Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sorumluluk almak ya da

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Sorumluluk almak ya da

Yaşam standartlarını yükseltmek için çeşitli kazanımların peşinde koştururken insan, çok önemli bir kazanımı ihmal etmektedir. Hayat standartını sadece gözle görünür, elle tutulur kazanımlar geliştirmeyecek, bunun gayretinde olanlar önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırıyorlar, hayat standartını geliştiren sorumluluklardır.

Her iletişimde, her başarıda, her kazançta, her sevinçte, her güzel şeyde illaki var olan şey sorumluluktur, yerine getirilmediği takdirde sevinçler hüzüne, kazançlar kayıba, iletişimler soruna doğru hızla ilerler.

Hayatında yüksek standart isteyenler, maddi değerlere değil, sorumluluk bilincine yatırım yaparlar. Sorumlukluk sahibi( sorumlu) olmayan kişi,

Sorumlu olmayan insan, sorunlu insandır. Her sorun içinde bir sorumluluk ihlalini barındırır. Sorumluluklarından kaçınır da insan bu tavrın sebep olduğu sorunlardan kaçınamaz. Sorumluluklardan kaçışın hiçbir zaman çıkışı olmamıştır, varışı olmamıştır, bu kaçış kişiyi kaos ort***** sürüklemekten başka bir şey olmamıştır. Tercihini sorumsuzluktan yana kullanan kişi; sorunlu yaşama hazırlanmalıdır ve çıkış yolunun sorumluluklarına sahip çıkmala mümkün olduğunu hatırlamalıdır.

Sorumlu olmayan insan, yük olan insandır. Yük olmak ile yük almanın temelinde sorumlukluklar vardır. Sorumluluğuna sahip çıkmayan insan yük olurken bir başkası onun boşladığı sorumlulukları yerine getirme gayreti ile yük alır. Evrende bir denge vardır ve bu dengenin içinde boşluğa yer yoktur. Yaratıcı o sorumluluğu size vermekle ikramda bulunur, sorumluluğun yerine getirilmesi karşılıksız değildir. Eğer siz onu yapmaya gönüllü olmazsanız, ikramı teperseniz, o ikramı memnuniyetle karşılayacak bir başkası mutlaka vardır. Bu anlamda başkalarına yük olmak veya ikrama muhatap olmak tercihini ciddiye almak zorundadır insan.

Sorumlu olmayan insan, edilgen insandır. Sorumluluklar kişiyi etkili kılar. Hareket alanını genişletir ve kişiyi geliştirir. Sorumluluklarını ihmalle kişi hareket alanını kısıtlamakta, iletişimini ve gelişimini zayıflatmaktadır. Edilgen insanlar, bir başkasının direktifine muhatap olmak zorunda kalırlar. Birilerinin size “bunu yap, hadi çalış, şunu şöyle…,v.b.” demesini istemiyorsanız sorumluluklarınıza sahip çıkmalısınız.

Sorumlu olmayan insan, sorumluluklarını çıkarlarına alet eden insandır. Ne yazıkki şahit oluruz, kişilerin sorumluluklarını farklı vasıflara büründürüp çıkar malzemesine dönüştürdüklerine. Sorumluluk; sahibine yatırım yapmak, kazandırmak, geliştirmek, özü beslemek, amaca hizmet etmek, v.b. fonksiyonlarına sahiptir. Bu özellikleri barındırmıyor ise; ne sahibine ne de bir başkasına faydası yoktur.

Sorumluluk kişiseldir, kişi kendi üstlenir sorumluluklarını. Birilerinin zoruyla veya beklenti ile yapılan şey değildir. Bir başkası ile beklenti içerikli bir olgu, sorumluluk değil görevdir. Sorumluluğu olan birşeyi yapmaya karşılık bedel istemek veya “yaparsan …. veririm.” gibi bedel ödemek sorumluluğu vasfından çıkarıp, alım satım malzemesine dönüştürmek olur. Bu durumda sorumluluk bir malzeme, sorumluluk sahibi de malzemeyi istenilen şekilde kullanan bir görevli konumuna geçer. Görev ile sorumluluğun karıştırılmaması önemlidir.

