Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Saatte 4 Milyon Km Hıza Sahip, Galaktik Gülle Gibi Bir Pulsar Bulundu

-Ruhefza-

Parçaladım peş peşe, söylediğin sözcükleri.
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    4 Mar 2019
  • Mesajlar
    5,682
  • MFC Puanı
    189
Yeni keşfedilen PSR J0002+6216 adlı pulsar, saatte 4 milyon kilometrelik hızıyla astronomları adeta büyülemeyi başardı.
Bir süpernova patlamasının ardından geriye çık hızlı dönen ve hızlı hareket eden bir nötron yıldızı kalır. Bu yıldızlara verilen isim ise pulsardır. Oldukça yoğun olan bu yapılar, etraflarına bir radyo sinyali yayar.

ade4edec1c86a859fb574d349f8f423c24ebf2ed.jpeg


NASA’nın Fermi Gamma-ışını Uzay Teleskopu ve Ulusal Bilim Derneği’nin Karl G. Jansky VLA (Very Large Array/Çok Büyük Dizilim) teleskopunu kullanan araştırmacılar, PSR J0002+6216 adlı bir pulsar keşfetti. Bu pulsarın saatteki hızı ise 4 milyon kilometre civarında. Haliyle de arkasında çok belirgin bir radyo sinyali ve ışık kuyruğu bırakıyor.

Araştırmacılardan Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi (NRAO) çalışanı Frank Schinzel, pulsarın ince, dart benzeri kuyruğu sayesinde başlangıç noktasını bulabildiklerini söylüyor. O’na göre bu cismin daha fazla incelenmesiyle birlikte bu patlamaların, böyle hızlı nötron yıldızlarını nasıl ortaya çıkarabildikleri de açığa çıkacak.


Pulsar, CTB-1 adlı süpernova kalıntılarından 53 ışık yılı mesafede bulunuyor ve kuyruğu da bu süpernovayı 10,000 yıl önce gök cisminin doğduğu yer olarak gösteriyor.

Kısaca J0002 olarak adlandırılan pulsar, kendi evinde araştırmalar yapan bir astronom tarafından Einstein@Home projesinde keşfedildi. Projede, ilgili gönüllülerin bilgisayarları hesaplamalar yapılması için kullanılıyor. Böylece bilim insanları, Fermi’den gelen büyük ölçekli veriyi analiz edebiliyor.

91dc66a7a0bbf2c4f4dce0b60c5dc7ade38d5407.jpeg


Fermi’den gelen 10 yıllık veri seti sayesinde bu gök cismi keşfedilmiş oldu. Pulsarların zamanlama teknikleri, veri seti daha eskiye gittikçe daha bariz olarak gözüküyor.
Cismin hızı ise hala gizemini koruyor. Schizel ve araştırmanın yazarlarından Kerr, J0002’nin bu hıza nasıl çıktığını göstereceğini umuyor.


 
Üst Alt