Yılın en sıcak günleri Ramazana denk geldi. Sıcak hava ve uzun süren açlığı çok daha zor hale getirecek bir başka etken ise iftarla sahur arasında yapılan beslenme hataları.
Bu süre zarfında yenilen sağlıksız besinler ya da içilen yanlış içecekler ertesi gün çok daha fazla acıkmanıza ve susamanıza neden olabiliyor.
Neyin ne zaman yenilmesi gerektiğini bilmekse oldukça önemli. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, Ramazan'da açlığı ve susuzluğu en az hissetmenizi sağlayacak önerilerde bulunuyor
ORUÇ TUTMANIZI KOLAYLAŞTIRACAK 12 TÜYO
1.İftarda 2 tane hurma metabolizmayı hızlandırıyor
Ramazan döneminde yavaşlayan metabolizma hızı bağırsakların çalışmasını da olumsuz anlamda etkiliyor. Lif oranı yüksek hurma ve diğer kuru meyveler bağırsak hareketliliğini artırıyor.
2.Salata yorgunluğu alıyor
Mevsimine uygun yeşilliklerin ve birçok diğer sebzenin birleşimini içeren salatalar, vitamin ve mineral desteği ile bu dönemde düşüş gösterebilecek bağışıklık sistemini korumaya alıyor. Ayrıca içeriğindeki minerallerle bu dönemde kasların düzgün çalışmasına destek vererek halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerin önüne geçiyor.
3.İftarda çorba ile başlamak mideyi rahatlatıyor
Sıvı kaybının yoğun olarak yaşandığı yaz aylarında çorba bu sorunun önüne geçebiliyor. Ayrıca iftara çorba ile başlamak mideyi rahatlatıyor, çabuk doygunluk sağlayarak gereksiz ve fark etmeden fazla enerji alımının önüne geçiyor. Özellikle kilo problemi olan, bağırsakları yavaş çalışanlara mutlaka öneriliyor.
4.Izgara et ve balık tok tutuyor
Protein içeriği ile birlikte metabolizma hızını artırır ve lifli yapısı sayesinde doygunluğu sağlıyor. Bu nedenle iftar sofralarında rahatlıkla bulundurabilirsiniz.
5.İftarla sahur arasında 2-2,5 litre sıvı birçok sorunu önler
Su, bağırsak ve böbreklerin daha iyi çalışması için gerekli. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemi açısından fayda sağlıyor.Yemek sırasında değil sonrasında su tüketimini artırmalısınız.
İftar ve sahur öğünleri arasında, kişinin ihtiyacına, metabolizma hızına ve ter ile kaybettiği sıvı miktarına bağlı olarak yaklaşık 2-2,5 litre kadar tüketilmeli. Uzun ve sıcak yaz günlerinde yeterli miktarda su içilmediğinde baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, sıvı kaybına bağlı olarak meydana gelen sıvı-elektrolit dengesizliği; kalp ve dolaşım sistemini hatta beyini bile olumsuz yönde etkileyebiliyor.
6.Meyve suyu soda ikilisi susuzluğa iyi geliyor
Mevsim itibariyle soğuk içecekleri daha fazla tüketme isteği doğuyor. İftarla sahur arasında susadıkça kalorisi yüksek asitli içecekler yerine ayran, suyla ya da mineral yönünden zengin maden sularıyla karıştırılan meyve sularını içebilirsiniz. Bu tip içecekler ertesi gün yaşayacağınız susuzluğu engelleyecektir. Kolalı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi su atımını teşvik ediyor ve içerdikleri yüksek kaloriler kilo alımına neden oluyor.
7.Yatmadan 2 saat önce yemeği kesmek sindirim sistemini rahatlatıyor
Gün içerisinde sindirim problemleri yaşamamak, gaz ve şişkinlik gibi şikayetlerle karşılaşmamak adına yatış saatinden 3 saat öncesine kadar ana yemek, 2 saat öncesine kadar da meyve tüketiminizi sonlandırın.
8.Kurubaklagiller kolesterolü dengeliyor
Kurubaklagiler, posadan ve B12 hariç diğer B vitaminlerinden oldukça zengin bir grup. Özellikle demir eksikliği görülen bayanlarda haftada 3 kez mutlaka tüketilmesi gerekiyor.
