Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Seyahat Ederken Bir Şeyler Okuduğumuzda Neden Kötü Hissederiz?

Peony

Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    9 Şub 2015
  • Mesajlar
    44,845
  • MFC Puanı
    29,224
Seyahat Ederken Bir Şeyler Okuduğumuzda Neden Kötü Hissederiz?​

3poN5j.jpg

Beynimiz sinir sisteminin farklı bileşenlerinden gelen verileri birleştirerek vücudumuzun konumunu, yönünü ve hareket edip etmediğini algılar. İç kulakta bulunan bir sıvı vücudun hangi yönde (yukarı-aşağı, ileri-geri ya da sağa-sola) hareket ettiğini belirlemesi için beyne yardımcı olur. Gözlerimiz ise vücudumuzun konumunun ve hareket yönünün görsel olarak algılanmasını sağlar. Kaslarımızdaki, eklemlerimizdeki ve derimizdeki sinir hücrelerinin de dâhil olduğu bu sistemlerden gelen veriler birbiriyle uyuşmadığı zaman baş dönmesi, denge kaybı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar baş gösterir.

Örneğin seyahat ederken bir kitap okuduğumuzda iç kulaktaki sıvı -bizimle beraber kulağımızdaki sıvı da hareketi hissettiği için- beynimize hareket ettiğimizi, gözlerimizden gelen verilerse -gözlerimiz kitaba odaklandığı için- sabit durduğumuzu söyler. Beyne ulaşan iki ayrı mesajın farklı şeyler söylemesi, karışıklığa sebep olur ve kendimizi kötü hissederiz. Yolculuk sırasında aracın hareket ettiği yöne doğru bakan bir koltuğa oturmak ve bize göre konumu sabit herhangi bir şeye odaklanmamak bu tür rahatsızlıkları daha az yaşamamızı sağlayabilir.

Kaynak : bilimgenc
 
Üst Alt