Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Spiralin Yan Etkisi Var mı?

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Spiralin Yan Etkisi Var mı?

Merak edilen bu soruların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş verdi.




İstenmeyen gebelikleri önlemesi açısından “spiral”ya da diğer bir ismiyle “rahim içi araç” etkili doğum kontrol yöntemleriarasında yer alır. Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Jinekolog ve ObstetrisyenlerBirliği ve Amerikan Tıp Birliği bu yöntemi günümüzde en etkili yöntem olarakkabul ediyor. Temel prensibi rahim içinde döllenme sonucu oluşan zigotun rahimduvarına tutunup yerleşmesini engellemek için enflamasyon yaratmasıdır.




x240-Kb3.jpg









Spiraluygulaması dış gebelikihtimalini artırabilir. Dış gebelik embriyonun rahim içinden başka bir yerdegelişmesi demektir.
Bazı kanama durumlarında spiralde sorun olduğuanlaşılır; bu kanamalar ara kanama olabileceği gibi süreklilik de arz edebilir.
Kasıkta ağrı oluşmuşsa da spiralde problemolduğu tespit edilir. Bu tip yan etkilerin görülmesi durumunda spiral kullanankişinin tedavi edilmesi ya da spiralin rahim içinden alınması gerekmektedir.
Bir diğer yan etki ise spiralin etki prensibiaçısından görülür ki bu durumda spiral etki mekanizmasının yol açtığı şekildevücutta enfeksiyonlar daha kolay oluşur. Bu tip durumlarda hasta tedaviedilmelidir. Eğer tedaviye cevap yoksa spiral rahim içinden çıkarılmalıdır.



Spiral periyodik olarakkontrol edilmelidir. Bu periyotlar genelde 6 aydır. Bu kontrollerde spiralinhalen etkin olarak çalışıp çalışmadığı incelenir. Spiralin yerinden oynamasıgibi bir durum varsa gebeliğe karşı koruyuculuk azalmış demektir. Böyledurumlarda hastaya danışılır. Yerinde bırakılabilir ya da hastanın isteğidoğrultusunda yeni bir spiral rahim içine yerleştirilebilir.




 
Üst Alt