• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PC Donanım Hakkında Gelişen Son Versionlar & Güncellemeler

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Corsair H5 SF Sıvı Soğutma Sistemi Tanıtıldı

Corsair küçük yapıdaki bilgisayarlar için H5 SF Sıvı Soğutma Sistemini Tanıttı



Donanım üreticilerinden Corsair, küçük yapıdaki bilgisayarlar (SFF) için düşük profilli sıvı soğutma sistemi H5 SF'yi duyurdu.

Corsair H5 SF Sıvı Soğutma Sistemi Tanıtıldı

Hydro serisi altında duyurulamn soğutma sistemi Corsair H5 SF, küçük yapıdaki anakartlar için uyumlu olarak tasarlandı. Firmanın bu yapıdaki sistemler için duyurduğu ilk sıvı soğutma sistemi olan Corsair H5 SF, 85 mm yüksekliğe sahip ve 15 W ısı dağıtımı yapabiliyor. mini ITX anakartlar için tam uyumlu olan sıvı soğutma sistemi 80$ fiyat etiketi ile satışa sunulacak.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Patriot’tan 128 GB’lık Kompakt Parmak Bellekler

Flash tabanlı depolama ürünleri, bilgisayar bellekleri ve SSD’ler sunan Patriot firması kapasiteleri sürekli artan parmak belleklere yenilerini ekledi. 128 GB kapasite sunan ama son derece az yer kaplayan yeni nesil Patriot parmak bellekler dört ayrı model halinde geliyor. USB 3.1 Gen 1 olarak adlandırılan USB 3.0 standardına ve geriye dönük olarak USB 2.0 ile de uyumlu olan yeni nesil parmak bellekler modeline göre 110 MB/saniye okuma ve 20 MB/saniye yazma değerlerine ulaşabiliyor. Tab serisi firmanın en çok satan serisi ve metal kaplamayla beğeni kazanıyor. Vex ise Patriot’un en yeni serilerinden biri ve göz alan renkleri sevenler için ideal. 128 GB modeli parlak yeşil olarak almak mümkün olacak. Spark serisinde metal tip tek parça gövde kullanılıyor. Supersonic mini serisiyse zorlu şartlara dayanıklı ve mat siyah kaplama geçerli. Başlangıç fiyatı 50 dolar olarak belirlenmiş.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
AMD'nin Computex 2015'te tanıttığı FreeSync teknolojisi ve 2016'da piyasaya süreceği Zen işlemcileri ile yeni yılın kralı olmaya en büyük aday olabilir.Her ne kadar eski ve güvenilir bir firma olsa da bilgisayar donanımları noktasında işlemci bakımından Intel, ekran kartları konusunda da Nvidia'nın bir adım gerisinde kalanAMD, 2016 yılında yapacağı yenilikler ve yeni çalışmalar ile bu farkı kapatmaya oldukça niyetli.

Daha önce Computex 2015 fuarında tanıttığı FreeSyncadlı görüntü aktarım teknolojisini sonunda HDMI ile uyumlu haline getiren firma Acer, LG ve Samsung gibi firmalar tarafından çıkarılacak yeni FS uyumlu monitörler ile AMD ekran kartları arasında FreeSync görüntü aktarımını kullanabilecek.



Hali hazırda ekran kartı noktasında Nvidia'dan geri kalmayan AMD, bu teknolojisi ve DirectX'e alternatif sunduğu ve AMD ekran bileşenlerinde ciddi performans artışı sağlayan Mental ile birleşince hem monitör ve ekran kartı arasındaki sorunlardan nadiren de olsa gördüğümüz enklerde yırtılma, gecikme gibi önemli sorunlar da ortadan kalkmış ve desteklenen oyun ve monitörler birleşince ciddi oranda Radeon noktasında performans artışı görülecek ve kayıp neredeyse 0'a inecek.

Normalde yavaş yavaş artan FreeSync destekli monitörler bunu sadece DisplayPort ile sağlayabiliyordu. Ancak AMD bunu HDMI'ya getirince hem daha ucuz monitörlere hem de çok daha fazla ürüne getirebilecek.



Bunun yanı sıra bir diğer yenilik ise Zen model adına sahip 2016 yılı AMD'nin yeni işlemcileri olacak. Firmanın üst seviye ve performans, oyun bilgisayarlarına yönelik olacak bu yeni işlemcileri AMD'nin yaptığı testlerdeki tüm beklentilerini fazlasıyla yerine getirmiş. Şu anda en iyi serilerden olan Excavator serisine göre %40 daha fazla yük altında çalışabilme ve ciddi oranda performans artışıgösterebilecek Zen serisi işlemciler AM4 platformunu kullanıyor ve verimlilik konusunda da oldukça tutarlı olacaklar.

Sonuç olarak AMD tarafında 2016 yılı ciddi patlama yapma yılı olabilir. Tabii bir diğer yandan Intel veNvidia tarafından gelecek cevaplar da önemli, fakat AMD oldukça iddialı gireceği 2016 pazarında bakalım bu yenilikleri ile oyuncular tarafından kabul görecek mi bunu da merakla bekliyoruz.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Kingston HyperX Fury 16 GB DDR4-2400 Kit

DDR4 bellekler en sonunda yaygınlaşıyor. İlk aşamada geçen yaz sunulan Intel Haswell-E serisi altı ve sekiz çekirdekli işlemcilerle DDR4 bellekler karşımıza çıkmıştı ama sadece üst seviye performanslı ve pahalı sistemler şart oluyordu. Dört kanal DDR4 belleklerin ne gibi bir üstünlük getirdiğini gördükten sonra Intel’in hamlesi son nesil Skylake işlemcilerle masaüstüne dual kanal DDR4 bellekleri getirmek oldu. AMD şimdilik DDR3 ile devam ediyor ama gelecekte benzer adımı atacak. Sonuç olarak artık 100 dolar altı işlemciler ve anakartlarla bile DDR4 bellekler kullanabilir hale geldik. Şartları belirleyen JEDEC, 1600 MHz CL10, 1866 MHz CL12, 2133 MHz CL14 ve 2400 MHz CL15 kitlere onay verdi. Kingston’un test merkezimize gönderdiği yeni kit 2400 MHz tanımına uyuyor.

Bilindiği gibi firmanın performanslı ve oyunculara özel modelleri HyperX markası altında toplanıyor. Fury bellekler DDR3 seçenekleriyle ilgi gördükten sonra DDR4 olarak da karşımıza çıktılar. Bu seride 4 GB ya da 8 GB kapasiteli bellekler tek, çift, dörtlü ya da sekizli kit olarak sunuluyor. Mevcut hız seçenekleri 2133, 2400 ve 2666 MHz. Tümünde çalışma gerilimi JEDEC standardı olan 1.2V ve herşey kitabına uygun. Bize gelen kit klasik biçimde şeffaf plastik kutu içinde darbelere karşı korumalıydı.

Elbette diğer belleklerde olduğu gibi herhangi bir aksesuar yok çünkü anakart üzerindeki uygun bellek yuvalarına yerleştirdikten sonra anında çalışır hale geliyorlar. Sadece BIOS ya da UEFI içinden gerekli ayarları yapmak ya da kontrol etmek yetiyor. Ufak bir kurulum rehberi dışında HyperX logolu çıkartma veriliyor.

Bellekler HyperX Fury serisinin Black modelleri olup siyah renkli alüminyum soğutma plakaları göz alıyor. Alttaki baskı devre de siyah renkte seçilmiş ve 288 bağlantı pini altın kaplanmış. Etiketteki bilgiden de anlaşılacağı gibi 8 GB’lik belleklerle dual kit üzerinden 16 GB kapasite elde ediliyor. Çalışma gerilimi 1.2 Volt.

Soğutucuları dikkatli biçimde yerinden çıkarırsak arka kısımdaki SKhynix üretimi bellekleri görebiliyoruz ama son kullanıcıların bunu çıkarmasını önermiyoruz. Ani bir harekette ürüne zarar verebilir ve garantiyi yakabilirsiniz. Bu bellekler 2400 MHz hızında 15-15-15 zamanlamayla kullanılmak üzere geliştirilmiş. 2133 MHz değerindeyse 14-14-14 zamanlama seçilebiliyor.

Bellekleri anakarta yerleştirmek sorun değil. Soğutucu kısmı hiç de yüksek değil ve sadece 34 mm yüksekliğe ulaşıyor. İşlemci soğutucunuzla ilgili çakışma sorunu yaşama riskiniz düşük. Kingston HyperX Fury Black DDR4 bellekler gerçekten de son derece şık görünüyor. En ufak bir ısınma sorunu yaşamadık. Pasif soğutucu rahatlıkla yeterli geliyor.

