• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PC Donanım Hakkında Gelişen Son Versionlar & Güncellemeler

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
System Explorer ile PC'de olup biteni görün!

Bilgisayarınızda hangi işlemler çalışıyor, hangileri şüpheli? System Explorer ile analiz edin!





Ücretsiz bir sistem bilgisi aracı olan System Explorer, istenmeyen işlemleri ve tehditleri bulmanıza da yardımcı oluyor.
System Explorer ile bilgisayarınızda çalışan görevleri, işlemleri, makine geçmişini görebilir, cihazınızın performansını yakından inceleyebilirsiniz. Tecrübeli kullanıcıların seveceği performans izleyicisi, bellek ve işlemci kullanımının yanında giriş/çıkış bilgileri ve sayfa hatalarını gösterebiliyor.

Sisteminizde yüklü sürücüleri, ağ bağlantılarını, başlangıçtaki programları ve fazlasını analiz eden yazılım sayesinde arka planda olup bitenler hakkında daha iyi bir fikir sahibi olabilirsiniz. Çalışan işlemler hakkında Google'dan bilgi alabilen System Explorer, başlangıç öğelerini düzenleme, işlemleri kapatma yeteneklerine sahip.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Freesync teknolojisi G-Sync’i geçiyor





Monitörlerdeki yırtılmaların önüne geçen teknolojiler arasındaki savaş, sessiz sedasız uzun süredir devam ediyor. Ancak bu savaşın şimdilik bir galibi var, o da Freesync teknolojisi. Monitörler tarafından en çok tercih edilen Freesync, AMD kartlar ile de uyum içerisinde çalışıyor.

Neydi bu teknolojiler ?

Bir yanda AMD firması, diğer yandan Nvidia. Bu iki firma da ekrandaki yırtılmaları önlemek için birer teknoloji geliştirmeye karar vererek harekete geçmişlerdi. Yaptıkları şeyi çok ama çok basite indirecek olursak; aslında bir sonraki kare renderlanmadan önce bir öncekinin ekrana gelmesini engellemek ve böylece akıcı bir görüntü sağlamak amacı ile geliştirilmiş bir teknoloji ile karşı karşıyayız.

AMD'nin arkasında olduğu FreeSync ve Nvidia'nın geliştirdiği G-Sync teknolojileri monitör pazarını kontrol edebilmek için çokça çabalıyorlar. Bir de şöyle bir durum var; FreeSyncteknolojili monitörler piyasada daha ucuza bulunabiliyor. Marka, model, ekran boyutu, yenileme hızı ve çözünürlük gibi konularda daha fazla çeşit de sunuyorlar.




FreeSync'in bu başarısının arkasında bir çok sebep bulunuyor. Öncelik olarak G-Sync'i monitöre dahil etmek için bir payın Nvidia'ya ödeniyor olması. FreeSync, adındaki "free" kelimesi gibi ücretsiz olması hem cezbettiği gibi, hem de geliştirilen teknolojiler sayesinde kullanıcıları daha memnun ediyor.





Firmalar G-Sync teknolojili bir monitör üretirken, Nvidia'ya anlaşma gereği bir takım ücret ödüyorlar. Bu da monitörlerin fiyatına yansıyor. Bu yüzden FreeSync teknolojili monitörler çok daha ucuza satılıyor. Ayrıca G-Sync teknolojili monitörler tasarımında daha iri bir alana ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple monitör alırken, biz de FreeSync destekli almanızı tavsiye ediyoruz.






Bunlar aynı teknolojiler mi ?

Tabii burada bir şeyi netliğe kavuşturmak lazım; G-Sync FreeSync'e göre çok daha kapsamlı bir teknoloji aslında. Ekranın flulaşma oranını, renk gamutunu ve yineleme hızındaki değişimleri kontrol edebiliyor. Bunun dışında daha farklı gelişmeleri de mevcut.

Bu nedenle tam olarak eşit teknolojiler sayılmazlar. Yine de tüketici bakış açısından bakarsanız, bizler için ekrana gelen karelerin akıcılığı daha önemlidir.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 ön inceleme




Nvidia'nın yeni 1000 serisi ekran kartlarına Asus'un yorumu dikkatimizi çekti. Tasarımdan performansına kadar güçlü bir deneyim sunan ASUS ROG Strix GTX 1060 toplamda üç adet fan soğutması ile de üstün soğutma sağlıyor.

GTX 1060'a Asus'un yorumu

Oyuncular için üretilen Republic of Gamers (ROG)altındaki ürünleri en yüksek performans, overclock işleri yapanlar için en seçkin bileşenler ve yüksek kalitede üretim süreçlerini barındıran ürünler olarak dikkat çekiyorlar. Buna sonuna kadar katıldığımız gibi, Asus uzun zamandır varsayılan ekran kartı tasarımlarına tepkili bir şirket olarak biliniyordu. Daha ileri bileşenler ile referans tasarımı ilerletip ortaya çıkan ürünler arasına Nvidia'nın GeForce GTX 1060 yongasını taşıyan bu ekran kartı da eklenmiş oldu.

Fabrika ayarı 1645 MHz'den 1873 MHz'e çekilen kart size en zorlu oyunlarda fark edilebilir bir güç sunuyor. Aynı zamanda 1280 adet CUDA çekirdeğine sahip olan ekran kartı, 6 GB GDDR5video belleği ile geliyor. 192 bitlik bellek veriyoluna sahip olduğu için oyunlarda yüksek miktarlarda keskinlik, yumuşatma gibi özellikleri gönül rahatlığı ile açabilirsiniz. Tüm bu teknik özelliklere ve performansa rağmen, Nvidia'nın düşük güç tüketen işlemci serisi ile yalnızca bir tane 8'li güç girişine ihtiyaç duyuluyor.






