-
- Üyelik Tarihi
- 5 Nis 2013
-
- Mesajlar
- 4,580
-
- MFC Puanı
- 855
Sindirim sistemimiz; aldığımız besinleri ve suyu işleyerek, vücut için kullanılır hâle getirirler ve bu sırada çeşitli bakteriler de vücudumuza girmenin yolunu bulur. Bu bakterilerin bazıları faydalı, bazılarıysa zararlıdır. Vücudumuza çeşitli faydalar sağlayan bu bakterilere, probiyotik bakteriler denir.
Probiyotik bakteriler, diğer bakterilerin aksine, vücudumuza zarar vermez, ona çeşitli şekillerde yardım ederler. Çeşitli gıdaların sindirilmesinden, vücudumuza yararlı kimi maddelerin üretimine kadar, çok çeşitli işlevleri vardır.
Bu mikroskobik misafirler, bedenimiz için o kadar gereklidir ki bunların bazıları, sindirim sistemimizde bulunmadığında, çeşitli sindirim sorunlarıyla karşılaşırız. İshal ve kabızlık, bunlar arasında en sık rastlananlardır. Sindirim sistemimiz, zararlı bakterilere de ev sahipliği yapar. Probiyotik bakteriler, bu kötü kiracılarla olan mücadelede de sindirim ve bağışıklık sistemine yardımcı olur.
Düzgün çalışan bir sindirim sistemi, kilo kontrolü ve sağlık için olmazsa olmazlardır. Çünkü gıdaların verimli şekilde işlenmesi, kolesterol seviyesinden bağışıklık sistemine, kan basıncından kanserli hücre oluşumuna kadar, birçok durumda önemli rol oynar.
Faydalı bakteriler, vücuda genelde ekmek, peynir, yoğurt gibi, maya ve kültür içeren gıdalarla girer; fakat gıda üretiminde geliştirilen bazı teknolojiler, aşırı sıcak-soğuk uygulanması gibi yöntemler, bu bakterilerin azalmasına ya da tamamen yok olmasına neden olabilmektedir. Bazen de, uzun süre antibiyotik kullanımı veya çeşitli hastalıklar, bu bakterilere zarar verir. İşte böyle durumlarda, bunları gıda takviyeleri yoluyla almamız gerekebilir..