Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Pusula Nasıl Kullanılır?

Peony

Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    9 Şub 2015
  • Mesajlar
    44,845
  • MFC Puanı
    29,224
Pusula Nasıl Kullanılır?​

vZEAk4.jpg

Yön bulmak için kullanılan pusulalar dünya üzerindeki manyetik alandan yararlanarak çalışan araçlardır. Bu araçlar içerisinde ince bir iğne üzerinde duran ve mıknatıstan yapılmış bir ibre bulunur. Dünyanın manyetik alanından etkilenen bu mıknatısın kuzey kutbu genellikle kırmızı renktedir ve sürekli olarak kuzeyi gösterir. Yön bulmanın gerekli olduğu denizcilik, kampçılık, dağcılık, oryantiring ve doğa yürüyüşlerinde pusulaya ihtiyaç duyulur. Çalışması için elektriğe ihtiyaç duymayan bu araçlar doğru kullanıldıklarında yön bulmada çok etkilidir.​

Pusula Nasıl Kullanılır?​
Pusula kullanımı için öncelikle bir haritaya ihtiyaç duyulur. Eğer bulunan konumun coğrafi özellikleri çok iyi biliniyorsa bu durumda harita kullanılmasına gerek kalmayabilir. Pusulanın yönü doğru gösterebilmesi için yere paralel ve düz bir şekilde tutulması ve pusulanın yakınında manyetik özellikteki maddelerin bulundurulmaması gerekir. Dururken pusulanın düz bir zemin üzerine serilen harita üzerine koyularak hareket halindeyken ise göğüs hizasında elde tutularak kullanılması daha doğrudur.

Pusula ibrelerinin kırmızı ucu her zaman kuzeyi gösterir. Elde tutulan pusulanın ibresi ileri bakacak şekilde pozisyon alınırsa bu durumda arka tarafın güney, sağ tarafın doğu ve sol tarafın batı olduğu anlaşılabilir. Haritadan yardım alınarak ya da farklı yöntemlerle belirlenmiş olan varış noktası bu yönler dikkate alınarak tespit edildiğinde pusulanın üzerinde yazan kuzey ile ibre çakıştırılır ve tespit edilen yön, pusula üzerindeki kılavuzda yazan yönlerden takip edilerek hareket edilerek varış noktasına ulaşılır.

Cetvelli pusulalarda cetvelin uç kısmında hareket yönünü gösteren bir ok bulunur ve bu ok varış noktasını gösterecek şekilde ayarlanır ve ok yönünde hareket edilir. Eğer gidilecek mesafe uzunsa hedefe en doğru şekilde ulaşılabilmesi için tek varış noktası yerine, kısa mesafeli çok sayıda varış noktası belirlenerek kademeli olarak ilerlenmelidir.

Pusulanın gösterdiği kuzey kutbu ile dünyanın kuzey kutbu arasında eksen eğikliğinden kaynaklanan bir sapma vardır. Buna ayrıca pusuladan kaynaklanan sapma da ilave edilebilir. Bunun için eğer gidilecek mesafe uzunsa varış noktasından fazla sapmamak için kerteriz alma işlemi yapılmalıdır. Kerteriz alma, pusulanın gösterdiği yön ile varış noktası arasındaki sapmanın harita üzerinde hesaplanmasıdır.​
 
Üst Alt