Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sfenks'in burnunu kim kırdı?

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
bunlari-biliyor-musunuz.jpg


Sfenks'in burnunu kim kırdı?

Yunancada "boğazlayan" anlamına gelen Sfenks, bir kadının başına, bir aslanın vücuduna ve bir kuşun kanatlarına sahip efsanevi bir hayvandır. Fark etmiş olabileceğiniz gibi, piramitlerin yanındaki 6500 yıllık dev Sfenks heykelinin burnu yoktur. Yüzyıllar boyunca birçok ordu ve kişi (İngiliz, Alman ve Arap) çeşitli nedenlerle Sfenks'in burnunu kasıtlı olarak kırmakla suçtandı; ama asıl suçlu olarak genellikle Napolyon
gösterilmektedir.

Bu suçlamaların neredeyse hiçbiri doğru değil

Aslında bu heykele zarar verdiğini kesin olarak söyleyebileceğimiz tek kişi Müslüman din adamı Saim el-Dahr'di; el-Dahr, kamu malına zarar vermekten 1378'de linç edildi.

Her iki dünya savaşındaki İngiliz ve Alman ordularının suçu yoktu: Sfenks'in burnunun olmadığını gösteren 1886 tarihli fotoğraflar var. Napolyon'a gelince: İçinde burunsuz bir Sfenks'in yer aldığı, 1737'de (Napolyon'un doğumundan bile 32 yıl önce) sergilenmiş piyesler var. Bu heykeli 29 yaşındaki bir general olarak ilk defa gördüğünde, bu burun muhtemelen yüzyıllardır yerinde yoktu.

Napolyon'un Mısır'a gidiş sebebi, İngiltere'yle Hindistan arasındaki ulaşımı sekteye uğratmaktı. Napolyon burada iki savaş yaptı: Piramitler Savaşı (adında geçtiği gibi Piramitlerde meydana gelmedi) ve Nil Savaşı (bu savaş da Nil'de olmadı). Napolyon buraya 55.000 kişilik bir ordunun yanısıra, "alim" olarak adlandırılan 155 sivil uzman getirdi. Bu, ülkeye gerçekleştirilen ilk profesyonel arkeolojik seferdi.

Nelson donanmasını batırdıktan sonra Napolyon Fransa'ya dönünce, İmparator, ordusunu ve alimleri orada bıraktı ve onlar da işlerine devam etti. Description de l'Egypte'i [Mısır'ın Tasviri] ortaya çıkardılar; bu da Mısır'ın Avrupa'ya ulaşan doğru düzgün ilk resmiydi.

Tüm bunlara rağmen, Piramitler'deki Mısırlı rehberler bugün turistlere hala Sfenks'in burnunun "Napolyon tarafından çalındığını" ve Paris'teki Louvre Müzesi'ne götürüldüğünü söylüyor.

Sfenks'in kayıp organına getirilebilecek en inandırıcı açıklama, 6000 yıllık rüzgar ve havanın hassas kireçtaşı üzerindeki etkisidir.

Alıntı
 
Üst Alt