OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır:
1.Yemeklerin ağızda çok iyi çiğnenmesine özen gösterilmelidir. Ağızda iyice çiğnenmeden yenilen yiyecek midenin çalışmasını zorlaştırmış olur. Kesme ve parçalama işi yalnız ağızda yapıldığından bütün dişlerin kullanılın ısına dikkat edilmelidir.
2.Yemek yerken normal nefes almaya özen gösterilmelidir. Nefessiz kalmak ağzın ve yemek borusunun görevini yapamamasına neden olabilir tehlikelidir.
3.Dişlerin ve diş etlerinin sağlığına özen gösterilmelidir. Sağlıksız dişler ve diş etleri yalnız sindirim sistemi için değil vücudun pek çok kısmı için sorun yaratabilir. Düzenli kontrol edilmeleri gerekir.
4.Günde 3-4 öğün yenmesi tercih edilmelidir. Az ve sık yenilen yemekler sindirim sisteminin verimli çalışmasını sağlar.
5.Tıka basa diye nitelendirilen şekilde yenmemelidir. Mide çok dolu olunca sağlıklı çalışamaz sağlığını kısa sürede kaybeder. Mide fıtıkları sarkmaları gibi sorunlar ortaya çıkar.
6. Mide üzerine baskı yapan hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu hareketler özellikle tok karınla tehlikelidir.
7.Yemekten hemen sonra ağır iş yapılmamalıdır. Midenin yoğun çalışmaları yanında artı çalışmalar kalbi yorar.
8.Çok baharatlı abartılı lezzet taşıyan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sindirim sisteminin tümünde rahatsızlıklar çıkarabilir.
9.Yiyecekler beslenme kurallarına uygun olarak alınmalıdır. Çok yağlı kızartması bol dengesiz menülerden kaçınılmalıdır. Örneğin çok protein gut hastalığına neden olabilir.
10.Bağırsak çalışmaları çok. iyi takip edilmelidir. Gözden kaçan gecikme tehlikeler yaratabilir. Bağırsak tıkanması unutulmamalıdır.
11.Özellikle dışkının rengi iyi izlenmelidir. Dışkının siyahlığı mide kanamasının çok beyazlığı ise sarılığın habercisidir
12. İlaçlar-(aç karnına alınması önerilenler hariç) tok karnına alınmalıdır. Ağrı kesiciler antibiyotikler aspirin vb. ilâçlar boş midede kanama ihtimalini artırırlar.
13 Mide boşken ağza koku gelip gelmediğine dikkat edilmelidir Aç karnına ağzın kokması mide ülserinin habercisidir.
14.Çok sıcak yemek mide ülserine neden olur. Çok soğuk da yemek de mideyi olumsuz etkiler^
15. Yiyecekler hızlı ve acele yenmemelidir.
16. Dolu mide ile uyunmamalıdır. Uykudayken sindirim doğru olmaz çeşitli sıkıntılar yaratabilir.
17.Stres heyecan huzursuzluk sinirlilik sindirim sistemini çok yakından rahatsız eden çalışmalarını azaltan faktörlerdir mümkün olduğunca uzak durmak yararlı olacaktır. En azından yemek saatlerini huzurlu ortamda geçirmeye gayret edilmelidir.
18.Alkol ve sigara sindirim sistemini de olumsuz yönde etkilemektedir.
19.Peynirdeki rennin enzimin sindirime yardımcı olması yemeklerden sonra bir parça peynir yenmesi alışkanlığını doğurmuştur.
20.Sindirimle ilgili sorunlar hiç vakit geçirilmeden bir uzmana açıklanmalıdır.
1.Yemeklerin ağızda çok iyi çiğnenmesine özen gösterilmelidir. Ağızda iyice çiğnenmeden yenilen yiyecek midenin çalışmasını zorlaştırmış olur. Kesme ve parçalama işi yalnız ağızda yapıldığından bütün dişlerin kullanılın ısına dikkat edilmelidir.
2.Yemek yerken normal nefes almaya özen gösterilmelidir. Nefessiz kalmak ağzın ve yemek borusunun görevini yapamamasına neden olabilir tehlikelidir.
3.Dişlerin ve diş etlerinin sağlığına özen gösterilmelidir. Sağlıksız dişler ve diş etleri yalnız sindirim sistemi için değil vücudun pek çok kısmı için sorun yaratabilir. Düzenli kontrol edilmeleri gerekir.
4.Günde 3-4 öğün yenmesi tercih edilmelidir. Az ve sık yenilen yemekler sindirim sisteminin verimli çalışmasını sağlar.
5.Tıka basa diye nitelendirilen şekilde yenmemelidir. Mide çok dolu olunca sağlıklı çalışamaz sağlığını kısa sürede kaybeder. Mide fıtıkları sarkmaları gibi sorunlar ortaya çıkar.
6. Mide üzerine baskı yapan hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu hareketler özellikle tok karınla tehlikelidir.
7.Yemekten hemen sonra ağır iş yapılmamalıdır. Midenin yoğun çalışmaları yanında artı çalışmalar kalbi yorar.
8.Çok baharatlı abartılı lezzet taşıyan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sindirim sisteminin tümünde rahatsızlıklar çıkarabilir.
9.Yiyecekler beslenme kurallarına uygun olarak alınmalıdır. Çok yağlı kızartması bol dengesiz menülerden kaçınılmalıdır. Örneğin çok protein gut hastalığına neden olabilir.
10.Bağırsak çalışmaları çok. iyi takip edilmelidir. Gözden kaçan gecikme tehlikeler yaratabilir. Bağırsak tıkanması unutulmamalıdır.
11.Özellikle dışkının rengi iyi izlenmelidir. Dışkının siyahlığı mide kanamasının çok beyazlığı ise sarılığın habercisidir
12. İlaçlar-(aç karnına alınması önerilenler hariç) tok karnına alınmalıdır. Ağrı kesiciler antibiyotikler aspirin vb. ilâçlar boş midede kanama ihtimalini artırırlar.
13 Mide boşken ağza koku gelip gelmediğine dikkat edilmelidir Aç karnına ağzın kokması mide ülserinin habercisidir.
14.Çok sıcak yemek mide ülserine neden olur. Çok soğuk da yemek de mideyi olumsuz etkiler^
15. Yiyecekler hızlı ve acele yenmemelidir.
16. Dolu mide ile uyunmamalıdır. Uykudayken sindirim doğru olmaz çeşitli sıkıntılar yaratabilir.
17.Stres heyecan huzursuzluk sinirlilik sindirim sistemini çok yakından rahatsız eden çalışmalarını azaltan faktörlerdir mümkün olduğunca uzak durmak yararlı olacaktır. En azından yemek saatlerini huzurlu ortamda geçirmeye gayret edilmelidir.
18.Alkol ve sigara sindirim sistemini de olumsuz yönde etkilemektedir.
19.Peynirdeki rennin enzimin sindirime yardımcı olması yemeklerden sonra bir parça peynir yenmesi alışkanlığını doğurmuştur.
20.Sindirimle ilgili sorunlar hiç vakit geçirilmeden bir uzmana açıklanmalıdır.