• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Selçuklu Devletinde din anlayışı

Üyelik Tarihi
26 Eki 2016
Konular
135
Mesajlar
550
MFC Puanı
5,250
DİN VE İNANIŞ
Selçuklular Türklüğün fetih anlayışı ve İslam’ın cihat anlayışını birleştirerek Anadolu’yu hızla İslamlaştırdılar. Anadolu’ya pek çok cami ve medrese kazandırdılar. Bu dönemde Anadolu’ya Orta Asya’dan çok büyük Türkmen göçü yaşandı. Bu göçleri Orta Asya ereni Ahmet Yesevi teşvik etmiştir. Anadolu’da tarikatların oluşumu da Anadolu Selçuklu devleti ile başladı. Bunlar;

Mevlevilik: En büyük sufisi Mevlana Celalettin-i Rumi’dir (1217–1273). Yüksek tabakaya hitap eden bir tarikattır. Mevlana’nın en büyük eseri ‘Mesnevi’dir. Tarikatın kurucusu Mevlana’nın oğlu Sultan Veled’dir.

Bektaşilik:
En büyük sufisi Hacı Bektaş-ı Veli’dir (1209–1271). Bu tarikat daha çok askerler arasında yaygınlık kazanmıştır.

Babailik:
Baba İlyas ve sonra da Baba İshak tarafından kurulan bir tarikattır. Anadolu’daki ilk dini ve siyasi nitelikli olan 1240 Babai isyanını çıkardılar. Bu isyan Malatya, Tokat ve Amasya’ya yayılmıştır. Etkileri de uzun süre devam etmiştir.

Ekberilik:
Muhyiddin-i Arabî tarafından kurulmuştur. Vahdet-i Vücut düşüncesini savundular. Bu düşünceye göre tek varlık vardır. O da Allah’tır. Her şey Allah’ı gösterir.
Anadolu’da bu tarikatların dışında halkı örgütleyen ve koruyan başka teşkilatlar da vardır. Bunlar;

Abdalan-ı Rum:
Anadolu Dervişleri Teşkilatı

Bacıyan-ı Rum:
Anadolu Kadınları Teşkilatı

Feteyan-ı Rum:
Anadolu Gençleri Teşkilatı

Gaziyan-ı Rum:
Anadolu Gazileri Teşkilatıdır.
 
Üst