- Konum
- İstanbul
-
- Üyelik Tarihi
- 13 Ara 2020
-
- Mesajlar
- 2,648
-
- MFC Puanı
- 30,590
PORTAKALLI ŞİFON KEK
Muhteşem kabaran efsanevi bir kek tarifi, lezzeti, süngerimsi dokusu ve kokusuna bayılacaksınız.
Hazırlık Zamanı20 dk
Pişirme Zamanı1 sa
Toplam Zaman1 sa 20 dk
Kategori: Ev yapımı, Tatlı
Etiket: portakallı şifon kek, şifon kek
Porsiyon: 12 Porsiyon
Kalori: 354kcal
Yazar: kerimkul
Malzemeler
- 7 adet Yumurta sarısı oda ısısında
- 2 su bardağı (240g) Un kek unu
- 1 su bardağı (200g) Toz şeker(Şeker 1) ekstra ince
- 2 çay kaşığı (8g) Kabartma tozu
- ½ çay kaşığı (2g) Tuz
- 2 yemek kaşığı Portakal kabuğu rendesi 2 büyük portakal
- ½ su bardağı (120ml) Sıvı yağ
- ½ su bardağı (120ml) Portakal suyu taze sıkılmış
- 1 çay kaşığı Vanilya ekstresi
- 8 adet Yumurta akı oda ısısında
- ½ çay kaşığı (2g) Krem tartar
- ½ su bardağı (100g) Toz şeker (Şeker 2)
PORTAKALLI KREMASI (OPSİYONEL)
- 2 su bardağı (240g) Pudra Şekeri
- 1 yemek kaşığı Portakal kabuğu rendesi
- 4-5 yemek kaşığı Portakal suyu
- 1 çay kaşığı Limon suyu
- 1 yemek kaşığı (13g) tereyağı eritilmiş
Talimatlar
- Oda sıcaklığındaki Yumurtaların sarısı ve akını ayrı ayrı kaplara koyun. Karıştırma kabına Unu eleyerek koyun ve portakal kabuğu rendesini içine ekleyerek çırpıcıyla una ekleyin. Kabartma tozu, tuz ve şekerin ⅔ 'ünü ekleyin iyice harmanlayın. Karışımın ortasını çukur hale getirin ve yumurta sarılarını, Sıvı Yağ, Vanilya ve Portakal suyunu ekleyin ve orta hızda mikserle çırpın
- Ayrı bir kapta Yumurta aklarını düşük hızda 1-2 dk çırpın hafif köpürünce çırpmayı bırakın. Ayırdığınız ⅓ toz şekeri yavaş yavaş ekleyerek yüksek hızda çırpın. Kremsi bir kıvama kadar çırpmaya devam edin. Krem tartarı ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Hazırladığınız yumurta akını diğer karışımın içine ekleyin el çırpıcısı ile yavaş yavaş karıştırarak malzemeyi yedirin.
- 170 °C (325 °F) fırınınızın pişirme şekline göre 40-60 dk arasında keki pişirin. Bıçak yardımı ile kekin içinin piştiğini kontrol edin. Piştiyse kalıbı fırından çıkarın, tezgahın üzerine ters çevirip soğumasını bekleyin.
- İsteğinize göre üzerine Pudra Şekeri serpebilir, Krem Şanti ve meyvelerle birlikte servis edebilirsiniz. Buzdolabında 1 hafta, oda sıcaklığında hava geçirmez kek tabaklarında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz.
PORTAKALLI KREMA TARİFİ
- Pudra şekeri bir kaseye yerleştirin. Malzemelerin geri kalanını ekleyin. Kalın ve pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın.
- Gerektiğinde daha fazla portakal suyu veya pudra şekeri ekleyin. Glaze kremayı kekin üst kısmına dökün, kenarlardan damlamasını sağlayın.
- Saklamadan önce kurumasını bekleyin. Hafifçe çırpılmış krema ve taze meyve ile servis yapın.
Notlar
- Size bir sır vereyim, bu tür kekler yumuşak buğday unuyla yapılır. Yumuşak ve hassas dokuyu veren budur. Eğer bulamıyorsan evde kendin de yapabilirsin. 225 gr Pasta unu, 180 gr çok amaçlı sade un, 45gr mısır nişastası(mısır unu) ile elde edebilirsiniz.
- Şekeri karışımın içine kattıktan sonra hemen erimesi için ince beyaz şeker kullanın veya pudra şekeri, bunlar yoksa normal toz şekeri mutfak robotuna koyun ve 30-60 saniye öğütün 300gr bize yetecektir