- Biyolojik Yaklaşım:
Genlerimizin, hormonlarımızın ve sinir sistemimizin birbirleri ile etkileşimlerinin öğrenme, kişilik, bellek, motivasyon, duygular ve başa çıkma tekniklerini nasıl etkilediğine odaklanır. Aşağıda biyolojik yaklaşımla ilgili detayları okuyunuz.
- Bilişsel Yaklaşım:
Bilgiyi nasıl işlediğimizi, depo yaptığımızı, nasıl kullandığımızı ve bu bilgilerin yaptıklarımızı, algıladıklarımızı, öğrendiklerimizi, hatırladıklarımızı, inandıklarımızı ve hissettiklerimizi ne şekilde etkilediğini inceler.
- Davranışsal yaklaşım:
Organizmaların çevrelerindeki olayların bu davranışları ödüllendirmesine veya cezalandırmasına bağlı olarak nasıl yeni davranışlar öğrendiklerini veya var olan davranışları değiştirdiklerini inceler.
- Psikanalitik Yaklaşım:
Bilinçdışı korku, tutku ve motivasyonların; düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin gelişimine ve ileride ortaya çıkacak psikolojik problemler üzerindeki etkisine değinir.
- İnsancıl yaklaşım:
Her bir bireyin kendi geleceğini yönlendirmede büyük bir özgürlüğe, kişisel büyüme için büyük bir kapasiteye, oldukça etkili içsel değerlere ve kendini gerçekleştirmeye yönelik büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeker.
- Kültürler arası yaklaşım:
Kültürel ve etnik benzerlikler ile farklılıkların bir kültürün üyesinin psikolojik ve
sosyal yaşamı üzerindeki etkisini inceler.
Psikologlar bu altı farklı yaklaşımdan birini veya bir kaçını kullanarak otizme farklı açılardan bakabilir ve psikolojinin dört hedefi olan davranışı tanımlamak, açıklamak, önceden kestirmek ve kontrol etmek hedeflerine ulaşma şansını yükseltebilir. Otizm ve sınav korkusu problemlerini örnek alarak bu yaklaşımlardan her birinin bu problemleri hangi perspektiften ele aldığını inceleyeceğiz.