Bellekler takılır takılmaz sorunsuz olarak işliyor ve sistemde gerekli düzenlemeler gerçekleşerek 2400 MHz hızına terfi ediliyor. Elbette bu ve daha yüksek frekanslar için son nesil Intel Z170 yongasetli anakartları öneriyoruz. SPD üzerinden desteklenen profiller görülebiliyor. Bellekler otomatik olarak 2400 MHz için 15-15-15-35 2T zamanlama ve 1.2V seçiyor.

Kingston HyperX Fury Black DDR4 2400 bellek kiti bizden geçer not aldı. Bellekler 2400 MHz’de sorunsuz çalışmakla birlikte anakartınıza da bağlı olarak gerekli voltaj ve zamanlama değerlerini deneyerek 3000 MHz değerine kadar overclock yapabilirsiniz ama bu garantili değil. Sonuç olarak garanti edilen 2400 MHz’de de yüksek benchmark sonuçları aldı. Frekans arttıkça daha da iyi hale geliyor. En azından 2666 MHz cepte diyebilmemiz mümkün. Kiti yaklaşık 380 TL civarına temin edebilirsiniz.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
NVIDIA yeni Tomb Raider oyununu belirli ekran kartlarıyla bundle ederek ücretsiz dağıtacak.

Nvidia tarafından yapılan duyuruya göre, sınırlı bir süre için GeForce GTX 970 veya üzeri grafik kartı ya da 970M veya üzeri dizüstü bilgisayar satın alanlar, beraberinde Rise of the Tomb Raider sahibi olacaklar.
7 Ocak – 16 Şubat tarihleri arasında geçerli olacak kampanya hakkında daha fazla bilgi edinmek için burada verilen bağlantıdan Nvidia resmi sayfasına ulaşabilirsiniz. Katılımcı markaların listesi ve kod aktivasyon bağlantısı gibi bilgileri de yine burada bulabilirsiniz.

Kampanya Hangi Ekran Kartlarını Kapsıyor ?

Masaüstü İçin;

Nvidia GTX 970
Nvidia GTX 980
Nvidia GTX 980Tİ

Dizüstü Bilgisayarlar için;

Nvidia GTX 970M
Nvidia GTX 980M
Nvidia GTX 980

Ekran kartlarından herhangi birine sahip PC’ye ya da laptopa sahip olmanız Rise of the Tomb Raider oyununu ücretsiz bir şekilde sahip olmanızı sağlayacaktır. Tekrardan söylemekte fayda var oyun 29 Ocak 2016 tarihinde çıkışını yapacak. İyi eğlenceler dileriz.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Samsung Electronics, kurumsal sunucular ve veri merkezleri için 128GB modüllerdeki ve sektörün ilk TSV (Through Silicon Via) çift veri hızlı 4. Nesil (DDR4) belleğinin seri üretimine başladığını duyurdu.

2014 yılında, dünyanın ilk 3B TSV DDR4 DRAM (64 GB) ürününü piyasaya sunan Samsung, bu yeni TSV tescilli çift taraflı bellek modülü (RDIMM) ile kurumsal seviyede ultra yüksek kapasiteli belleğe kapı aralayan bir başka önemli buluşa da imza atmış oldu. Varolan DRAM modülleri arasında en yüksek kapasite ve verimliliğe sahip Samsung’un yeni TSV DRAM modülü, yüksek çalışma hızının yanı sıra yüksek güvenilirlik de sergiliyor.

Samsung Electronics Bellek Satış ve Pazarlama Başkan Vekili Joo Sun Choi, konuyla ilgili olarak şu yorumu yaptı: “Yüksek hızlı ve düşük enerjili 128 GB TSV DRAM modülümüzün seri üretimiyle, BT müşterilerimiz ile iş ortaklarımızın yatırımlarında, ciddi bir verimlilik ve ölçeklendirilebilirliğe sahip yeni nesil kurumsal çözümler sunmaya başlamasına olanak tanıyacak olmaktan dolayı çok mutluyuz. Tüketici elektroniği ve gelişmekte olan pazarlardaki küresel liderlerle olan teknik işbirliğimizi; tüketicilerin üretkenliklerini ve kullanıcı deneyimini yukarılara taşıyacak yenilikçi teknolojilerden fayda sağlayabileceği sunucular tarafında genişletmeye devam edeceğiz.”

128 GB TSV DDR4 RDIMM, her biri en gelişmiş TSV ambalajlama teknolojisiyle bir araya getirilmiş dört adet 20 nanometre (nm) tabanlı 8 gigabit (Gb) çip içeren 36 adet 4 GB DRAM paketine yerleştirilmiş toplamda 144 DDR4 çipten oluşuyor. Endüstrinin en yüksek kapasitesinden ve TSV’nin gelişmiş devre sisteminden yararlanan Samsung 128 GB TSV DDR4 modülünün, her bir 4 GB’lık paketinin ana çipinin modül performansını ve güç tüketimini optimize etmek için veri tamponu işlevine sahip özel bir tasarımı bulunuyor.

Samsung, pazarda TSV teknolojisi üretimini hızlandırarak ve üretimde üretkenliğini artırmak adına 20 nm 8 Gb DRAM çipleri yükselterek ultra yüksek kapasiteli DRAM için artan talebe yanıt veriyor. Samsung, kısa vadede 128 GB yükü azaltılmış DIMM’ler (LRDIMM’ler) dâhil olmak üzere yüksek performanslı TSV DRAM modüllerinin yeni ve eksiksiz bir serisini sunmayı planlıyor.

Samsung’un TSV DRAM alanında yürüttüğü çalışmalar arasında; TSV uygulamalarını yüksek bant genişlikli bellek (HBM) ile tüketici ürünlerine yoğunlaşan kurumsal sunucu ihtiyaçlarını karşılayan ve veri transferinde de hızları 2.667 Mbps ve 3.200 Mbps’ye kadar çıkan modüller bulunuyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Samsung Electronics, kurumsal sunucular ve veri merkezleri için 128GB modüllerdeki ve sektörün ilk TSV (Through Silicon Via) çift veri hızlı 4. Nesil (DDR4) belleğinin seri üretimine başladığını duyurdu.

2014 yılında, dünyanın ilk 3B TSV DDR4 DRAM (64 GB) ürününü piyasaya sunan Samsung, bu yeni TSV tescilli çift taraflı bellek modülü (RDIMM) ile kurumsal seviyede ultra yüksek kapasiteli belleğe kapı aralayan bir başka önemli buluşa da imza atmış oldu. Varolan DRAM modülleri arasında en yüksek kapasite ve verimliliğe sahip Samsung’un yeni TSV DRAM modülü, yüksek çalışma hızının yanı sıra yüksek güvenilirlik de sergiliyor.

Samsung Electronics Bellek Satış ve Pazarlama Başkan Vekili Joo Sun Choi, konuyla ilgili olarak şu yorumu yaptı: “Yüksek hızlı ve düşük enerjili 128 GB TSV DRAM modülümüzün seri üretimiyle, BT müşterilerimiz ile iş ortaklarımızın yatırımlarında, ciddi bir verimlilik ve ölçeklendirilebilirliğe sahip yeni nesil kurumsal çözümler sunmaya başlamasına olanak tanıyacak olmaktan dolayı çok mutluyuz. Tüketici elektroniği ve gelişmekte olan pazarlardaki küresel liderlerle olan teknik işbirliğimizi; tüketicilerin üretkenliklerini ve kullanıcı deneyimini yukarılara taşıyacak yenilikçi teknbiri en gelişmiş TSV ambalajlama teknolojisiyle bir araya getirilmiş dört adet a 144 DDR4 çipten oluşuyor. Endüstrinin en yüksek kapasitesinden ve TSV’nin gelişmiş devre sisteminden yararlanan Samsung 128 GB TSV DDR4 modülünün, her bir 4 GB’lık paketinin ana çipinin modül performansını ve güç tüketimini optimize etmek için veri tamponu işlevine sahip özel bir tasarımı bulunuyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
G.Skill Ripjaws V DDR4-2666 16 GB Dual Kit

Sistemlerimizdeki en hızlı bileşenlerden biri olan bellekler uzun yıllar DDR3 olarak hizmet verdikten sonra geçen sene artık net biçimde DDR4 geçişi başladı. Daha önceleri DDR4 desteği sunan üst seviye sistemler olmuştu ve dört kanal bellek kullanılabiliyordu ama asıl kıvılcımı Intel Skylake serisi işlemciler için geliştirilen Intel 100 serisi yongasetlerini içeren anakartlar çaktı. Şimdilik AMD tarafında DDR3 sürüyor ama geleceği pek parlak değil. İncelediğimiz G.Skill Ripjaws V DDR4 bellek kitinde hem firmaya, hem de Ripjaws serisine yabancı değiliz. DDR4 kitlerde frekanslar epey değişken ve 2400 MHz’den başlayarak 3600 MHz ve üstü mümkün ama en ideal setler 2666 MHz gibi görünüyor.

