PeriKızı
Moderatör
-
- Üyelik Tarihi
- 22 May 2019
-
- Mesajlar
- 8,658
-
- MFC Puanı
- 26,764
Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne ambargo uygulamaya başlaması an meselesi ve Suudi Arabistan, ABD Başkanı Joe Biden’ın “üretimi artırın” çağrılarına kulak tıkamaya devam ediyor. Bu durum, analistlere göre yakın bir dönemde petrol piyasalarında arz-talep makasını yeniden açabilir. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud’un “Ani bir küresel petrol darboğazı beklemiyoruz” açıklamasına rağmen petrol fiyatları haftaya yükselişle başladı. Brent petrolün varili salı günü TSİ 17:12 itibariyle yüzde 1’in altında bir yükselişle 114,63 doları görürken, WTI’da 111,43 dolar/varil düzeyi görüldü. Ancak pandemiden çıkış, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün arzı hızla değil kademeli artırması ve AB’nin Rus petrolüne ambargo uygulama ihtimaliyle iki gösterge petrolde yıl başından bu yana yüzde 40’ın üzerinde, son bir yılda yüzde 70’in üzerinde yükseliş görüldü.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, pazartesi günü Alman televizyon kanalı ZDF’le yaptığı röportajda “Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rus petrolüne ambargo uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna “Birkaç gün içinde uzlaşıya varacağız” yanıtını vermişti. Ambargonun Kremlin’i otomatik olarak zayıflatmayacağını ancak Rusya’nın petrol satışında hacmi düşürerek gelirlerini azaltacağını söyledi. Habeck bu nedenle Avrupa Komisyonu ve ABD’nin petrol için her türlü bedeli ödeyecekleri değil, petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlayacak bir öneri üzerinde çalıştığını belirtti ve “Tabii ki çok sıradışı bir önlem, ama çok sıradışı zamanlardan geçiyoruz” dedi.
Suudilerin ayak diremesi petrolde fiyatı yükselten bir unsur
Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde OPEC+ masasında Rusya’yı destekleyeceğinin sinyalini verdi. Bu durum, en büyük petrol tüketicisi Çin, karantinalardan çıksa dahi, petrol üretiminin çok hızlı artmayacağı anlamına geliyor. Bu da fiyatlarda yukarı yönlü baskı yapan bir unsur. Almanya Ekonomi Bakanı Habeck’in açıklamasına göre AB, Rus petrolüne ambargoyu ‘günler içinde’ açıklayabilir. OANDA analisti Craig Erlam, “Şu anda piyasanın anlaşılması zor, ancak bir şey çok açık, pazar hala çok sıkı ve bu baskılar fiyatları desteklemeye devam edecek” diyor. ABD’de yaz sezonunun açılması küresel petrol talebinde artış getirmesi beklenen bir etken olarak değerlendiriliyor.Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, pazartesi günü Alman televizyon kanalı ZDF’le yaptığı röportajda “Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rus petrolüne ambargo uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna “Birkaç gün içinde uzlaşıya varacağız” yanıtını vermişti. Ambargonun Kremlin’i otomatik olarak zayıflatmayacağını ancak Rusya’nın petrol satışında hacmi düşürerek gelirlerini azaltacağını söyledi. Habeck bu nedenle Avrupa Komisyonu ve ABD’nin petrol için her türlü bedeli ödeyecekleri değil, petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlayacak bir öneri üzerinde çalıştığını belirtti ve “Tabii ki çok sıradışı bir önlem, ama çok sıradışı zamanlardan geçiyoruz” dedi.