Sorumlu olmayan insan, söylenen insandır. Sorumluluğun özünde iyilik vardır. Zorla, ücretle, minnetle, kavga gürültü, v.b. ile yerine getirilen sorumluluğun vasfı bozulmuş olur. İçinde iyilik barındıran bir kavramın dış yansımaları da iyi olmalıdır.
Sorumlulukları yerine getirirken kullandığınız sözcükler ile davranışlarınızı besleyin, olumsuz ifadelerle hem yaptıklarınızı hem de muhatabınızı yıkmayın. Sorumluluklar yapmak için, yarar içindir, yıkımla birarada olamaz.

Sorumluluk minnet sebebi yapılamaz. Bazen şahit oluruz, kişiye yapılan yatırım, verilen emek minnete dönüştürülmek süreti ile heba edilir. Yıllar sonra cocuğuna “verdiğim bunca emeğe karşılık…..”diyen bir anne, annelik sorumluluğu adı altında yaptıklarını, sorumluluk vasfından çıkarmış, minnet kıyafetine büründürmüştür. Minnet edici her ifade, yıkıma sebebiyet verir.

Sorumluluk alanı savaş alanı değildir. Bazen de kişilerin sorumluluklarını yerine getirirken, söylendiklerini, şikâyet ettiklerini, tartışmaya girdiklerini görürüz. Bu şekilde kavga gürültü yapılan bir sorumluluk da sorumluluk vasfını yitirir. Sorumluluklar kişinin özünü besler, kavga ile özün beslenmesi birlikte olabilir mi? Çatışma sırasında tarafların yaşadığı gerginlik ve kırgınlıklar, hassas yüreklerin ve temiz özlerin besin kaynaği olamaz.

Evet, sorumlu olmayan kişi; sorunlu, edilgen, yük olan, iletişimi problemli, dil kalıpları incitici, v.b. kişidir. Bu kişinin kaliteli bir hayat için, standartlarını yükseltme gayretinden daha önemli bir şeye ihtiyacı vardır, sorumluluklarını üstlenme gayretine. Refah bir hayat yaşayanlar rahat yaşayanlar değildir, sorumluluklarını rahatlarına tercih edenlerdir. Rahatlık kişiyi uyuşukluğa, uyuşukluk pasifliğe taşır, aktif olanlar sorumluluk duyanlardır. Uyuşukluktan kurtulma gayretinde olan kişi;

* Herşeyden evvel sorumluluklar üzerinde düşünüp, tespit etmeye gayret etmek gerekir. Kul, anne, baba, evlat, komşu, öğrenci, eğitmen, v.b. kişinin taşıdığı her sıfatın kendine özgü sorumlulukları vardır. Kişi ne kadar sorumluluklarının farkında olursa, bu farkındalık onu destekleyen, harekete geçiren güce dönüştürülür. Hatırlayın, herşey farketmekle başlar.

* Sorumlulukların farkında olmamak veya yerine getirmemek kişiye sorun olarak geri dönmektedir. Sorunlu olmak yerine sorumlu olmayı tercih edenler, hayat standartlarını yükseltmek için önemli bir şey yapmış olurlar.

* Sorumluluklar ile sözcüklerin birbirini desteklemesi çok önemlidir. Sorumluluk ile iyi birşeyler yapmaya çalışırken sözcükleriniz ile yaptıklarınızı yıkmayın, heba etmeyin.

* Her sorumluluğun size verilmiş bir ikram olduğunu hatırlayın, bu anlamda sorumsuzlar kendi özünü aç bırakanlar, iletişimlerini beslemeyenlerdir.

* Hayatta etkili olmak için, olur olmaz her işe girişmeye, her yöne koşturmaya, her söze karışmaya yeltenmeyin. Etkili insan sorumlu insandır, sorumluluğunun bilincinde, neyi ne için yaptığını bilen insandır.

* Sorumlu olmayı görevli olmaya tercih etmek önemlidir. Sorumluluk almakta etkili olan kişinin kendisidir, görev yapmakta ise etki, görev verendedir. Sorumluluklarınızı ücretlendirerek etki kapasitenizi daraltmayın.

* İnsanın sorumluluk üstlenmekten çekinmesinin önemli bir sebebi; sorumluluğu yük olarak algılamasıdır. Asıl sorumluluklar yerine getirilmediğinde kişinin sırtında yük olur, tıpkı davranışa dönüşmeyen bilginin yükü gibi. Sorumluluğunu yük olmaktan kurtaran insan, kendini de uyuşukluktan, pasiflikten kurtarmış olur.

Sorumluluklarımızın sırtımıza yük değil, hayatımıza can katması dileğiyle….




 
Üst Alt