• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PC Donanım Hakkında Gelişen Son Versionlar & Güncellemeler

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
AMD Ryzen 5 işlemcilerin Türkiye fiyatları ve satışa çıkış tarihi resmen açıklandı.

AMD Ryzen 7 masaüstü işlemcilerinden sonra, AMD bugün Ryzen 5 masaüstü işlemcilerinin 11 Nisan’da dünya genelinde satışa sunulacağını duyurdu. AMD’nin yeni Ryzen 5 işlemcileri “Zen” mimarisini 6 çekirdek 12 işbirimli ve 4 çekirdek 8 işbirimli seçeneklerle tüketicilere sunuyor.
Anakart tasarımları farklı üreticiler tarafından sunulacak olan bütün Ryzen işlemciler AM4 platformunu kullanıyor. CES 2017’de duyurulduğu gibi ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte ve MSI tarafından üretilecek anakartlar X370, B350 ve A320 yonga setleri üzerine inşa edilecek.
AMD Ryzen 5 ürün ailesinin seçili modelleri Wraith Spire ve Wraith Stealth olmak üzere iki farklı Wraith soğutucu ile beraber sunuluyor.
İşlemci Model Çekirdek İşbirimi Temel Saat Hızı (GHz) Boost Clock (GHz) Dahili Soğutucu TDP (Watt) Türkiye Satış Fiyatı (USD) +KDV
AMD Ryzen 5 1600X 6 12 3.6 4.0 – 95 $265
AMD Ryzen 5 1600 6 12 3.2 3.6 Wraith Spire 65 $229
AMD Ryzen 5 1500X 4 8 3.5 3.7 Wraith Spire 65 $199
AMD Ryzen 5 1400 4 8 3.2 3.4 Wraith Stealth 65 $179
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Bluetooth hakkında bilmeniz gerekenler!

Bluetooth teknolojisi dört bir yanımızı sardı. Peki Bluetooth nedir, nasıl gelişti ve nasıl çalışır?


Bluetooth ne işe yarıyor?






Bluetooth ne işe yarıyor?
Bluetooth, 1994'de kısa mesafede kablolara gerek duymadan veri transfer etmek üzere Ericsson tarafından icat edilmişti. Bu yeni aktarım şekli, diğer teknoloji şirketlerinin de dikkatini çekmişti. Ericsson, 1998'de Intel, Nokia ve Toshiba ile bir araya geldi ve Bluetooth Special Interest Group'u (SIG) kurdu.
SIG, kâr gözetmeyen bir kuruluş ve Bluetooth'un gelişimiyle ilgileniyor. Bugün SIG'in 15.000'den fazla üyesi var. SIG'in Bluetooth'a yön verenler üyeleri arasında Motorola, Lenova ve Microsoft gibi şirketler bulunuyor.

Bluetooth bağlantısı, biz farkında olmasak da giderek hayatımızın bir parçası haline geliyor. Bluetooth'u cep telefonlarımız veya cihazlarımız arasında kablosuz veri transferinde, kablosuz kulaklıklarda, oyun denetimlerini konsollara bağlamada, bilgisayarlara bağladığımız bileşenlerde kullanıyoruz.
Peki Bluetooth nasıl çalışıyor ve bu ismini nereden alıyor? İkinci sorunun cevabı oldukça basit. Bluetooth, 10. yüzyılda yaşayan Danimarka kralı Harald Blåtand'ın İngilizceleştirilmiş adı. Harald, Danimarkalı kabileleri bir krallıkta toplamış, farklı kişilerin iletişim kurmasını sağlayarak tarihçiler arasında ün kazanmıştı.
1990'ın ortalarında icat edilen teknoloji de, Bluetooth adındaki bir kablosuz bağlantı yoluyla farklı cihazları bir araya getirmişti.






Bluetooth teknolojisi nasıl çalışıyor?

Bluetooth teknolojisi nasıl çalışıyor?
Bluetooth 2.4 ve 2.485GHz aktarım bandı üzerinde radyo dalgaları ile çalışır. Oldukça düşük bir güçle çalışan Bluetooth, uzun bir pil ömrü sağlar. Bluetooth cihazları, kullanıcıyı 50 metre uzaklığa dek bir alandaki diğer ürünlere bağlamaya yarayan bir çipe sahiptir.
Bluetooth ile iki akıllı cep arasında veya PC ile akıllı cep arasında fiziksel bir bağlantı olmaksızın veri transferi yapılabilir. Radyo teknolojisi, kablosuz telefomlarda da kullanılmaktadır.
Telefon dan kulaklığa ses aktarımı ise Advanced Audio Distribution (A2DP) ile yapılır. Burada ses, cep telefonuna akış yapılarak kullanıcının hareket halindeyken konuşabilmesi sağlanır.

Bluetooth'un gelişimi
SIG'in resmen oluşmasının iki sene ardından, ilk olarak 2000 yılında cep telefonlarında kullanılmaya başlandı. Bluetooth'lu kulaklıklar ise kısa bir süre sonra boy göstermeye başladı.
Bluetooth, takip eden birkaç sene içerisinde laptop'larda, yazıcılarda, kameralarda ve fazlasında kullanıldı ve 2006'da bir milyar cihazdaki yerini aldı.
Bununla beraber Bluetooth ile yerel ağ oluşturmak pratik olsa da, dosya aktarımı yavaştı. 2007'de bu eksiklik giderildi ve Bluetooth 2.1 ile önemli yenilikler sunuldu. Bluetooth 2.1 sadece güç tüketimini 5 kat iyileştirmekle kalmıyor, cihazları eşleştirmeyi kolaylaştırarak daha verimli, kolay bir kullanım sağlıyordu. Aynı sene içerisinde TV'lere ve alarm saatlerine de giren Bluetooth için bu, önemli bir gelişmeydi.
2009'da ortaya çıkan Bluetooth 3.0 ise veri hızlarını 24Mbps'ye kadar yükseltiyordu. Yeni sürüm, mobil Bluetooth cihazları arasında eşten-eşe bağlanıya izin veriyor, bu sayede kullanıcılar uygulama paylaşabiliyor, oyun oynayabiliyorlardı. Bluetooth 3.0 ilk olarak iPhone'da ortaya çıktı ve ardından diğer telefonlara yayıldı.




