• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PC Donanım Hakkında Gelişen Son Versionlar & Güncellemeler

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Yeni jenerasyondaki donanım bileşenleri Bilgisayar kullanıcılarını kendi çapımda şöyle bir analiz ettim ve genel olarak üçe ayrıldıklarda karar kıldım. İlk sınıf kullanıcı tipi; bilgisayarlarını sadece iş için kullanıyor. Yani PC, evde değil genellikle ofis ortamında bulunmakta ve ona sadece sorun çıkarmadan çalışsın, iş görsün gözüyle bakılmakta. İkinci sınıf kullanıcı tipi; bol bol internette gezinen, arada tek tük need for speed veya fifa oynayan, bir miktar da ödevleri için kullanılan tipik giriş seviyesi bilgisayar kullanıcılarından oluşuyor. Üçüncü ve son sınıf kullanıcı tipi ise, bilgisayarı hayatının bir parçası olarak gören kişileri kapsıyor. Bu kişiler en yeni oyunları netten indirip deneyen, oyunu oynamayacak olsa da en iyi şekilde çalışması için optimize eden ve grafiklerine bakıp kapatan; çoğunlukla da bir daha o oyunun yüzüne bakmayan, en yeni filmleri yine netten indirip izleyen, forumlar, bloglar ve bilimum sosyal ağlar ve siteler üzerinde takılan, kısacası bilgisayarına her daim gözü gibi bakan kullanıcılardır. İşte bu kullanıcılar, içlerindeki mükemmeli arayış ve donanım ürünlerine bilimum para bayılış içgüdülerinin eşliğinde insanoğlunun doyumsuz bir varlık olduğunu hatırlamalarıyla, hız aşırtma işine soyunmuşlardır. Hız aşırtma yapan kişiler de kendi içlerinde ikiye ayrılır, ilk sınıf; overclock işleriyle hobi olarak uğraşmaya başlayan, sonradan kendini kaptırarak ciddi miktarlarda paralar harcayıp artk tüm saatlerini bu iş için ayıran kişilerden oluşur. Bu kişiler yeni bir oc donanımı çıktığında yanıp tutuşur ve bin dolar da olsa gider onu daha ülkemize gelmeden yurtdışından sipariş verir. Sonra onu limitlerine kadar deneyerek inanılmaz bir heyecan ve haz duyar. Bu onu başka bir oc delisi donanım çıkana kadar idare eder. İkinci sınıf ise, sadece bilgisayarını en düşük maliyetle en hızlı kullanmayı hedefler ve işine yarayacak en hızlı bilgisayarı elde etmenin arzusuyla temkinli overclock yapan kişilerden oluşur. Bu ikinci sınıf bence normal bir ev PC kullanıcısının olması gereken türdür fakat hız aşırtmanın asıl olarak birinci sınıf kullanıcıların yaptıklarıyla anlam kazandığını da belirtmeliyim. Artık geyiği kesip overclock nedir ne değildir, anlatıma geçebilirim.Overclock (oc) Nedir?
Hız aşırtma, bir bilgisayar donanımının üretici firmanın belirlediği fabrika çıkış değerlerinden daha yüksek hızlarda çalışmasına zorlanması ve o hızlarda stabil şekilde çalışması işlemine verilen isimdir.Yazının ilerleyen kısımlarında geçecek olup, bilinmesi gereken terimleri sıralayalım;BIOS: Bilgisayar donanımı üzerinde izin verilen birçok ayarların yapılabildiği işletim sisteminden tamamen bağımsız olan silinemez ve olmazsa olmaz bir programcıkdır. Award ve Ami Bios olarak iki çeşittir. Markalı hazır PC’ler genellikle sadece kullanılmasını istedikleri özelliklerin yer aldığı Ami bios’ları kullanırlar. Award bios ise, alınan neredeyse bütün OEM anakartlarda standart olarak yüklü gelen bios türüdür. Overclock işlemleri genellikle bios üzerinden yapılmaktadır.
CPU: Central Processing Unit sözcüklerinin kısaltılmış halidir. Bilgisayarın merkezi işlem birimi olan işlemcisidir.
FSB: Front Side Bus sözcüklerinin kısaltılmışıdır. Anakartın kuzey köprüsünün veriyolu hızıdır ve işlemci çarpanıyla beraber işlemcinin hızının belirlenmesindeki ana faktörlerin başında gelir. FSB frekansı arttırıldığında sistem hız aşırtılmış olur.
Clock Ratio: İşlemcinin sahip olduğu çarpan değeridir. 4x, 5x, 6x, 6.5x, 7x … gibi artarak giden bu değerler desktop işlemcilerde standart olarak kitli halde gelir. Fakat işlemcilerin extreme edition olarak adlandırılan versiyonlarında açık bırakılır, bu sayede daha esnek hız aşırtma koşullarının sağlanması mümkün hale gelir. İşlemcilerin çarpan kilidi açık versiyonları daha yüksek fiyatlardan satılmaktadır.
