Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Plastiğe Alternatif: Ağaç Lifi ve Örümcek Ağı Birleşimi

PeriKızı

Moderatör
  • Üyelik Tarihi
    22 May 2019
  • Mesajlar
    8,675
  • MFC Puanı
    26,914
Bugünün dünyasında plastik, büyük yer kaplıyor ve bilim insanları bu madde yerine alternatifler araştırıyor. Ağaç lifleri ve örümcek ağlarını kullanarak plastiğe bir alternatif bulma konusunda önemli adımlar atıldı. Üstelik bu malzemeler hemen her yerde bulunabiliyor.
Yeterince sert, dayanıklı, esnek ve uzun ömürlü bir malzeme bulmak çok da kolay değil. Alto Üniversitesi ve VTT araştırmacıları ise bu zorluğun üstesinden gelmek için tabiattan ilham alma yoluna gitti.

Araştırmacılar, gerçekten biyolojik temelli bir ürün ortaya çıkarmak için ağaçlarda bulunan selüloz fiberlerini örümcek ağlarında bulunan bir protein ile birleştirme yoluna gittiler. Sonuç olarak ortaya oldukça dayanıklı ve sağlam bir malzeme çıktı. Bu malzemenin gelecekte plastik için uygun bir ikame olması bekleniyor.

Alto Üniversitesi'nden Profesör Markus Linder, doğanın yeni materyaller üretmek için harika bileşenler sunduğunu söylerken, buna örnek olarak da kendi kullandıkları selülöz fiberleri ve örümek ağlarını gösterdi. Bu malzemelerin avantajı ise biyolojik olarak çok daha çabuk çözünmeleri ve doğaya zarar vermemeleri. Araştırmacılardan Pezhman Mohammadi ise çalışmada huş ağacı hamurunu, selüloz nanofiberler kalacak şekilde parçaladıklarını ve bunlarla sert bir iskele oluşturduklarını söyledi. Eş zamanlı olarak selüloz ağına yumuşak ve enerjiyi dağıtan örümcek ağı ile sızdıklarını söyleyen araştırmacı, bu maddeyi yapıştırıcı olarak kullandıklarını söyledi.Araştırmacıların kullandıkları ağ örnekleri doğrudan örümceklerden alınmadı. Ağların üretilmesi için kullanılan bu malzemeler, örümcek ağlarındaki protein yapısı gözetilerek laboratuvar ortamında yaratıldı.

Mohammedi, “Çalışmamız, protein mühendisliğinde yeni ve değişken olasılıkların varlığını gösteriyor. Gelecekte, biraz daha farklı yapıda benzer kompozitler de oluşturulabilecek, diğer uygulamalar için farklı karakterde materyaller yapabiliriz. Şu anda yeni materyaller, darbe korumalı nesneler ve diğer ürünler üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
 
Üst Alt