"Gelelim soğutmaya"

Bu ekran kartının soğutucusu oldukça sessiz. Zaten görsellerden de gördüğünüz üzere toplamda üç adet dev fan entegrenin üzerine yerleştirilmiş. İkinci slotu kapatan soğutucu tasarımı kart boyunca uzanan dev bir ısı emicisi ile güçlendirilmiş. Bu dev ısı emicisinin üzerinde bulunan fanlar, ses çıkartmadığı gibi mükemmel bir soğutma sağlıyor. Normalde tavsiye olarak minimum iki fan seçmenizi öneriyoruz ancak üç adet fan hayli hayli soğutmayı götürecektir.





4 iğneli bağlantıya sahip olan bu fanların hızları çok iyi şekilde kontrol edilerek sessizlik temin edilebiliyor. Kasa modifikasyonu yapanlar için bu kartın üzerinde bulunan Aura RGBışıklandırma sistemini de çok seveceklerinin altını çizelim. Farklı modlarda çalışabilen ışıklandırma sistemi, milyonlarca ses ve altı farklı efekt sunuyor. GPU Tweak II yazılımı sayesinde de en iyi performansı alabilmek için ekran kartının yanında veriliyor.



Asus ROG Strix GTX 1060 alınır mı ?

Eğer yakın zamanlarda şöyle 3K arası bir PC toplamayı düşünüyorsanız Asus'un ROG Strix GTX 1060 ekran kartı modelini tercih edebilirsiniz. Şuanda GTX 1060 serisinin en performanslı modelini ele aldığımız gibi, sonuçlar oyuncuları gerçekten tatmin ediyor.

Ekran kartının şuanda piyasa satış fiyatı 1500 TL ve civarlarında seyrediyor. Tabii ki her zaman farklı alternatifler mevcuttur. Ancak gerek üç fanlı soğutması, gerek performansı, gerekse de AURA RGB modu ile tam bir şaheser!





Teknik özellikler


ASUS ROG Strix GTX 1060



Üretici Firma
Nvidia


Versiyon
ASUS


Model
ROG Strix GTX 1060


Çıkış Tarihi
Şubat 2016


Boyutlar
11.73 x 5.28 x 1.57 mm


Veri Standartı
PCI Express 3.0


OpenGL Sürümü
OpenGL®4.5


Bellek
6 GB GDDR5


CUDA Çekirdeği
1280


Bellek Hızı
8208 MHz


Bellek Arayüzü
192-bit


Maksimum Çözünürlük
7680 x 4320 px


Power
1 x 8-pin


Arayüz
1x DVI, 2x HDMI, 2x Display Port


HDCP Desteği
Mevcut


Saat Hızı
1873 MHz


Yurtdışı Satış Fiyatı
309 Dolar


Türkiye Satış Fiyatı
1500 TL
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
UEFI hakkında kafanızda oluşan soru işaretlerini giderecek 10 önemli detayı bu yazıda anlatıyoruz.

Bilgisayarlarla işi olan herkes son yıllarda UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) tabirini birçok defa duymuştur. Ancak herkes UEFI’nin tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor.

Artık BIOS yok, UEFI var

BIOS (basic input/output system), uzun yıllar boyunca bilgisayarlarımızın temelinde yer aldı. Ancak 30 yıldır işletim sistemi ile donanımlar arasında köprü görevi gören BIOS, artık yaşlandı. Üstelik BIOS bazı kabul edilemeyecek sınırlamalara sahip. BIOS’un yerini alması için tasarlanan UEFI, bilgisayar teknolojilerini uzun süre destekleyecek modern bir altyapıya sahip.

UEFI daha iyi disk desteği sunuyor

UEFI sayesinde yıllardır sahip olduğumuz DOS tarzı master boot record (MBR) standardını geride bırakıp, daha modern GUID partition table (GPT) standardına geçiş yaptık. Her ne kadar 32-bit Windows gibi bazı işletim sistemleri GPT ile boot etmeyi desteklemese de, GPT’nin dev boyutlarda sabit diskleri desteklemesi bu açığı kolayca kapatıyor.

Apple UEFI kullanıyor

Apple, uzun süredir Mac cihazlarında UEFI kullanıyor. UEFI’nin Windows kullanıcılarının hayatına yeni yeni girdiği yıllarda dahi çoğu Mac kullanıcısı farkında olmadan UEFI tabanlı sistemler kullanıyordu. Hatta Apple’ın UEFI standardını benimsemesinin sebebinin, Mac cihazlara Windows kurulumunu engellemek olduğuna dair şehir efsaneleri doğmuştu.

Sanal makineleri bir sonraki aşamaya taşıyor

UEFI yazılımının sanal makineler ile kullanılabilmesi, çalışması için UEFI gereksinimi bulunan işletim sistemlerinin sanal makineler içinde çalıştırılmasına olanak sağlıyor. UEFI ve sanallaştırma teknolojisinin en önemli kazanımı ise, sanal makinelerde OS X çalıştırmak olsa gerek.

Bootloader ihtiyacını ortadan kaldırıyor

Geleneksel olarak boot seçenekleri arasında seçim yapma işlemi işletim sistemine düşüyordu. UEFI bu görevi üzerine alarak işletim sisteminde bootloader sebebi ile yaşanabilecek kritik sorunların önüne geçiyor.

