Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Rüzgar Birliği

AdoniS

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    12 Tem 2014
  • Mesajlar
    639
  • MFC Puanı
    11


ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN kurduğu çoğunluğu emekli askerden oluşan gönüllü birlik;AZERBAYCAN TÜRKLERİNİ ERMENİLER’in zulmünden koruma amaçlı oluşturulup AZERBEYCAN’a gönderilmiştir..

Tarihi Açıklama) 1991 - 1994 yılları arasında Karabağ’da Azerbaycan Türkleri - Ermeni savaşının kaderini bugün kimsenin bilmediği bir birlik değiştirdi.

TÜRKİYE’den gelen 500 ülkücü ve özel eğitimli askerden oluşan asker birliği Ermeni milislere karşı bir süre çarpıştı.

1994 yılında o zamanki hükümetin ALPARSLAN TÜRKEŞ’e yaptığı baskıdan dolayı RÜZGAR BİRLİĞİ fest edilmiştir.

Alparslan Türkeş’in talimatlarıyla kurulan Rüzgar Birliği gizli bir emirle savaştan geri çekilince Azerbaycan bozguna uğradı.


Araştırmalarımızdan sonra varlığı çok az bilinen RÜZGAR BİRLİĞİ’ nin komutanını bulduk. Ulaştığımız kişi Ülkücü camianın tanınmış isimlerinden Yusuf Ziya Arpacık’tı

Bu isim Haftalık’ ı yakından takip edenler hatırlayacaklardır. "ÜLKÜCÜLER KUZEY IRAK’TA" başlık haberimizde de kendisiyle görüşmüştük Arpacık Kuzey Irak’ta Türkmen’ler arasındaki Ülkücü Örgütlenmenin liderlerinden biri 12 Eylül öncesindeki Ülkücü eylemler içinde aktif bir şekilde yer alan Arpacık, 11 yıl cezaevinde yattıktan sonra 1992 yılının başında savaşın başlamasıyla Azerbaycan’ ın yolunu tutmuş.

Arpacık ilk görüşmemizde bize Azerbaycan’da savaştığını söylemiş, ancak Rüzgar Birliği’nden bahsetmemişti. Bu görüşmemizde komutanlığını yaptığı Rüzgar Birliği ve o dönemde Türklerin Azerbaycan’da ki faaliyetleri hakkında önemli bilgiler verdi.....

Arpacık, 16 Şubat 1992 günü olan Hocalı katliamının ardından bizzat Türkeş’ in talimatıyla Azerbaycan’a Türkiye’den destek gitmesinin, Arslan’ ın iddiasının tersine bizzat Türkeş’ in talimatıyla gerçekleştiğini söylüyor. Giden bütün isimler Türkeş tarafından seçilmiş. Hatta Ülkücülerin yanı sıra, savaşa katılmak üzere giden askerlerin de Türkeş’le gönül bağı olan kişiler olduğunu öne sürüyor. Arpacık, "Türkeş katliamı durdurmak için bir taraftan hukuki ve siyasi mücadele veriyor, diğer taraftan askeri tedbirleri elden bırakmıyordu. Bölgedeki insanlara katliamdan korunmak için bizzat eğitim verilmesi lazımdı. Bu kapsamdan biz eğitimli hocaların gözetimi dahilinde bir ekip olarak gittik. Rastgele seçilen insanlar değildik. Başbuğ tarafından seçilmiştik" diyor. Rüzgar Birliği’nin bizzat Türkeş tarafından oluşturulduğunu belirten Arpacık sorularımızı şeyle cevaplandırdı.

- Rüzgar ismi nasıl ortaya çıktı?

- Başbuğumuz tarafından.. Başta Bozkurt Birliği olarak düşünülüyordu. Ancak sonra birliğin adının "Rüzgar" olmasına karar verildi. Hatta flamasının bile çizimini bizzat O yaptı. Rüzgar hızı, gücü temsil ettiğinden rüzgar gibi hızlı, güçlü bir ekip oluşturmak için böyle bir ad seçti..

- Türkeş sonradan da işin içinde miydi? O da cepheye geliyor muydu? Veya bizzat planladığı bir operasyon var mı?

- Başında sonuna kadar organizasyonla ilgilendi. Askerlerin yemeğine kadar bir kurmay titizliğiyle her şeyi planlıyordu. Ancak Azerbaycan’ a savaş sırasında gelmedi.

- İçinizde askerler var mıydı?

