Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ramazan'da oruç tutmanızı kolaylaştıracak 12 tüyo

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236

ramazanda-oruc-tutmanizi-kolaylastiracak-12-tuyo_1170874_720_400.jpg



Yılın en sıcak günleri Ramazan’a denk geldi. Sıcak hava ve uzun süren açlığı çok daha zor hale getirecek bir başka etken ise iftarla sahur arasında yapılan beslenme hataları.
Bu süre zarfında yenilen sağlıksız besinler ya da içilen yanlış içecekler ertesi gün çok daha fazla acıkmanıza ve susamanıza neden olabiliyor.

Neyin ne zaman yenilmesi gerektiğini bilmekse oldukça önemli. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, Ramazan'da açlığı ve susuzluğu en az hissetmenizi sağlayacak önerilerde bulunuyor

ORUÇ TUTMANIZI KOLAYLAŞTIRACAK 12 TÜYO

1.İftarda 2 tane hurma metabolizmayı hızlandırıyor

Ra­ma­zan dö­ne­min­de ya­vaş­la­yan me­ta­bo­liz­ma hı­zı ba­ğır­sak­la­rın ça­lış­ma­sı­nı da olum­suz an­lam­da et­ki­li­yor. Lif ora­nı yük­sek hur­ma ve di­ğer ku­ru mey­ve­ler ba­ğır­sak ha­re­ket­li­li­ği­ni ar­tı­rı­yor.

2.Salata yorgunluğu alıyor

Mev­si­mi­ne uy­gun ye­şil­lik­le­rin ve bir­çok di­ğer seb­ze­nin bir­le­şi­mi­ni içe­ren sa­la­ta­lar, vi­ta­min ve mi­ne­ral des­te­ği ile bu dö­nem­de dü­şüş gös­te­re­bi­le­cek ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni ko­ru­ma­ya alı­yor. Ay­rı­ca içe­ri­ğin­de­ki mi­ne­ral­ler­le bu dö­nem­de kas­la­rın düz­gün ça­lış­ma­sı­na des­tek ve­re­rek hal­siz­lik, yor­gun­luk gi­bi şi­ka­yet­le­rin önü­ne ge­çi­yor.

3.İftarda çorba ile başlamak mideyi rahatlatıyor

Sı­vı kay­bı­nın yo­ğun ola­rak ya­şan­dı­ğı yaz ay­la­rın­da çor­ba bu so­ru­nun önü­ne ge­çe­bi­li­yor. Ay­rı­ca if­ta­ra çor­ba ile baş­la­mak mi­de­yi ra­hat­la­tı­yor, ça­buk doy­gun­luk sağ­la­ya­rak ge­rek­siz ve fark et­me­den faz­la ener­ji alı­mı­nın önü­ne ge­çi­yor. Özel­lik­le ki­lo prob­le­mi olan, ba­ğır­sak­la­rı ya­vaş ça­lı­şan­la­ra mut­la­ka öne­ri­li­yor.

4.Izgara et ve balık tok tutuyor

Protein içeriği ile birlikte metabolizma hızını artırır ve lifli yapısı sayesinde doygunluğu sağlıyor. Bu nedenle iftar sofralarında rahatlıkla bulundurabilirsiniz.

5.İftarla sahur arasında 2-2,5 litre sıvı birçok sorunu önler

Su, ba­ğır­sak ve böb­rek­le­rin da­ha iyi ça­lış­ma­sı için ge­rek­li. An­cak ye­mek es­na­sın­da su iç­mek, sin­di­rim sis­te­mi açı­sın­dan fay­da sağ­lı­yor.Ye­mek sı­ra­sın­da de­ğil son­ra­sın­da su tü­ke­ti­mi­ni ar­tır­ma­lı­sı­nız.

İf­tar ve sa­hur öğün­le­ri ara­sın­da, ki­şi­nin ih­ti­ya­cı­na, me­ta­bo­liz­ma hı­zı­na ve ter ile kay­bet­ti­ği sı­vı mik­ta­rı­na bağ­lı ola­rak yak­la­şık 2-2,5 lit­re ka­dar tü­ke­til­me­li. Uzun ve sı­cak yaz gün­le­rin­de ye­ter­li mik­tar­da su içil­me­di­ğin­de baş ağ­rı­sı, hal­siz­lik, yor­gun­luk, sı­vı kay­bı­na bağ­lı ola­rak mey­da­na ge­len sı­vı-elek­tro­lit den­ge­siz­li­ği; kalp ve do­la­şım sis­te­mi­ni hat­ta be­yi­ni bi­le olum­suz yön­de et­ki­le­ye­bi­li­yor.