Bluetooth 4.0

Bluetooth 4.İPhone 4S sayesinde tanıştığımız Bluetooth 4.0, önceki sürümlerinden de daha az güç tüketiyor. Yeni sürüm Bluetooth'un düşük güç tüketimi, fitness, kalp atışı izleyicileri ve adım sayacı gibi cihazlarda da kullanım alanı bulmasını sağladı. Bu cihazlar önceden sadece özel cihazlarla çalışabiliyordu, ancak şimdi telefon larla çalışabiliyorlar.
Bluetooth 4.0 bugün hala yaygın bir kullanım alanına sahip değil, ancak giderek yaygınlaşıyor ve NFC gibi bir mobil ödeme sistemi olarak kullanılma ihtimali bile var.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
En iyi oyun bilgisayarı ekran kartlarını üreten firmalardan biri olan Asus, ürettiği ve satışa sunduğu yeni ekran kartı ile yine büyük bir iş başarmış görünüyor. Eski ekran kartlarına göre %30 daha serin ve 3 kat daha sessiz çalışan patentli Wing-Blade fanlar, bu ekran kartının sunduğu üst düzey performansın en önemli bileşenlerinden biri. FPS performansında %5.7 gibi bir oranda artış sağlaması, oyun severler için iyi bir haber.



DirectCU 3 Teknolojisi ile GPU‘ya Direkt Temaslı Isı Boruları sayesinde, fazla olan ısıyı uzaklaştırarak %30’luk oyun performansını yükseltmenizi sağlıyor. DirectCU içerisinde bulunan patentli Wing-Blade, tasarımıyla ısıyı tahliye eden statik basıncın %105 artırılmasını sağlayan teknolojiye sahip. Ayrıca 0dB fanları sayesinde istediğiniz oyunu her türlü çözünürlükte, 3 kat daha sessiz oynabileceksiniz.



Genelde oyun oynarken GPU sıcaklığı, işlemci sıcaklığından daha yüksektir. Bundan dolayı Rog Strix kartları, 2 tane 4 pin kontrollü girişle soğutma işlemini sağlıyor.



Auto-Extreme teknolojisi kapsamında diğer sabit kartlara göre daha sağlam ve daha kaliteli malzemeler kullanmıştır. Bu da daha fazla bir performans ve ömür demektir. 8+2 Fazlı Super Alloy Power 2 teknolojisi sayesinde grafik kartları daha fazla kararlılık ve güce sahip oluyor. Bu sayede güç kaybında azalma en aza inmiş olur ve diğer tasarımlara göre % 50 daha fazla serinletme sağlar.



Aura RGB Lighting özelliğiyle performansın yanı sıra tarz ve tasarıma da yenilik kattığını söyleyebiliriz.
Kişileştirilmiş oyun deneyimleri için farklı efektlere sahip binlerce renkle özgün bir görsellik ve oyun esnasındaki müziklere göre adeta dans eden renkler sunuyor.





Çağımızın sanal alemine bağlantı yapabilmesi ayırt edici bir özelliği ise aynı anda hem ekrana hem de sanal gerçeklik cihazına bağlanabilmek için 2 HDMI girişine sahip olması.



Yine çağımızın teknolojilerinden biri olan NVIDIA G-SYNC teknolojisi sayesinde oyunlarda takılmalar, gecikmeler ve ekran yırtılmalarına veda edeceksiniz.
Nesnelerin daha keskin olması oynadığınız oyunu akıcı bir şekilde devam ettirebilmenizi sağlıyor.



GPU Tweak 2 sayesinde, oyun esnasında hız aşırtmayı daha kolay hale getiriyor. Gaming Booster özelliğiyle arka plandaki tüm çalışır programları kapatarak, oyunda üst düzey performans almanızı sağlar. İşlemlerinizi kapatmadan sistem belleğinizi yeniden düzeltmenize ve boşaltmanıza olanak sağlar. Fiyat etiketi 2500₺‘den başlayan bu cihaz, oyun konusunda beklentilerinizi aşacak düzeyde performans vaadediyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Bilgisayar firmaları arasında marka değerini ve üretim kalitesini üst düzeyde tutan MSI, yeni ürettiği GE62 6QF modelini kullanıcılara sundu. HOTS özel sürümü ve Windows 10 işletim sistemiyle farkındalık yaratmaya çalışan MSI bunu başarmış gibi görünüyor. Bilgisayarın ön ve arka yüzünde dikkat çeken şey ise dünyaca bilinen ‘Heroes of the Storm’ oyununa ait karakter ve temaların bulunması.
Ergonomi ve tasarım olarak ultra performas sunan cihaz, beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Sahip olduğu donanım sayesinde her türlü oyunu ve programı hızlı ve seri bir şekilde açma olanağı sunuyor.


En önemli özelliklerinden biri de Cooler Bost teknolojisi. Bu sayede hem GPU hem de CPU çok hızlı şekilde soğutuluyor.
Çift fanların devreye girmesi için yapabileceğiniz tek şey Fast Boost butonuna dokunmak.


3 farklı fonksiyona sahip olan Shift teknolojisi sayesinde Sport, Comfort ve Green profilleri arasında geçiş yaparak farklı performanslarda işlerinizi halletmenizi sağlıyor.
Comfort modu işlemcinizin dengeli çalışmasını, Green modu da enerji tasarrufu yapmasını sağlıyor.





MSI GE62, Intel’in 6. nesil işlemcisi olan Core i7 6700HQ kullanılıyor. 3GB paylaşımsız NVIDIA GeForce GTX 970 M grafik kartı sayesinde performansı üst seviyelere çıkarıyor. 8 GB DDR4 bellek değeri sayesinde uygulamalar arası geçişlerde maksimum hıza ulaşarak aksaklık yaşamadan bir kullanım sunuyor. 1 TB 7200RPM disk ve 128 GB SSD kartı sayesinde en iyi donanımsal özelliklerden mahrum kalmayacaksınız.