BIOS ile birlikte kullanılabilir

UEFI her ne kadar BIOS’un yerini alması için tasarlanmış olsa da, BIOS ile birlikte kullanılarak, işletim sistemi ile BIOS arasında bir köprü görevi görebilir.

BIOS alternatifleri ile birlikte kullanılabilir

UEFI, BIOS görevi gören yazılım ile işletim sistemi arasında soyutlayıcı bir katman görevi görebilir. Yani bir üretici, standart BIOS yerine kendi alternatifini kullanıp üzerine UEFI katmanını oturtabilir. Bu sayede UEFI destekli işletim sistemlerini kullanmaya devam edebilir.

Geniş endüstri desteğine sahip

Apple, Microsoft, Intel, AMD gibi endüstri devleri ve pek çok anakart üreticisi artık tamamen UEFI destekli çalışıyor. Yani UEFI’nin önümüzdeki dönemde genel standart olacağını görebiliyoruz.

Günlük kullanımınız etkilenmiyor

Eğer gömülü sistemlerle çalışan bir mühendis veya IT uzmanı değilseniz, UEFI veya BIOS kullanımı günlük hayatınızı pek etkilemeyecektir.

Sürücü dağıtımı kolaylaştı

UEFI standardının cihaz hedefleme desteği sayesinde artık donanım geliştiricileri sürücüleri farklı platformlar için yeniden yazmak yerine sadece bir defa yazıp dağıtabiliyor. Windows 8’in hem x64, hem de ARM mimarisinde çalışması, sürücülerin cihaz hedefleme desteğinin ne kadar kolaylık sağladığını göstermişti.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
AMD, yakında çıkacak Zen işlemcilerini 13 Aralık’ta özel bir önizleme etkinliğiyle tanıtacağını resmi olarak açıkladı.

New Horizon adlı etkinlik, aynı zamanda canlı olarak yayınlanacak. AMD, bu etkinlikte yeni yongaların ilk defa tam anlamıyla görücüye çıkacağını duyurdu. Bu da, Zen CPU’nun neler yapabileceğini gerçek anlamda görebilmemizi sağlayacak demoların yapılacağı anlamına geliyor.

Zen, uzun bir zaman sonra AMD’nin büyük bir merakla beklenen ürünlerinden biri haline geldi. Beş yıl önce Bulldozer mimarisinin çıkmasından sonra gelen Zen ailesi, üst düzey CPU pazarında yarışmak için şirketin ilk girişimi. Zen, birçok açıdan AMD için yeni bir adım anlamına geliyor.

AMD’nin eşzamanlı çoklu iş parçacığı özelliğine sahip ilk mimarisi bu. Aynı zamanda AMD’nin, orijinal Athlon’un çıkmasından bu yana on yılı aşkın bir süredir Intel ile paralellik gösteren bir üretim teknolojisine sahip ilk ürün ailesi Zen olacak.

Zen’in gelişi, 2000’li yılların başından bu yana ilk kez, Intel’in üretim teknolojisindeki avantajı nedeniyle AMD’nin işlemcilerinde doğal bir dezavantaja sahip olmayacağı anlamına geliyor. Mimari açıdan bakıldığında Zen, başarılı bir işlemci mimarı olan Jim Keller tarafından baştan sona yenilenmiş temiz bir tasarıma sahip.

Orijinal Athlon XP ve Athlon 64 işlemcilerini tasarlarken çok önemli bir rol oynayan bir mühendis Jim Keller. Şirket tarihindeki en rekabetçi CPU modelleri bunlardı. Zen, AMD’nin en büyük uzun vadeli teknolojik yatırımı ve bugüne kadar şirketin en büyük mühendislik çalışmalarından biri olacak.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Logitech'in Şans Bu Kutuda isimli kampanyasını sizler için değerlendirdik.
Logitech'in Premium ve Trend olmak üzere iki farklı seçenek ile satışta olan kutular ile şansınızı test edebilirsiniz.
Logitech Şans Bu Kutuda kampanyası nedir?

Buradaki detay ise hem Premium hem de Trend tercihlerinde kutunun üzerinde yer alan modellerden en ucuzunu satın almanız ve Trend kutusunda yüzde 60 ve Premium modellerde ise yüzde 40 ihtimal ile kutundan daha pahalı modeller çıkabiliyor.
Sarı renkli Trend kutusu için 75.90 TL ödeyip Logitech M235 modelini satın alıyorsunuz ancak yüzde 60 ihtimal ile 169 TL fiyata sahip Logitech M705 modeline sahip olabilirsiniz.
Siyah renkli Premium kutusunu ise 149 TL bedel ile satın alıp eğer şansınız yaver giderse, yüzde 40 ihtimal ile 379 TL değerinde Logitech MX Anywhere modeline sahip olabilirsiniz.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Bilgisayar oyunu tutkunları için oyundan çok daha ön plana çıkan aksesuarlar var. Hem oyun deneyimini maksimuma çıkarmak hem de oyun atmosferini en iyi şekilde yansıtmak için kullanılan oyun aksesuarları arasında en çok dikkat çekenleri ise aslında ana bileşenler oyuncu klavyeleri ve oyuncu Mouse serileri.
Bu alanda en çok araştırılan ve en çok önem verilen aksesuar serilerinden biri olan oyuncu aksesuarları için her geçen gün yeni ürünlerde piyasaya sürülmekte. Yeni serilerle beraber sürekli olarak bu alanda oyuncular için ürün yelpazesi de genişlemekte. Peki, sürekli artış gösteren ürün pazarında en iyi klavyeler seçmek için hangi kriterle dikkat etmek gerekli? Önerilere Bakalım.
En İyi Oyuncu Klavye Seçimi Yapma

