• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sağlıklı Beslenme Konusunda Doğru Bilinen 8 Yanlış

Üyelik Tarihi
30 Haz 2008
Konular
25
Mesajlar
605
MFC Puanı
0
istock-977712814.jpg

Yapılan araştırmalar artık mutfak alışkanlıklarının kilo vermekten çok sağlıklı beslenmeye yönelik olması gerektiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün dikkat çektiği sorunların başında ise sağlıksız beslenme ve obezite yer alıyor. Her yıl 7 Nisan’da kutlanan Dünya Sağlık Günü’nde bu yıl siz de sağlıklı yaşama bir adım atabilirsiniz. Bunun için önce mutfağınıza ve beslenme alışkanlıklarınıza bir göz atmaya ne dersiniz? Yemek pişirme yöntemleriniz, kullandığınız malzemeler hatta yemek saatleriniz sağlıklı beslenmeye ne kadar uygun biliyor musunuz? Kibrit kutusu büyüklüğündeki peynirler, vitamin deposu meyveler artık diyet listelerinden çıktı… Kolesterolü artırdığı için yasak olan yumurta ise masumiyetini çoktan ilan etti! Peki ya siz, beslenme konusundaki alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmeye hazır mısınız?



1- Akşam 18.00’den Sonra Bir Şey Yemeyin

istock-840896004.jpg








Aslında hangi saatte yemek yediğiniz değil kaç saat arayla yemek yediğiniz çok daha önemli. Çünkü vücudumuz yemek yedikten sonraki 4-5 saat boyunca sindirim yapmaya devam ediyor. İnsülin, glukagon ve leptin hormonları ihtiyacımız olan enerjiyi sağlıyor. Eğer doğru beslendiysek yağ ve şekerin enerjiye dönüştüğü bu süre boyunca açlık hissetmiyoruz. Yemek aralarının 4 saatten kısa olması ise işte bu çalışma düzenini kesintiye uğratıyor, yakılamayan yağ ve şeker de vücutta depolanıyor.


2- Yumurta Kolesterolü Yükseltir

istock-904720378.jpg

Kolesterol ve tansiyon rahatsızlığı yaşayanlar için yıllardır yasak olan yumurta aslında kolesterolü yükseltmiyor. Üstelik uzmanlar artık yüksek kolesterolün bir hastalık olmadığı konusunda da hemfikir. Protein ağırlıklı beslenmenin daha sağlıklı kabul edilmesiyle yumurta da artık yasaklar listesinden çıkıyor. Tabii sağlıklı beslenen ve doğal ortamda yetişen tavuk yumurtalarını tercih etmek şartıyla…


3- Yemekleri Basınçlı Tencerede Hızlıca Pişirmek Zararsızdır

istock-1044054402.jpg

Sağlıklı beslenirken ne yediğiniz kadar yiyecekleri nasıl pişirdiğiniz de önemli. Kısa sürede ve yüksek ateşte pişirilen yiyecekler besin değerlerini kaybediyor. Doğru olan ise tüm malzemeleri çiğ olarak çelik, cam ya da dökme demir tencerede çok kısık ateşte pişirmeniz. Kızartma yerine buğulama yapmak, parçalayıcı kullanarak sebzelerin lifli yapısını bozmamak da sindirim sistemi için yararlı püf noktalarından.



4- D Vitamini Sadece Güneşten Alınır

istock-997087146.jpg

D vitamini sadece güneşten alınmadığı gibi gerçekte vitamin de değildir. Bir hormon çeşidi olan D vitamini eksikliği vücutta hastalıklara neden olur. Günde 15 dakika güneş banyosu yapmak ve D vitamini içeren gıdalar tüketmek bu hormonu sürekli aktive etmenizi sağlıyor. Yağlı yapıdaki balık çeşitleri, yumurta sarısı, güneşte büyüyen mantarlar, D vitamini eksikliği yaşamadan sağlıklı beslenmenizi sağlıyor.



5- Az Yemek Kilo Verdirir

istock-532286801.jpg

Az yemek kilo vermek için tek başına yeterli olmadığı gibi sağlığınızı da kaybetmenize neden olur. Sağlıklı beslenmek ise ne kadar yediğinizden çok ne yediğiniz ve ne zaman yediğinize bağlı. İşlenmemiş gıdaları, doğal protein kaynaklarını, hormonsuz ve hibrit olmayan tohumlardan yetiştirilen sebzeleri dengeli miktarlarda tüketmek sağlıklı beslenmenin altın kuralları.



6- Ekmek Zararlıdır

istock-124572880.jpg

Aslında zararlı olan ekmeğin kendisi değil içerdiği katkı maddeleridir. Bu maddeler bağışıklık sistemini güçsüzleştirdiği gibi vücutta yağ birikmesine neden olur. Geleneksel buğday çeşitlerinden üretilmiş katkısız unlarla yapılan ekmek sağlığa zarar vermez.



7- Sirkeli ve Limonlu Su Zayıflatır

istock-542926912.jpg


Sabahları uyanınca limon ve elma sirkesi ekleyeceğiniz bir bardak ılık su midenizi uyandırmak ve onu güne hazırlamak için idealdir. Ancak bilinenin aksine sirke yağ yakıcı özelliğe sahip değil. Gün içinde yeterince su içmek yağ yakmanızı hızlandırır. Sirke ve limon ise zayıflamaya değil enerjik kalmaya etki eder. Meyve parçaları ile suyunuzu vitamin yönünden zenginleştirebilirsiniz. Ancak meyvelerin organik, ilaçsız ve hormonsuz olması gerekiyor.



8- Tereyağı Kalp Damarlarını Tıkar

istock-147698993.jpg

Katkısız, doğal sütten üretilmiş tuzsuz yayık tereyağı sağlıklı bir protein kaynağıdır. Beyni ve tüm vücudu besleyen tereyağı vücut için gerekli olan A vitamini içerir. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen, damar tıkanıklığına neden olan trans yağlar ise uzak durulması gerekenler listesinde yer alıyor.
 
Üst