True Color teknolojisiyle birlikte daha canlı renklere sahip ekran görüntüsü sunuyor. 15.6inç genişliğinde ekrana sahip olan bu cihaz, keskin görüntüler vermesi yanı sıra
Matrix Display fonksiyonu sayesinde diğer tüm ekranlarla bağlantı kurarak çoklu görüntüleme olanağı sunar.



2.9GB/sn okuma hızına, 3.2GB/sn yazma hızına ulaşabilen DDR4–2133 RAM, notebook bilgisayarınızda üst düzey performansa ulaşmanızı sağlar.
Laptop bilgisayarınızı HDTV’ye bağlayarak Matrix Display ile 4K portuyla 3800×2160 değerine kadar çözünürlüğe ulaşabiliriz.



Tam olarak savşalar için yapılmış olan Nahimic ses teknolojisi ve 3D ses sistemi ile 71.HD sunuyor. Oyun esnasında bir merminin sesini, bir bombanın patlamasını sanki oyun içindeymiş gibi duyacaksınız. Ayrıca HD kayıt sistemiyle, oyun esnasında sesleri HD kalitesinde kaydedebileceksiniz. 7500₺ değerinde olan bu cihaz, oyun notebook bilgisayarlar arasında en yüksek performansa sahip cihazlardan biri.













Teknik Özellikleri:


İşletim Sistemi: Windows 10 Home
Ekran: 15.6″ FHD (1920×1080) Yansımasız Ekran
İşlemci: Intel® i7-6700HQ (6M Cache, 3.50 GHz)
Chipset: Intel® HM170
Ekran Kartı: Nvidia GTX 970M 3GB GDDR5
Hafıza: 8 GB DDR4
Hafıza Yuvası: 2
Maksimum Hafıza: 32 GB
Hard Disk: 128GB SSD+1TB 7200RPM
Optik Okuyucu: DVD Super Multi
Ön Kamera: HD type (30fps@720p)
Klavye: Programlanabilir Arka aydınltmalı SteelSeries
Ses: 4x 2W speakers + 1x 3W woofer
Pil: 6-Cell
Güç Adaptörü: 150W
Boyut (WxDxH): 419.9 x 287.8 x 29.8~32mm
Ağırlık: 2.9Kg
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Masaüstü Nasıl Temizlenir, Temiz Tutulur?

Masaüstünüzü temizleyip onu hep temiz tutmak için hangi yöntemleri izlemelisiniz? İşte tavsiyelerimiz!






Derli toplu bir masaüstü, aradığınız dosyayı ve programı bulmanızı kolaylaştıracağı gibi güzel bir görüntü sunar. Masaüstünüze her baktığınızda gördüğünüz kalabalık yüzünden canınız sıkılıyorsa, her türlü temizlik çabalarınıza rağmen masaüstünüz kısa sürede kabusa dönüyorsa, bu yazımız size yardımcı olacak.

Masaüstü Nasıl Temiz Kalır?

Masaüstünü temiz tutmanın, onu temizlemekten daha zor olduğu söylenebilir. Sonuçta masaüstünüzdeki tüm simgeleri silebilir veya bir klasöre taşıyabilirsiniz. Masaüstünü zaman içinde temiz tutabilmek için önce neden masaüstümüzün çöpe döndüğünü anlamamız gerekiyor.
En sık kullandığımız uygulamalara, dosyalara hızla ulaşmak istiyoruz: Kısayol oluşturup masaüstüne kopyalamak çok kolay bir iş ve masaüstünden kolay ulaşılabilen bir yer de yok.
Sık kullandığınız uygulamalar için alternatif bir yol bulmanız gerekiyor: Kalabalık bir masaüstü, kısayollarla yaşadığınız anlamına geliyor. Bunu hayatınızdan kaldırabilirseniz, bir daha kısayollara ihtiyaç duymayacaksınız ve masaüstünüz hiçbir zaman dolup taşmayacak.

Uygulama Kısayollarını Başlat Menüsüne Taşıyın

Windows 10'un yeni masaüstü, uygulama kısayolları için çok uygun. Başlat menüsüne Windows tuşuna basarak veya tıklayarak hemen ulaşabiliyorsunuz. Menüye bir düzine uygulamayı rahatça sabitleyebilirsiniz.
Bir uygulamayı Başlat menüsüne sabitlemek için, masaüstündeki kısayoluna sağ tıklayın ve Başlangıç ekranına sabitle seçeneğine tıklayın.

Başlat Menüsünü Gruplarla Organize Edin



Tüm kısayolları Başlat menüsüne taşımak, simge karmaşasını ortadan kaldırmayacaktır. Verimliliği artırıp düzenli bir görünüm elde etmek için, Başlat menüsü kutucuklarını gruplara ayırın. Kutucukları taşırken gruplara ayrıldıklarını göreceksiniz. Fareyi grubun üzerine götürdüğünüzde grup adını değiştirebildiğinizi fark edeceksiniz. Dilerseniz fareyi iki yatay çizgiden oluşan simgenin üzerine getirip taşıyarak, grupları istediğiniz gibi sıralayabilirsiniz.

Görev Çubuğuna Sabitleyin

Başlat menüsünün yeterince pratik olmadığını düşünüyorsanız, en sık kullandığınız uygulamaları Görev Çubuğuna sabitleyebilirsiniz. Bunun için masaüstünüzdeki kısayola sağ tıklayın ve Görev çubuğuna sabitle seçeneğine tıklayın.