İnceleme konuğu olan kit klasik biçimde vakumlu paketle geliyor. Açmak ve kapatmak mümkün. Görüntüsü ve açıklama etiketi kolayca seçilebiliyor. Hemen anlaşılacağı üzere dual kanal bir kit ama dörtlü olarak da alabilme seçeneği var. Herhangi bir kullanma kılavuzuna gerek yok. G.Skill etiketi dahil edilmiş. Ömür boyu garantili olduğunu belirtelim.

Belleklerden birini önden, diğerini arkadan görüyoruz. Tasarım açısından herhangi bir fark yok, sadece etiketler değişiyor. Kırmızı renkli pasif soğutma plakaları dikkat çekiyor. Firma sitesine bakılırsa farklı modellerinde mavi, gümüş, gri ve siyah renk seçenekleri de var. Bu kitin özelliği çok abartılı olmayan alüminyum soğutucular gibi görünüyor. Soğutucu dahil toplam yükseklik 42 mm ve işlemci soğutucularını engellemiyor.

Firma açıklamasına göre özellikle son nesil Intel Skylake altıncı nesil Core işlemciler için geliştirilmişler. İki parçadan oluşan soğutma plakasını çıkartmak için zorlamadık. Alt kısımdaki bellek yongalarını zedeleme riski var. Bu kitte 2 x 8 GB DDR4 bellek bizlerle ama 4 x 16 GB kite kadar yolunuz açık.

Etikete yakından bakınca 2666 MHz desteğini ve 1.2 Volt standart çalışma gerilimini görüyoruz. Zaten çok yüksek frekans olmadığından voltaj artışı beklemiyorduk. Bu kittle beğeni kazanan Intel XMP 2.0 profili de var ki böylece bellekleri takınca zamanlama değerlerini elle girmeniz gerekmiyor. 15-15-15-35-2N olan gecikme süreleri ve 1.2 V çalışma gerilimi anakartça yükleniyor.

Bellek kitini sisteme yerleştirmek sorun değil ve görüldüğü gibi herhangi bir istenmeyen çıkıntı meydana gelmiyor. İşlemci soğutucularının büyük kısmıyla uyumlu ve ısınma sorunu yaşatmıyor.

Elde edilen sonuçlar son derece iyi ve kitin en büyük artısı geniş overclock aralığı. Elbette bu noktada şans faktörü de devreye giriyor. Öncelikle uyumlu bir anakart kullanıyorsanız size düşen belleklerin başarısını görmek için denemeler yapabilir, yerine göre bizler gibi 3000 MHz bile görebilirsiniz. Bu aşamada bellek gerilimi rahatça 1.35V değerine çıkarılmak zorunda kalabiliyor. Elde edilen sonuçlar 2666 MHz kit açısından son derece tatmin edici. KDV dahil 540 TL fiyata satın alınabiliyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
IBM, ABD Patent Listesinde Zirvede!
IBM, 2015 yılında 7.355 adet patent alarak ABD’de yıllık en çok patent alanlar listesinde bir kez daha birinci oldu.

23 yıldır bu listenin ilk sırasında yer alan IBM’in 2015 yılı patent sonuçları şirketin çok çeşitli alanlardaki inovasyonları, bilişsel çözümleri ve bulut platformuna yaptığı yatırımların bir göstergesi oluyor.

2015 ABD patent alanlar listesindeki ilk 10 şirket:
1- IBM 7.355

2- Samsung 5.072

3- Canon 4.134

4- Qualcomm 2.900

5- Google 2.835

6- Toshiba 2.627

7- Sony 2.455

8- LG Electronics 2.242

9- Intel 2.048

10- Microsoft 1.956

Makinelerin duyguları anlamasına yardımcı olma: Bilişim geçmişinin çoğunda, insanların, makinelerin kurallarıyla hareket etmesi gerekiyordu, genellikle kendimizi anlaşılır kılmak için tuşlarla yazıyor veya düğmelere basıyorduk.

Bilişsel çağda ise makineler bizi dinliyor ve bizimle konuşuyorlar. IBM Araştırma Birimi'nin Çin laboratuvarında çalışan bir grup bilim insanı, makinelerin, duygu yüklü sözcükleri yorumlamasına ve böylece bizimle daha doğal yollarla sohbet etmesine yardımcı olan bir sistemin patentini aldı. (Patent US9117446)

Bilişsel bilişim ve şirketin bulut platformu ile ilgili alanlarda 2.000'den fazla patent alan IBM mühendisleri bilişsel bilişim ve yapay zeka alanlarında makinelerin, insanlarla doğal ve alışılmış yollarla etkileşim kurarken farklı veri türlerini öğrenmelerine, muhakeme etmelerine ve verimli bir şekilde işlemelerine yardımcı olabilecek yeni teknolojiler geliştirdiler.

Bilgisayarların insanlardan öğrenmesine yardımcı olma: Geleneksel bilgisayarların aksine, bilişsel sistemler, deneyimlerden öğrenebiliyorlar. Bir ekip, bilgisayarların, insanlarla etkileşim kurarak dili anlamalarına yardımcı olan bir teknoloji üretti.

Buradaki amaç, bilgisayarların, bir insanla mı, yoksa bir makineyle mi etkileşim kurmakta olduğunu anlamasına yardımcı olmaktı. (Patent US9146917)

IBM mühendisleri aynı zamanda IBM'in bulut platformunda gelişme sağlayacak olan inovasyonlara da odaklandı.

Bulutun daha hızlı ve daha verimli çalışmasına yardımcı olma: Bulut bilişimin bir avantajı, kaynakların dünyanın her tarafından sağlanabilmesidir.

Her yerdeki kaynakları kullanabilmenize rağmen, bir bulut, kaynaklar arasındaki ve son kullanıcılar ile kaynaklar arasındaki ağ gecikmesi süresinin en aza indirilebildiği durumlarda daha verimli olarak çalışır.

Bilgisayar konusunda çalışan IBM bilim insanları, kullanılabilir kaynakların bir topolojisini çıkarmak ve bunlar arasındaki ve bunlar ile son kullanıcılar arasındaki en kısa ağ rotalarını belirlemek için bir yol geliştirdiler ve bunun patentini aldılar.

Kaynakların en verimli konfigürasyonu daha sonra kaynakların sağlanması sırasında kullanılabiliyor. (Patent US8972986)

İşin yapılması için dünyanın her yerinden kaynak sağlama: IBM mühendisleri, bulutun, yoğun iş yükleri için, paylaşacak ekstra kapasitesi olan diğer bulutlardan ekstra bilişim kaynağı istemeleri için bir yol geliştirdiler.

Aynı zamanda, yeterli kullanılabilir kaynağa sahip olan bulutlar, yüksek profilli etkinlikler yaklaştıkça diğer bulutlara uyarı verebiliyor. Bu da süreçlerin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlıyor. (Patent US9009722)

IBM mühendisleri sektörlerde dönüşüm yapılmasına yardımcı olan inovasyonlara da odaklanıyor.

Uluslararası seyahat noktalarında etkili iletişim: Uluslararası havalimanları gibi seyahat merkezleri, farklı dilleri mümkün olduğunca hızlı ve etkili konuşan yolculara bilgi verme gereksinimi duyar. IBM mühendisleri, seyahat eden bir grup insan arasında en sık hangi dillerin konuşulduğunu algılamak için bir yol keşfettiler.

Bu keşif sayesinde duyurular bu dillere çevirilebiliyor ve bu işlem en sık konuşulan dillerin sırasına göre yapılabiliyor. (Patent US9015032)

Bilgisayar ile öğrenme aracılığıyla hasta bakımını geliştirme: Bilişsel sistemler, büyük hacimli ve farklı veri kaynaklarını analiz ederken karar vermek için kullanılan akıllı öngörülerin oluşturulmasına yardımcı olacak çeşitli algoritmalar kullanıyor.

Bu bilişsel sistemler, tıp profesyonellerinin, hastaları için kanıta dayalı tedavi seçeneklerini belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla kullanılabiliyor.