Tahıl grubuyla ve yeşilliklerle birlikte tüketilmesi de yararlılığını artırıyor. Örneğin, kuru fasulye ile pilav, nohut ve bulgur pilavı, kuru börülce salatası gibi. Bağırsak florasına yardımcı, sinirsel sistemi onarıcı, tok tutucu, kolesterol oranlarını dengeleyici ve çabuk doygunluk sağlamasıyla iftar sofralarında yemek veya salata olarak mutlaka bulunmalı.
9.Karpuz, kavun su ihtiyacını giderir
Karpuz, kavun, şeftali gibi su oranı yüksek meyveler; salatalık cacık, çorba gibi su içeriği yüksek gıdalar; domates gibi yüksek sıvı içeriğine sahip sebzeler de Ramazan'da size yardımcı olacak besinlerdir. Bu nedenle iftarla sahur arasında birer dilim kavun, karpuz,1 şeftali ve cacık tüketebilirsiniz.
10.Zeytin hücrelerinizi yeniliyor
Vücudun ve sindirim sisteminin dinlenme ve yenilenmesine fırsat verilen Ramazan ayında, zeytin içeriğindeki zengin vitamin mineral ve yağ asidi birleşimiyle hücrelerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle iftarda 4-5 adet zeytin tüketebilirsiniz.
11.Yoğurt ve ayran ağız kokusunu engelliyor
Yoğurt ve ayran bağırsak florasını yeniliyor ve bu dönemde meydana gelebilecek ağız kokusu probleminin önüne geçiyor. Bu nedenle iftar sonrası ara öğünlerde ve sahurda rahatlıkla tüketilebilir.
12.İftarda pide sahurda tam buğday ekmeği
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide, doğru miktarda tüketildiği sürece tercih edilebilir. Fakat beyaz undan yapıldığı için özellikle sıcak yenmesinin kişilerde tam buğday ürünlerine göre daha çabuk acıkmaya sebep olacağı unutulmamalı.
Bu nedenle iftar ya da sahurdan sadece birinde pide diğer öğünde ise tam buğday ürünlerinin tercihi daha iyi bir seçim olacaktır. En doğru seçim ise iftarda pide ve sahurda tam buğday ürünlerinin yenilmesi. Tek bir öğün içerisinde, pilav, makarna, pide, çorba birlikte tercih edilmemeli ve porsiyonlamasına dikkat edilmelidir. 1/8 pidenin 1 ince dilim ekmeğe eşdeğer olduğu unutulmamalı.
İftar ve sahur sofrasında olmaması gerekenler
Kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyecekler: Sindirimi zor olduğu için özellikle ülser, gastrit ve reflü gibi problemleri tetikliyor.
Tuzlu ve baharatlı gıdalar: Susuzluğu artıracağı için tüketmemeye özen gösterilmeli..
Asitli ve gazlı içecekler: Mide yapısını bozacağı ve kişide daha geç tokluk yaratacağından tüketimi tercih edilmemeli.
Şeker oranı yüksek gıdalar: Kan şekeri seviyelerini hızlı bir şekilde yükseltip düşüreceği için doygunluğu geciktiriyor.
Çok sıcak ve soğuk gıdalar: Sindirim sisteminde yaralanma ve deformasyonlara neden olabiliyor.
SAĞLIKLI RAMAZAN MENÜSÜ
İftar:
1 su bardağı su
1-2 adet hurma
1 kâse çorba
YARIM SAAT ARA SONRASINDA
1 tabak az yağlı sebze veya et yemeği
1-2 bardak ayran veya 1 kâse yoğurt
1 dilim ekmek veya 1/8 pide veya 3 kaşık pilav veya makarna
Karışık az yağlı, limonlu salatalar
Ara Öğün:
2-3 porsiyon meyve veya haftada 1-2 sütlü tatlı
Sahur:
1 kase çorba veya 2-3 dilim ekmek
1-2 dilim beyaz peynir
1 haşlanmış yumurta
Bol domates, salatalık, biber vs.
Süt veya ayran
Kabak, soğan ve biberi fırında pişirmeyin
Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, modern pişirme trendlerinin de yiyeceklerin içindeki asidi etkileyebileceğine dikkat çekti. Dr. Kışlaoğlu, İngilterede yapılan bir araştırmaya göre kabak, soğan ve biber gibi sebzelerin fırında pişirilmesinin bu sebzelerdeki asidi, haşlama ve kısık ateşte pişirme gibi geleneksel tekniklere oranla artırdığını vurguladı.