Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

SolidWORKS

  • Üyelik Tarihi
    27 Eki 2024
  • Mesajlar
    23
  • MFC Puanı
    10
SolidWorks (Stilize edilmiş hali ile SOLIDWORKS), bilgisayar destekli 3 boyutlu katı modelleme ve tasarım (3D CAD) yazılımıdır.

SolidWorks Corporation 1993 yılında Jon Hirschtick tarafından Concord, Massachusetts`te kuruldu. Yazılımın ilk versiyonunu 1995`te piyasaya çıkardıktan sonra 1997 yılında Dassault Systemes tarafından satın alındı. Windows'a entegre ilk 3 boyutlu katı modelleme (3D CAD) yazılımıdır.

300px-SolidWorks_Logo.png




SolidWorks, internette bulunabilecek birçok ücretsiz eğitim notu ile kolaylıkla öğrenilebilir. En yaygın kullanılan 3 boyutlu katı modelleme yazılımıdır. Birçok Üniversite, Meslek Yüksek Okulu ve Teknik Lisede eğitimi verilmektedir. AutoCAD kullanıcılarının çoğu, 2. boyuttan 3. boyuta geçiş için SolidWorks'ü tercih etmiştir. Bunun sebebi AutoCAD dosyaları ile en uyumlu 3D CAD yazılımının SolidWorks olmasıdır. SolidWorks makine, mobilya, plastik/sac kalıpçılığı, otomasyon, mekatronik, endüstriyel ürün tasarımı gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Modelleme teknolojisi​

SolidWorks, katı modelleyici'dir ve modeller ve montajlar oluşturmak için başlangıçta PTC (Creo/Pro-Engineer) tarafından geliştirilen bir parametrik özellik tabanlı yaklaşımını kullanır. Yazılım, Parasolid modelleme çekirdeğini kullanır.

"Parametreler", değerleri modelin veya montajın şeklini veya geometrisini belirleyen kısıtlamaları ifade eder. Parametreler, çizgi uzunlukları veya daire çapları gibi sayısal parametreler veya teğet, paralellik, eşmerkezlilik, yatay veya dikey vb. gibi geometrik parametreler olabilir.

Sayısal parametreler, tasarım amacını yakalamalarına olanak tanıyan ilişkiler kullanılarak birbirleriyle ilişkilendirilebilir. "Tasarım amacı", parçayı oluşturan kişinin değişikliklere ve güncellemelere nasıl yanıt vermesini istediğidir. Örneğin, bir içecek kutusunun tepesindeki deliğin, kutunun yüksekliği veya boyutu ne olursa olsun üst yüzeyde kalmasını istersiniz. SolidWorks, kullanıcının deliğin üst yüzeydeki bir unsur olduğunu belirtmesine izin verir ve daha sonra kutuya hangi yüksekliği atadıkları önemli olmaksızın tasarım amaçlarını yerine getirir.

Özellikler, parçanın yapı taşlarını ifade eder. Parçayı oluşturan şekiller ve işlemlerdir. Şekle dayalı unsurlar genellikle çıkıntılar, delikler, yuvalar vb. gibi şekillerin 2B veya 3B eskizleriyle başlar. Bu şekil daha sonra parçaya malzeme eklemek veya parçadan malzeme çıkarmak için kesilir. Operasyona dayalı unsurlar çizime dayalı değildir ve yarıçap, pah, kabuk, parçanın yüzüne draft uygulama vb. unsurlarını kapsar.

SolidWorks'te model oluşturmak genellikle 2B bir çizimle başlar (yine de uzman kullanıcılarlar için 3B çizimler de vardır). Çizim, noktalar, çizgiler, yaylar, konikler (hiperbol hariç) ve eğri çizgiler gibi geometrilerden oluşur. Geometrinin boyutunu ve konumunu tanımlamak için çizime ölçümlendirmeler eklenir. İlişkiler, teğetlik, paralellik, dikeylik ve eşmerkezlilik gibi nitelikleri tanımlamak için kullanılır.

SolidWorks'ün parametrik doğası gereği, ölçümlendirme ve ilişkiler geometriyi yönlendirir ama bunun tersi olmaz. Çizimdeki boyutlar bağımsız olarak veya çizimin içindeki veya dışındaki diğer parametrelerle olan ilişkilerle kontrol edilebilir.

Bir montajda, analogdan çizime ilişkiler montaj ilişkileridir. Tıpkı eskiz ilişkilerinin eskiz geometrisine göre teğetlik, paralellik ve eşmerkezlilik gibi koşulları tanımlaması gibi, "montaj ilişkileri" de tek tek parçalara veya bileşenlere göre eşdeğer ilişkileri tanımlayarak montajın kolayca yapılmasına olanak tanır. SolidWorks ayrıca, modellenmiş dişli montajlarının gerçek bir dişli montajının dönme hareketini doğru şekilde yeniden yapılmasına imkan veren dişli ve kam izleyici montaj ilişkileri gibi ek gelişmiş montaj ilişki özellikleri içerir.