Oyun Türüne Göre Seçim Yapma

Oyun tutkunlarının en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri hangi oyun türüne göre klavye seçimi yapacağı. Tabi ki alacağınız bir oyuncu klavyesi tüm bilgisayar oyunlarında rahat bir şekilde kullanılabilir fakat bazı klavyelerin bazı oyun türlerine göre çok daha ayrıcalıklı olduğunu belirtmek gerekiyor.
Bir örnek ile bu durumu açıklamak gerekirse; Diyelim ki daha çok yarış oyunları sizin ilgi alanınıza giriyor ve bu alana uygun bir klavye seçimi yapmak istiyorsunuz. Bu durumda bazı oyuncu klavyeleri modellerinde ok tuşlarının genişlik alanı yarış oyunları için hem daha fazla oluyor hem de tuşlarda racing adı verilen bir sistem kullanılıyor. Bu sayede klavye tuşa basma şiddetinizi algılayıp oyunda da şiddetin ona göre ayarlanmasını sağlıyor. Yani tuşa daha az basarak daha yavaş hızlanma gibi özellikleri kullanabiliyorsunuz. İşte klavyelerin özelliklerine göre tüm bu seçimlerinizi yapmanız gerekiyor.






Oyuncu Klavyeleri Marka Değeri Oldukça Önemli

İlk aşamada önem verilmese de oyuncu klavyeleri için marka en önemli etkenlerden bir tanesidir. Piyasada görünüş olarak çok ilgi çekici tanınmamış birçok markanın klavye modelleri mevcut.
Gerek ışıklandırmaları gerekse de tasarımlarıyla bu ürünler size daha cazip gelse de markasız oyuncu klavyeleri çok kısa süre içerisinde bozulabiliyor. Zira oyun oynama sıklığını bile değerlendirdiğiniz de bu alanda çok daha kaliteli ve marka olan ürünleri tercih etmeniz gerekli. Önerebileceğimiz markalar ise şöyle; Logitech, Razer, A4Tech, Asus ve Alve serisi


Işıklandırma Desteği

Oyuncu klavyelerin olmazsa olmaz özelliklerinden birisi de ışıklandırma desteği. Her ne kadar son dönemde ışıklandırma desteği konusunda klavyeler çok daha başarılı olsa da yine de piyasada ışıklandırma için klavye çerçevesini kullanan ya da ışıklandırması bulunmayan oyuncu klavyeleri mevcut. Tuşları ışıksız ortamda da net bir şekilde görmek için mutlaka bu alanda alttan ışıklandırma kullanan bir model tercih etmelisiniz.






Oyuncu Klavyeleri Fiyat Performans Dengesi

Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta tabi ki oyuncu klavye serilerinin fiyatı. Piyasada tepki süreleri tuş hassasiyeti gibi konularda çok düşük performans verse de sadece tasarımı ve renk düzeniyle çok daha yüksek fiyatlara satılan ürünler var. Bu ürünlerden performans almanız mümkün değil. Bunun için daha çok teknik özellikleri ön planda olan fiyat performans ürünü oyuncu klavyelerini tercih etmek gerekli.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Klavye Nedir?

Üzerinde harf, rakam ve sembolleri içeren tuşları bulunduran ve bunlara basıldığında ekranda görüntüleyerek, bilgisayara veri ve komut girişini sağlayan birime "klavye (keyboard)" adı verilir.Klavye, bilgisayarla kullanıcı arasında iletişim kurmayı sağlayan önemli bir aygıttır. Her ne kadar dokunmatik ekranlar ve sesli kumanda
sistemleri yavaş yavaş bilgisayar dünyasına girmekteyse de klavye vazgeçilmez bir donanımdır.



Klavyenin İç Yapısı ve Çalışma Prensibi

Klavye, üzerindeki tuşlar aracılığı ile kullanıcının bilgisayara sinyaller göndermesini sağlar. Klavyenin içerisinde, basit bir mikroişlemci ve tampon bellek bulunmaktadır. Bir tuşa basıldığında, tuşun bağlı olduğu elektronik devre harekete geçerek hangi tuşa basıldığını bilgisayara iletir. Bilgisayar da bu bilgiyi işler.



Kullanıcı, klavye üzerindeki plastik tuş üzerine bastığında, tuş altındaki plastik yay aşağı ezilerek altındaki kömür tabaka içerisinde bulunan gümüş nitrat içerikli devreyi kapatır. Klavye içerisinde bulunan mikroişlemciye iletilen sinyal, kablo yardımıyla bilgisayara iletilir.



Anakart üzerindeki klavye denetleyicisi porttan gelen sinyali karakter seti üzerinden RAM (ana bellek)'e kopyalar. Klavye kesme isteği, işlemciyi durumdan haberdar eder. İşlemci de yapılması gereken işlemi yapar.

Gerçekte kullanıcının bir plastik tuşa basmış olması gibi basit bir işlem olarak gözükse de bu bilgisayara 1 ve 0'lardan oluşan bir veri kümesinin iletilmesinin ardından, kümeye karşılık gelen karakter kodunun, karakter setindeki karşılığının ekrana yansıtılması ile sonuçlanır.



Standart Klavye Tuşlarının Görevleri



Klavye üzerinde bulunan tuşların görevleri şunlardır:

1. Esc tuşu (Esc=Escape): O anda işletilmekte olan komutu veya aktif olan menüyü iptal eder.

2. Tab tuşu (Tab=Tabulate): Bir programda değişik konumlara atlamaya ya da yazılmış kelimeyi veya "cursor" yani imleci genellikle 8 karakter sağa atmaya yarar.

