Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Reddedilme Psikolojisi

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Reddedilme Psikolojisi




Reddedileceğinizden korktuğunuz için yeni ilişkilere başlamaktan çekiniyor musunuz?

Sizi yeni ilişkiler ya da arkadaşlık kurmaktan alıkoyan şey reddedilme korkunuz ise bunun çözümü var. Reddedilme korkunuzun üstesinden gelmeyi öğrenebilirsiniz.

Reddedilmenin bizim için bu kadar zor olmasının nedenlerinden biri de aklımızda onun pek çok kötü çağrışımı olmasıdır. Çoğumuz için reddedilme; aşağılanmış yeteri kadar iyi olmayan işe yaramaz yetersiz ve zavallı gibi kelimelerle özdeşleşmiştir. Bu kelimelerin bize düşündürdükleri reddedilmekten daha çok acı verebilir.

Reddedildiğimizde bu tür olumsuz kelimelere yönelirsek bir dahaki sefere cesaretimizi toplayıp o konuyla yüzleşmek çok daha zorlaşır.

Reddedilmek duygusal olarak hassas olan özgüveni olmayan ya da mutsuz bir çocukluğu olmuş kişiler için çok daha zorlayıcı bir deneyimdir.

Ancak iyi haberlerim var. Eğer duygusal olarak hassas veya çekingenseniz büyürken çok dazla duygusal destek almadıysanız da yine de reddedilme konusundaki bakış açınızı değiştirebilirsiniz.

Reddedilme konusuna bakış açınızı değiştirmek için çok alıştırma yapmak durumunda kalabilirsiniz ve size destekleyici düşünce yöntemlerini gösterecek iyi bir terapiste ihtiyaç duyabilirsiniz.

Eğer insanlarla etkileşim halinde olmaya karar verdiyseniz ve bazılarının arkadaşınız olması için çalışacaksınız şu gerçeğe hazırlıklı olmalısınız: Mütemadiyen bazı insanlar sizi reddedecek.

Bu biraz korkutucu görünebilir ancak reddedilmenin sizin için daha az acı veren bir deneyim olması için bazı adımlar atabilirsiniz.

İşte burada reddedilme korkunuzu aşmak için yapabileceğiniz şeylerin kısa bir listesi var:

• Kendinize neden reddedilme korkunuzun üstünden gelmek istediğinizi hatırlatın.
• Reddedilme konusunda kendi kendinize ne dediğinizi değiştirin. Kendi değerinizi başka insanların sizi kabul veya reddetmesine bağlamayın.
• Yeni ilişkiler geliştirmek için küçük ama ciddi adımlar atın.
• Diğer insanın iletişime açık olduğuna dair işaretler arayın.
• İnsanlara yaklaşırken bunun bir alıştırma olduğunu ve sayılmayacağını kendinize söyleyin.
• Diğer insanlarla daha çok iletişim kurun.

Reddedilme ihtimalini ve sıklığını azaltmanın yollarından biri de ilişkilerinizin yavaş yavaş gelişmesine izin vermektir. Küçük adımlar atın. İlişkileriniz yavaş yavaş gelişirken yine diğer insana yaklaşmak için çaba göstermek zorundasınız ancak bu kez çabalarınız daha sıradan ve ılımlı olacaktır.

Arkadaş olmak istediğiniz insanla konuşurken vücut diline ve yüzündeki ifadelere dikkat edin. Cesaret verici gülümseler ve baş sallamaları mı alıyorsunuz? Bu kişinin vücudu kapalı bir duruş mu sergiliyor? Diyaloga devam etmek için isteklilik gözlemliyor musunuz?

Eğer diğer insan sizin arkadaşlığınızdan keyif alıyor gibi görünüyorsa ve konuşmaya devam etmek için isteklilik gösteriyorsa muhtemelen arkadaşlığınızı daha ileri götürmek için getireceğiniz önerilere de açık olacaktır.

Bu korkutucu gelebilir ancak reddedilme korkusunu aşmanın en iyi yollarından biri de kendinizi sürekli reddedileceğiniz durumlara sokmaktır. Bu strateji özellikle utangaçlığı tedavi etmede bazı terapistler tarafından kullanılır.

Eğer sizi tedirgin eden durumlarla düzenli olarak yüzleşiyorsanız anksiyeteniz gün geçtikçe azalabilir. Ancak bu yolda ilerlerken size olumsuz ve kendinize saldıran düşünceleriniz yerine nasıl yeni düşünce yolları koyacağınızı gösteren bir terapiste ihtiyaç duyabilirsiniz.

Kendinize sorunlarınızla yüzleşebileceğinizi kanıtladığınızda korkular üzerinizdeki etkilerini kaybedeceklerdir.

Eğer reddedilmekten korkuyorsanız şöyle düşünceleriniz olabilir: “Değerim tamamen insanların beni kabul etmesine ve onaylamasına bağlı. Eğer insanlar beni onaylamazlarsa tamamen yıkılacağım ve çok kötü hissedeceğim çünkü bu değersiz olduğum anlamına gelecek. Eğer bir kişi beni reddediyorsa bu tüm hayatım boyunca reddedileceğim anlamına gelir.”

Bu tarz düşünceyle gelen olumsuz duygulardan öylesine yorgun düşeriz ki bu düşünce sürecinin gerçekleri çarpıttığını bile göremeyiz.

Eğer insanlara yaklaşmayı sürdürürseniz reddedilmenin sosyal hayatın bir parçası olduğunu görürsünüz. Bu sizin diğerlerinden daha fazla kusurlu bir insan olduğunuz anlamına gelmez.

İnsanların bizi reddedip reddetmemelerini kontrol edemeyecek olsak da reddedilmeye verdiğimiz tepkileri değiştirebiliriz. Reddedildiğimizde kendimizi suçlamak zorunda değiliz. Ya da reddedilme ihtimalimiz olduğu için diğer insanlarla etkileşime geçmeyi bırakmak.

Diğerleriyle iletişime kurmaktan vazgeçtiğimizde biz sadece acıdan ve rahatsızlık duygusundan uzaklaşmış olmuyoruz aynı zamanda diğer insanların bize sunabilecekleri potansiyel sıcaklık rahatlık eğlence ve heyecan gibi duygulardan da mahrum kalıyoruz.

Eğer kendinizi bir insanın size “hayır” diyeceği bir konuma sokmamak için uğraşıyorsanız hiçbir zaman “evet” denecek konumda olamayacağınızı da unutmayın.

İnsanlarla daha çok etkileşim kurduğunuzda bazı insanların sizi reddetme ihtimali artacaktır. Ancak bu riski göze alarak aynı zamanda sizi kabul edecek insanların sayısını da artırmış olacaksınız.

Sizi gerçekten tek kabul etmesi gereken kişi ise sizsiniz!
 
Üst Alt