-
- Üyelik Tarihi
- 5 Nis 2013
-
- Mesajlar
- 4,580
-
- MFC Puanı
- 855
Sebzeler ve meyveler genelde düşük kalorili besinler olarak bilinir. Sebze ve meyveyi birbirinden ayıran genel özellik, meyvelerin tatlı olmasıdır. Botanik olarak patlıcan, salatalık, biber, domates bitkilerin meyveleri olmasına karşın tatlı olmadıklarından sebze grubuna girer. Bitkilerin yaprakları sürgünleri, çiçekleri ve yumruları da tatlı değildir ve sebze grubunda yer alır. Yumrular arasında yer alan patates diğer yumrulardan farklı olarak nişasta içerir.
Meyvelerin tadı içerdikleri şekerden kaynaklanır. Meyvelerde bulunan şeker çoğunlukla sindirime gerek duymadan kana geçen ve bu nedenle monosakkarit grubuna giren früktozdur. Bu nedenle früktoz meyve şekeri olarak bilinir. Üzüm diğer meyvelerden farklı olarak yine monosakkarit grubuna giren glikozu daha çok içerir. Yine şeker pancarı, meyvelerden farklı olarak sindirim sırasında glikoz ve früktoza parçalanan bu nedenle disakkarit grubuna giren sakkaroz içerir. Diğer sakkaroz içeren bitki, şeker kamışıdır. Şeker kamışı ve şeker pancarından şeker elde edilir. Muzda früktoz ve glikoz yanında bir miktarda nişasta bulunur. Meyvelerde sindirilemeyen karbonhidratlardan ve diğer öğelerden oluşan posa (lif) de bulunur. Posa meyvenin daha çok kabuk ve çekirdek civarında bulunur. Meyvenin enerji değeri içerdiği şeker, nişasta ve posa miktarına göre değişir.
Bir adet elmanın büyüklüğü 100 ile 200 gram arasında değişir. İnsan günde 3 elma yemiş olsa en az 189 en çok 378 kalorilik enerji almaktadır. Kahvaltıda da bir su bardağı taze portakal suyu için 4 orta boy portakal sıkmak gerekir. Bu da yaklaşık 150 kalorilik enerji sağlar. Böylece meyveden oluşan enerji miktarı yaklaşık 500 kaloridir. Çoğu kez insan bunun büyük kısmını günlük besinleri arasında saymaz. Her gün 200 kalorilik fazladan enerji alımı ayda 6000 kalorilik fazladan enerji alındığını gösterir. Bu da ayda yaklaşık 900 gr ağırlık kazanımı demektir.
Sağlıklı beslenme önerilerinde insanın sağlığının korunması için günde en az 5-6 porsiyon meyve-sebze tüketilmesi gerektiği yer almaktadır. Bu öneriyi sadece meyveye indirgemek ve faydalıdır diye gereksinimden duyduğumuz miktardan fazla tüketmek doğru değildir. Meyvenin yanında sebzeye de önem vermek ağırlık denetimi için gereklidir. Acıkınca 1 adet meyve yerine aynı miktar.da salatalık yemekle alınan enerji miktarının üçte bire indiğini de unutmamak gerekir..
Meyvelerin tadı içerdikleri şekerden kaynaklanır. Meyvelerde bulunan şeker çoğunlukla sindirime gerek duymadan kana geçen ve bu nedenle monosakkarit grubuna giren früktozdur. Bu nedenle früktoz meyve şekeri olarak bilinir. Üzüm diğer meyvelerden farklı olarak yine monosakkarit grubuna giren glikozu daha çok içerir. Yine şeker pancarı, meyvelerden farklı olarak sindirim sırasında glikoz ve früktoza parçalanan bu nedenle disakkarit grubuna giren sakkaroz içerir. Diğer sakkaroz içeren bitki, şeker kamışıdır. Şeker kamışı ve şeker pancarından şeker elde edilir. Muzda früktoz ve glikoz yanında bir miktarda nişasta bulunur. Meyvelerde sindirilemeyen karbonhidratlardan ve diğer öğelerden oluşan posa (lif) de bulunur. Posa meyvenin daha çok kabuk ve çekirdek civarında bulunur. Meyvenin enerji değeri içerdiği şeker, nişasta ve posa miktarına göre değişir.
Bir adet elmanın büyüklüğü 100 ile 200 gram arasında değişir. İnsan günde 3 elma yemiş olsa en az 189 en çok 378 kalorilik enerji almaktadır. Kahvaltıda da bir su bardağı taze portakal suyu için 4 orta boy portakal sıkmak gerekir. Bu da yaklaşık 150 kalorilik enerji sağlar. Böylece meyveden oluşan enerji miktarı yaklaşık 500 kaloridir. Çoğu kez insan bunun büyük kısmını günlük besinleri arasında saymaz. Her gün 200 kalorilik fazladan enerji alımı ayda 6000 kalorilik fazladan enerji alındığını gösterir. Bu da ayda yaklaşık 900 gr ağırlık kazanımı demektir.
Sağlıklı beslenme önerilerinde insanın sağlığının korunması için günde en az 5-6 porsiyon meyve-sebze tüketilmesi gerektiği yer almaktadır. Bu öneriyi sadece meyveye indirgemek ve faydalıdır diye gereksinimden duyduğumuz miktardan fazla tüketmek doğru değildir. Meyvenin yanında sebzeye de önem vermek ağırlık denetimi için gereklidir. Acıkınca 1 adet meyve yerine aynı miktar.da salatalık yemekle alınan enerji miktarının üçte bire indiğini de unutmamak gerekir..