3. Caps lock tuşu (Caps=Capitals): Basıldığında devamlı büyük harfle yazı yazmayı sağlar. Bu tuşa basıldığında klavyenin sağ üst köşesinde bulunan "Caps Lock" ışığı yanar.

4. Shift tuşu: Klavyenin sol ve sağında birer tane bulunur. Klavyeden geçici olarak büyük ve küçük harf yazmada kullanılır. Ayrıca üzerinde iki ayrı karakter bulunan tuşlardan, sol üst kısımdakileri yazdırır.

5. Ctrl tuşu (Ctrl=Control): Diğer tuşlarla birlikte kullanılır ve kullanılan program tarafından belirlenen işlevleri yerine getirir. Genellikle "kısayol" tuş birleşiminde kullanılır.

6. Windows tuşu: Windows işletim sistemine ait "Başlat" menüsünü açar. Sağda ve solda olmak üzere iki tanedir.

7. a) Alt tuşu (Alt=Alter): Komutların çalıştırılmasında diğer tuş birleşimi ile birlikte kullanılır. Genellikle kısayol amaçlı kullanılır.
b) Alt Gr tuşu (Gr=Group): Tuşların sağ alt köşesinde bulunan karakterleri yazdırmak için kullanılır.

8. Space Bar tuşu (En altta uzun simgesiz tuş): Yazı yazarken tek karakter boşluk vermek için kullanılır.

9. Sağ tuş menüsü: Farenin sağ tuşuna basıldığında ekrana gelen menüye bu tuş yardımıyla da ulaşabiliriz.

10. Enter tuşu: Yazı yazarken paragraf başı yapmak için ve programlarda bir komutu çalıştırmak amaçlı kullanılır.

11. Yön tuşları: İmlecin sola, sağa, aşağı ve yukarı doğru hareketlerini yön tuşları ile sağlarız.

12. Rakam ve işlem tuşları: "Num Lock" tuşu aktifken burada bulunan rakam ve işlem tuşları kullanılır.

13. Num Lock tuşu: "Rakam ve işlem tuşları"nı kullanmak için "Num Lock" tuşunun aktif edilmesi gerekir. Num Lock tuşu aktif edildiği zaman klavyenin sağ üst köşesindeki ledlerden sol baştaki yanar.

14. Tuş aktivasyon ledleri: Num Lock, Caps Lock ve Scroll Lock tuşlarının aktif olup olmadıkları burada bulunan ledlerin yanıp yanmadıklarından anlaşılır.

15. a) Print screen tuşu: Ekranda bulunan görüntüyü hafızaya alır. Daha çok eğitim amaçlı kullanılır. (DOS modundayken ekranda ne varsa doğrudan yazıcıya basar.)

b) Scroll lock tuşu: DOS işletim sisteminde imleci sabit tutarak yön tuşları işe ekranın aşağı ve yukarı kaymasını sağlar. Günümüzdeki işletim sistemlerinde de bazı programlarda aynı görevi üstlenmektedir."Scroll Lock" tuşu basılıyken klavyenin sağ üst tarafında "Scroll Lock" ışığı yanar.

c) Pause tuşu: Daha çok DOS ekranındayken yapılan işlemlerin bir tuşa basılıncaya kadar durdurulmasını sağlar.

16. Backspace tuşu: Genellikle imlecin solundaki karakterleri silme işlevini görür.

17. Fonksiyon tuşları: Bu tuşlar her programlama dilinde ve işletim sisteminde farklı görevler almıştır. F1'den F12'ye kadardır. Örneğin; F1 tuşu işletim sistemlerinde ve programlarda yardım dosyalarının açılması amacı ile kullanılır.

Klavye Çeşitleri

Klavyeleri tuşların sıralanışına göre 2'ye ayırabiliriz:

a) F klavye: Bilgisayarda F klavye kullanımı Türkçe doküman yazanlar için çok uygundur diyebiliriz. Çünkü F klavyede harfler Türkçe yazım diline uygun olarak sıralandırılmıştır. Türkçe bir kelimeyi oluşturan harflere parmakların daha kolay ulaşması mantığıyla kullanılır. Daktiloya çok benzerdir. Bu nedenle daktiloyu 10 parmak kullanabilen insanlar kolayca ve hızlı şekilde F klavye kullanabilmektedirler.

b) Q klavye: En çok kullanılan klavye modeli Q klavyedir. İngiliz diline göre düzenlenmiştir. Bir bilgisayar alırken eğer seçiminizi özel olarak belirtmezseniz, gelen klavye tipi genellikle Q klavye olur. Q klavye de kendi içerisinde İngilizce ve Türkçe olmak üzere ikiye ayrılır.



Kasa ile bağlantılarına göre de klavyeleri 2'ye ayırabiliriz:

1. Kablolu klavyeler

Kablolu klavyeler kasa ile bağlantı soketlerine göre;
1- AT soketli klavyeler
2- PS/2 soketli klavyeler
3- USB soketli klavyeler
olmak üzere 3 gruba ayrılırlar. Günümüzde PS/2 bağlantılı klavyeler çoğunluktadır.



2. Kablosuz klavyeler

Kablosuz klavyeler kasa ile haberleşmelerine göre 2'ye ayrılır;

1- Infrared (kızıl ötesi) klavyeler: Bu tür klavyelerde alıcı aygıt ile klavye, tıpkı televizyon kumandalarında olduğu gibi, direk olarak birbirlerini görmek zorundadırlar.