IBM mühendisleri; doktorların, kişiye özel tedavi seçeneklerini belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla belirli tıbbi kategorilere dayalı olan algoritmaları belirleyen bir buluş için patent aldılar. (Patent US9171478)

IBM'in 2015 patent skorunda 50 eyalette ve bölgede, 46 ülkede bulunan 8.500'den fazla IBM çalışanının emeği bulunuyor. ABD dışında yaşayan IBM mühendisleri, şirketin 2015 patentlerinin yüzde 36'sından fazlasına katkıda bulunuyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
MSI, oyuncu ekipmanları serisine bugün bir yeni ürün daha eklediğini duyurdu. Ürünümüz bir lazer Mouse ve ismi Interceptor DS300. Peki, Interceptor DS300 oyunculara neler sunuyor?


Interceptor DS300, MSI'ın oyuncu ekipmanları listesine eklediği son ürün. Oval tasarımıyla dikkat çeken mouse, ergonomik yapısıyla rahatlığı ve üst seviye performansı hedefliyor.
Interceptor DS300'ün yapıldığı materyal ise oldukça dayanıklı olmasıyla biliniyor. Mouse üzerindeki OMRON tuşlar 5+ milyon tıklamaya varan ömür sunuyorlar.

Mouse'un bir diğer dikkat çeken özelliği ise 8200DPI lazer sensöre sahip olması. Mouse üzerinde 16.8 milyon renk seçeneğine sahip RGB LED'ler de DPI ayarını kolayca anlamanıza yardımcı oluyor. Mouse üzerindeki altı programlanabilir tuşu da istediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz.

Tutuş yerlerindeki plastik materyal de mouse'un elinizden kaymasını engelliyor. Son olarak mouse'un ağırlığının da ayarlanabildiğini söyleyelim.

MSI Interceptor DS300 ile kullanacağınız yazılım sayesinde de mouse üzerinde tam kontrol sağlayabiliyorsunuz. Bu program sayesinde makrolarınızı ayarlayabiliyor ve RGB LED'leri düzenleyebiliyorsunuz. Ürünün fiyatı hakkında bir bilgi ise henüz verilmedi.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
P-Link 4G destekli modemini tanıttı!

TP-LINK, 4G yönlendirici (router) ailesine yeni bir üye ekledi. Archer MR200, 4G SIM kart ile çalışıyor ve üzerinde iki anten yer alıyor.



Türkiye 4.5G ile tanışmaya hazırlanırken TP-LINK de 4G destekli ürünlerini peş peşe satışa sunuyor. Son olarak, 4G LTE destekli, üzerindeki anteni sayesinde kapsama alanı da geniş olan Archer MR200 modeli Türkiye pazarına sunuldu. İçine 4G destekli SIM kart takılarak kullanılabilen bu ürün, 4G ile hızlı ve güvenli bir ağ oluşturulmasını sağlıyor.
Archer MR200, çift kanal desteğine sahip bir yönlendirici (router). 4G teknolojisi ile 150Mbps indirme hızına ulaşabilen yönlendirici ile kesintisiz olarak HD film izlenebiliyor, video sohbet yapılabiliyor ve hızlı dosya indirilebiliyor. Çift kanal desteği sunan ürün, 5 GHz kanalında 433Mbps, 2.4 GHz kanalında ise 300Mbpskablosuz hızlar ile 4G bağlantısını kullanıcılara paylaştırabiliyor. Üzerindeki 2 adet dahili anteni sayesinde yüksek hızlı ve geniş alana yayılan, istikrarlı bir kablosuz ağ oluşturuyor.

TP-LINK Archer MR200’de 4G LTE modem ve SIM kart yuvası yer alıyor. SIM kart ürüne takılarak 4G üzerinden birden fazla kişi ve/veya cihaz internete erişebiliyor. Örneğin akıllı telefon, akıllı TV’ler gibi evde kullanılan ürünleri de 4G ile internete bağlamak mümkün oluyor.
Archer MR200’ün üzerinde ayrıca bir LAN/WAN giriş yuvası da yer alıyor. Bu sayede ürün fiber, kablo ve DSL modemlere de bağlanabiliyor. Kısacası ürün 4G destekli SIM kart üzerinden mobil internet sağlayan bir mobil router ya da sabit DSL/fiber/Kablonet modemlere bağlanabilen bir kablosuz router olarak çalışabiliyor. Şu an mevcut 3G destekli SIM kartlarla da çalışabilen ürünün tavsiye edilen satış fiyatı 204 USD + KDV olarak açıklanıyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
AMD, yeni grafik kartı AMD Radeon Pro Duo ile süper bilgisayar performansını sanal gerçekliğe (VR) taşıyacağını duyurdu.



AMD sanal gerçeklik (VR) içeriği oluşturup tüketebilen dünyanın en güçlü VR platformunu tanıttı. GPUOpen girişiminin parçası AMD LiquidVR yazılım geliştirici kiti destekli, çift grafik yongasına sahip Radeon Pro Duo grafik kartı; eğlenceden eğitime, gazeteciliğe, tıp ve sinemaya kadar sanal gerçeklik (VR) içeriği oluşturulmasına ilişkin neredeyse tüm alanlara yönelik bir platform olarak dikkat çekiyor.16 teraflop gücünde şaşırtıcı bir hesaplama performansı sağlayan Radeon Pro Duo, bir sanal gerçeklik (VR) geliştiricisinin ihtiyaç duyacağı tüm alanlar için eksiksiz bir çözüm sunuyor. AMD Radeon Pro Duo grafik kartının 2016 yılının ikinci çeyreğinin başlarında 1.499 dolar etiket ile pazara sunulması planlanıyor.

AMD ayrıca dünyanın en büyük oyun geliştiricilerinden Crytek ile birlikte üniversitelerde sanal gerçeklik laboratuvarları kuracağını da açıkladı. Crytek; VR First girişimi kapsamında üniversitelere geliştiricilere, öğrencilere ve araştırmacılara yönelik kullanıma hazır bir VR çözümü sunduğu özel VR laboratuvarları kurulmasına yardımcı olacak. Yeni laboratuvarlar, içerik oluşturulması ve tüketilmesi arasında köprü kuran ve 16 teraflop değerinde bir işlem gücü ile dünyanın en hızlı sanal gerçeklik (VR) içeriği oluşturma platformu olan LiquidVR SDK özelliğine sahip AMD Radeon Pro Duo grafik kartlarıyla donatılacak. Oculus Rift ve HTC Vive’in de aralarında bulunduğu kaska takılan çoklu ekranlarla uyumlu olacak şekilde tasarlanan AMD Radeon Pro Duo kartları, sanal gerçekliğin (VR) dünya çapında gelişmesine yönelik altyapının temellerinin atılmasında önemli rol oynayacak. İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde kurulan ilk VR First laboratuvarı bu yıl Ocak ayında hizmete girmişti.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
AMD, kurumsal pazara yönelik ikinci Fiji çekirdekli ekran kartı FirePro S9300 x2’yi duyurdu.

Bu yıl Polaris mimarili grafik kartları üzerine giden AMD, gelecek sene Vega mimarisine geçecek. Ancak, bir yandan Fiji tabanlı grafik kartlarının üretimi de devam ediyor. Son olarak FirePro serisine S9300 x2 modeli de dahil edildi. HBM bellek kullanılan yeni ekran kartı kurumsal müşterileri hedefliyor.

İki Fiji çekirdeğini bir araya getiren yeni ekran kartında 2×4096 şeklinde 8192 Stream işlemcisi yer alıyor. 2×4 GB olmak üzere toplamda 8GB HBM belleği barındıran yeni ekran kart, 850 MHz taban frekansına sahip. Toplamda 1 TB/s bellek bant genişliği kullanan FirePro S9300 x2’nin TDP değeri ise 300 Watt.

