Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Somali Nasıl Bir Ülke?

Sade

Desire becomes surrender, surrender becomes power.
Emektar Üye
Konum
İzmir..
  • Üyelik Tarihi
    23 Eki 2015
  • Mesajlar
    7,101
  • MFC Puanı
    3,318
Somali ‘’Afrika Boynuzu’’ olarak isimlendirilen bölgede bulunan ilk tarihten günümüze kadar özellikle stratejik konumu ile önemli olan bir ülkedir. Ülke 1991 yılından bu yana merkezi genel bir hükümete sahip olamamış halen iç savaş halindedir. Batıda Etiyopya kuzeybatıda Dijibouti kuzeyde Aden doğuda Hint Okyanusu ve güneybatıda Kenya ile komşudur. Ayrıca Afrika kıtasındaki en uzun sahil şeridine sahiptir.


Somali yaklaşık 10 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Yaşayanlardan %85’i etnik Somalilidir. Etnik Somalililer ülkenin batısında azınlıklar ise ülkenin doğusunda yaşamaktadır. Ülkede Somali ve Arapça resmi dillerdir yazma ve konuşma tamamen bu diller üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca ülkenin çok büyük bir çoğunluğu Müslümandır.

Taş çağından günümüze özellikle de İpek Yolu’nun Afrika ayağı olmasından dolayı Somali kültür ve ağırlıklı olarak ticaret bölgesi olmuştur. İkinci dünya savaşından sonra ülke önce İngiliz ardından İtalyan himayesine bırakılmıştır. 1991 yılına gelindiğinde ise ülke birkaç parçaya bölünmüştür. ‘’Somaliland’’ olarak bilinen bölge bağımsızlığını ilan etse de günümüzde hiçbir devlet bu devletin bağımsızlığını kabul etmemiştir.

Somali’nin ekvator ile olan konumu dolayısıyla ikliminde genellikle değişim gözlenmez. Çok yüksek sıcaklıklar mason yağmurlarının ve rüzgarlarının getirdiği ıslaklıklar ile çeşitlenmektedir. Ülkenin en gelişmiş ve en kalabalık şehri başkent Mogadişu’dur. Ardından ise yine kalabalıklığı ile önemli olan tarım şehri Hargeisa gelmektedir.

Somali ekonomisi geleneksel ve modern üretimin birleşmesi ile kararlı bir hale gelse de ülke halen dış yardıma muhtaç bir haldedir. Nüfusun yarısından fazlası halen günde 1 dolardan aza çalışmaktadır. Kişi başına düşen gelir yıllık 600 dolar olarak istatistiklere yansımıştır. Nüfusun %85’i tarım ile uğraşmakta ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Ton balığı ve et paketleme ülkenin önemli geçim kaynaklarıdır. Ülkede para birimi Somali şilinidir ve dolar karşısında neredeyse hiçbir değeri yoktur.

Türkiye ve Somali arasında kesin bir anlaşma sağlanamadığı için günümüzde yeşil kırmızı ve gri pasaport için kesin vize alma şartı bulunmaktadır. Vize ücreti kalacağınız güne göre belirlenmektedir. Ülkede hızlı vize kapı vizesi gibi uygulamalar yoktur.
 
Üst Alt