Launcher Kullanın

Tüm kısayol kalabalığından kurtulmak istiyorsanız, yukarıdaki yöntemler yerine farklı iki seçeneği kullanabilirsiniz. Bunlardan birincisi, Başlat menüsünü açtıktan sonra uygulamanın veya dosyanın adını yazmaya başlamak. Uygulama bulunduğunda ismi tamamen yazmadan Enter'a basabilir, uygulamayı başlatabilirsiniz.
İkinci seçenek ise Wox'u yüklemek. macOS'taki Spotlight işlevini taklit eden Wox, istediğiniz zaman Alt + Space'e basarak herhangi bir uygulamaya, dosyaya veya klasöre hemen ulaşmanıza izin veriyor.
Son Çare: Fences






Şimdiye kadarki tavsiyelerimizin hiçbiri hoşunuza gitmediyse ve masaüstü kısayollarını çok seviyorsanız, onlardan ayrılmanız şart değil. Bu durumda Fences ile masaüstünüzde bölümler oluşturabilir, bu bölümleri sadece gerektiğinde açabilirsiniz. Kısayolların otomatik olarak doğru gruba yerleşmesi, programın hoş bir özelliği. Ancak Fences ücretsiz bir program değil ve 30 günlük deneme süresi sonunda kullanmaya devam etmek için 10 dolar ödemeniz gerekiyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Sabit diskinizin boyutu ne kadar büyük olursa olsun zaman içinde dolması maalesef mukadderdir. Günümüzde bilgisayara yüklediğimiz programların boyutu sabit disklere paralel olarak artmakta. Ayrıca çok sayıda gereksiz ve geçici dosya sabit diskimizde yer işgal etmekte.
Sabit Disk Doluluk Oranı

Dolu veya doluya yakın sabit disk sistemimiz için bir yüktür. Hele bir de diskimizi defragmante işlemini (yani sabit diskte dağılmış bulunan dosyaları toplama-birleştirme ) yapmıyorsak performans düşüklüğü ileri seviyelere varacaktır.
Çok basit işlemleri yaparken bile sistemimizin kasıldığına, sabit disk ışığının sürekli yanıp söndüğüne ve diskinizden tıkır tıkır sesler gelmeye başladığına şahit olacaksınız.
Sabit Diskimizde Nasıl Yer Açalım?

Bu problemin çözümü için ilk akla gelen şey sistemimizdeki gereksiz dosyaları kaldırmak ve kullanmadığımız programları silmek. Bugün size bu işlevleri gerçekleştirmeye yardımcı 7 araç tanıtacağız.




Disk Temizleme Aracını Açma1. Disk Temizleme

Windows‘la beraber gelen Disk Temizleme uygulaması size geçici ve önemsiz dosyaları silme imkanını tanıyor.
Disk Temizleme‘yi çalıştırmak için;

Masaüstünüzde Bu Bilgisayar‘ı açın.
Sürücülerinizden herhangi birine sağ fare tuşu ile tıklatıp gelen menüden Özellikler‘i seçin. En önemli sürücü, sistemimizin yüklü olduğu C: olmakla birlikte her sürücü için ayrı ayrı Disk Temizleme yapabilirsiniz.
Açılacak sayfada Disk Temizleme‘ye tıklatın.
Silinebilecek Sistem dosyalarını silme kuyruğuna eklemek için gelecek ekranda Sistem dosyalarını temizle butonuna basın.
Şimdi ne tür dosyaların silinmesini istiyorsanız işaret kutularını seçerek işaretleyin. Bu ekranda görüntülenen dosyaların silinmesi sisteminize herhangi bir zarar vermez.
Seçiminizi yaptıktan sonra Tamam‘a basarak silme işlemini gerçekleştirin.
En sonuncusu hariç Sistem Geri Yükleme noktaları dosyalarını kaldırmak isterseniz yukarıdaki ekranda Diğer Seçenekler tab sayfasına girin ve Temizle… butonuna basın. Sisteminizin çok daha önceki bir çalışma durumuna dönmek istemeyeceğinize eminseniz bu dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz.




1. Adım 5: Disk Temizleme Silinecek Dosyaları Seçme, 2. Adım 7: Geri Yükleme Noktalarını Silme2. Kullanmadığınız Programları Kaldırın

Bilgisayarınızda doğal olarak pek çok program var. Bunların bazıları GB‘larca boyut tutarken bazısı ise 5/10MB gibi son derece ufak hacimli programlar.
Program boyutlarını merak ediyorsanız Windows‘un kendi uygulaması olan Program Ekle Kaldır’ı kullanabilirsiniz. Yeni ismi ile Program kaldır veya değiştir‘i açmak için Başlat menüsünde ismini yazarak aratın veya basitçe Windows tuşu ile birlikte R ( + R) tuşuna basın, açılan kutuya appwiz.cpl yazın ve Tamam‘a basın.




Program kaldır veya değiştir ekran görüntüsüAçılacak pencerede ilk olarak sağda Boyut sütununu bulun ve Boyut‘un üstüne tıklatın. Programlar diskte kapladıkları yere göre sıralanacaktır. Buradan fazla yer kaplayan programları bulabilir ve eğer ihtiyaç duymuyorsanız kaldırabilirsiniz.
Program kaldır veya değiştir penceresinde bazı programların diskte kapsadığı yer tam olarak yada hiç bir şekilde görünmeyebilir. Bu tür programlar hakkında bilgiyi bir sonraki uygulamamız WinDirStat vasıtası ile edinebilirsiniz.
Windows 10 kullanıcısı iseniz benzer bilgilere Başlat menüsünde Uygulamalar yazarak açılan Uygulamalar ve Özellikler aracından ulaşabilirsiniz. Windows Store‘dan yüklenen modern aplikasyonları bu araçtan kaldırabilirsiniz. Modern uygulamaları Program değiştir ve kaldır aracında görüntüleyemezsiniz.



Modern Uygulamaların Yer Aldığı Windows 10 Aracını Açma3. Sabit Diskinizi Analiz Edin

Sabit diskinizi kullanan programların boyutunu, diskteki dosyaların büyüklüğünü analiz eden ve sonuçları görsel olarak gösteren bir analiz programı kullanabilirsiniz.
Bu meyanda akla ilk olarak ücretsiz bir yazılım olan WinDirStat geliyor. WinDirStat diskinizi kontrol ederek en fazla yer kaplayan dosya ve klasörleri bulup öne çıkarır.
WinDirStat sonuçlarını kontrol ederken sadece kendinize ait şahsi dosyaları ve önemsiz dosya/dizinleri sildiğinizden emin olun. Zira program vasıtası ile kritik dosya ve klasörlere erişim ve onları silebilme mümkün.