Ekran kartının kullanım alanı, yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyan kurumlar olacak. Mesela uzay ajanslarının haritalandırmada bu kartı kullanabileceği düşünülüyor. Yeni ekran kartının fiyatı ise 5999 dolar.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
1. Önsöz
2. Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?
3. İşlemci OverClock Nasıl Yapılır?
4. Cpu Sınırını Nasıl Bulacağız?
5. Ram overclok sınırı nasıl bulucaz?
6. Ekran Kartlarında Overclock Nasıl Yapılır?
7. Soğutma

1. Önsöz

Gelişen teknolojilerdeki donanım bileşenleri Bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz dahahızlı ve performanslı çalıştırmayı istemişlerdir.Forumumuzda daoverclock bölümü oldukça ilgi görmektedir.Dolayısıyla overclock işineilgi duyanlar her geçen gün artmaktadır.Bu işe yeni merak saranlarsürekli overclock’un ne olduğunu nasıl yapıldığını sormaktadırlar.Tektek herkese cevap vermek mümkün olmadığından, overclock işine yenibaşlayan yada başlamak isteyipte yeterli bilgi ve tecrübesi olmayanlariçin yararlı olacağını düşündüğüm bu çalışmayı hazırladım.Mümkünolduğunca sade anlatmaya çalıştım.Umarım faydalanılır.
Yalnız şunu unutmayalım; overclock, yapan kişinin sorumluluğualtındadır ve doğabilecek sorunlardan dolayı hiç bir şekilde editörlerve site sahipleri sorumlu tutulamaz.
2. Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?
Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun “hızaşımı-hız aşırtma”gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısacaoverclock’a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde birfrekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.
Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var bizbunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmışoluruz.
Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Frontside bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yoludiyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanındaher işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve buçarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuşoluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200×15 olduğundan3000 mhz dir.
Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik.
Birinci yol Fsb hızını arttırmak,
İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz iarttırmaktır.Şimdi biz bu iki değerden fsb yada çarpan hangisiniarttırırsak arttıralım elde ettiğimiz mhz değeri yükselecektir.Yanioverclock yapmış olacağız.Malesef intel işlemcilerin genellikleçarpanları kilitli olduğu için bu değerle oynama yapılamıyor ve buyüzden iş sadece fsb hızını artırmaya kalıyor.Amd işlemcilerde durumdaha farklı, çoğunlukla çarpanları açık oluyor yada bazı yöntemlerlekilitli olsalar bile açılabiliyorlar.Bu durumda her iki değerledeoynama imkanı doğduğu için daha esnek overclock imkanımız olabiliyoramd işlemcilerde.Aslında şunuda unutmamakta fayda var.Her ne kadarçarpanlarla oynama çeşitliliğimiz olsa bile overclockta en yüksekperformansın fsb hızını arttırmakla elde edilebileceğiniunutmayın.Nedeni ise yüksek fsb hızlarında buna bağlı olarak,bellekdenetleyicisi, depolama aygıtları denetleyicileri ve AGP/PCI saathızları da artar.Tabi AGP/PCI saat hızları yüksek overclocklarda sorunçıkarabildiği için stabilite için modern anakartlara bu hızı sabitlemeözelliği ilave edilmiştir.
Şimdi adım adım overclock yapmaya başlayalım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun buişe elverişli olarak üretilmiş olması gerekmektedir.Yani overclock içinneler gerekiyorsa her özelliğin mevcut olması gerekiyor.Bu özellikleriaşağıdaki resimlerlede göreceksiniz.Overclock’a niyetlendiysenizöncelikle uygun bir board edinmelisiniz yoksa overclock için doğrudüzgün özellik sunmayan anakartlarla bu işe koyulmak boşuna uğraş vemoral bozukluğu olacaktır.Tabi iş sadece board ile bitmiyor.Overclockiçin buna yatkın birde işlemci bulmamız gerekiyor.Bu iş öylesine ilginçki her işlemcinin overclock perfromansı aynı olmuyor.Üretimtarihleri,üretim yerleri,kodları bir işlemcinin overclock performansınıdeğiştirebiliyor hatta öyleki bazen aynı üretim yer tarih ve kodlarınasahip iki işlemcide bile aynı overclock değerlerineulaşamayabiliyorsunuz.Yan i bu iş öncelikle şans işi tabi ama önceoverclock forumlarında hangi cpu ve kodların overclocka daha yatkınolduğuna dair bilgi edinmekte ve işlemci seçiminide ona göre yapmaktafayda var.
İşlemcimizide seçtikten sonra iş tabiki yine bitmiyor;sırada ramvar.Eğer stabil bir overclock yapmak ve maximum performans almakistiyorsak ramlerimizin kaliteli ve cas gecikmesinin (cl2-cl2,5-cl3gibi.düşük değer daha iyi) mümkün olan en düşük değerlerde olmasıgerekiyor.
Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçlarıartacağından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupplyımızın olması gerekiyor.
Tabi son olarak en önemli konu soğutma.Overclock edilen sistemimiz dahafazla ısınacağı için (en başta cpu) çok daha iyi bir soğutmaya sahipolmamız gerekiyor.
Aslına bakarsak overclock işi oldukça pahalı ve riskli birhadisedir.Farkındaysanız sözünü ettiğim tüm enstrümanlar normallerindendaha pahalı olan şeyler.Her şeyin iyisini almak durumunda olduğumuzdanbu iş haliyle pahalıya gelecektir.(Tabi bazen umulmadık uygun fiyatlıürünlerede denk gelerek ucuza mal etmek de mümkün) Elbette pahalıdonanımlarımızın zarar görme riskide vardır her zaman için.
Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz?
Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır.İnsanı bir kere sardımı kolay kolay kurtulmak mümkün değildir
3. İşlemci OverClock Nasıl Yapılır?
Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dediğimiz temelayaralamaların bulunduğu kısma girmemiz gerekiyor. (Her ne kadarwindows üzerinden de overclock yapma imkanı olsada sağlamoverclockcular tarafından tercih edilen bir tarz olmadığından o konuyahiç girmeyeceğim)
Pc açılırken del tuşuna basarak biosa girilir.Ben yaygın olduğu içini865 çipsete sahip kendimde kullandığım abit AI7 nin biosundan örnekverceğim.
Diğer boardlarda üç aşağı beş yukarı aynı gibidir.
Abitin meşhur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulunduğu en can alıcı bölüme giriyoruz.
Üstte görüldüğü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu.Tüm değerlerimiz olması gerektiği gibi yani default.
Bize default değerler lazım olmadığı için “cpu operatingspeed”seçeneğini “user defined”yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı veagp/pci ayarları açık hale gelsin. Çünkü bu değerlerle oynayarakoverclock yapacağız.
Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 yeçıkardım ama cpu ma güvendiğim için direkt bu değeri denedim. Siz azarazar arttırmayı deneyin aceleci olmayın. Mesela önce 210 mhz e çıkarınsonra 220 ye.
Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu nedemek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 eşit aynı mhz de senkron çalışacağıanlamına geliyor. Tabi benim ramlerim DDR 566 olduğu için (2x 283 mhz)cpu ile senkron rahatlıkla çalışabilmekte. Eğer sizin elinizde budeğerlerde çalışan ramler yoksa bu değeri düşürmelisiniz.

(Bazı boardlarda bu şekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi şaşırtmasın)
Yani eğer DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerindeçalışamayacağına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdekigibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın. Bence önce ramlerleuğraşmak yerine öncelikle işlemcinizin sınırını bulabilmek amacıyla ramoranınızı düşük bir oranda tutun,mesela 3:2 gibi. Bu durumda ramlerdaha düşük değerlerde çalışacağı için cpu sınırını tayin etmenize engelolamayacaklardır.
4. Cpu Sınırını Nasıl Bulacağız?
Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildiği yere kadararttıracağız. Her arttırdığımızda pc yi kapatıp açıp stabilitesini veen önemlisi cpu sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Eğer stabilite veısınma sorunu yoksa bu iyi haber demektir yolumuza devam edebiliriz.Tekrar tekrar biosa girip fsb hızını arttırdıktan sonra diyelimkiişlemcimiz artık 240 fsb de çakılmaya stabilliğini kaybetmeye başladı.Ha tabi bunu nasıl anlıyoruz ,stabiliteden kasıt öncelikle fsbarttırırmından sonra windowsa sorunsuz bir biçimde girmesi ve bir kaçbench programıyla sandra,pc mark vs. gibi yapılan testleri başarıylareset,donma vs.olmadan tamamlamasıdır. Bunlardan geçemiyorsa reset yadadonma oluyorsa bu demektir ki cpu muzun default voltajındaki sınırınagelmiş bulunuyoruz. Ne yapacağız?Tekrar biosa giriyoruz.
Üstte görüldüğü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak işeyarıyabilir. Bu stabilitesi bozulan işlemciye yardımcı olabilir. Bunuyaparken azar azar yapmakta fayda var çünkü overclockda en tehlikelihadise voltaj olayıdr,fazla voltaj direkt cpu nuzu götürebilir.İntelişlemcilerde (northwood) 1.7 voltu aşmamanız en doğru yololacaktır.Buna kabaca default voltajın %15 fazlasını aşmamak tadiyebiliriz.
Bu şekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite sağlandıktan sonra yenidenfsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabileceği stabil en yüksek değeribuluruz. Bahsettiğim gibi test programlarıyla denedikten sonra en uygundeğeri buluruz. Tabi tekrar ediyorum tüm safhlarda cpu sıcaklığınıkontrol altında bulundurmalısınız. Cpu nuzun default durumdakisıcaklığının %25 den fazla artmamasına dikkat edin. Her ne kadar bazıboardlar sıcaklığı doğru okumasalarda dediğim gibi en doğru yol defaulthalindeki değer ile overclock sonrası değeri%25 ten fazla olmaması.Fazla sıcaklık demek tehlike demek,işlemcinin çok yıpranmasıdemek,stabilitenin bozulması demek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
5. Ram overclok sınırı nasıl bulucaz?
Şimdi ramlerin sınırını bulacağız. Bunu önce yukarıda görüldüğü üzerecpu:ram oranıyla oynayarak bulacağız. Eğer ramlerimiz zaten hızlıysaDDR500 ve üzeri zaten pek sorun çıkmayacaktır fakat ramlerimiz DDR 400yada daha düşüğü ise 1:1 cpu/ram oaranını kaldıramayabilir. Bu durumdamecburen ramleri daha düşük bir değerde çalıştırmak zorunda kalacağızmesela 3:2 yada 5:4 gibi. Fakat bu ramlerin sağı solu belli olmuyorbazen oem bir ram alıyorsunuz DDR 400 yada 366 ve normalde budeğerlerde çalışması gerekiyorken sizi şaşırtıyor ve neredeyse DDR 500hızlarında bile çalışabiliyor. Bunu deneyerek bulacaksınız. Aynı cpugibi denediniz ve bir yerden sonra sistem çakıldı. Cpu muzun sınırınıbildiğimiz için cpu dan şüphelenmiyoruz. Cpu voltajını arttırdığımızgibi ram voltajını arttırmakta fayda sağlayabiliyor.
Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max değerinibuluyoruz.Tabi bazı ramler voltajı sevmeyebilir ve voltaj tam tersietkide yapabilir.Voltajı seven ramlere denk geldiysek şanslıyız buramlerle epeyce yukarı mhz lere çıkabiliriz.
Ramlerinde sınırını bulduk şimdi geldik ram timingleriyle oynamaya yaniramlerimizi daha düşük cl değerleriyle daha agresif çalışmayazorlamaya.Düşük cl değeri daha çabuk veri döngüsü olacağı için dahafazla performans demektir.Bunun içinde ana menümüzden advanced chipsetfeatures a girerek yapıyoruz
Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz.