- Vardı. Örneğin Seyfi Binbaşı’ nın danışmanlık noktasında önemli hizmetleri oldu. Azerbaycan’a gelen askerlerin hepsi de Güneydoğu tecrübesi olan savaşçılardı. Devletin resmi bir organizasyonu yoktu bu işte. Bu askerler Azerbaycan’a geldikleri için görevlerinden alındılar. TSK’ dan ayrıldılar. Tamamen gönüllü bir hareketti. Devletin organizesinin dışında tamamen Başbuğ’un organize ettiği bir hareketti. Gelenlerde O’ nun talebeleriydi.

- Askerlerin arasında tanınmış simalar var mıydı? Örneğin Veli KÜÇÜK’ ün de Azerbaycan’ da olduğu öne sürülüyor.

- Aralarında çok etkin insanlar vardı. İsimlerini veremem. Bunlar dünyanın bir yerinde Türklerin başı belaya girse görev yapacak insanlar. O yüzden isimlerini veremem. Ben Veli KÜÇÜK’ ü orada görmedim.

- Abdullah ÇATLI orada mıydı?

- Abdullah Çatlı Azerbaycan’ da bulunmadı.

- Rüzgar Birliği’ nin kadrosu kaç kişiden oluşuyordu?

- Sayı ihtiyaca göre değişiyordu. (Arpacık’ ın sayı vermek istememesine karşın, gerek Aslan’a göre, gerekse o dönemde Türkiye’den gelenlerin Azerbaycan gönüllüleri eğitmesi amacıyla kamp kurmalarında önemli rolü olan dönemin Azerbaycan Emniyet Müdürü Novruz Hasan BOZALGANLI’ nın "Şah - Mat" adlı kitabında yer alan bilgilere göre Türkiye’den giden gönüllülerin sayısının 500 civarında olduğu sanılıyor. Çoğu Rüzgar Birliği’ nin içerisinde yer alan bu Türkler aynı zamanda eğitimci olarak başta Şihov Taburu olmak üzere 20’ ye yakın gönüllü taburun eğitiminde yer almışlar. Rüzgar Birliği bu taburların komuta merkezi durumundaymış.

RÜZGAR BİRLİĞİ ÇEKİLİNCE BOZGUN BAŞLAMIŞ

- Bu faaliyetin masrafları nasıl karşılanıyordu? Silahları nasıl temin ettiniz?

- Biz buraya giderken teşkilatımızın bu konular için fonu vardı. Silaha gelince o zaman Azerbaycan’da iki dolara Kaleşnikof alınabiliyordu.

- Rüzgar Birliği’nin Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndeki bazı kişilerin devreye girmesiyle cepheden çektirildiği iddia ediliyor. Bu doğru mu?

- Rüzgar Birliği çok başarılıydı. Ancak Azerbaycan’da gizli bir el her zaman başarının önüne çıkmıştır. Bir gece ansızın görevden alındık. Türkiye’den gelen Türklerin tamamı... Biz görevden alındıktan sonra Rüzgar Birliği, bizim kurduğumuz ve çok da başarılı olan Şihov Taburu lağvedildi. Kuracağımız Ceyrangöl Alayı da gizli bir el tarafından engellendi. Orada bazı menfaat odakları vardı. Bunlar başarısızlıktan menfaat elde etmeye çalışıyorlardı. ( Arpacık, Haydar Aliyev göreve geldikten sonra gerekçe belirtmeden Türkiye’den gelenlerce eğitilen 22 gönüllü taburunu lağvettiğini, bu arada bunların ana gücü olan Rüzgar Birliği’nin de 1993 yılı içerisinde dağıtıldığını belirtiyor. Arpacık’ a göre bu olaydan sonra savaşın eğitimsiz acemi askerlerle yürütülmesi sonucu bozgunlar peş peşe geldi.

- Ne kadar kaldınız Azerbaycan’ da?

- İki yıl kaldık. Görevden alındıktan sonra da dönmek istedik. Ama sonuçta biz oraya destek vermek için gittik. İçişlerine karışmak için değil.

- Savaşta ölen Türk oldu mu?

- Türkiye’den gelenler arasında şehit düşen olmadı. Ancak yaralananlar oldu. Ancak yetiştirdiğimiz gönüllüler arasında çok şehit düşen oldu.

- Azerbaycan’da savaşan Türk Subayları arasında halen TSK’ da görev yapanlar var mı?

- Türk Silahlı Kuvvetleri’ nin böyle bir şeye izin vereceğini sanmıyorum.



ForumHatti YÖNETİMİ !
 
Üst Alt