Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Seçimden sonra bdp’de neler oluyor?

helindem

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    7 Tem 2009
  • Mesajlar
    6
  • MFC Puanı
    0
SEÇİMDEN SONRA BDP’DE NELER OLUYOR?
Seçim tarihi yaklaştı, az kaldı derken 12 Haziran geldi de geçti bile. Seçim için hazırlık çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren diğer partiler gibi BDP’de de seçimin ardından değerlendirme çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Seçim sonuçlarından çıkarılması gereken dersler, yapılan hatalar, olumlu ya da olumsuz durumlar tek tek irdelenerek, Hatip Dicle örneğinden hareketle diğer tutuklu milletvekillerinin durumu, yemin töreninin protestosu ve örgüt üst yönetiminden gelen talimatlar, düzenlenen toplantılarda üyelere aktarılıyor. BDP birimlerinde yaşanan en önemli sorun, seçim sonuçlarından memnuniyetsizlik duyan üyelerin toplu istifa eylemlerine yönelmesi olarak kendini gösteriyor. İl Teşkilatlarının talimatlarıyla seçim öncesi oluşturulan ilçe seçim komisyonlarının verimli çalıştırılamadığı, adayların belirlenme çalışmalarında ilçe yöneticilerinin fikirlerinin alınmadığı, seçim programlarının plansız yapılması nedeniyle birbirleriyle çakışması gibi sorunların yaşandığı, bunun da başarısız sonuçlara neden olduğu şeklinde eleştirilerin yapıldığı belirtiliyor.
Milletvekili adaylarının seçim bürolarının ihtiyaçlarını karşılayacakları yönündeki vaatlerini yerine getirmemesi, bazı şahıslardan yönetimin haberi olmadan seçim çalışmaları için yasal olmayan şekillerde para toplanması, seçim sorumlularının çalışmaları denetlemekten aciz kaldıkları, olumsuz tutum ve davranış sergileyerek partiyi zora sokan kişilerin soruşturmaya tabi tutulmayarak başı boş bir şekilde gezdikleri ve cezalandırılmadıkları gibi hususlar ise, parti yöneticilerini rahatsız eden konuların arasında sayılabiliyor.
Bu arada topu istifa dilekçeleriyle başı dertte olan parti yönetimi, başarısız sonuçlardan ders çıkarılması gerektiğini ifade ederek her gün üyeleri teskin etmeye çalışıyor. Özellikle parti içindeki kadın yapılanmasının eksikliğinden bahsedilirken, üyeler tarafından hazırlanacak olan özeleştiri raporlarının en kısa sürede Genel Merkeze iletilmesi isteniyor. Tutuklu milletvekilleri ile ilgili gelişmeler nedeniyle toplu istifaların zamanlamasının yanlış olduğu yönünde eleştiriler getirilirken, istifa dilekçelerinin muhatap bulamaması da ayrı bir sorun olarak gündeme yansıyor.
BDP’nin seçim çalışmaları nedeniyle artan masraflarına paralel olarak maddi durumunun da ciddi şekilde etkilendiği, reklam amacıyla çeşitli ajanslara hazırlatılan afiş, pankart, broşür gibi malzemelerin paralarının bile ödenemediği, hatta ödemelere ilişkin sahte evrak iddialarının bile gündeme geldiği iddia ediliyor. Parti içinde üyeler arasında yapılan sohbetlerde, reklam çalışmalarında BDP üst yönetimindeki bazı şahısların yakınlarının ilişkili olduğu ajansların tercih edildiği şeklinde haksız yere çıkar sağlama dedikodularının ayyuka çıktığı konuşulurken, yolsuzluk yapıldığı yönündeki tartışmaların da ardı arkası kesilmiyor.
Seçimden önce hem gündemi karıştırmak hem de sözde demokratik olmak adına demokratik çözüm çadırları kuran, oturma eylemleri yapan, sivil Cuma namazı adı altında sayıca fazla kalabalık olmayan topluluklarla sokak ortasında namaz kılma eylemi gerçekleştiren BDP’lilerin, seçimden sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Teşkilatları vasıtasıyla aynı eylemlerini sürdürecekleri tahmin ediliyor. Ancak sokak namazı esnasında grup içinden bazı kişilerin kıbleye dönülmediği yönünde uyarıda bulunmasına rağmen, önemli olanın niyet olduğu savunularak isteğinin geri çevrilmesi şeklinde vukuu bulan olayların, namaz kılmaya zorlanan cemaatin inandırıcılıktan uzaklaşmasına sebep olduğu, dini duyguların siyasete alet edildiği ve gerçek ibadetin gerçekleştirilemediği yönünde eleştirilerin yapılmasına sebep olduğu bildiriliyor. Bununla birlikte çatışmalarda ölen örgüt mensupları için mevlitler okutulması ya da taziye çadırları kurulması gibi etkinliklerin de partinin faaliyetleri arasında yer almasından hareketle, üyelerin inanç karmaşasına düştükleri, yaşanan gerçek ibadet ve örgütsel ibadet arasındaki tezatlığın, kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramayıp, partiden uzaklaşmalara neden olduğu kaydediliyor.
Seçim sonuçlarına göre 36 milletvekili çıkaran ve Ak Parti ile birlikte seçimin galibi sayılabilecek BDP, Hatip Dicle ve diğer tutuklu milletvekillerinin durumu ile uğraşırken kendi iç sorunlarını da bir kenara itmiş, ihmal etmiş ve tamir edememişe benziyor. Bu durumda iç meselelerine bile çözüm bulamayan bir partinin siyasette ne derece başarı elde edebileceğinin merak konusu olacağı değerlendiriliyor.
Helin Demir
helindem@mynet.com
 
Üst Alt