FPS: Frame Per Second sözcüklerinin kısaltılmış halidir. Oyunlarda 1 saniye içerisinde ekranda görüntğlenebilen maksimum kare sayısı şeklinde tarif edilebilir. Konu hakkında detaylı bilgi.
Vcore: İşlemcinin çalışması için gereken voltaj değeridir.
Vdimm: Sistem belleğinin yani RAM’ın çalışması için gereken voltaj değeridir.
GPU: Graphics Processing Unit sözcüklerinin kısaltılmışıdır. Ekran kartının işlemcisi anlamına gelir.
CPU Die: Soğutucunun takıldığı işlemcinin tam ortasındaki çekirdek kısmıdır. Hız aşırtmada soğutma asıl olarak bu noktaya yapılmalıdır.
Burn In: Yeni işlemcilerin uzun süre tam yük altında bırakılarak açılmasını sağlama işlemidir. Bunu yeni otomobillerin devirli kullanılarak motorunun açılmasına benzetebiliriz.
Throttle: İşlemcinin aşırı yük altında otomatik olarak hızını düşürerek zarar görmesini engellemesi işlemidir. Bu özellik işlemcilerin yanmasını engellemek için artık tüm işlemcilerde donanımsal olarak entegre edilmektedir.
Cold Bug: İşlemcinin belli bir sıcaklık değerinin altında çalışamamasıdır. Bu işlemci üretiminden kaynaklanan bir donanımsal sorundur. Bazı yüksek performans işlemcilerinde LN2 soğutması ile -60 derecenin altına inildiğinde görülmeye başlanır. Oveclock yapanlar için çok sıkıntı verici bir sorundur.
Cold Boot: RAM’ların fazla voltajdan zarar görmesi nedeniyle ekrana görüntü gelmemesi ve PC’nin yeniden başlayamaması durumudur.
Latency(Timing): RAM’ların sahip olduğu gecikme zamanlaması değerleridir. Örnek: 2-2-3-5 1T
Downclock: Hız Azaltma işlemidir. Donanımı standart çalışma frekansının altında çalıştırmaktır.
North Bridge: Bilgisayarın işlemci ve RAM’ının haberleşmesini ve iletimini sağlayan en önemli çiptir. Kuzey köprüsü olarak bilinir. Kendine ait çalışma frekansı ve voltajı bulunur. Overclock edilebilir.
South Bridge: Bilgisayarın nispeten daha önemsiz olan yan donanımlarıyla haberleşmesini sağlayan çiptir.
System Bus: İşlemci ile çevre birimlerin haberleşme hızıdır. Performansa doğrudan etkisi azdır.
PCI: Ses kartı, ethernet kartı, SCSI kontrolcüsü gibi kartların bağlandığı anakartın üzerindeki uzun beyaz giriştir. PCI-X olarak adlandırılan ve 8X – 16X veriyolu hızına sahip versiyonu ise, ekran kartı ve SSD sürücüler gibi yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan donanımların bağlanması için kullanılır. Eskiden bu iş için AGP slotu kullanılırdı.
Benchmark: Performans testi anlamına gelir. Örneğin benchmark yazılımlarıyla, oc öncesi ve sonrasındaki değerler karşılaştırılarak sistemin performans artışı hakkında net bir fikir sahibi olunabilmektedir.
LN2: Liquid Nitrogen(N2) kelimelerinden gelmiştir. Buharlaşma ısısı -196 derece olan sıvı azottur. Hız aşırtmada kullanılan soğutma olayda son noktadır. Son derece tehlikeli bir sıvı olup, dokunduğu herşeyle reaksiyona girerek buz haline çevirmektedir.
PSU: Power Supply Unit sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bilgisayarın güç kaynağına verilen isimdir. Bilgisayara elektrikler kesildiğinde de güç sağlayan UPS’le karıştırılmamalıdır. Şayet her iksi de güç kaynağı olarak tarif edilmektedir.
Termal Macun: Termal macun olarak da bilinen metal katkılı yarı akışkan bir maddedir. Isı iletim katsayısı yüksek olduğundan işlemci ile soğutucu plaka arasına sürülürerek, soğutmanın en iyi şekilde yapılması sağlanır.
Uzay Montaj: PC kasası kullanılmadan anakart, ekran kartı, fanlar ve sabit diskler gibi parçaların açıkta monte edilerek kullanılmasıdır. Soğutmanın en iyi olması ve anında müdahale edilebilmesi açısından hız aşırtma işlemlerinde sistem genellikle bu şekilde kullanılır.Hız aşırtma yapabilmek için öncelikle BIOS’u tanımak gerekir. Her ne kadar günümüzde windows altından da birtakım hız aşırtma işlemleri mümkün olsa da, işlemci ve RAM hızlandırması için halen en çok kullanılan kısım BIOS’tur.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
phoenix_bios
Yukarıda standart bir Award BIOS ekranını görmektesiniz. PC başlatılırken genellikle delete tuşuna basılarak ulaşılan bu ekrandan overclock için gerekli tüm ayarlara ulaşılabilmektedir. Yıllarca BIOS’a girmek bir öcü gibi gösterilmiş olsa da, korkulacak hiçbir şey yoktur.
smiley6.gif


