- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Sivrihisar, Eskişehir'in en büyük ilçesidir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai gibi çok önemli Türk büyüklerinin bu ilçeden çıktığı iddia edilmektedir. Ankara'ya 120 km. Eskişehir'e 90 km. uzaklıktadır.
Genellikle Türkmen gelenek ve görenekleri hakimdir. Eskişehir ticaretinde söz sahibi çok Sivrihisarlı bulunmaktadır. Sivrihisarli denildiği zaman cimrilikle eşdeğer gibi düşünülmekle birlikte, bu ticaretteki başarılarından kaynaklanıyor olabilir.
Ankara, Eskişehir ve İzmir yollarının kesişme noktası üzerinde duran Sivrihisar, dikkati ilk önce, mızrak gibi göklere kadar uzanan yüksek, sivri kayalıklarıyla çekiyor. İsmini de bu kayalıklar veriyor şehre. Kayalıklar arasında, taştan sokakları ve eski evleri sadece görünen yüzü. Kökeni Anadoluda ilk Türk uygarlığı olan Etilere kadar dayanan şehir, buram buram tarih kokuyor. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midasın da memleketi.
Etiler devrinde "Sallpa" olan adı, M.Ö 700 yıllarında Friglerin yerleşme yeri olunca "Spalya"ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolunun üzerinde bulunması. Kral Yolu, ilçe sınırları içindeki Pessinustan geçiyor. Şehrin 10 km. güneyinde bulunan "Pessinus", şimdilerde geçimi tarım ve hayvancılığa dayanan Ballıhisar Köyü.