WinDirStat ile araştırma yaparken Program Files klasörünün içinde çok büyük boyutlu bir alt klasöre rastlarsanız o programı Program kaldır veya değiştiruygulaması içinden kaldırın.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
4. Geçici Dosyaları Kaldırın

Yukarıda Disk Temizleme aracının geçici dosyaları temizlediğinden bahsetmiştik. Maalesef Disk Temizleme aracı yalnız Windows işletim sisteminin geçici dosyalarını temizlemekte. 3. parti yazılımların geçici dosyalarına ise dokunmamaktadır.
CCleaner yazılımı ücretsiz ve yararlı bir uygulama olarak 3. parti yazılımların geçici dosyalarını kaldırabilen bir program. Böylece Chrome/Firefox gibi tarayıcı geçici dosyalarını aynı anda ve tek butonla silebilirsiniz.


Orijinal boyotunu görüntülemek için buraya tıklayın 786x593px.

CCleaner ile 3. Parti Programların Geçici Dosyalarını SilmeCCleaner çok daha detaylı bir temizlik yaptığından Disk Temizleme‘nin dokun(a)madığı bazı önemsiz Windows dosyalarının hakkından gelmekte.
5. Mükerrer Dosyaları Silin

Bilgisayarınızda zamanla kendinize ve ailenize ait fotoğraf, video gibi çok sayıda dosya birikir. Bu dosyaların ikinci bir kopyasının bilgisayarda bulunma olasılığı genelde çok fazladır.


dupeGuru : mükerrer dosyaları arayıp silme programıİyi bir mükerrer dosya bulma programı kullanarak sisteminizde birden fazla kopyası olan dosyaları bulabilir ve gereksiz mükerrer kopyayı silebilirsiniz.
Bu alanda kullanılabilecek araçlar arasında Visipics, Duplicate Cleaner Pro, dupeGuru gibi uygulamalar bulunmakta.
6. Geri Yükleme Kotasını Azaltın

Sistem Geri Yükleme bilgisayarınızda herhangi bir problem baş gösterdiğinde bilgisayarı daha önceki problemsiz çalıştığı bir zamana döndürmek için kullanılan Windows ile gelen bir programdır.
Sistem geri yükleme yeni bir 3. parti yazılım yükleme, Windows güncellemesi v.s. durumların her seferinde yeni bir yükleme geri noktası oluşturur. Yükleme geri noktalarının her biri yüksek boyutlu disk kullanımı demektir.
Sistem geri yüklemenin kullanacağı disk miktarını azaltarak diskte boş alan sağlayabilirsiniz. Bunun için Bu bilgisayar simgesine sağ fare tuşu ile tıklayıp menüden Özellikler‘e tıklatın. Açılacak pencerede sol tarafta yer alan Gelişmiş Sistem Ayarları‘na tıklatın ve sonra yeni gelecek pencerede Sistem Koruması tab sayfasına tıklatın. Yapılandır butonuna basarak sistem geri yükleme noktalarının kullanacağı alanı sınırlandırın. (En çok kullanım yüzdesini azaltın)




Sistem Geri Yükleme Noktalarının Kotasını Azaltma7. Son Başvuru

Son olarak Windows‘un sizlere sağladığı bazı ek özelliklerden vazgeçerek diskte yer kazanabilirsiniz. Bahsedeceğimiz seçenekler ancak yukarıda bahsedilen diğer yollar işe yaramadığında ve başka çareniz kalmadığında kullanılabilecek seçeneklerdir ve bilgisayarın fonksiyonalitesini düşürecektir.
İlk olarak Hibernate (Hazırda Beklet) modunu kapatıp diskte yer kazanabileceğinizi belirtelim. Hibernate işlemi geçici hafızada (RAM) yazılı bilgileri sabit diskinize (HDD) yazarak bilgisayarı geçici kapatmak demektir. Bu sayede bilgisayarınız açıldığında normalden çok daha hızlı açılmış olur.
Hibernate seçeneği en kolay şekilde komut satırı vasıtası ile devre dışı bırakabilir:

Windows tuşuna basılı tutarak X tuşuna basın ( + X) yada Başlat menüsüne sağ fare tuşu ile tıklatın.
Açılan menüden Komut İstemi (Yönetici) seçeneğini seçin.
Aşağıdaki komutu girin: powercfg /hibernate off

İkinci olarak yukarıda bahsettiğimiz Sistem Geri Yükleme‘yi kullanmaya ihtiyaç duymayacağınıza inanıyorsanız tamamı ile devre dışı bırakabilirsiniz. (ki tavsiye edilmez!) Sistem Geri Yüklemeyi tamamen kapatmak için;
Bu bilgisayar - Özellikler - Gelişmiş Sistem Ayarları - Sistem Koruması - Yapılandır - Sistem korumasını devre dışı bırak seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. Böylelikle sistem geri yükleme noktalarının hepsi silinecek ve artık sistem izlenmeyecektir.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
NVIDIA, GTX 1080 Ti grafik kartının ardından şimdi de tam bir canavar olan TITAN Xp modelini duyurdu. Peki, şirketin dünyanın en güçlü grafik kartı olarak lanse ettiği NVIDIA TITAN Xp hangi teknik özelliklere sahip?

NVIDIA GTX TITAN Xp teknik özellikleri

Geçtiğimiz yıl sunulan TITAN X modelinin yükseltilmiş bir sürümü olan yeni grafik kartı, şu anda oyun için en hızlı GPU olarak karşımıza çıkıyor. Pascal mimarisi üzerine kurulu olan grafik kartı 12 GB GDDR5X bellek ve 1,582 Mhz saat hızında 3,840 CUDA çekirdeği ile göz dolduruyor. Bu canavarın işlem gücü ise 12 teraflop.





