Renkler arasında en koyu ton olma özelliğine sahip olan siyah renk, psikolojik etkilerine göre dekorasyonlarda ve tasarımlarda zaman zaman kendine yer bulur. İnsanları daha çok karamsarlığa ve olumsuzluğa iten bu renk, bazı yerlerde ise ortama uygun, ciddi bir etkiye sahiptir.
Siyah renk, kapalı ve koyu özelliğinden dolayı ışığı emer. Bundan dolayı canlı ve hareketli bir etki yerine daha ağır ve düz bir hava yaratır. İnsan psikolojisi üzerinde daha çok olumsuz ve karamsar bir etki bırakan bu renk, hüznü ve gerginliği de çağrıştırır.
Asaleti ve ciddiyeti yansıtıcı psikolojik etkileri olmasından dolayı makam araçlarında sıklıkla tercih edilen siyah renk, görenler üzerinde ağır bir hava yaratır. Bu etkinin insanlar üzerine yansıtılması için siyah renkli elbiseler de zaman zaman tercih edilir. İş dünyasında siyah takım elbisenin daha çok kullanılması bundan kaynaklanır.
Siyah renk konsantrasyon artırıcı bir özelliğe de sahiptir. Dikkati dağıtmaz ve ilgiyi belli bir alanda toplamaya yarar. Özellikle düşünmek ya da beyin fırtınası yapmak için karanlık ortamların tercih edilmesi bundan dolayıdır.
Kararlı, azimli ve özgüveni yüksek kişilerin sevdiği bir renk olarak tanımlanan siyah, depresif gençlerin de ruhlarını yansıtması ve üzüntüyü çağrıştırması ile bilinir. Farklı duyguları barındırsa da çok çeşitli alanlarda tercih edilebilen siyah renk, ortama ve kişiye göre psikolojik etkilerini değiştirir.