• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sağlıklı Beyin, Güçlü Hafıza

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Beynin en önemli işlevlerinden birisi de hatırlamadır. Bellek veya hafıza olmadan günlük yaşamımıza devam edebilmemiz mümkün değildir. Hatta kim olduğumuzu belirleyen ve ifade eden şeylerin başında hafızamız gelmektedir.

Günlük yaşantıda güçlü bir hafızaya sahip olmanın büyük avantajları vardır. Sanıldığının aksine, güçlü bir belleğe sahip olmak, doğuştan getirilen bir özellikten ziyade, geliştirilebilen bir beceriyi ifade etmektedir.

Sağlıklı çalışan bir beyin, hafızanın güçlü bir dayanak noktasıdır. Beyin ne kadar iyi çalışırsa, hafızanın da o ölçüde güçlü olacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu noktada, yaşlılıkla beraber görülmeye başlanan bunama, alzheimer gibi unutkanlığa neden olan hastalıklara karşı da korunmanın önemli olduğunu düşünürsek, birazdan belirteceğimiz öneriler bir kat daha önem kazanıyor. Bu önerileri dikkate alarak sizler de beyin sağlığınızı koruyabilir ve daha güçlü bir hafızaya sahip olabilirsiniz.

Kısa süreli ve uzun süreli hafıza: Hafızayla ilgili problemler kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya bilginin bozuk aktarılması ya da hiç aktarılmamasıyla ilgilidir. Ayrıca bilginin hatırlanması (geri çağırma) sırasında oluşan aksaklıklar hatırlamayla ilgili problemlerin temelini oluşturmaktadır. Hafıza, bir bilgisayardaki kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek özelliğine benzetilebilir. Çoğu zaman yaşanan sorunkar, bilginin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılmasıyla ilgili olmaktadır.

Hafızayı güçlendirmeye yönelik beslenin: Gün içinde yeterli düzeyde sıvı tüketmelisiniz (Kış için en az 1,5- 2 litre, yaz içinse 2-2,5 litre – Buna, terlediğiniz her saat için, 0,5 litre ilave edin). Düzenli olarak omega 3 besinlerinin bol olduğu ton balığı vb. derin deniz ürünleri tüketmeye çalışın. (Daha fazla bilgi için Beyin Gücünüzü Artıran Besinler adlı yazıyı okuyabilirsiniz.)

Sürekli yeni şeyler öğrenin: Önemli olan ne kadar nörona (beyin hücresi) sahip olduğunuz değil, bunlar arasında ne kadar bağlantı kurabildiğinizdir. Yeni bir şeyler öğrenmek, yeni bir beceri geliştirmek ya da farklı bakış açıları kazandıran faaliyetlere katılmak beyin gelişimini ve dolayısıyla hafızayı olumlu şekilde etkileyecektir.

Uykunuzu yeterli şekilde alın: Günlük faaliyetlerimizi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birisi de yeterli uykuya sahip olmamak gelmektedir. Düzensiz ve kalitesiz uyku, sürekli hale geldiğinde beyin sağlığınıza ve hatırlama sürecinize kalıcı zararlar verebilir.

Düzenli olarak spor yapın: Beyniniz bolca oksijene ihtiyaç duyar. Temiz ve oksijenin bol olduğu ortamlarda yapılacak sporlar, beynin etkin çalışmasında büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca, bedensel aktivitelere dayanan yaşam deneyimleri, daha kolay hatırlanabilir bir özelliğe sahiptir.

Stresi iyi yönetin: Beynin etkin çalışması ve güçlü bir bellek için olumsuz ve kronik stresten kendimizi korumamız gereklidir. Aşırı ve kronik strese maruz kalan bir beyin, zamanla düşünsel etkinliğini kaybedecek ve hatırlama sorunları yaşamaya başlayacaktır.

Pozitif ve iyimser düşünün: Genellikle pozitif düşünen ve iyimser bir özelliğe sahip insanlar daha umutlu ve güçlü bir düşünsel yapıya sahiptir. Korku, kaygı ve stres odaklı düşünen beyin, zaman içinde işlevselliğini kaybeder. O yüzden iyimser ve pozitif düşünme becerilerini geliştirmek adına, günlük yaşamda olumlu imgelemeler yapmak oldukça faydalı olacaktır.

Şu hafıza tekniğini kullanın: Basit bir hafıza tekniğini şu adımlarla uygulayabilirsiniz:
1.Dikkat, 2.Merak duyun, ilgi gösterin, 3.Tekrar edin ve yine tekrar edin.

-İçsel telkinlerle dikkatinizi şimdiki ana odaklayın. (Odaklan, dikkatini topla, konsantre ol gibi telkinler uygulayın)
-İlgili olduğunuz konularla bağlantı kurun. (Bu bilgiyi nerede kullanabilirim? Hayalinizde kendinizi o bilgiyi kullanırken canlandırın)
-Yeni öğrendiğiniz bilgileri düzenli olarak tekrar edin. (Öğrendiğiniz bilgilerin büyük kısmını 24 saat sonra kaybedersiniz. O nedenle düzenli aralıklarla yeni öğrendiğiniz bilgileri tekrar ederek kendinize hatırlatmalısınız)
 
Üst