Önceki nesil grafik kartlarına göre 3 kata kadar daha fazla performansın yanı sıra yenilikçi oyun teknolojileri ve üst düzey VR deneyimleri sunacak nitelikteki TITAN Xp’nin boost saat hızı 1582 Mhz ve bellek hızı 11.4 Gbps. 384-bit bellek arayüzü genişliği ve 547.7 GB/s bellek bant genişliği detaylarına sahip grafik kartının maksimum GPU ısısı olarak 96 derece verilirken, grafik kartı 250 W güç çekiyor. Bu grafik kartı için önerilen sistem gücüyse 600 W olarak veriliyor.




NVIDIA TITAN Xp tahmni edeceğiniz üzere 1,200 dolar gibi oldukça yüksek bir fiyata sahip.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Western Digital (WD) sonunda ilk portatif SSD sürücüsünün duyurusunu gerçekleştirdi. My Passport SSD adıyla piyasaya çıkan ürün farklı depolama seçenekleri ve şık tasarımıyla dikkat çekmeyi başaran bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.
Western Digital (WD) My Passport SSD özellikleri

My Passport SSD modelinin flaş depolama seçenekleri arasında 256 GB, 512 GB ve 1 TB yer alıyor. Yarısı siyah yarısı ise gümüş renkte bir kasaya sahip olan ürün, büyük ebatlarda da olmamasıyla taşınabilirlik ve zariflik anlamında başarılı.





Sıralı okumada 515 MB/s değerine çıkan My Passport SSD, bu anlamda Samsung T3 modelinden az da olsa hızlı. USB-C için tasarlanan ve USB 3.1 Gen 2’ye hazır olan ürün beraberinde bir USB-A adaptör de sunuyor. Ek olarak My Passport SSD, 256-bit AES donanımsal şifreleme ile bilgilerinizin güvenliği sağlanırken, 2 metre yüksekten düşüşlere karşı da dayanıklı.
WD My Passport SSD’nin 256 GB modeli 100 dolar, 512 GB modeli 200 dolar ve 1 TB modeli 400 dolarlık fiyat etiketine sahip.

USB-C kablosu ve kutusunda USB-A adaptörü ile birlikte geliyor. 256 Bit şifreleme özelliği ve 6.5 Fit yükseklikten düşmelere yani darbelere karşı oldukça dayanıklı tasarlanmış.
WD My Passport SSD Teknik Özellikleri


Disk Capacity

1TB (1024GB), 512GB, 256GB

Interfaces

USB 3.1 (USB 3.0/2.0 compatible)

Limited Warranty

3 years


WD My Passport SSD Fiyatları?

Fiyatlar konusunda devrim niteliğinde bir düşüş bekliyorsanız, yanılırsınız.

My Passport 256 GB 100$
My Passport 512 GB 200$
My Passport 1 TB ise 400$

WD My Passport SSD Model Numaraları

WDBK3E0010PSL-WESN 1TB
WDBK3E5120PSL-WESN 512GB
WDBK3E2560PSL-WESN 256GB



WD kalitesi ile şık taşınabilir SSD seçeneklerini muhtemelen kısa zamanda her yerde görebileceğiz.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Ultra geniş ekran kavramı her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Samsung, 32:9 ve 29:9 oranındaki ultra ultra geniş ekran üretimine başlıyor. Bu monitörler DFHD (Double Full HD) çözünürlüğe sahip olacak.
Samsung 32:9 monitör üretecek!

Samsung'un 49 inç boyuta sahip olan ve 32:9 oranındaki monitör, 3840 x 1080 ekran çözünürlüğü sunuyor. Double Full HD olarak adlandırılan bu çözünürlüğe sahip olan monitör, 1800R oranında kavise sahip. Bu oran 21:9 olan ultra geniş ekranlardaki kavisten daha fazla. Yüksek kavis ise bu tip ultra geniş ekranlarda daha iyi görüntü izleme imkanı sunuyor. G-Sync ve Freesync Teknolojilerini destekleyen yeni nesil monitör, 144 Hz tazeleme hızı sunabiliyor. Seri üretime Eylül 2017'de başlanılması beklenen bu model, 5000:1 sabit kontrast oranına sahip.

29:9 oranındaki bir diğer model ise 3840 x 1200 çözünürlük sunacak. VA panele sahip olan ve diğer modelde olduğu gibi sabit 5000:1 kontrast oranı sunan monitör de, 1800R kavis oranına sahip. 8-bit renk derinliğini destekleyen monitörde 60 Hz ve 144 Hz olmak üzere iki farklı seçenek de yer alacak.
Samsung'un yeni nesil monitörlerinin fiyatları hakkında ise henüz ortaya çıkan bir fiyat bilgisi yok.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
NVIDIA, Pascal GPU’lu ikinici Titan ekran kartı olan Titan Xp modelini piyasaya sürdü.

Titan Xp, 3840 CUDA çekirdeği barındırıyor ve bunlar 1.6 GHz frekansında çalışıyor. Kartın 12 GB GDDR5X belleği mevcut ve fiyat etiketi de buna uygun olarak belirlenmiş: 1200$. Henüz ülkemizde satışa sunulmamış olan kartı yurt dışındaki kullanıcılar doğrudan NVIDIA’nın web sitesinden satın alabiliyor.
Bir önceki Titan X modeline göre daha çok CUDA çekirdeğine sahip olan Titan Xp, daha hızlı bir bellek performansı da sunuyor. Bellek hızını 10 Gbps’den 11.4 Gbps’ye çıkartan firma, bellek bant genişliğini de 480 GB/s’den 547.7 GB/s’ye yükseltmeyi başarmış.
1080 Ti sonrası firmanın böyle bir ekran kartını piyasaya sürmesi kullanıcıları şaşırtmadı değil. Zira Titan Xp sadece 1080 Ti satın alanları değil, bir önceki Titan X Pascal modelini alanları da biraz üzmüşe benziyor. Öte yandan firmanın yaklaşan AMD Rx 500 serisi ve VEGA çıkışı öncesi üst segmentte daha çok seçenek yaratmak istediği su götürmez bir gerçek.
Son bir not olarak Titan X, Titan X Pascal ve Titan Xp modellerinin birbirine yakın dış görünüşlerinden dolayı kullanıcıların ikinci el ve sıfır alımlarda teknik özelliklere artık daha da dikkat etmesi gerektiğini belirtelim. Titan Xp almak isterken elinizde Maxwell bir Titan X olsun istemezsiniz.




