Ramazanda kilo almamak için öneriler
Birçoğumuz Ramazan'da oruç tutup aç kalmamıza rağmen kilo alırız. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz bu çelişkinin önüne geçmek için önerilerde bulundu.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz yaptığı açıklamada iftarda hazmı güç yemeklerden kaçınılması gerektiğin söyledi. İftarı sigarayla açmanın yanlışlığına da değinen Yorulmaz
''Hızlı aşırı yetersiz yemek sahura kalkmamak hazmı güç hamur işleri tatlı ve et türü besinleri fazla tüketmek sahura kadar uyanık kalıp atıştırmak iftardan yatma saatine kadar atıştırmak yeteri kadar sıvı almamak meyve ve sebzeden fakir beslenme yapılan hatalar arasındadır'' dedi.
İftarda fazla miktarda yemek yemenin boş olan mideye yüklenilmesine neden olduğunu ifade eden Yorulmaz bu durumun sindirimi zorlaştırdığını midede ağırlık ekşime yanma bulantı kabızlık ve şişkinlik gibi sağlık problemlerini ortaya çıkardığını söyledi.
Ramazanda enerji ihtiyacının ramazan öncesinden farklı olmadığını anlatan Yorulmaz bu nedenle gerekli enerjinin ramazan öncesi dönemde olduğu gibi alınması gerektiğini söyledi.
Orucun hurma peynir domates zeytin kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle açılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz 15-20 dakika sonra normal yemeğe geçilmesi gerektiğini bildirdi.
Mutlaka yemekle birlikte salata ayran cacık gibi yiyecekler tüketilmesi gerektiğini belirten Yorulmaz kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek pirinç pilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı ve kepekli ekmeklerin tercih edilmesini önerdi.
Ramazanda kilo almamak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz yemeklerin azar azar çiğnenerek yenmesi domates salatalık ve meyve gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmesi gerektiğini söyledi.
Birçoğumuz Ramazan'da oruç tutup aç kalmamıza rağmen kilo alırız. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz bu çelişkinin önüne geçmek için önerilerde bulundu.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz yaptığı açıklamada iftarda hazmı güç yemeklerden kaçınılması gerektiğin söyledi. İftarı sigarayla açmanın yanlışlığına da değinen Yorulmaz
''Hızlı aşırı yetersiz yemek sahura kalkmamak hazmı güç hamur işleri tatlı ve et türü besinleri fazla tüketmek sahura kadar uyanık kalıp atıştırmak iftardan yatma saatine kadar atıştırmak yeteri kadar sıvı almamak meyve ve sebzeden fakir beslenme yapılan hatalar arasındadır'' dedi.
İftarda fazla miktarda yemek yemenin boş olan mideye yüklenilmesine neden olduğunu ifade eden Yorulmaz bu durumun sindirimi zorlaştırdığını midede ağırlık ekşime yanma bulantı kabızlık ve şişkinlik gibi sağlık problemlerini ortaya çıkardığını söyledi.
Ramazanda enerji ihtiyacının ramazan öncesinden farklı olmadığını anlatan Yorulmaz bu nedenle gerekli enerjinin ramazan öncesi dönemde olduğu gibi alınması gerektiğini söyledi.
Orucun hurma peynir domates zeytin kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle açılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz 15-20 dakika sonra normal yemeğe geçilmesi gerektiğini bildirdi.
Mutlaka yemekle birlikte salata ayran cacık gibi yiyecekler tüketilmesi gerektiğini belirten Yorulmaz kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek pirinç pilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı ve kepekli ekmeklerin tercih edilmesini önerdi.
Ramazanda kilo almamak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz yemeklerin azar azar çiğnenerek yenmesi domates salatalık ve meyve gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmesi gerektiğini söyledi.