vitaminini içerir.
Mucize yosun olarak bilinen bu alg kollestrole, şekere, tansiyona, bunamaya iyi geldiği gibi vücudu kansere karşı dirençi hale getiriyor. Kilo almak ve kilo vermek isteyenler için günün farklı saatlerinde kullanılarak fayda sağlanıyor.
Spirulina Faydaları
Vücudu iyi beslediği için vücut direncini artırır ve enerji seviyesini olumlu etkiler.
Düzenli kullanımlarda vücut genel dayanıklılığını ve bağışıklık sistemini güçlendir.
Spirulina hücre yenilenmesi ve çoğalma sürecini destekleyicidir.
Çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. ( Şeker, tansiyon, kolesterol, sindirim, kansızlık, gastrit, ülser, kemik erimesi, cilt güzelliği, kilo problemi)
Antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken toksinlerin (serbest radika denen zararlı maddeler) atılmasına yardımcıdır.
İştahsızlık çeken çocukların iştahını düzenlemeye yardımcı olur ve gelişim sürecini destekler.
Sporcuların vücutlarını kısa sürede toparlamasına yardımcıdır. Kas gelişimi destekler. Bir çok olimpiyat ve dünya şampiyonun spirulina kullandığı bilinmektedir.
Saç dökülmesi yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Saç için hayati değerde besinler içerir.
Cilt güzelliği için faydaları oldukça fazladır ve sivilce, aknelerin giderilmesine yardımcıdır.
Yaraların hızlı bir şekilde kapanmasını destekleyicidir.
Dengesi beslenme kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesine, iyileşmesine yardımcıdır.
Sürekli hastalananlar için oldukça faydalıdır. Düzenli kullanmaları önerilir.
Stres, sigara, alkol, hava kirliliği gibi vücudumuzu olumsuz etkileyen dış etkenlerden vücudu korumaya ve temizlemeye yardımcıdır.
İçerisinde en yoğun protein bulunan ve en az yağ içeren bitki olduğu için kilo kontrollerinde faydalı bir yardımcıdır.
Bilimsel araştırmalar da sindirim sistemini desteklediği ve bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı gözlemlenmiştir.
Japonya’da 50 yaş üzeri bireylerin %73’ünün düzenli spirulina tükettiği tespit edilmiştir.
Çin’li bilim adamları kemik iliği hücrelerini yenilediğini ve desteklediğini kabul etmektedirler.
Japon bilim adamları ağır ŞEKER hastalarını 8 haftada hafif şeker hastaları seviyesine getirdiğini iddia etmektedirler.
Vejeteryanlar için oldukça önemli olan B12 vitamini bakımından zengin bir kaynaktır.
Karoten madde tüketimiyle (beta-karoten) kanser oluşumu arasında negatif bir ilişki olduğu, doğal karotenler sentetik olanlara nazaran daha kolay metobolize edildiği ve vücutta birikerek toksik etkiye sebep olmaz.
Spirulina içerdiği organik demir ve kalsiyum sayesinde sağlıklı kemik,sinir,kan ve kas dokusuna etkili bir destektir.
Vücuda tokluk hissi veren fenilalalin amino asidi içerdiği, kolesterol içermediği ve düşük miktarda doymamış yağ içerdiği için kilo vermek için kullanılır, zayıflamaya yardımcı olur.
Doğada nadiren buluna yağ asidi GLA; artrit ve kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli olup yüksek tansiyon ve kolesterolün düşürülmesindede etkili olduğu bilinmektedir.
En kuvvetli detoksifiye edici ürünlerden biridir ki yüksek miktarda klorofil içermesinden kaynaklanmaktadır.
Spirulina her hangi bir rahatsızlığın tedavisinde direk kullanılan bir ilaç değildir. Vücudu iyi besleyen, vücuda faydaları oldukça fazla olan bir gıda takviyesidir.