Ayrıca, çizimler parçalardan veya montajlardan yapılabilir. Görünümler, katı modelden otomatik olarak oluşturulur ve daha sonra gerektiğinde notlar, boyutlar ve toleranslar çizime kolayca eklenebilir.

Çizim modülü pek çok kağıt boyutunu ve standardını içerir (ANSI, ISO, DIN, GOST, JIS, BSI ve SAC).

Dosya biçimi​

SolidWorks dosyaları (önceki sürüm 2015’e kadar) Microsoft Yapısal Depolama dosya biçimini kullanır. Bu, her SLDDRW (çizim dosyaları), SLDPRT (parça dosyaları), SLDASM (montaj dosyaları) dosyasına gömülü, önizleme bit eşlemleri ve meta veri alt dosyaları dahil olmak üzere çeşitli dosyalar olduğu anlamına gelir. Bu alt dosyaları ayıklamak için çeşitli üçüncü taraf araçlar kullanılabilir ancak çoğu durumda alt dosyalar özel ikili dosya biçimlerini kullanır.

SolidWorks, modelin diğer üreticilerin diğer platformlarında görüntülenmesini ve değiştirilmesini sağlayan 3B model bilgilerinin *.step biçiminde kaydedilmesine izin verir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Üyelik Tarihi
    27 Eki 2024
  • Mesajlar
    23
  • MFC Puanı
    10

SOLIDWORKS İle Neler Yapabiliriz?​


solidworks.jpg


SOLIDWORKS 3D çizim konusunda en popüler programlardan biridir. Bunun nedeni, kolay komutlarla en basit teknik çizimlerden en karmaşık 3D modellere kadar tüm modellemelerin yapılabilmesidir. Tasarımlar renklendirilerek gerçeğe en yakın haline getirilebilir.
Şimdi adım adım SOLIDWORKS ne işe yarar, neler yapabiliriz birlikte inceleyelim.
Sketcher: Taslak oluşturma adımıdır. Profil çizimlerini ve profile uygulanacak işlemleri kapsar.
Parça Tasarımı: Görüntü ayarlamaları, katı modelleme, katı modelin translation ile koordinatlarının değiştirilmesi, sac metal şekillendirilmesi ve yüzey modelleme, yüzey oluşturma işlemleri, yüzey tabanlı katı oluşturma, parçaların imali için gerekli olan kalıplamanın uygulanması gibi işlemler bu alanda yapılır.
Montaj Tasarımı: Kısıtlamaların oluşturulması, mekanizmaların hareketi, mekanizmalarda hareket engelleyiciler, mekanizmalarda bağımlı hareketler, montajlara Toolbox yardımı ile parça çağrımı, Smart Mate ile hızlı parça ekleme SOLIDWORKS Montaj Tasarımı kısmında gerçekleşir.
Hazırlık: Teknik resimlerin çıkarılması, görünüm oluşturma, ölçümlendirme, montaj numaralarının girilmesi, şekil ve ölçüsel toleranslar hazırlık aşamasına aittir.
Analiz: Cosmos Works ile basit bir parçanın lineer gerilme analizi ve termal analizi, burkulma analizi, optimizasyon testleri, tasarlanan bir parçanın her türlü sınır şartları altında test edilmesi SOLIDWORKS Analiz kısmında yer alır.
Simülasyon: Cosmos Motion yardımı ile basit mekanizmanın bağlantılarının tanımlanması, bağlantılara sürtünme eklenmesi, çarpışma sonucu oluşması gereken itme momentum değerleri bulunması ve mekanizmanın simülasyonu bulunmaktadır.

3D Tasarım için SOLIDWORKS​

SOLIDWORKS Standard 3D tasarım çözümü ile hızlı ve kolay bir şekilde parçalar, montajlar ve 2D teknik resimler oluşturabilirsiniz. Sektöre özgü sac levha, çelik konstrüksiyon, yüzey modelleme ve kalıp araçları ile herhangi bir tasarım işini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Artı olarak eklenen dosya yönetim araçları, fotogerçekçi resim işleme, tersine mühendislik, ECAD/MCAD işbirliği, parça kütüphanesi ve maliyet hesaplama araçları ile tasarım üretkenliğinizi genişletmenize olanak sağlar.

SOLIDWORKS Nasıl Kurulur?​

SOLIDWORKS kurulumu, bir indirme veya DVD aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu süreçte; kurulum ve yönetici tercihlerini kontrol etmenizi sağlayan Kurulum Yöneticisi, size yardımcı olacaktır. Hangi yükleme yöntemini kullanırsanız kullanın, SOLIDWORKS seri numaranızı sürecin ilk aşamalarında girmeniz gerekir. Seri numaranız, bir ürün sürümüne ve ayrıca dahil edilen işlevlere erişiminiz olduğundan emin olmak için kontrol edilir. SOLIDWORKS kurulumu veya yükseltmesi izinlerle/erişimle ilgili herhangi bir sorun yaşamamak için sisteminizde tam Yerel Yönetici olarak oturum açmalısınız. Kurulumun ardından, işlemi tamamlamak için makineyi yeniden başlatmalı ve kurulumda kullandığınız hesabınızla tekrar oturum açmalısınız.

