OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Diğer İsimleri : Kekikotu, Zater, Geyik Otu, Satureja hortensis
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasından, genelde çok yıllık bodur çalı tipinde dayanıklı otsu bitkilerdir. Saterler, 20-40 cm boyunda çatallaşan gövdesi yeşil veya kırmızımsı yeşil renkte üzeri çok narin tüylerle örtülü ve çok küçük gözeneklere sahiptir. Yaprakları karşılıklı, mızrak şeklinde, kenarları bütün uclara doğru sivrice, yeşil renkli ve kenarları hafif kalkık durur. Yaz başından sonbahara kadar açan çift dudaklı görünümdeki çiçekleri beyaz, pembe, mor ya da kırmızı renklerde olur. Çiçekleri olgunlaşınca, ikiye bölünmüş gibi görünen uzamış küre biçimli ve kahverengi parlak tohumlar verir.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu bilinmeyen, Güney Avrupa’da ve ülkemizde yabani olarak yetişen, Fransa ve İspanya’da tarımı yapılan bir bitkidir..
Toplanması - Saklanması : Sater Hazirandan- Eylüle kadar toplanarak gölgelikte kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir.
Bilinen Bileşimi : Saterlere hoş kokusunu veren yapraklarında yüksek oranda bulunan karvakrol adlı maddedir.
Faydaları :
Gaz söktürücüdür.
İdrar söktürücüdür. Kanı ve idrar yollarını temizler.
Antiseptik (mikrop kırıcı) etkisi de vardır. Bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.( Hazırlanan çayla gargara yapılır. )
Soğuk algınlığında iyileştirici etkisi görülür.
Bu etkisiyle mideyi çalıştırır, iştahı açar ve sindirim işlemini kolaylaştırır.
Hazımsızlığı giderir.
Kullanım Şekli : Kurutulmuş olan bitkiden 1-2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suyun içine konularak ve kabın üstü sıkıca kapatılarak 10-15 dakika demlendirilir. Böylece elde edilen çaydan, günde iki-üç kez birer bardak içilir (iştahı açması için yemeklerden 15-20 dakika önce içilmelidir.)