-
- Üyelik Tarihi
- 5 Nis 2013
-
- Mesajlar
- 4,580
-
- MFC Puanı
- 855
Amaç; satın alınan besinlerin besleyici özelliklerini korumak, besin ögelerinin
kaybını, mikropların üremesini ve besinlerin bozulmasını önlemektir.
Tahıl, kurubaklagil, şeker vb. kuru besinler karanlık, kuru (nem oranı
% 50-60) ve serin (en fazla 20 °C ) ortamda saklanmalı,
Sıvı yağlar kuru, serin ve karanlık ortamlarda saklanmalı, tenekede
bekletilmemeli ve koyu renkli cam şişelere aktarılarak saklanmalı,
Katı yağlar, buzdolabında saklanmalı,
Pastörize süt, buzdolabında 1-2 günden fazla bekletilmemeli ve uzun
ömürlü (UHT) sütler kutusu açılmadan son kullanma tarihine kadar
saklanabilir. Kutu açıldıktan sonra 1-2 gün içerisinde tüketilmeli,
Patates kuru, karanlık ve serin yerlerde saklanmalı,
Taze sebze ve meyveler, buzdolabında sebzelikte saklanmalı,
Çeşitli sebze ve meyveler (patlıcan, biber, kayısı, incir, bamya,
domates gibi), kurutularak saklanabilir. Kurutma işlemi hava akımı
olan ve gölge bir yerde üstü bez ile kapalı olarak yapılmalı, vitamin
kayıpları oluşacağından güneş altında kurutulmamalı,
Yumurta, yıkanmadan buzdolabında saklanmalı, iki haftadan fazla
bekletilmemeli,
Bir iki gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balıklar birer
yemeklik miktarlarda ve yassı bir şekilde paketlenip dondurularak
saklanmalı, çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalı ve oda
sıcaklığında çözdürülmemeli,
Çözdürülmüş et, tavuk ve balık yeniden dondurulmamalı,
Artmış et yemekleri, buzdolabında 1-2 günden; artmış etsiz yemekler
ise 3-4 günden fazla bekletilmemeli, yemeklerin yeneceği kadarı
ısıtılmalı,
Kıyma, küçük parça etler ve balık, buzdolabında 1-2 günden; büyük ,
parça etler ise 3-4 günden fazla bekletilmemeli,
Sıcak yemekler, pişirildiği kapla soğuk suya konularak hızla
soğutulmalı ve buzdolabında saklanmalı,
Dondurulmuş gıdaların besin değerleri taze besinlere çok yakındır.
Üretiminden tüketimine kadar en az -18 °C de korunmaları gerekir.
Hemen hemen her türlü besin dondurulabilir.
Buzdolabında çiğ et, tavuk ve balığın diğer besinlerle teması
önlenmeli,
Buzdolabına çiğ ve pişmiş sebzeler birlikte konulmamalı,
Besinleri uzun süre saklamak için özel buzdolabı kapları kullanılmalı,
İyotlu tuz koyu renkli, ağzı kapalı kavanozlarda, güneş almayan, sıcak
ve nemli olmayan ortamlarda saklanmalı,
Baharatlar, az miktarlarda satın alınmalı, serin ve kuru ortamlarda
saklanmalı, uzun süre bekletilmeden tüketilmeli,
Salça, turşu vb. besinler deterjan ve yoğurt kabı gibi plastik kaplarda
saklanmamalı,
Salça, cam kavanozla buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
kaybını, mikropların üremesini ve besinlerin bozulmasını önlemektir.
Tahıl, kurubaklagil, şeker vb. kuru besinler karanlık, kuru (nem oranı
% 50-60) ve serin (en fazla 20 °C ) ortamda saklanmalı,
Sıvı yağlar kuru, serin ve karanlık ortamlarda saklanmalı, tenekede
bekletilmemeli ve koyu renkli cam şişelere aktarılarak saklanmalı,
Katı yağlar, buzdolabında saklanmalı,
Pastörize süt, buzdolabında 1-2 günden fazla bekletilmemeli ve uzun
ömürlü (UHT) sütler kutusu açılmadan son kullanma tarihine kadar
saklanabilir. Kutu açıldıktan sonra 1-2 gün içerisinde tüketilmeli,
Patates kuru, karanlık ve serin yerlerde saklanmalı,
Taze sebze ve meyveler, buzdolabında sebzelikte saklanmalı,
Çeşitli sebze ve meyveler (patlıcan, biber, kayısı, incir, bamya,
domates gibi), kurutularak saklanabilir. Kurutma işlemi hava akımı
olan ve gölge bir yerde üstü bez ile kapalı olarak yapılmalı, vitamin
kayıpları oluşacağından güneş altında kurutulmamalı,
Yumurta, yıkanmadan buzdolabında saklanmalı, iki haftadan fazla
bekletilmemeli,
Bir iki gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balıklar birer
yemeklik miktarlarda ve yassı bir şekilde paketlenip dondurularak
saklanmalı, çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalı ve oda
sıcaklığında çözdürülmemeli,
Çözdürülmüş et, tavuk ve balık yeniden dondurulmamalı,
Artmış et yemekleri, buzdolabında 1-2 günden; artmış etsiz yemekler
ise 3-4 günden fazla bekletilmemeli, yemeklerin yeneceği kadarı
ısıtılmalı,
Kıyma, küçük parça etler ve balık, buzdolabında 1-2 günden; büyük ,
parça etler ise 3-4 günden fazla bekletilmemeli,
Sıcak yemekler, pişirildiği kapla soğuk suya konularak hızla
soğutulmalı ve buzdolabında saklanmalı,
Dondurulmuş gıdaların besin değerleri taze besinlere çok yakındır.
Üretiminden tüketimine kadar en az -18 °C de korunmaları gerekir.
Hemen hemen her türlü besin dondurulabilir.
Buzdolabında çiğ et, tavuk ve balığın diğer besinlerle teması
önlenmeli,
Buzdolabına çiğ ve pişmiş sebzeler birlikte konulmamalı,
Besinleri uzun süre saklamak için özel buzdolabı kapları kullanılmalı,
İyotlu tuz koyu renkli, ağzı kapalı kavanozlarda, güneş almayan, sıcak
ve nemli olmayan ortamlarda saklanmalı,
Baharatlar, az miktarlarda satın alınmalı, serin ve kuru ortamlarda
saklanmalı, uzun süre bekletilmeden tüketilmeli,
Salça, turşu vb. besinler deterjan ve yoğurt kabı gibi plastik kaplarda
saklanmamalı,
Salça, cam kavanozla buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
Sağlık Bakanlığı-2008