- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi Şubat sayısında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeniçağ Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak ve Tarihçi Yazar Soner Demirsoy'un birlikte kaleme aldıkları "Büyük Osmanlı Denizcisi ve Coğrafyacısı Piri Reis" ve "Piri Reis Haritası 500 Yaşında" başlıklı önemli bir o kadar ilginç makalesine yer verdi. Makalede, Piri Reis'in Gelibolu'daki çocukluğundan Hint Donanması kaptanlığına kadar yükselişi, haritanın ve en önemli eseri Kitab-ı Bahriye'nin ne şekilde hazırlandığının hikâyesi ayrıntılı olarak ortaya konulurken, kazandığı büyük başarılarının ardından son seferi ile "siyaseten" nasıl ve neden idam edildiği de ayrıntılarıyla anlatılıyor.
Piri Reis ile alakalı geniş detayların sunulduğu makalede, "Piri Reis'in Osmanlı'ya yaptığı hizmetler, Portekiz siyaseti, Hint Donanması kaptanı iken son seferinde donanmayı Basra Körfezi'nde niçin bıraktığı, ileri görüşlülüğü ve idama götüren sebepler" aydınlatılırken, Piri Reis Haritası ile ilgili çarpıcı tespitlere yer veriliyor.
Piri Reis'in son seferinin haritasını ilk defa ayrıntılı olarak çizmeyi başaran ve makale içinde yayınlayan Yedikıta Dergisi, bu sayı ile birlikte Piri Reis Haritasını okurlarına hediye ediyor.
Diğer Yazılar...
Yedikıta Dergisi bu sayısında ayrıca, İttihat ve Terakki'nin iç yüzünü öğrendikten sonra bu cemiyetten ayrılan Mevlanzade Rıfat Bey'in "Devlet-i Osmâniye ve Siyonistler-Türkiye'yi Yıkan Yahudiler (Köstence 1923)" ismiyle Osmanlıca-Fransızca olarak hazırladığı risalesini yayınladı. Özcan F. Koçoğlu imzasıyla yayınlanan "Sürgün Bir İttihatçının İtirafları" başlıklı makalede risaleden önemli kesitler sunularak ittihatçıların kime hizmet sunduklarını bir bir ifşa ediliyor.
Dergide yer alan dikkat çekici konulardan biri de, Ahmet Kiracı'nın kaleme aldığı "Osmanlı Balkanlardan Gidince..." başlığıyla verilen önemli bir röportaj. 1930'lu yıllarda Bulgaristan'da talebelik yapmış, ardından medrese hocalığı ve nihayet Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda hizmet etmiş; vatan ve millet uğrunda hayatını vakfetmiş "Kader Kurbanı" romanının yazarı Osman Kılıç'la Balkanlar üzerine yapılan röportajda tarihe ışık tutacak önemli bilgilere yer veriliyor.
Dergide ayrıca, mezar taşlarının nasıl okunması gerektiğini anlatan yazı "Tarihin Parmak İzleri Mezar Taşları", kitap ve okumak üzerine güzel bir yazı "Okumak Zevki", Osmanlı'nın dil öğrenmek için geliştirdiği ilginc.