Şerif Mardin kimdir?
Türkiyenin yetiştirdiği en önemli sosyologlardan biri
Türkiyenin yetiştirdiği en önemli sosyologlardan biri
Türkiyenin yetiştirdiği en önemli sosyologlardan biri olan Prof. Dr. Şerif Mardin, 1927 yılında İstanbulda doğdu. Galatasaray Lisesinde başladığı orta öğrenimini ABDde tamamladı.
Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesinde yaptı. Doktorasını Stanford Üniversitesinde Hoover Institutede The young Ottoman Movement: A study in the Evolution of Turkish Political Thought in the Nineteenth Century başlıklı tezle aldı. Aynı tezin genişletilmiş halini 1962 yılında Princeton University Pressten The Genesis of The Young Ottoman Thought adıyla bastırdı. Bu konu üzerindeki çalışmalarını 1964 yılında çıkan diğer eseri Jön Türklerin Siyasi Fikirleri: 1895-1908 (Türkiye İş Bankası Yayınları) ile üst noktaya taşıdı. Bu iki çalışma sonraki dönemlerdeki çalışma alanında belirleyici oldu.
Mardin daha sonraki yıllarda Türk Modernleşmesi problematiğini genişletecek ayrıntılı makale çalışmaları kaleme aldı. 1954-1966 yılları arasında dönemin önemli dergisi olan Forumda yazarlık yaptı.
BOĞAZİÇİNDE KURUCU DEKAN
Ankara Üniversitesinde 13 yıl hocalık yaptıktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin kurucu Dekanlığını ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı (1973).
Daha sonra yaklaşık 13 sene Washingtondaki American Universityde İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüttü.
Sonra Türkiyeye dönerek Sabancı Üniversitesinde Tanzimat Dönemi Türk Düşüncesi hakkındaki çalışmalarını geliştirecek bir programın başına döndü. 2011 yılında Emeritus statüsü alan Mardin, ömrünün son günlerine kadar buradaki çalışmalarına devam etti.