Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sosyal Medya Düzenlemesini İçeren Yasa TBMM'de Kabul Edildi

DarkWoman

MFC Üyesi
Konum
Germany
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2019
  • Mesajlar
    13,326
  • MFC Puanı
    58,692
Temmuz ayının ilk günlerinden bu yana devam eden sosyal medya düzenlemesi çalışmaları, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulmuştu. Düzenlemeyi içeren kanun teklifi bugün, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Temmuz ayının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyaya yönelik açıklamalarıyla gündem olan sosyal medya düzenlemesi, bugüne dek netleşmiş ve son halini almıştı. Yasak ya da engelden çok sosyal medya platformlarında "hareket ve nefret söylemini bitirme amacıyla" düzenlendiği açıklanan maddeler TBMM'de görüşüldü ve Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
Almanya'da yürürlükte olan Netzdg yasasının örnek alındığı düzenlemenin maddeleri, ülkemizde 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan şirketlere ciddi sorumluluklar yüklüyor. Bu sorumlulukları yerine getirmeyen şirketler ise ciddi yaptırımlar ile karşılaşacaklar.



TBMM'de kabul edilen sosyal medya düzenlemesinin detayları:
Yasanın tam adı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" şeklinde Adalet Komisyonu'ndan geçti.

İnternet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, "sosyal ağ sağlayıcı" olarak tanımlanacak. Verilen yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılar, 10 ila 100 bin TL'den 1 ila 10 milyon TL'ye kadar para cezasına çarptırılacak.

Suç oluşturan bir içeriğin engellenmesi dışında yayıncılara kaldırma seçeneği de sunulacak. İçerikler ya platform ya da üretici tarafındankaldırılacak, kaldırılmaz ise içerik engellenecek.

sosyal medya yasası


Sosyal ağ sağlayıcılara hangi hukuki yükümlülükler getirildi?

Türkiye'de 1 milyondan fazla kullanıcısı olan şirket, en az 1 kişiyi Türkiye temsilcisi olarak atamak zorunda. Bu kişinin bilgileri hem platformda herkese açık şekilde görünecek hem de BTK'ya bildirilecek. Temsilci olan bir şirket (ajans vb.) değil, gerçek bir kişiyse Türk vatandaşı olmak zorunda.

BTK'nın bildiriminden sonra 30 gün içerisinde Türkiye temsilcisini belirlemeyen sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon TL idari para cezası verilecek. Eğer platform hala temsilci belirlemez ise 30 milyon TL tutarında ikinci ceza verilecek.

Şirketlere reklam yasağı ve bant genişliği daraltma cezası var:

Temsilci yükümlülüğünü 30 gün daha yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarının 3 ay boyunca reklam vermesi yasaklanacak. Eğer şirket hâlâ temsilci belirlemediyse BTK, ilgili platformun bant genişliğini %50 oranında daraltacak. Talebin karşılanmaması durumunda bu kez bant genişliği %90 oranında daraltılacak.

Vatandaşa (sosyal medya kullanıcısına) 48 saat içinde cevap vermek zorunlu olacak:

sosyal medya


Vatandaşlar,i özel hayatın gizliliğini ihlal eden paylaşımları şikayet etmeleri halinde en geç 48 saat içerisinde sonuç alacaklar. Eğer cevaplar olumsuz ise gerekçeli olarak verilecek. Platform, kendisine bildirilen ve doğruluğu bulunan bir şikayetin gereğini yerine getirmek zorunda.

Tüm sosyal medya şirketleri, her 6 ayda bir BTK'ya kullanıcılar tarafından yapılan şikayetleri, alınan aksiyonları raporlamak zorunda. İlk raporlar, Ocak 2021'de BTK'ya sunulacak.

Türkiye'de kullanılan tüm sosyal medya platformları, bugünden itibaren 3 ay içerisinde yeni kanuna ilişkin iş planı yapmak, düzenlemeleri hayata geçirmek zorunda.
 
Üst Alt