Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Şikeste Nestalik

KalbimdekiDeniz

O zaman bırak kurusun geceler..!
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    29 Eyl 2015
  • Mesajlar
    1,638
  • MFC Puanı
    94
Şikeste Nestalik

şikeste nestalik, şikeste olarak da bilinir, kuralları kırılarak (Farsça şikeste: “kırık”) yazılan nestalik yazı. 17. yüzyıl başlarında Safeviler döneminde İran’da ortaya çıktı ve yalnız İran, Afganistan, sınırlı ölçüde de Hindistan’da, özellikle yazışmalarda şikeste talik ve nestalikin yerine kullanılarak günümüze kadar geldi. Bilinen en eski örneği, Safevilerden Şah I. Süleyman’ın valilerinden Mürteza Kulihan Şamlu’nun (ö. 1688) yazdığı bir nottur. Bu yazının bir ölçüye kadar olgunlaşmış olmasına bakılarak, şikeste nestalikin 17. yüzyıldan biraz önce ortaya çıktığı ve bir gelişme dönemi geçirdiği düşünülebilir. Şikesteyi ilk yazan bir başka kişi de Şefia unvanıyla tanınan Muhammed Şefi-i Herevi’dir (ü. 17. yy sonu-

18. yy başları). Bunları Mirza Hasan-ı Kir-mani (ö. 1675?), Muhammed Muhsin-i Komi (ö. 1684?), Muhammed İbrahim-i Komi (ö. 1703?), Muhammed Aliyy-i İsfahani (ö. 1748?) gibi hattatlar izledi ve her biri şikestenin gelişmesine katkıda bulundu. Ama şikesteyi güzelliğinin doruğuna çıkaran Abdülmecid-i Talkâni (ö. 1771) oldu. Onun ortaya koyduğu bazı karmaşık birleşme biçimlerinin okunuşta zorluk yaratması,

19. yüzyılda şikesteyi basitleştirme gayretlerine yol açtı, ama büyük bir başarı sağlanamadı. Bugün Tahran’daki Encümen-i Hoş-nuvîsân-i İran (İran Hattatlar Encümeni) adlı okulda Talkâni’nin yolu izlenmektedir. En büyük şikeste ustaları Yedullah Kabuli ve Rıza Muşaşai’dir. Türkiye’de fazla tutulmamış olan şikeste, Bâb-ı Fetva’da pek yalın sayılacak bir biçimde kullanılmıştır.
 
Üst Alt