Kartın teknik özellikleri ise şu şekilde:
GPU Özellikleri

NVIDIA CUDA Çekirdeği: 3840
Base Clock (MHz): 1582
Bellek Hızı: 11.4 Gbps
Bellek Kapasitesi: 12 GB GDDR5X
Bellek Veriyolu: 384-Bit
Bellek Bant Genişliği (GB/sec): 547.7 GB/s

Teknoloji Desteği

Simultaneous Multi-Projection: Evet
VR Desteği: Evet
NVIDIA Ansel: Evet
NVIDIA SLI Desteği: Evet – SLI HB Köprü Destekliyor
NVIDIA G-Sync Desteği: Evet
NVIDIA GameStream Desteği: Evet
NVIDIA GPU Boost: 3.0
Microsoft DirectX: 12 API Seviye Desteği 12_1
Vulkan API: Evet
OpenGL: 4.5
PCIe: 3.0
İS Sertifikaları: Windows 7-10, Linux, FreeBSDx86

Görüntü Desteği

En Yüksek Çözünürlük: 7680×4320 @ 60Hz
Görüntü Bağlantıları: DP 1.4, HDMI 2.0b
Çoklu Monitor: Evet
HDCP: 2.2

Boyutlar:

Yükseklik: 11.1cm
Uzunluk: 26.6cm
Genişlik: 2 Slot

Termal Güç Özellikleri

En Yüksek GPU Sıcaklığı: 96 C
Grafik Kartı Gücü: 250 W
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı: 600 W
Ek Güç Bağlantısı:Bir 6-pin, Bir 8-pin
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Optane SSD hız rekorlarını altüst etti!

Intel, yeni nesil 3D XPoint mimarisi ile üretilen Optane PCI-e SSD ürününü duyurdu.





İlk etapta sunucular için 375 GB’lık model ile satışına başlayan Intel, daha sonrasında 750 GB ve 1.5 TB’lık modellerini de kısa zaman sonrasında piyasaya süreceğini açıkladı.
3D XPoint mimarisi, NAND mimarisinden ortalama 10 kat daha fazla DRAM bütünlüğüne sahip. Açıkçası donanım olarak ürünü incelediğimizde üstün bir performans vadediyor. Okuma/Yazma olarak da 2400MB okuma, 2000MB yazma hızı ile 3 kat daha hızlı diyebiliriz.
Optane mimarisinin en dikkat çekici özelliği ise okuma ve yazma işlemlerinin % 99.999’u, 60 ile 100 mikrosaniyenin altında bir gecikmeye sahip olması. Şuan için sadece sunucu desteği veren ürün yıl sonuna doğru DRAM modülleri şeklinde de piyasaya sürüleceği beklenmekte.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
AMD, geçtiğimiz aylarda Ryzen 7 serisi işlemcilerini satışa sunmuş, uzun bir süredir Intel'in tekeline bıraktığı üst segmente iddialı bir çıkış yapmıştı. AMD, Ryzen işlemcilerinde kullandığı Zen mimarisini hazırlarken büyük emek harcamış, FX işlemcileri ve önceki işlemci ailelerindeki eksikleri gidermek için çabalamıştı.
AMD'nin Ryzen 7 işlemcilerinin ardından Ryzen 5 işlemciler de nihayet satışa sunuldu. Ülkemizde oyun bilgisayarı toplamayı planlayan kullanıcıların gözü Ryzen 5 işlemcilerdeydi; çünkü bu işlemci ailesi fiyat/performans oranı bir hayli yüksek olacak işlemciler içeriyordu. Bu inceleme yazımızda da 6 çekirdekli Ryzen 5 1600X ve 4 çekirdekli Ryzen 5 1500X işlemcileri detaylı olarak inceleyecek Intel'in 4 çekirdekli i7 6700K işlemcisi ile karşılaştırma yaparak benchmark ve oyun testleri ile oyun performansı ve render performanslarını ölçeceğiz. Son olarak da test sonuçlarımızı göz önünde bulundurarak genel değerlendirmemizi yapacağız.
İncelememize başlamadan önce ilk olarak elimizdeki işlemcilerin özelliklerini ve fiyatını listeleyerek karşılaştıralım. Sonrasında ise test sistemimize göz atalım ve hangi şartlar altında test yaptığımızı görelim.
Ryzen 5 1600 X, Ryzen 5 1500 X ve i7 6700K Özellikleri ve Fiyatları

İşlemci Modeli Çekirdek/Thread Sayısı Çalışma Frekansı Yük Altında Çalışma Frekansı L3 Önbellek Güç Tüketimi (TDP) Satış Fiyatı (Yaklaşık)
Ryzen 5 1600X 6/12 3.6 GHz 4.0 GHz 16 MB 95 W 1.175 TL
Ryzen 5 1500X 4/8 3.5 GHz 3.7 GHz 16 MB 65 W 885 TL
i7 6700K
4/8 4.0 GHz 4.2 GHz 8 MB 91 W 1.450 TL
Görüleceği üzere elimizdeki işlemcilerden çekirdek frekansı en yüksek olanı i7 6700K. İşlemci çarpanı açık olan bu işlemci ile overclock yapılabiliyor. AMD'nin bütün Ryzen işlemcileri ise işlemci çarpanları açık olarak geliyor, yani hepsini varsayılan hızlarının yukarısına çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca testimizdeki Ryzen işlemciler XFR özelliğine sahipler. Yani bu işlemciler, soğutma çözümünüzün verimliliğine bağlı olarak otomatik olarak çekirdek hızlarını yukarı çekiyorlar ve boost frekanslarının da üzerine çıkabiliyorlar.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Test Sistemi, Test Şartları, Kullanılan Benchmark Yazılımları ve Oyunlar