Resimde görüldüğü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılmayoluyla düşürmeye çalışıyoruz. Dediğim gibi ne kadar düşük değer okadar performans. Tabi her ramin kaldırabileceği timingler farklıdır.Benim buradan şu ayarlarda olsun demem mümkün değil. Deneyerekbulacaksınız. Bulabildiğimiz en düşük ram zamanlaması beraberindestabiliteyide sunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmişizdemektir.
Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getirenPAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipsetboardlarda değişik adlar adı altında sunulabiliyor. Bu kiminde HyperPath adı altında kiminde game accelerator adı altındasunuluyor.Bunlarıda deneyerek buluyorsunuz.Çünkü her ram ve i865 boardbu özellik aktif edildiğinde stabil çalışmayabiliyor.
Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiğiniz bileşen cpu yada ramyaptığınız arttırımı hazmedemediğinde sisteminiz kilitlenip hiçaçmayabilir. Telaş etmeyin, bunlar olağan durumlardır. Çaresi, cereyanıkesip beş on saniye bekledikten sonra insert tuşuna basılı tutaraksistemi yeniden açmaya çalışmak. Bazen buda çare olmaz o zaman boardüzerinde bulunan clear cmos jumper ile biosu resetleyerek defaultdeğerlerde açılmasını sağlamalısınız.Tabi bu tüm yaptığınızayarlamaları sil baştan yeniden yapmanız demektir.
(Önce boardunuzu iyi tanımalısınız.Kitapçığını inceleyip ne nerede öğrenmelisiniz)
Bu arada amd den de bir örnek vereyim.En meşhur ve performanslı chipseti nforce2 ve tabiki abit nf7 den bir örnek.

Bu resimde görüldüğü gibi işlemcinin çarpanı açık ve burada istediğimizgibi çarpanlada oynama imkanımız var.Yani hem fsb hemde çarpanladeğişik varyasyonlar yapma imkanımız var tabiki toplam makul mhzdeğerlerinin üzerine çıkmamak kaydıyla.Görüldüğü gibi nf7 de birdechipset voltaj ayarı var.Bunuda arttırmak nf7 de stabiliteyi arttıranbir unsurdur.Ayriyeten agp voltajı da var ki bu zaten diğerplatformlarında çoğunda var.Ekran kartı oc edildiğinde Stabiliteyiarttırdığı rivayet edilir ama ben pek bu rivayeti doğrulayamadım yanipek bir işe yaramıyor ama siz deneyebilirsiniz tabiki.
6. Ekran Kartlarında Overclock Nasıl Yapılır?
Evet sistemimizi overclock etmiş olduk.Tabi bununlayetinmeyebilirsiniz.Ekran kartınızıda overclock etmekisteyebilirsiniz.Bunuda yapmak için çeşitli yollar var.Kartınıza göredeğişen Ati yada nvidia.Çeşitli programlar ile ekran kartlarınıdaoverclock etmek mümkün.Ati kartlar için ati tool oldukça kullanışlıdır.
Ati tool’u sistemimize kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımızaprogramın gördüğünüz arayüzü çıkıyor.9800xt kartım default değerlerindeve bunu overclock etmek için hem ram hemde core-gpu (çekirdek)hızlarınıyükseltiyoruz.Tabi bunuda aynı cpu overclock’undaki gibi yavaş yavaşdeneyerek yapıyoruz.
Resimde görüldüğü gibi en yüksek stabil ve artifactsız değeri(görüntüde bozulmalar olmaksızın) bulduktan sonra o ayardakullanıyoruz.
Nvidia kartlarda da çeşitli programlar var.Riva tuner,coolbits vs.gibi.Ben en pratik olanından bahsedeceğim.Yani coolbits’den.coolbits bir regdosyası olup üzerine tıklandığında windowsumuzun (registry) kayıtdefterine yerleşince nvidia ekran kartı sürücümüzün ayarlar bölümüne
Clock frequencies (saat frekans ayarları) adı altında bir seçenekeklenecek.Buradan ram ve core hızlarını ayrı ayrı ayarlamamız mümkün.
Coolbits size yeterli gelmeyebilir.O zaman farklı programlar deneyebilirsiniz.
Ben programlar için link vermiyorum çünkü sürekli güncelleniyorlar.Zaten google da aratınca bir sürü link bulunabiliyor.
Evet kısaca ekran kartına overclock’uda anlatmaya çalıştım.Tabioverclock hadisesi sadece bu kadar değil.Sizi ilerki dönemlerde bunlarkesmeyebilir, o zaman vmod olaylarınada girmek isteyebilirsiniz.Bufarklı bir hadise ve bununla ilgili benimde dahil bir çok arkadaşımızınçalışmaları var.Her kartın, her boardun mod şekli farklı o yüzden modolayını alakalı topiklerden takip etmenizi öneririm.Bu topiğe bunudaeklersek iyice karışır durum.O yüzden bu topik böylece kalsın.
Faydalı olacağını ümit ediyorum.Yalnız bir kez daha hatırlatmakta yararvar.Overclock riskli bir iştir ve riski sadece yapan kişiye aittir.
7. Soğutma
Evet mümkün olduğunca sade bir şekilde overclock’u anlatmayaçalıştım.Bahsettiğim gibi overclock edilen parçalar daha fazlaısınacağı için normalden daha iyi soğutma isterler.Bunun için en uygunolanı, cpu ile gelen kendi heatsink(ısı giderici)-fanı yerine tamamıbakır olan soğutucular kullanmak.
Bu soğutucunun üzerine tercihinize göre performanslı bir fantakabilirsiniz.Bu size stock soğutmadan çok daha iyi bir soğutmasağlayacaktır
Bu tarz bir şeyde olabilir bu size kalmış ama tavsiyem fanınızperformanslı ama bu resimdeki gibi devir ayarlı olsun yoksa normalzamanlarda overclocksuz kullanmak istediğiniz durumlarda sürekli sabityüksek fan devir sesi sizi oldukça rahatsız edecektir benden söylemesi.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
1. Önsöz
2. Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?
3. İşlemci OverClock Nasıl Yapılır?
4. Cpu Sınırını Nasıl Bulacağız?
5. Ram overclok sınırı nasıl bulucaz?
6. Ekran Kartlarında Overclock Nasıl Yapılır?
7. Soğutma

