- Konum
- İstanbul
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Tem 2013
-
- Mesajlar
- 813
-
- MFC Puanı
- 14
Maydanozgiller familyasındandır. Diğer adları Kaymak otu, Kaymacık (Tire), Kaymaklık (Kemalpaşa), çprtük. (Bitkinin Latince adındaki Opopanax, yaklaşık olarak Her şeyin bulunduğu bitkinin suyu anlamına gelir.)
1 -3 metre boylarında, yeşil gövdeli, küçük sarı çiçekleri şemsiyemsi bir şekilde açan, tüylü, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Karşılıklı dizilişli, hafif dişli kenarlı, enli yapraklan vardır. Taze bir dalı koparıldığında sarı bir süt çıkar.
İtalyadan İrana uzanan çizgide ülkemizde ve Kıbrısta da bulunur.
Bağlık, zeytinlik bölgelerde yetişir.
Egede ıspanak gibi çeşitli şekillerde pişirilerek yenir. Muğla ve Datçada sütle pişirilerek de yenir. Datçalılar şifalı olduğu için yılda hiç değilse bir kez yemeye önem verirler.
Bitkinin gerçekten de iştah açıcı ve idrar söktürücü etkileri vardır.
Yaprağı basur için uygulanır.
Ülkemizde kültürü yapılmayıp kırlarda kendiliğinden yetiştiği için, kartlaşip sertleşmeden tam bahar üstünde harekete geçmek gerekir. Kırlara çıkacak zamanı olmayanlar için kent ve kasaba pazarlarına uğramak yeterli olabilir.
Tijen İnaltongun Bir Ot Masalı kitabında sarı ot un nasıl değerlendirileceğine ilişkin ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır
1 -3 metre boylarında, yeşil gövdeli, küçük sarı çiçekleri şemsiyemsi bir şekilde açan, tüylü, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Karşılıklı dizilişli, hafif dişli kenarlı, enli yapraklan vardır. Taze bir dalı koparıldığında sarı bir süt çıkar.
İtalyadan İrana uzanan çizgide ülkemizde ve Kıbrısta da bulunur.
Bağlık, zeytinlik bölgelerde yetişir.
Egede ıspanak gibi çeşitli şekillerde pişirilerek yenir. Muğla ve Datçada sütle pişirilerek de yenir. Datçalılar şifalı olduğu için yılda hiç değilse bir kez yemeye önem verirler.
Bitkinin gerçekten de iştah açıcı ve idrar söktürücü etkileri vardır.
Yaprağı basur için uygulanır.
Ülkemizde kültürü yapılmayıp kırlarda kendiliğinden yetiştiği için, kartlaşip sertleşmeden tam bahar üstünde harekete geçmek gerekir. Kırlara çıkacak zamanı olmayanlar için kent ve kasaba pazarlarına uğramak yeterli olabilir.
Tijen İnaltongun Bir Ot Masalı kitabında sarı ot un nasıl değerlendirileceğine ilişkin ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır