İkizdere Yaylalarında her yıl ağustos ayında tam 12 ayrı şenlik düzenleniyor.
Uzun kır yürüyüşleri yapabileceğinizi göz önüne alarak yürüyüşlere profesyonel bir rehber veya yöreyi iyi bilen biri eşliğinde çıkmanız, güvenlik açısından çok önemli.
Tarihi:
Eski bir yerleşim yeri olan İkizdere uzun yıllar Bizans egemenliği altında kalmı?, bu dönemde Rizeye başlı bir manastır ile idare edilmiştir. İstanbulun Latinler tarafından 1204te işgal edilmesinden sonra, Alexios Komnenos Gürcülerden de yardım alarak Trabzonda bağımsız bir Trabzon-Rum Devleti kurmuştur (1204-1461). Tarihi belgelerde yörenin, Trabzon Rum İmparatorluğunun sınırları içerisinde olduğu belirtilmektedir.
Malazgirt Savaşından (1071) sonra Rize ve çevresi Selçukluların kontrolüne girmişse de daha sonra Trabzon Rum Devleti buraya yeniden hakim olmuştur. Fatih Sultan Mehmetin 1461de Trabzonu ele geçirmesi ile birlikte Osmanlı topraklarına katmıştır.
Osmanlı döneminde, 1878de Rizenin sancak merkezi olması ile nahiye olmuştur. Eski adı Kuray-? Saba olan İkizdere, XIX.yüzyıl sonlarında Trabzon vilayetinin Lazistan Sancağındaki Rize Kazasına başlı bir nahiye merkezi idi. 15 Şubat 1916 tarihinde Rus işgaline uğrayan yöre, 11 Mart 1918 tarihinde işgalden kurtulmuştur. 1945te ilçe olan Güneyceye başlı bucak merkezi iken, ilçe merkezi 1952de İkizdereye taşırnmıştır.
Tarihi Mekanları:
İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında.
Merkez Camisi
Şimşirli Köyü Camisi
Güneyce Hacı şeyh Camisi
Güneyce Köprüsü
Sivil Mimari Örneklerinden ahşap evler bulunmaktadır.
Ayrıca ilçede bulunan yaylalar; Çağrankaya Yaylaları,Ovit Yaylası,Demirkapı Yaylası ile Şimşirli ve Ilıcaköy madensuyu kaynakları doğal güzelliklerinin başında gelmektedir.
Ekonomisi :
Tarıma dayalıdır. Ba?lıca tarım ürünleri çay ve patates olup, ayrıca az miktarda kivi ,mısır, armut ve fındık yetiştirilir. Yaylacılık metoduyla sı??r ve koyun beslenir. Arıcılık gelişmiştir. Anzer balı meşhurdur. İlçe merkezi İkizdere kıyısında kurulmuştur. Rize-Erzurum karayolu ilçeden geçer. İl merkezine 56 km mesafededir. Denize kıyısı yoktur. 1954te ilçe olan İkizderenin belediyesi 1952de kurulmuştur.
Rize-Erzurum karayolu üzerinde dik yamaçlar ve dogal güzellikler arasında yer alır. Köylerinden şehirlere göç vardır. Ünlü Anzer ballarının yapıldığı Anzer Yaylası, Çamlık Mesiresi, Çağrankaya ve Ovit sınırları içinde yer alır. Turizm gelişmektedir.
İklimi:
Tipik Karadeniz İklimi hüküm sürmekte olan il her mevsim yağışlıdır. Bitki örtüsü ormanlarla kaplı olup, yüksek alanlarda i?ne yapraklı ağaçlar, kızılağaç, gürgen, meşe, kestane, ladin, köknar ağaçlarından oluşan ormanlar bulunmaktadır.
Turizm:
kizdere, dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir,fakat son yıllarda İkizderenin doğal güzellikleri yok edilmektedir.Dünyanın en önemli 200 vadisinden birisi olan İkizdere Vadisi üzerinde yapımı planlanan 16 adet hidroelektrik santralleri doğal güzellikleri tahrip etmektir,durumun vahametini gözle görülmektedir.