Hız Aşırtma Nasıl Yapılır?
İlk başta overclock için gerekli olan şartlar oluşturulur. Birinci şart; odanın içi yeterince serin olmalı ve kasa içi hava sirkülasyonunun iyi sağlanmış olması gerekir. Eğer normal frekansında bile çalışırken fanı maksimuma dayanmış bir sistem sözkonu ise, 100 mhz bile oc olması beklenmemelidir. Eğer tozlanmış bir fan söz konusu ise, soğutucu plaka ve fan sökülüp iyice temizlenmeli ardından termal macun çok ince bir tabaka halinde işlemci üzerine tekrar sürülerek monte edilmelidir. Overclock esnasında kasa kapağının açık olması veya parçaların uzay montaj olarak kullanılması faydalıdır. Bu koşullar sağlandıktan ve işlemcinin iyi soğutulduğundan emin olduktan sonra hız aşırtma işlemine geçilebilir.

İlk olarak elimizde çarpanı kitli 2 Ghz’lik bir işlemci var diyelim. Bu örnek işlemcinin Vcore değeri 1.5 volt, FSB’si 200 mhz ve çarpanı 10x olsun. RAM’larımızın ise, çalışma frekansı 400 mhz, voltajı 2.5 V ve timing değerleri 3-3-3-8 olsun. System Bus hızı da 2000 mhz olsun.