1. Önsöz

Gelişen teknolojilerdeki donanım bileşenleri Bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz dahahızlı ve performanslı çalıştırmayı istemişlerdir.Forumumuzda daoverclock bölümü oldukça ilgi görmektedir.Dolayısıyla overclock işineilgi duyanlar her geçen gün artmaktadır.Bu işe yeni merak saranlarsürekli overclock’un ne olduğunu nasıl yapıldığını sormaktadırlar.Tektek herkese cevap vermek mümkün olmadığından, overclock işine yenibaşlayan yada başlamak isteyipte yeterli bilgi ve tecrübesi olmayanlariçin yararlı olacağını düşündüğüm bu çalışmayı hazırladım.Mümkünolduğunca sade anlatmaya çalıştım.Umarım faydalanılır.
Yalnız şunu unutmayalım; overclock, yapan kişinin sorumluluğualtındadır ve doğabilecek sorunlardan dolayı hiç bir şekilde editörlerve site sahipleri sorumlu tutulamaz.
2. Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?
Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun “hızaşımı-hız aşırtma”gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısacaoverclock’a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde birfrekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.
Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var bizbunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmışoluruz.
Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Frontside bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yoludiyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanındaher işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve buçarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuşoluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200×15 olduğundan3000 mhz dir.
Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik.
Birinci yol Fsb hızını arttırmak,
İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz iarttırmaktır.Şimdi biz bu iki değerden fsb yada çarpan hangisiniarttırırsak arttıralım elde ettiğimiz mhz değeri yükselecektir.Yanioverclock yapmış olacağız.Malesef intel işlemcilerin genellikleçarpanları kilitli olduğu için bu değerle oynama yapılamıyor ve buyüzden iş sadece fsb hızını artırmaya kalıyor.Amd işlemcilerde durumdaha farklı, çoğunlukla çarpanları açık oluyor yada bazı yöntemlerlekilitli olsalar bile açılabiliyorlar.Bu durumda her iki değerledeoynama imkanı doğduğu için daha esnek overclock imkanımız olabiliyoramd işlemcilerde.Aslında şunuda unutmamakta fayda var.Her ne kadarçarpanlarla oynama çeşitliliğimiz olsa bile overclockta en yüksekperformansın fsb hızını arttırmakla elde edilebileceğiniunutmayın.Nedeni ise yüksek fsb hızlarında buna bağlı olarak,bellekdenetleyicisi, depolama aygıtları denetleyicileri ve AGP/PCI saathızları da artar.Tabi AGP/PCI saat hızları yüksek overclocklarda sorunçıkarabildiği için stabilite için modern anakartlara bu hızı sabitlemeözelliği ilave edilmiştir.
Şimdi adım adım overclock yapmaya başlayalım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun buişe elverişli olarak üretilmiş olması gerekmektedir.Yani overclock içinneler gerekiyorsa her özelliğin mevcut olması gerekiyor.Bu özellikleriaşağıdaki resimlerlede göreceksiniz.Overclock’a niyetlendiysenizöncelikle uygun bir board edinmelisiniz yoksa overclock için doğrudüzgün özellik sunmayan anakartlarla bu işe koyulmak boşuna uğraş vemoral bozukluğu olacaktır.Tabi iş sadece board ile bitmiyor.Overclockiçin buna yatkın birde işlemci bulmamız gerekiyor.Bu iş öylesine ilginçki her işlemcinin overclock perfromansı aynı olmuyor.Üretimtarihleri,üretim yerleri,kodları bir işlemcinin overclock performansınıdeğiştirebiliyor hatta öyleki bazen aynı üretim yer tarih ve kodlarınasahip iki işlemcide bile aynı overclock değerlerineulaşamayabiliyorsunuz.Yan i bu iş öncelikle şans işi tabi ama önceoverclock forumlarında hangi cpu ve kodların overclocka daha yatkınolduğuna dair bilgi edinmekte ve işlemci seçiminide ona göre yapmaktafayda var.
İşlemcimizide seçtikten sonra iş tabiki yine bitmiyor;sırada ramvar.Eğer stabil bir overclock yapmak ve maximum performans almakistiyorsak ramlerimizin kaliteli ve cas gecikmesinin (cl2-cl2,5-cl3gibi.düşük değer daha iyi) mümkün olan en düşük değerlerde olmasıgerekiyor.
Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçlarıartacağından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupplyımızın olması gerekiyor.
Tabi son olarak en önemli konu soğutma.Overclock edilen sistemimiz dahafazla ısınacağı için (en başta cpu) çok daha iyi bir soğutmaya sahipolmamız gerekiyor.
Aslına bakarsak overclock işi oldukça pahalı ve riskli birhadisedir.Farkındaysanız sözünü ettiğim tüm enstrümanlar normallerindendaha pahalı olan şeyler.Her şeyin iyisini almak durumunda olduğumuzdanbu iş haliyle pahalıya gelecektir.(Tabi bazen umulmadık uygun fiyatlıürünlerede denk gelerek ucuza mal etmek de mümkün) Elbette pahalıdonanımlarımızın zarar görme riskide vardır her zaman için.
Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz?
Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır.İnsanı bir kere sardımı kolay kolay kurtulmak mümkün değildir
3. İşlemci OverClock Nasıl Yapılır?
Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dediğimiz temelayaralamaların bulunduğu kısma girmemiz gerekiyor. (Her ne kadarwindows üzerinden de overclock yapma imkanı olsada sağlamoverclockcular tarafından tercih edilen bir tarz olmadığından o konuyahiç girmeyeceğim)
Pc açılırken del tuşuna basarak biosa girilir.Ben yaygın olduğu içini865 çipsete sahip kendimde kullandığım abit AI7 nin biosundan örnekverceğim.
Diğer boardlarda üç aşağı beş yukarı aynı gibidir.
Abitin meşhur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulunduğu en can alıcı bölüme giriyoruz.
Üstte görüldüğü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu.Tüm değerlerimiz olması gerektiği gibi yani default.
Bize default değerler lazım olmadığı için “cpu operatingspeed”seçeneğini “user defined”yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı veagp/pci ayarları açık hale gelsin. Çünkü bu değerlerle oynayarakoverclock yapacağız.
Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 yeçıkardım ama cpu ma güvendiğim için direkt bu değeri denedim. Siz azarazar arttırmayı deneyin aceleci olmayın. Mesela önce 210 mhz e çıkarınsonra 220 ye.
Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu nedemek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 eşit aynı mhz de senkron çalışacağıanlamına geliyor. Tabi benim ramlerim DDR 566 olduğu için (2x 283 mhz)cpu ile senkron rahatlıkla çalışabilmekte. Eğer sizin elinizde budeğerlerde çalışan ramler yoksa bu değeri düşürmelisiniz.