2- Radyo frekanslı klavyeler: Bu tür klavyelerde ise alıcı aygıt ile klavyenin birbirini görme zorunluluğu yoktur. Onlarca metre alan içerisinde birbirleri ile haberleşebilirler.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Hepimizin bir şekilde kullandığı fonksiyon tuşlarını, daha verimli kullanmanız için ne işe yaradıklarını sizlerle paylaşıyoruz.
Fonksiyon tuşları… Onları daha önce bu isimle duymamış olabilirsiniz, ama bilgisayar kullanan herkesin bir şekilde onlara bir işi düşmüştür. Klavye’nin üst kısmında yer alan ve F1’den F12’ye kadar olan tuşlardan bahsediyorum. Çok az kullansak da bu tuşlar, bilgisayar kullanılması gereken zamanlarda çok işe yarayabiliyor. Ancak nasıl kullanacağınızı bilirseniz, bu tuşlar çok daha faydalı olabilir. Şimdi bu tuşların her birinin ne işe yaradığına bakalım.


F1: Neredeyse her programın yardım ekranını açar.
F2: Seçilen dosya ya da klasörü yeniden adlandırmaya izin verir.
F3: Aktif bir uygulama için arama özelliğini açar.
F4: Alt+F4 aktif bir pencereyi kapatır.
F5: Bir sayfa ya da doküman penceresini yenilemeyi ya da yeniden yüklemeyi sağlar.
F6: Çoğu internet tarayıcısında, imleci adres çubuğuna taşır.
F7: Microsoft Word gibi Microsoft uygulamalarındaki bir dokümanın sözcük ve gramer kontrolü için kullanılır.
F8: Bir Windows bilgisayarı başlatırken “boot” menüsüne erişmeyi sağlar.
F9: Microsoft Word’de bir dokümanı yeniler ve Microsoft Outlook’ta e-posta gönderir ve alır.
F10: Açık bir uygulamanın menü çubuğunu aktif hale getirir. Ayrıca shift+F10, “sağ tık” ile aynı görevi görür.
F11: İnternet tarayıcılarında tam ekran moduna geçmeyi ve tam ekran modundan çıkmayı sağlar.
F12: Microsoft Word’de kaydetme penceresini açar.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Fonksiyonel tuşlar olarak bilinen, F1 ve F12 arası tuşlar birbirinden çeşit işlere yarayabilir veya hiçbir işinize yaramayabilir de. Kullandığınız işletim sistemine ve açık olan programa göre ne kadar işe yaradığı değişecektir. Programlar F tuşlarını tek tek kullanabildiği gibi Alt ve Ctrl tuşlarını kullanarak kombinasyon olarak da kullanılabilir. Örneğin Microsoft Windows kullanlar Ctrl + F4 ile açık olan programı kapatabilirler.



Aşağıda F tuşlarının ne işe yaradığını gösteren bir liste hazırladım. Üstte de bahsettim gibi bazı programlar bu tuşları desteklemeyebilir veya farklı görevler çalıştırabilirler.

F1 Tuşu Nedir?

Neredeyse tüm programlarda yardım tuşu olarak kullanılır. Tahminen tüm programlar F1 tuşuna basıldığında ilgili yardım sayfasını açacaktır.
Bazı bilgisayarlarda bios açmak için kullanılabilir.
Nerde olursanız olun Windows Tuşu + F1 ile Windows Yardım ve Destek Merkezini açabilirsiniz.

F2 Tuşu Ne İşe Yarar?

Windows’ta seçilmiş olan nesdenin (ikon, dosya, klasör) ismini değiştirir.
Alt + Ctrl + F2 Microsoft Word kullanırken belge penceresini açar.
Ctrl + F2 Microsoft Word üzerinde belge ön izlemesini gösterir.
Seçilmiş dosya veya klasörün ismini hızlı bir şekilde değiştirir.
Biosa giriş yapar.

F3 Tuşunun Görevi Nedir?

Genellikle kullandığınız programların ara/bul özelliğini açar. Buna windows da dahil.
Ms-Dos veya komut satırındaysanız son çalıştırılan komutu tekrar eder.
Shift + F3 tuşlarıyla Word üzerinde çalışırken seçili yazıyı küçük harf veya büyük harfe çevirir. Veya her kelimenin ilk harfini büyük yapar.
Windows tuşu + F3 tuşu Microsoft Outlook’da gelişmiş arama sayfasını açar.
Mac Os X üzerinde Etkinlik Monitörü’nü açar.

F4 Tuşu Ne Yapar

Windows XP ve 95 de ara/bul penceresini açar.
Window Dosya Gezgininde veya İnternet Explorer’da adres çubuğunu açar.
Word 2000 ve sonraki sürümlerinde son işlemi tekrar eder.
Alt + F4 Windows’ta aktif olan programı/pencereyi kapatır.
Ctrl + F4 aktif olan program/pencere içindeki aktif pencereyi kapatır.

F5 Tuşunun Görevi Nedir

Tüm modern internet tarayıcılarında açık olan sayfayı yeniden yükler.
Microsoft Word üzerinde bul, değiştir ve git penceresini açar.
Powerpoint’de slide gösterisini açar.

F6 Tuşu Ne İşe Yarar

Tüm internet tarayıcılarında imleci adres çubuğuna taşır
Ctrl+Shift + F6 açık olan diğer Microsoft Word belgesini açar.

F7 Tuşunun Görevi Nedir?

Microsoft programlarında genellikle imla ce yazım kuralları kontrolünü gerçekleştirir.
Shift + F7 seçili olan yazı üzerinde sözlük taramasını gerçekleştirir.

F8 Tuşu Ne İşe Yarar?