Şimdi bu bileşenlerine sahip bir sistemi nasıl overclock edeceğimizi sırasıyla görelim:

1. BIOS’tan RAM ayarlarına girilerek 400 mhz olan çalışma hızı 250 mhz seviyesine kadar düşürülür. Burada tam 250 mhz gibi değerler bulunmayabilir, o nedenle misal 266 mhz değeri de uygundur. Ama genel olarak en az %40 oranında bir downclock yapılması gerekir. Bunun amacı işlemcinin maksimum çalışma hızını tespit etmektir. CPU’yu overclock etmek için FSB hızı arttırılırken RAM frekansı da yükseldiğinden bir değerden sonra RAM’lar yüzünden sistem açılmaz hale gelecektir. RAM’ları baştan yavaşlatıyoruz ki işlemciyi oc ederken bu sınıra takılmayalım. Bir diğer ayar da system bus hızı, bu değer de FSB artışıyla doğrudan bağlantılı olarak yükselen kuzey köprüsü hızıdır. Örneğimizde 2000 mhz olarak verdiğimiz bu değeri sadece çarpanını düşürerek azaltabiliriz. FSB hızı 200mhz olduğuna göre çarpanlar 1x, 2x, 3x, 4x ve 5x olarak yer alır. Biz bunu 3x’e getirdiğimizde system bus 1200 mhz’de çalışacak dolayısıyla işlemciyi sınırlamayacaktır. Hız aşırtma bittikten sonra bunu FSB’ye uygun bir değere getirmek gerekir. Örneğin 300 mhz FSB’ye kdar çıkılmışsa 4x çarpanı seçilerek kuzey köprüsünün 2400 mhz’de çalışması sağlanabilir. Fakat bu durumda ufak bir voltaj artımı gerekebilir. Standart olarak 1.5 volt ile çalışan bir kuzey köprüsünü 1.6 volta getirmekte bir sakınca yoktur. Fakat bunun performansa pek bir etkisi olmadığını düşünerek normal hızlarında yani 2000 mhz seviyesinde de çalışması tercih edilebilir.

2. Vcore değerini eğer auto’da ise, 1.5 volta alırız. Ardından FSB hızını 10 mhz’lik ufak miktarlarda artırırken(210, 220, 230, 240… ) her seferinde sistemi yeniden başlatıp, Windows tam açılana kadar bekleriz. Bu şekilde 4 kez restart edilip toplamda 40 mhz’lik artış yaptık diyelim. Bu basit bir hesapla: 40×10=400 mhz artışa yani toplamda 400+2000=2400 mhz’ye hız aşırtılmış bir işlemci anlamına geliyor. Beşinci denemede FSB’yi bir 10 mhz daha arttırınca Windows’un bu sefer sorunsuz başlayamadığını gördük(muhtemelen mavi ekran hatası aldık ve sistem kitlendi). Bu, işlemci voltajının yetersiz kaldığının habercisidir. Artık işlemcinin hiç ekstra voltaj vermeden 400 mhz’lik bir artışa imkan sağladığını öğrenmiş olduk. BIOS’ta Vcore olarak belirtilen 1.5 voltluk değeri 1.6 volt olacak şekilde arttırırız. Bunu yaparken dikkatli olmak gerekir, öyle ki hava soğutma ile işlemcinin standart voltajının en fazla %10’u kadar artış yapılması güvenlidir. Bundan sonrası soğutucunun ve PSU’nun kalitesine bağlıdır. Çünkü günümüzde kullanılan işlemcileri eskisi gibi FSB hızını veya çarpan değerini arttırarak yakamazsınız, çünkü işlemci zorlandığı anlarda throttle yaparak kendini koruyacaktır. Bu da yetmedi tümden sistemi kapatıp soğumasını sağlayacaktır. Fakat voltaj değişiminde bir koruma mekanizması yoktur ve siz yüksek bir voltaj verdiğinizde işlemci doğrudan kızararak kullanılmaz hale gelebilir. 1.5 standart voltajı olan işlemci için 1.65 volta kadar artış güvenlidir fakat ben 1.6 voltu kendi hız aşırtmam için üst limit olarak belirledim.