Donanım



Testimizde işlemcilerimiz ile birlikte kullandığımız parçalar şunlar:
Anakart - AMD: ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4
Anakart - Intel: ASUS H170 Pro Gaming
RAM: 2 x 8 GB GEIL EVO X, CL 16/16/16/36 DDR4 RAM (maks. 3200 MHz)
Ekran Kartı: MSI Gaming X Twin Frozr VI 8 GB Radeon RX 480
İşlemci Soğutucu - R5 1600X: AMD Wraith Max
İşlemci Soğutucu - R5 1500X: AMD Wraith Spire
İşlemci Soğutucu - i7 6700K: Zalman CNPS5X Performa
Kasa: Thermaltake Element G
İşletim Sistemi: Windows 10 64 Bit
Testler sırasında sistemimizdeki donanımların en güncel sürücülerini kullandık.

Benchmark Yazılımları ve Oyunlar

Testlerimizde render ve 3 boyutlu hesaplama gücünü ölçmek için 3DMark ve Cinebench R15 benchmark yazılımlarını kullandık. 3DMark üzerinde DirectX 12 performansını ölçmek için Time Spy benchmarkını, DirectX 11 performansını ölçmek için de Fire Strike benchmarkını kullandık.

İstatistiksel veriler elde edebilmek için Fraps ve HWMonitor programlarını kullandık.





Test Şartları

Oyunları çalıştırırken Ultra ayarları, 1080p çözünürlüğü seçtik ve Anti-Aliasing gibi ayarları maksimum seviyeye getirerek ekran kartını zorladık. Bu nedenle bazı oyunlarda düşük FPS değerleri görmeniz doğal bir durum. Witcher 3'te Nvidia Hairworks'ü kapattık. DOOM'da ise Vulkan tercih etmedik; çünkü oyun Vulkan'da çalışırken istatistiksel veriler elde etmemiz mümkün olmuyor.
Ryzen 5 işlemcilerin overclock performansını gösterebilmek ve i7 6700K ile aynı hıza çıkararak mimari farklarını ortaya çıkarabilmek için iki işlemciyi de 4.0 GHz varsayılan çekirdek hızına yükselttik. RAM'lerimiz 3200 MHz olmasına rağmen RAM'leri varsayılan DDR4 frekansı olan 2133 MHz'de çalıştırdık; çünkü Intel işlemcimizle kullandığımız anakartımız sadece bu hızı desteklemekteydi.
Ryzen 5 1600X ile birlikte herhangi bir işlemci soğutucu verilmemekte; biz, testimizde bu işlemciyle birlikte AMD'nin Wrath Max soğutucusunu kullandık:



Bu işlemci soğutucu kalın bir metal blok, bakır yüzey ve bakır ısı iletim borularına sahip:



Ryzen 5 1500X işlemcimizde ise kendisiyle birlikte gelen AMD Wraith Spire işlemci soğutucuyu kullandık,
böylece tüketicilerin kutuya dahil edilmiş bu işlemci fanı ile işlemcilerini hangi sıcaklıkta çalıştırabileceklerini göstermeye çalıştık:



Wraith Spire'ın standart bir stok fan olduğu söylenebilir. Wraith Max ile kıyaslandığında daha küçük bir metal blok bulunmakta.
Fakat R5 1500X'in daha az güç tüketen bir işlemci olduğu göz önüne alınırsa bu soğutucu yeterli bir performans sunacaktır:



i7 6700K ile kullandığımız Zalman CNPS5X Performa ise kule tipinde bir işlemci soğutucu:



Genelde kule tipi soğutucular biraz daha büyük boyutlu olurlar. Fakat Zalman CNPS5X Performa daha az yer kaplayan, buna bağlı olarak da daha küçük bir fan içeren bir soğutucu. Bu da bu işlemci soğutucunun büyük bir fark yaratmayacağı anlamına geliyor.
Testlerimizde kullandığımız ASRock anakartın BIOS'u henüz Ryzen 5 işlemciler için doğru bir şekilde yapılandırılmış değildi. Bu nedenle işlemcilerimizin frekansını yukarı çekerken voltajı da yükseltmemiz gerekti. Bu problem muhtemelen önümüzdeki dönemde yayınlanacak BIOS güncellemeleriyle düzelecektir.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Benchmarklar


3DMark Time Spy - DirectX 12


İşlemci CPU Puanı Grafik Puanı Genel Puan Maks. Sıcaklık
i7 6700k 4.710 4.183 4.254 80 C
R5 1600X 5.730 4.090 4.273 80 C
R5 1600X - OC (4 GHz) 6.080 4.121 4.330 83 C
R5 1500X 3.898 4.130 4.093 47 C
R5 1500X - OC (4 GHz) 4.248 4.139 4.154 75 C
3DMark Fire Strike - DirectX 11


İşlemci Fizik Puanı Grafik Puanı Birleştirilmiş Puan Genel Puan Maks. Sıcaklık
i7 6700k 12.415 13.884 4.721 11.456 79 C
R5 1600X 16.361 13.206 4.617 11.412 76 C
R5 1600X - OC (4 GHz) 17.416 13.312 4.663 11.574 85 C
R5 1500X 11.912 13.346 4.610 11.052 49 C
R5 1500X - OC (4 GHz) 13.256 13.380 4.681 11.269 70 C
Cinebench R15 CPU Render


İşlemci Cinebench Puanı Maks. Sıcaklık
i7 6700K 873 82 C
R5 1600 X 1.088 76 C
R5 1600X - OC (4 GHz) 1.317 80 C
R5 1500X 801 51 C
R5 1500X - OC (4 GHz) 879 71 C
 
Üst