Windows Açılış menüsünü açmak için kullanılır. Örneğin windows güvenlik modunda başlatmak için açılışta bu tuşlara basarak menüyü açarız ve daha sonra güvenli modu seçeriz.

F9 Tuşunun Görevi Nedir?

Quark 5.0 ölçümler araç çubuğunu açar .
Mac OS 10.3 ve sonraki sürümlerinde açık olan tüm pencereleri gösterir.
Fn Tuşu + F9 Mac OS x üzerinde Etkinlik Yöneticisini açar.

F10 Tuşu Ne İşe Yarar?

Windows üzerinde çalışan programın menü çubuğunu etkinleştirir.
Shift + F10 herhangi bir nesneye (ikon, dosya, klasör) sağ tıklamakla aynı işe yarar.
HP ve Sony bilgisayarlarında gizlenmiş kurtarma böllümlerini açar.
Bios ayarlarını açar.
Mac OS 10.3 ve sonraki sürümlerde aktif programdaki tüm açık pencereleri gösterir.

F11 Tuşunun Görevi Nedir?

Tüm modern internet tarayıcılarında tam ekran modunu açar.
Ctrl + F1 tuşları birçok Dell bilgisayarında kurtarma seçeneklerini açar.
Mac OS X veya sonraki sürümlerinde masaüstünü gösterir.

F12 Tuşu Ne İşe Yarar?

Microsoft Word’de Farklı Kaydet penceresini açar.
Shift + F12 Word belgesini kaydeder.
Ctrl + Shift + F12 belgeyi yazdırır.
Microsoft Expression Web üzerinde önizleme yapar.
Firebug’ı açar.
Mac OS X de kontrol panelini açar veya kapatır.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
USB Flaş Disklerde Kaybolan Alanı Geri Getirin!

USB belleğinizin kapasitesi, birden bire olduğundan çok daha küçük görünmeye başladıysa, işte çözüm!






USB flaş bellekler, cihazlarımız arasında veri taşımak için sıkça kullanıyoruz. Ancak USB bellekleri çok daha fazla amaç için kullanmanız mümkün. Örneğin USB belleğinizi laptop'unuzun kilidini açan bir anahtar gibi kullanabilirsiniz.
USB bellekler çoğu zaman sorunsuz çalışsalar da, bazen garip bir sorun cihazınızın kapasitesinin normalden çok daha küçük görünmesine neden olabiliyor. 8GB'lık bir sürücünün 100MB'lık bir sürücü olarak görünmesi gibi. Peki böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda ne yapmalısınız?

Bu sorunun nedeni, muhtemelen USB belleğinizin üzerindeki disk bölümlerinin(partition) hasar görmüş veya yanlış yapılandırılmış olması. Sorunu çözmek için bölümleri sıfırlayıp, yeni bir bölüm oluşturmanız gerekecek.
ÖNEMLİ NOT: Bu işlemden önce USB bellekteki verileri mutlaka yedekleyin. Aşağıdaki adımlar, USB bellekteki verilerin tamamının silinmesine yol açacaktır. Dördüncü adımda yanlış diski silmemeye çok dikkat edin!



1. Başlat Menüsünü açın ve diskpart yazıp Enter'a basın.
2. list disk yazarak sisteminizdeki diskleri listeleyin.
3. USB sürücüsünü takın ve tekrar list disk yazın. Listeye yeni eklenen diskin numarasını not alın.
4. Şimdi select disk # yazın, # işaretinin yerine USB belleğinizin numarasını yazın.
5. clean yazarak tüm bölümleri silin. Dikkat, bu diskteki tüm verileriniz silinecek.
6. create partition primary yazın ve henüz ayrılmamış olan tüm alanda yeni bir bölüm oluşturun.
7. exit yazarak çıkın.

Adımları doğru olarak gerçekleştirdiyseniz USB sürücünüzün normale dönmüş, eski boyutuna kavuşmuş olması gerekiyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Nvidia tarafından paylaşılan haberlerden sonra ilk olarak DirectX 12 performansını kavramamız biraz zaman aldı. Çünkü haberde Nvidia'nın DX12 destekli oyunlarda müthiş bir performans artışı sağladığı açıklandı. İlk başta 'kesin iddiadır' diyerek bir umut kovalayan Nvidia severler, olayın gerçek olduğunu görünce yere göğe sığamadı.
NVIDIA DX12'de nasıl artış sağladı ?
Dün Nvidia ekran kartı kullanan kişiler firmanın Tool'u olan GeForce Experience'da bir güncelleme gördüler. Bu güncelleme aslında şimdiye kadar gönderilen en sağlam optimizasyonu içeriyordu. Bilirsiniz, aynı durum Ryzen işlemcilerde de gündemde. Yeni çıkan ürünler veya sistemlerde oyunlara tam adaptasyonlar sağlanamadığı için zaman içerisinde güncellemeler ile bu açıklar kapatılıyor. Nvidia'da durdu durdu bombayı patlattı.
Yeni yayımlanan sürücü güncellemesinde DirectX 12 büyük bir performans artışı sağlıyor. Ancak bu performans Windows 10 için geçerli arkadaşlar. Win 10 üzerinde çalıştırılan DX 12 destekli tüm oyunlarda %16'lık bir performans artışı mevcut.





