Soğuk havalarda nefes aldığımızda nefesimizi verirken ağzımızdan gaz çıktığını ve bunun duman şeklinde görüldüğünü fark ederiz. Bu durumun bilimsel açıklaması yapılabilir. Şöyle ki; bu durum fizikle ilişkili bir olaydır nefes alırken görünmez ancak nefesimizi verirken ağzımızdan buhar çıktığını görebiliriz. Aslında nefes alıp verdiğimiz hava kesinlikle ve kesinlikle görünmez hatta yaz aylarında da böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Bu durumla kışın karşılaşmamızın nedeni ise sıcak olan nefesimizin soğuk olan havayla temas etmesi sonucunda yoğunlaşmasıdır.
Soğuk havayı soluduğumuzda bu soğuk hava burnumuz ve solunum yollarımız aracılığıyla ısınır ve böylece ciğerlerimize gider. Isınan hava ile vücudumuzun oksijen ihtiyacı da karşılanmış olur. Nefes aldığımızda o hava nemlenir ve su ağırlıklı olur bu nedenden dolayı kış aylarında aldığımız nefesi verirken nem oranı fazla olan nefes buhar şeklinde görülebilir. Nefesimiz sıcaktır ve sıcak nefesimiz soğuk ortama bırakıldığında buhar şeklinde görülmektedir. Yani bu durumun nedeni ortamlarda sıcaklık farkıdır diyebiliriz.
Mesela, buzdolabının dondurucu kısmını açtığımızda ortama yayılan soğukluk ortamdaki sıcaklığa karışırken buhar olarak izlenebilir. Bu durum fiziksel bir olaydır çünkü soğuk nedeni ile hava buhar şeklinde görülebilir.