(Bazı boardlarda bu şekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi şaşırtmasın)
Yani eğer DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerindeçalışamayacağına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdekigibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın. Bence önce ramlerleuğraşmak yerine öncelikle işlemcinizin sınırını bulabilmek amacıyla ramoranınızı düşük bir oranda tutun,mesela 3:2 gibi. Bu durumda ramlerdaha düşük değerlerde çalışacağı için cpu sınırını tayin etmenize engelolamayacaklardır.
4. Cpu Sınırını Nasıl Bulacağız?
Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildiği yere kadararttıracağız. Her arttırdığımızda pc yi kapatıp açıp stabilitesini veen önemlisi cpu sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Eğer stabilite veısınma sorunu yoksa bu iyi haber demektir yolumuza devam edebiliriz.Tekrar tekrar biosa girip fsb hızını arttırdıktan sonra diyelimkiişlemcimiz artık 240 fsb de çakılmaya stabilliğini kaybetmeye başladı.Ha tabi bunu nasıl anlıyoruz ,stabiliteden kasıt öncelikle fsbarttırırmından sonra windowsa sorunsuz bir biçimde girmesi ve bir kaçbench programıyla sandra,pc mark vs. gibi yapılan testleri başarıylareset,donma vs.olmadan tamamlamasıdır. Bunlardan geçemiyorsa reset yadadonma oluyorsa bu demektir ki cpu muzun default voltajındaki sınırınagelmiş bulunuyoruz. Ne yapacağız?Tekrar biosa giriyoruz.
Üstte görüldüğü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak işeyarıyabilir. Bu stabilitesi bozulan işlemciye yardımcı olabilir. Bunuyaparken azar azar yapmakta fayda var çünkü overclockda en tehlikelihadise voltaj olayıdr,fazla voltaj direkt cpu nuzu götürebilir.İntelişlemcilerde (northwood) 1.7 voltu aşmamanız en doğru yololacaktır.Buna kabaca default voltajın %15 fazlasını aşmamak tadiyebiliriz.
Bu şekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite sağlandıktan sonra yenidenfsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabileceği stabil en yüksek değeribuluruz. Bahsettiğim gibi test programlarıyla denedikten sonra en uygundeğeri buluruz. Tabi tekrar ediyorum tüm safhlarda cpu sıcaklığınıkontrol altında bulundurmalısınız. Cpu nuzun default durumdakisıcaklığının %25 den fazla artmamasına dikkat edin. Her ne kadar bazıboardlar sıcaklığı doğru okumasalarda dediğim gibi en doğru yol defaulthalindeki değer ile overclock sonrası değeri%25 ten fazla olmaması.Fazla sıcaklık demek tehlike demek,işlemcinin çok yıpranmasıdemek,stabilitenin bozulması demek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
5. Ram overclok sınırı nasıl bulucaz?
Şimdi ramlerin sınırını bulacağız. Bunu önce yukarıda görüldüğü üzerecpu:ram oranıyla oynayarak bulacağız. Eğer ramlerimiz zaten hızlıysaDDR500 ve üzeri zaten pek sorun çıkmayacaktır fakat ramlerimiz DDR 400yada daha düşüğü ise 1:1 cpu/ram oaranını kaldıramayabilir. Bu durumdamecburen ramleri daha düşük bir değerde çalıştırmak zorunda kalacağızmesela 3:2 yada 5:4 gibi. Fakat bu ramlerin sağı solu belli olmuyorbazen oem bir ram alıyorsunuz DDR 400 yada 366 ve normalde budeğerlerde çalışması gerekiyorken sizi şaşırtıyor ve neredeyse DDR 500hızlarında bile çalışabiliyor. Bunu deneyerek bulacaksınız. Aynı cpugibi denediniz ve bir yerden sonra sistem çakıldı. Cpu muzun sınırınıbildiğimiz için cpu dan şüphelenmiyoruz. Cpu voltajını arttırdığımızgibi ram voltajını arttırmakta fayda sağlayabiliyor.
Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max değerinibuluyoruz.Tabi bazı ramler voltajı sevmeyebilir ve voltaj tam tersietkide yapabilir.Voltajı seven ramlere denk geldiysek şanslıyız buramlerle epeyce yukarı mhz lere çıkabiliriz.
Ramlerinde sınırını bulduk şimdi geldik ram timingleriyle oynamaya yaniramlerimizi daha düşük cl değerleriyle daha agresif çalışmayazorlamaya.Düşük cl değeri daha çabuk veri döngüsü olacağı için dahafazla performans demektir.Bunun içinde ana menümüzden advanced chipsetfeatures a girerek yapıyoruz
Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz.

Resimde görüldüğü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılmayoluyla düşürmeye çalışıyoruz. Dediğim gibi ne kadar düşük değer okadar performans. Tabi her ramin kaldırabileceği timingler farklıdır.Benim buradan şu ayarlarda olsun demem mümkün değil. Deneyerekbulacaksınız. Bulabildiğimiz en düşük ram zamanlaması beraberindestabiliteyide sunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmişizdemektir.
Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getirenPAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipsetboardlarda değişik adlar adı altında sunulabiliyor. Bu kiminde HyperPath adı altında kiminde game accelerator adı altındasunuluyor.Bunlarıda deneyerek buluyorsunuz.Çünkü her ram ve i865 boardbu özellik aktif edildiğinde stabil çalışmayabiliyor.
Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiğiniz bileşen cpu yada ramyaptığınız arttırımı hazmedemediğinde sisteminiz kilitlenip hiçaçmayabilir. Telaş etmeyin, bunlar olağan durumlardır. Çaresi, cereyanıkesip beş on saniye bekledikten sonra insert tuşuna basılı tutaraksistemi yeniden açmaya çalışmak. Bazen buda çare olmaz o zaman boardüzerinde bulunan clear cmos jumper ile biosu resetleyerek defaultdeğerlerde açılmasını sağlamalısınız.Tabi bu tüm yaptığınızayarlamaları sil baştan yeniden yapmanız demektir.
(Önce boardunuzu iyi tanımalısınız.Kitapçığını inceleyip ne nerede öğrenmelisiniz)
Bu arada amd den de bir örnek vereyim.En meşhur ve performanslı chipseti nforce2 ve tabiki abit nf7 den bir örnek.

Bu resimde görüldüğü gibi işlemcinin çarpanı açık ve burada istediğimizgibi çarpanlada oynama imkanımız var.Yani hem fsb hemde çarpanladeğişik varyasyonlar yapma imkanımız var tabiki toplam makul mhzdeğerlerinin üzerine çıkmamak kaydıyla.Görüldüğü gibi nf7 de birdechipset voltaj ayarı var.Bunuda arttırmak nf7 de stabiliteyi arttıranbir unsurdur.Ayriyeten agp voltajı da var ki bu zaten diğerplatformlarında çoğunda var.Ekran kartı oc edildiğinde Stabiliteyiarttırdığı rivayet edilir ama ben pek bu rivayeti doğrulayamadım yanipek bir işe yaramıyor ama siz deneyebilirsiniz tabiki.
6. Ekran Kartlarında Overclock Nasıl Yapılır?
Evet sistemimizi overclock etmiş olduk.Tabi bununlayetinmeyebilirsiniz.Ekran kartınızıda overclock etmekisteyebilirsiniz.Bunuda yapmak için çeşitli yollar var.Kartınıza göredeğişen Ati yada nvidia.Çeşitli programlar ile ekran kartlarınıdaoverclock etmek mümkün.Ati kartlar için ati tool oldukça kullanışlıdır.
Ati tool’u sistemimize kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımızaprogramın gördüğünüz arayüzü çıkıyor.9800xt kartım default değerlerindeve bunu overclock etmek için hem ram hemde core-gpu (çekirdek)hızlarınıyükseltiyoruz.Tabi bunuda aynı cpu overclock’undaki gibi yavaş yavaşdeneyerek yapıyoruz.
Resimde görüldüğü gibi en yüksek stabil ve artifactsız değeri(görüntüde bozulmalar olmaksızın) bulduktan sonra o ayardakullanıyoruz.
Nvidia kartlarda da çeşitli programlar var.Riva tuner,coolbits vs.gibi.Ben en pratik olanından bahsedeceğim.Yani coolbits’den.coolbits bir regdosyası olup üzerine tıklandığında windowsumuzun (registry) kayıtdefterine yerleşince nvidia ekran kartı sürücümüzün ayarlar bölümüne
Clock frequencies (saat frekans ayarları) adı altında bir seçenekeklenecek.Buradan ram ve core hızlarını ayrı ayrı ayarlamamız mümkün.
Coolbits size yeterli gelmeyebilir.O zaman farklı programlar deneyebilirsiniz.
Ben programlar için link vermiyorum çünkü sürekli güncelleniyorlar.Zaten google da aratınca bir sürü link bulunabiliyor.
Evet kısaca ekran kartına overclock’uda anlatmaya çalıştım.Tabioverclock hadisesi sadece bu kadar değil.Sizi ilerki dönemlerde bunlarkesmeyebilir, o zaman vmod olaylarınada girmek isteyebilirsiniz.Bufarklı bir hadise ve bununla ilgili benimde dahil bir çok arkadaşımızınçalışmaları var.Her kartın, her boardun mod şekli farklı o yüzden modolayını alakalı topiklerden takip etmenizi öneririm.Bu topiğe bunudaeklersek iyice karışır durum.O yüzden bu topik böylece kalsın.
Faydalı olacağını ümit ediyorum.Yalnız bir kez daha hatırlatmakta yararvar.Overclock riskli bir iştir ve riski sadece yapan kişiye aittir.
7. Soğutma
Evet mümkün olduğunca sade bir şekilde overclock’u anlatmayaçalıştım.Bahsettiğim gibi overclock edilen parçalar daha fazlaısınacağı için normalden daha iyi soğutma isterler.Bunun için en uygunolanı, cpu ile gelen kendi heatsink(ısı giderici)-fanı yerine tamamıbakır olan soğutucular kullanmak.
Bu soğutucunun üzerine tercihinize göre performanslı bir fantakabilirsiniz.Bu size stock soğutmadan çok daha iyi bir soğutmasağlayacaktır
Bu tarz bir şeyde olabilir bu size kalmış ama tavsiyem fanınızperformanslı ama bu resimdeki gibi devir ayarlı olsun yoksa normalzamanlarda overclocksuz kullanmak istediğiniz durumlarda sürekli sabityüksek fan devir sesi sizi oldukça rahatsız edecektir benden söylemesi.
 
Üst