6.Meyve suyu soda ikilisi susuzluğa iyi geliyor

Mev­sim iti­ba­riy­le so­ğuk içe­cek­le­ri da­ha faz­la tü­ket­me is­te­ği do­ğu­yor. İf­tar­la sa­hur ara­sın­da su­sa­dık­ça ka­lo­ri­si yük­sek asit­li içe­cek­ler ye­ri­ne ay­ran, suy­la ya da mi­ne­ral yö­nün­den zen­gin ma­den su­la­rıy­la ka­rış­tı­rı­lan mey­ve su­la­rı­nı içe­bi­lir­si­niz. Bu tip içe­cek­ler er­te­si gün ya­şa­ya­ca­ğı­nız su­suz­lu­ğu en­gel­le­ye­cek­tir. Ko­la­lı içe­cek­ler su­suz­lu­ğu­nu­zu gi­der­me­di­ği gi­bi su atı­mı­nı teş­vik edi­yor ve içer­dik­le­ri yük­sek ka­lo­ri­ler ki­lo alı­mı­na ne­den olu­yor.

7.Yatmadan 2 saat önce yemeği kesmek sindirim sistemini rahatlatıyor

Gün içe­ri­sin­de sin­di­rim prob­lem­le­ri ya­şa­ma­mak, gaz ve şiş­kin­lik gi­bi şi­ka­yet­ler­le kar­şı­laş­ma­mak adı­na ya­tış saa­tin­den 3 sa­at ön­ce­si­ne ka­dar ana ye­mek, 2 sa­at ön­ce­si­ne ka­dar da mey­ve tü­ke­ti­mi­ni­zi son­lan­dı­rın.

8.Kurubaklagiller kolesterolü dengeliyor

Ku­ru­bak­la­gi­ler, po­sa­dan ve B12 ha­riç di­ğer B vi­ta­min­le­rin­den ol­duk­ça zen­gin bir grup. Özel­lik­le de­mir ek­sik­li­ği gö­rü­len ba­yan­lar­da haf­ta­da 3 kez mut­la­ka tü­ke­til­me­si ge­re­ki­yor.

Ta­hıl gru­buy­la ve ye­şil­lik­ler­le bir­lik­te tü­ke­til­me­si de ya­rar­lı­lı­ğı­nı ar­tı­rı­yor. Ör­ne­ğin, ku­ru ­fa­sul­ye ile pi­lav, no­hut ve bul­gur pi­la­vı, ku­ru bö­rül­ce sa­la­ta­sı gi­bi. Ba­ğır­sak flo­ra­sı­na yar­dım­cı, si­nir­sel sis­te­mi ona­rı­cı, tok tu­tu­cu, ko­les­te­rol oran­la­rı­nı den­ge­le­yi­ci ve ça­buk doy­gun­luk sağ­la­ma­sıy­la if­tar sof­ra­la­rın­da ye­mek ve­ya sa­la­ta ola­rak mut­la­ka bu­lun­ma­lı.

9.Karpuz, kavun su ihtiyacını giderir

Kar­puz, ka­vun, şef­ta­li gi­bi su ora­nı yük­sek mey­ve­ler; sa­la­ta­lık ca­cık, çor­ba gi­bi su içe­ri­ği yük­sek gı­da­lar; do­ma­tes gi­bi yük­sek sı­vı içe­ri­ği­ne sa­hip seb­ze­ler de Ra­ma­zan'da si­ze yar­dım­cı ola­cak be­sin­ler­dir. Bu ne­den­le if­tar­la sa­hur ara­sın­da bi­rer di­lim ka­vun, kar­puz,1 şef­ta­li ve ca­cık tü­ke­te­bi­lir­si­niz.

10.Zeytin hücrelerinizi yeniliyor

Vü­cu­dun ve sin­di­rim sis­te­mi­nin din­len­me ve ye­ni­len­me­si­ne fır­sat ve­ri­len Ra­ma­zan ayın­da, zey­tin içe­ri­ğin­de­ki zen­gin vi­ta­min mi­ne­ral ve yağ asi­di bir­le­şi­miy­le hüc­re­le­rin ye­ni­len­me­si­ne yar­dım­cı olu­yor. Bu ne­den­le if­tar­da 4-5 adet zey­tin tü­ke­te­bi­lir­si­niz.

