• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Peyzajda Çalıların Bakımı

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Farklılıklar her zaman çok keskin olmadiği için bazı bitkilerin çalı mı yoksa ağaç mı olduklarını tespit çok güçtür. Çalıların pekçok gövdesi varken ağaşların bir tek temel gövdesi vardır. Çalılar genellikle 5 m. boyu geçmezken ağaçlar istisnaları olmakla beraber 5 m.'den uzun bitkilerdir. Çalılar kısa ve yoğundurlar. Bazı uzun çalılar tek gövde kalacak şekilde budanıp küçük bir ağaç olarak kullanılabilir.


Herdemyeşil bazı süs çalıları aslında çok yavaş büyüyen ya da bodur formlu ağaçlardır. Herdemyeşil ve çiçekli çalılar evin hatlarını yumuşatır, mülkünüzün sınırlarını tanımlar, özelleştirir ve istenmeyen manzaraları örterler. Etrafı çeviren çalılar canlı çitler oluştururlar. Çocukların ve evcil hayvanların avlu içinde korunmasını sağlar, ya da istemeyenlerin dışarıdan içeriye girmesine engel olurlar.


Vurgu
Özellikle farklı renkteki çalılar, küçük çalılı bir grubun içinde baskın durumda olduklarında, bahçe içinde odak noktasını oluştururlar. Sık dallı ve yoğun büyüyen çalılar, insan ve hayvanları gitmelerini istemediğimiz yerlere gitmekten alıkoyarak set görevi görürler.


Sınır Bitkisi
Çalılar, sınırları çiçek ve yaprakları ile belirleyecek bir şekilde avlunun kenarları boyunca dikilebilirler. Yuvarlatılmış çizgili sınırlar, düz kenarlardan daha çekicidirler. Bodur olanlar önde, boylu olanlar arkada olacak şekilde, bir derinlik oluşturmak kaydıyla, kullanımda değişik bir etki oluşturulabilir.


Kap Bitkileri
Pekçok çalı türü bitki, kaplar içinde yetişebilir ve teras ya da avlulara yerleştirilen dekoratif saksılar içinde çok çarpıcı olurlar.


Espalier
Espalier, bitkilerin düz bir hat üzerinde budanarak, değişik şekillerde yetiştirilmesi sanatıdır. Bu yöntem daha çok bir duvar ya da açık kafesler üzerinde uygulanır.


Çit Bitkileri
Çitler; sınır işaretleri, bariyerler ve özelleşmesi istenen alanların etrafı için yararlıdırlar. Şekilli bir çit oluşturmak için düzgün bir budama yapın. Daha düzensiz ve doğal bir çit istiyorsanız, doğal çizgilere uygun budama yapın.


Bordür Bitkileri
Çalılar geleneksel olarak ev önlerini ve ev inşasına, hem örtmek hem de çerçevelemek için kullanılırlar. Çiçekli ya da çiçeksiz herdemyeşil çalıları bu iş için uygundur. Genel olarak evin köşelerine ve bahçe kapısından eve uzanan yolun her iki tarafına ya da duvar kenarlarına, süreklilik arzedecek şekilde, istenilen boy ve şekilde uygun çalılar yerleştirilir ve bunlar düzgün şekilde budanırlar. Bu budama daha güzel ve biçimsel bir görünüş içindir. Daha az biçimsel ve naturel görüntü için ise köşelerdeki dik dallar bırakılarak, bitkinin doğal formuna uygun bir budama yapılmalıdır.


Topiary
İlk kez eski Roma bahçelerinde uygulanan bir budama sanatıdır. Süslü ve geometrik şekillerde budanmış bitkilere topiary denir. Zarif yapılı çalılar bu iş için en uygundur. Hayvan ya da herhangi bir bitki yahut cansız bir maddeyi andıran şekillerde, çok ilginç ve değişik budamalar yapılabilir. Bizim kültürümüzde pek rastlanmayan, batıya özgü bir sanattır.


 
Üyelik Tarihi
28 Ocak 2019
Konular
788
Mesajlar
1,012
MFC Puanı
4,380
bahçe bakımı peyzaj kurtbağrı bakımı

 
Üst