• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

‘’Pirus Zaferi’’deyimi nereden gelir ve hangi durumlarda kullanılır?

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
100-Pirus-Zaferi-Sieg.jpg



Bazen bir yazardan o günkü siyasi durumu göre, bazen bir kitaptan ‘’Pirus Zaferi’’deyimini duyarız. Pekiyi bu deyim nereden gelir.

Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zafer anlamında kullanılan bir deyimdir. Kazanılan zaferin verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder. MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum’un şan şeref düşkünü kralı Pirus’tan(Pyrrhus)tan yardım ister. Adriyatik Denizi’nin karşısında bugünkü Arnavutluk-Makedonya hattında kurulu Yunan hükümdarlığı kralı Pirus bunun üzerine Roma’ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder. Ordusuyla İtalya’nın güney ucuna gelir. Böylece Pirus’un ordusuyla Romalılar arasında MÖ 280 – 275 yılları arasında 5 yıl sürecek Pirus Savaşları başlar.

Pirus, gözü karalığı ve savaş yeteneğiyle Romalıları önce Heraklia savaşında yener. Zafere rağmen kendisi de oldukça fazla askerini kaybederi. Ancak, hesapta olmayan bir şey olur. Romalılar yenilmelerine rağmen çok inatçı ve dirençli çıkarlar. Üstelik yarım adanın güneyindeki İtalik’ler de Pirus’un hesapladığı gibi ona değil, Romalılara katılırlar. Dahası Romalılarda Pirus’un sahip olmadığı kadar insan kaynağı vardır. Kayıplarını anında telafi edebiliyorlardır.

Küçük çaplı çatışmalardan sonra iki ordu arasındaki ikinci büyük savaş Askulum’da meydana gelir. Pirus’un ordusunda o zamanın en etkili askeri gücü olan filler vardır. Romalılar ise daha çok kalabalık bir gerilla ordusu gibiydi. Romalılar, Pirus’un asıl gücü görünen unsurları yanı filleri hedef alırlar. Attıkları kızgın oklar ve uzun mızraklarıyla filleri kızdırıp panikletmeyi başarırlar. Dev cüsseli hayvanlar etraflarındaki herkesi ezmeye başlayınca Pirus da büyük kayıp verir. Zor bela da olsa Romalıları püskürtmeyi başarır ve ‘meydan’daki zaferi kazanır.(Pyrrhus Victory); Ancak 50 filin ve 25 bin askerinden oluşan ordusunun neredeyse tamamını kaybeder. Savaşı kazanmıştır, ama yanında koskoca ordudan arta kalan üç-beş sefilden fazlası kalmamıştır. Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği söylenir. Ordusu güçsüz kaldığından sonunda kendisi de fethettiği Sicilya’daki halk tarafından taşlanarak öldürülür. Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus zaferi denir.

Tarih tekerrürden ibaret denir ya, umarım böyle zaferlerimiz olmaz.
 
Üst