11.Yoğurt ve ayran ağız kokusunu engelliyor

Yoğurt ve ayran bağırsak florasını yeniliyor ve bu dönemde meydana gelebilecek ağız kokusu probleminin önüne geçiyor. Bu nedenle iftar sonrası ara öğünlerde ve sahurda rahatlıkla tüketilebilir.

12.İftarda pide sahurda tam buğday ekmeği

Ra­ma­zan sof­ra­la­rı­nın vaz­ge­çil­me­zi olan pi­de, doğ­ru mik­tar­da tü­ke­til­di­ği sü­re­ce ter­cih edi­le­bi­lir. Fa­kat be­yaz un­dan ya­pıl­dı­ğı için özel­lik­le sı­cak yen­me­si­nin ki­şi­ler­de tam buğ­day ürün­le­ri­ne gö­re da­ha ça­buk acık­ma­ya se­bep ola­ca­ğı unu­tul­ma­ma­lı.

Bu ne­den­le if­tar ya da sa­hur­dan sa­de­ce bi­rin­de pi­de di­ğer öğün­de ise tam buğ­day ürün­le­ri­nin ter­ci­hi da­ha iyi bir se­çim ola­cak­tır. En doğ­ru se­çim ise if­tar­da pi­de ve sa­hur­da tam buğ­day ürün­le­ri­nin ye­nil­me­si. Tek bir öğün içe­ri­sin­de, pi­lav, ma­kar­na, pi­de, çor­ba bir­lik­te ter­cih edil­me­me­li ve por­si­yon­la­ma­sı­na dik­kat edil­me­li­dir. 1/8 pi­de­nin 1 in­ce di­lim ek­me­ğe eş­de­ğer ol­du­ğu unu­tul­ma­ma­lı.

İftar ve sahur sofrasında olmaması gerekenler

Kı­zart­ma ve ka­vur­ma gi­bi yağ­lı yi­ye­cek­ler: Sin­di­ri­mi zor ol­du­ğu için özel­lik­le ül­ser, gas­trit ve ref­lü gi­bi prob­lem­le­ri te­tik­li­yor.

Tuz­lu ve ba­ha­rat­lı gı­da­lar: Su­suz­lu­ğu ar­tı­ra­ca­ğı için tü­ket­me­me­ye özen gös­te­ril­me­li..

Asit­li ve gaz­lı içe­cek­ler: Mi­de ya­pı­sı­nı bo­za­ca­ğı ve ki­şi­de da­ha geç tok­luk ya­ra­ta­ca­ğın­dan tü­ke­ti­mi ter­cih edil­me­me­li.

Şe­ker ora­nı yük­sek gı­da­lar: Kan şe­ke­ri se­vi­ye­le­ri­ni hız­lı bir şe­kil­de yük­sel­tip dü­şü­re­ce­ği için doy­gun­lu­ğu ge­cik­ti­ri­yor.

Çok sı­cak ve so­ğuk gı­da­lar: Sin­di­rim sis­te­min­de ya­ra­lan­ma ve de­for­mas­yon­la­ra ne­den ola­bi­li­yor.

SAĞLIKLI RAMAZAN MENÜSÜ

İf­tar:

1 su bar­da­ğı su
1-2 adet hur­ma
1 kâ­se çor­ba

YA­RIM SA­AT ARA SON­RA­SIN­DA

1 ta­bak az yağ­lı seb­ze ve­ya et ye­me­ği

1-2 bar­dak ay­ran ve­ya 1 kâ­se yo­ğurt

1 di­lim ek­mek ve­ya 1/8 pi­de ve­ya 3 ka­şık pi­lav ve­ya ma­kar­na

Ka­rı­şık az yağ­lı, li­mon­lu sa­la­ta­lar

Ara Öğün:

2-3 por­si­yon mey­ve ve­ya haf­ta­da 1-2 süt­lü tat­lı

Sa­hur:

1 ka­se çor­ba ve­ya 2-3 di­lim ek­mek

1-2 di­lim be­yaz pey­nir

1 haş­lan­mış yu­mur­ta

Bol do­ma­tes, sa­la­ta­lık, bi­ber vs.

Süt ve­ya ay­ran

Kabak, soğan ve biberi fırında pişirmeyin

Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, modern pişirme trendlerinin de yiyeceklerin içindeki asidi etkileyebileceğine dikkat çekti. Dr. Kışlaoğlu, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kabak, soğan ve biber gibi sebzelerin fırında pişirilmesinin bu sebzelerdeki asidi, haşlama ve kısık ateşte pişirme gibi geleneksel tekniklere oranla artırdığını vurguladı.
 
Üst Alt