SOLIDWORKS Kullanmak İçin Sistem Gereksinimleri​


SOLIDWORKS’ten maksimum verim elde edebilmek için sistem gereksinimlerini göz önünde bulundurmalısınız. SOLIDWORKS sistem gereksinimleri 2021 yılı itibariyle şu şekildedir:
  • İşlemci ürünleri olarak Windows 10, sunucu ürünleri olarak Windows Server 2016 ve Windows Server 2019’da çalışıyor. Windows Home ürünleri ise desteklenmemektedir.
  • İşlemciniz 3,3 GHz veya üzeri olmalıdır.
  • Minimum RAM gereksinimi 16 GB olarak belirtilmiştir. Büyük modellerin veya simülasyonların daha fazla RAM gerektirebileceğini unutmayın.
  • Optimum performans için SSD sürücüler tavsiye ediliyor. Sabit diskiniz en az 20 GB olmalı ve %10’u boş bırakılmalıdır.
  • Grafik kartları CAD yazılımları için oldukça önemlidir. Ancak iki adet grafik kartının olması önerilmez çünkü SOLIDWORKS ikinci karttan yararlanmaz.
  • SOLIDWORKS; Tasarım Tabloları, Malzeme Listeleri vb. hazırlamak için Microsoft Excel ile uyum içinde çalışır. Microsoft Office 2016 ve 2019 ile uyumlu çalışabilir.
  • Kurulumunuzun başarılı olması ve optimum fayda ile çalışmak için güvenilir bir anti-virüs ürünü kullanmanız önerilir ve her zaman son sürümüne güncellediğinizden emin olun.
SOLIDWORKS sistem gereksinimlerini karşılayan bir bilgisayarda çalışmanın önemli bir detay olduğunu unutmayın.

SOLIDWORKS Kullanmanın Avantajları​


Üretkenliği Artırın​

SOLIDWORKS tüm uygulamaların sorunsuz entegrasyonunu sağlar. Verileri içe aktarma, dışa aktarma, tercüme etme, dönüştürme, yeniden oluşturma ya da onarma ihtiyacını ortadan kaldırarak birçok alanda zaman kazanmayı sağlarken, ürün geliştirme ve üretim için eş zamanlı bir yaklaşımı destekler. Entegrasyon, veri değiştirme ve güncelleme görevlerini ortadan kaldırır ve bir ürünü pazara sunma süresini kısaltmaya katkıda bulunur.

Maliyetleri Azaltın​

SOLIDWORKS hem üretkenliği artırarak hem de artık gerekmeyen görevlerle ilişkili maliyetleri ortadan kaldırarak paradan tasarruf etmenizi sağlar. Ürün geliştirme ve üretim sürecine katkıda bulunan herkese ana tasarım modeline erişim verir. Çünkü görevleri eş zamanlı tamamlamak hem daha verimlidir hem de ilgili materyalleri manuel olarak güncellemeyle ilişkili maliyetleri ortadan kaldırır.

Kaliteyi Artırın​

SOLIDWORKS kullanmanın en büyük avantajlarından biri sürecin içinde yaşanan insan kaynaklı hataların ortaya çıkma olasılığını en aza indirgemesidir. Bir entegre PDM sistemi ile merkezi olarak korunan ana ürün veri seti sayesinde veri değiştirme ile ilişkili insan kaynaklı hata olasılığı tamamen ortadan kalkar. İnsan kaynaklı hata olasılığının azalması demek, bir entegre platformun doğası gereği ürün kalitesi üzerinde olumlu etki yaratması anlamına gelir.

İş Birliğini Teşvik Edin​

Günümüzün başarılı ürünlerinin çoğu için farklı mühendislik disiplinlerinin tek bir tasarımda birleştirilmesi gerekir. Bu öğeleri uyumsuz tasarım paketleri kullanıp ayrı ayrı ve sırayla geliştirmek ve sonra birleştirmeye çalışmak yerine SOLIDWORKS yazılımını kullanarak aynı tasarım üzerinde iş birliği yapabilirsiniz.

İnovasyonu Artırın​

İnovasyon, lider üreticiler açısından moda olmuş bir sözcükten daha fazlasıdır. İnovasyon; var olan pazarları dağıtabilir, yeni pazarlar oluşturabilir ve pazarda hakimiyet kurmayı sağlayabilir. SOLIDWORKS ile üreticiler geleceğin yenilikçi ürünlerini ortaya çıkarabilecek ürün geliştirme hızına, tasarım esnekliğine ve iş birliği özgürlüğüne sahip olabilir. SOLIDWORKS’ün sağladığı eş zamanlı tasarım; personeli, kalıpların dışına çıkarak daha hızlı, esnek ve iş birliğine dayalı bir ortamda çalışmaya iter.
 
Üst Alt