Performans artışının en net görüldüğü oyun ise Rise of the Tomb Raider oluyor. Eski güncellemesiz döneme göre şimdiki performans arasında %33'lük müthiş artış söz konusu. Diğer performans artışının görüldüğü oyun ise Hitman üzerine gerçekleşmiş. Hitman'da da %23'lük performans artışı rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Bu rakamları FPS'e vuracak olursak 15-35 FPS arasında bir artış bizleri bekliyor. Diğer oyunların performans artışları ise şu şekilde oldu:
❱ Gears of War 4 %10 artış
❱ Ashes of the Singularity %9 artış
❱ Tom Clancy's The Division %4 artış


Nvidia tarafından gönderilen yeni güncelleme aynı zamanda kullanıcılara Nvidia Ansel teknolojisini de yakından tanıtıyor. Nvidia Ansel teknolojisini bilmeyen arkadaşlarımız için şöyle kısa bir özet geçelim:
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Nvidia Ansel nedir ?
Ansel adı verilen özel yazılım Nvidia tarafından geliştirildiği gibi, oyun içerisinde ekran yakalama yazılımı olarak biliniyor. Fakat bu yazılım şimdiye kadar geliştirilen teknolojilerin çok çok üzerinde. Zira oyun içerisinde Nvidia Ansel'i açarak ekran görüntüsü almak istediğiniz anı dondurup, o aynı sizlere üç boyutlu bir şekilde dolaşabilmenizi sağlıyor ve anlık resim çekebilme imkanı tanıyor.
Sonrasında ise bu görüntüleri isterseniz sosyal medyada paylaşın, isterseniz masa üstünde belli boyutlarda kaydedin. Üstelik Ansel'i açtıktan sonra oyunda herhangi bir FPS kayıpları da yaşanmıyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Nvidia'nın büyük başarı yakalayan Pascal mimarisinden sonra çalışmaları devam ediyor. Nvidia Volta kod adıyla üretilecek olan yeni ekran kartları yeni nesil üretim mimarisi ile üretilecek.
Nvidia Volta, 12 nm üretilecek!

Nvidia Volta mimarisinde hazırlanacak olan ekran kartları TSMC'nin 12 nm üretim mimarisi ile geliştirilecek. Bu da hem enerji tüketimi hem de ısınma konusunda büyük avantaj sağlayacak.

İşlemci ve çip üreticilerinin üretim süreçleri arasında kıyaslama yapmak gerekirse, şu anda Samsung ve Intel'in 14 nm üretim mimarisinde olduğunu görüyoruz. Buna ek olarak TSMC'nin 16 nm üretim süreci ise rakiplerinin 1 adım gerisinde kalmasına sebep oluyor.
Nvidia Volta için adı geçen 12 nm üretim süreci ise firma için mihenk taşı olma özelliği taşıyor. Özellikle Pascal mimarisi ile büyük başarı yakalayan Nvidia'nın 1000 serisi ekran kartlarının ardından bu mimari için hangi adı veya seri adını kullanacağı ise henüz netleşmiş durumda değil.

Bu mimari için duyurulan 12 nm üretim süreci, hem Nvidia hem de TSMC için büyük önem taşıyor. Bu mimariye sahip ekran kartlarında ise GDDR6 bellek tipini yer verilmesi en büyük olasılıklar arasında yer alıyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
MSI, en yeni TITANIUM modeli Z270 MPOWER GAMING TITANIUM anakartın çıkışını duyurdu.

Sektöre ilk kez 2015 yılında MSI tarafından sunulan ve yüksek beğeni toplayan ödül sahibi TITANIUM konsepti ile tasarlanan Z270 MPOWER GAMING TITANIUM, metalik gümüş PCB tasarımına ve ağır zırhlı heatsink ve kapaklara sahip. TITANIUM arka plakanın eklenmesiyle anakart hem daha güçlü, hem de titanyum hissine ve görüntüsüne sahip.
Z270 MPOWER GAMING TITANIUM ayrıca M.2 Shield ve çelik zırhlı 3 adet Turbo M.2 portu ile en yeni NVMe SSD’leri ve son Intel Optane bellek teknolojilerine destek vererek oyunculara en iyi, en hızlı deneyimi sunuyor. Kolay BIOS işlevi, M.2 Genie, RAID 0 becerisi ile bu anakart yüksek bir SSD hız limitine ulaşıyor. En yeni Audio Boost 4 PRO teknolojileri sayesinde Z270 MPOWER GAMING TITANIUM ayrıca çift bağımsız ses işlemcisi ile oyuncuların ses ihtiyaçlarını da karşılıyor.
VR READY & VR BOOST
VR Boost, arka kısımda bulunan VR için optimize edilmiş USB portuna temiz ve güçlü bir veri sinyali ulaşmasını sağlayan ve böylece kötü sinyallerin neden olduğu bulantı problemlerini engelleyen akıllı bir yongadır. MSI Gaming App içinden ulaşacağınız One-Click to VR seçeneği ise VR oyunlarınız için bilgisayarınızı tek bir tıklamayla optimize ederek bileşenleri maksimum performansa ulaştırır. Böylece VR maceranız diğer uygulamalar tarafından olumsuz yönde etkilenmez.
DDR4 BOOST & GAME BOOST
Bellek devrelerini tamamen izole ederek maksimum kararlılık ve performans sağlayan DDR4 Boost, teknik geliştirmeleri sayesinde yüksek bellek hızlarında daha yüksek performans sunar. MPOWER üzerinde DDR4 Boost, DDR4 Steel Armor ile birlikte çalışarak DDR4-4000 ötesinde bir bellek performansına sahiptir. Z270 MPOWER GAMING TITANIUM ayrıca 8 farklı seviyeye sahip Game Boost özelliği ile bir saniyede hızaşırtma ile 5.2GHz’e ulaşabilir. Sistemlerini profesyonel hızaşırtma seviyelerine taşımak isteyen oyunculara avantaj sağlar.
 
Üst