Sovyetler Birliğinin Kuruluşu
Bolşevik Devrimi sonrasında 1922 senesinin 30 Aralık tarihinde Rusya, Belarus, Ukrayna ve Transkafkasya Federasyonu arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kuruldu. Birliğin kurucusu olan bu ülkelerden Transkafkasya Federasyonu 1936 senesinde Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan Sovyet Cumhuriyetlerine bölündü. Aynı zamanda kısaca "Sovyetler Birliği" olarak da bilinen bu politik yapı Rus İmparatorluğunun ardılı konumunda yer alan bir devletti ve dünyada Marksist sosyalizmin takipçisi ilk devletti. Kuruluşundan yaklaşık 1 yıl sonra, 1 Şubat 1924 senesinde Sovyetler Birliği ilk olarak Britanya İmparatorluğu tarafından tanınacaktı.
1917 senesindeki devrim ve sonrasında 3 sene süren İç Savaş esnasında Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşevik Partisi Rus politikasını domine etti. İşçiler ve askerlerden oluşan bu politik yapı eski Rus İmparatorluğu topraklarında sosyalist bir devlet kurulmasını istiyordu. Sovyetler Birliğinde hükümetin tüm kısımları Komünist Parti'nin, Komünist Parti'nin politbürosunun ve gittikçe güçlenmekte olan "genel sekreterliğinin" etkisi altındaydı.
1924 senesinde Lenin'in ölümü sonrasında kısa süren bir güç çekişmesinin ardından ülkenin liderliği Joseph Stalin'e geçti. Stalin Sovyetler Birliğinin Marksist-Leninist politikasını sürdürdü. Stalin önemli sanayileşme adımları atsa da, bu dönem politik paranoyanın zirve yaşadığı bir dönem olarak tarihe geçti ve 1930'ların sonlarında yapılan Büyük Temizlik ile hem Komünist Parti içerisinde hem de dışında birçok politik figür ortadan kaldırıldı.
1939 yılının Ağustos ayında, İkinci Dünya Savaşının başlamasından günler önce Sovyetler Almanya ile saldırmazlık antlaşması imzaladı ve aynı yılın Eylül ayında Polonya'ya saldırı düzenlediler. 1941 senesinde Almanya'nın Barbarossa Harekatıyla birlikte bu pakt bozuldu, İkinci Dünya Savaşı esnasında Kızıl Ordu tarafından alınan bölgelerde komünist yapıda Sovyetlerin uydu devletlerinin kurulması Amerika önderliğindeki batı dünyasıyla ilişkilerinin kötüleşmesine sebep olacaktı.
Rusya önderliğinde Sovyetler Birliği dünyanın en güçlü ve en nüfuz sahibi devletlerinden biri haline geldi ve zaman içerisinde birlikteki cumhuriyet sayısı 15'e kadar çıktı: Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Belarus, Özbekistan, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Türkmenistan, Tacikistan, Letonya, Litvanya ve Estonya.
İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler kapitalist batı dünyasıyla yaklaşık 70 yıl sürecek bir Soğuk Savaş'a girişecek, bu Soğuk Savaş esnasında her iki taraf da dünyanın sayısız ülkelerini kendi nüfuzları altına almak için çaba sarfedecekti. 1991 senesinde Sovyetler Birliği komünist hükümetin çöküşüyle birlikte ortadan kaldırıldı.