3. FSB ayarlarına gelinerek windows’un başlatılamadığı 50 mhz ayarı tekrar girilir. Bu sefer sistemin sorunsuzca açıldığını görürüz. Aynı şekilde 10 mhz’lik artışlarla devam edilerek işlemci limitine ulaşılır. Diyelim 90 mhz FSB’de artık sistem açılmıyor. İşte CPU’nun hava soğutmayla gidebildiği malsimum hız 80 mhz artışla: 80×10=800, 800+2000=2800 mhz’lik çalışma frekansıdır diyebiliriz.

4. İşlemcinin maksimum çalışma frekansını gördükten sonra ramların voltajını bir miktar arttırarak hızını kademe kademe yükseltiriz. Standart olarak 2.5 voltta çalışan ramlar çoğunlukla 2.8 volta kadar sorunsuz ve güvenli şekilde çıkabilmekteler. Fakat ramlarda voltaj arttırımına gidilirken bu işlemin basamak basamak yani 2.6, 2.7, 2.8 gibi denenerek yapılmasını tavsiye ederim. Birden verilen yüksek voltaj değerleri sistemde cold boot sorunlarına yol açarak, ramların zarar görmesine neden olabilir. Ramları da işlemciye benzer şekilde basamak basamak hızlandırarak çalışabildikleri maksimum hızı tespit ederiz. Diyelim ramlar da 500mhz’de sorunsuz çalışmakta, zaten FSB gibi geniş bir seçenek sunmadıklarından en fazla iki-üç basamakta maksimum değere ulaşılır. Ramlar DDR olduğundan, buradaki değerin ikiyle çarpılması gerekir. Yani ayarlarda 400 mhz olarak gözüken bir ram normalde 800 mhz’de çalışmaktadır.

5. Son olarak 3-3-3-8 olan RAM timing’leri denenerek 2-2-2-5 değerine ulaşılmaya çalışılır. Timing’ler ne kadar düşükse RAM’lar o kadar erken cevap verir dolayısıyla daha hızlı çalışır. Fakat bu değerlerden ilki yani CAS Latency olarak bilinen 2 değeri RAM’ı en fazla zorlayan ayardır. Bunu icabında 3 olarak bırakıp, diğer ayarlarda iyileştirme yapabilirsiniz. Zaten 400’den 500 mhz’ye oc olmuş bir RAM bu ayarlarda bir değişikliğe muhtemelen izin vermeyecektir. Sistemin RAM’lar yüzünden açılamadığı durumlarda, eğer BIOS’un otomatik ayar geri yükleme fonksiyonu yoksa award bios’un özelliği olan klavyedeki INSERT tuşuna basılı tutularak da bir önceki düzgün ayarlarda sistemin başlatılması sağlanabilir. Birçok yeni BIOS’ta ise bu otomatik olarak ayarlanmıştır ve sistem çakıldığında kendiliğinden önceki ayarlar korunarak sistem yeniden başlatılmaktadır.

6. BIOS’taki bütün değerleri düzgün şekilde ayarladıktan sonra, sıra geldi son basamak olan stabilite testine. Sistemin bu frekanslarda stabil olup olmadığını benchmark adı verilen birtakım testler yaparak tespit ediyoruz. Ben bunun için Futuremark firmasının ücretsiz olarak download edilebilen 3DMark06 yazılımını öneriyorum. Bu test hem işlemci-ram, hem de ekran kartı overclock işlemleri için güzel bir test aracıdır. Eğer bu program üç kez ard arda sorunsuz olarak benchmark işlemini tamamlayıp skor verirse, sistem stabildir diyebiliriz. Bundan sonra ise sistem hep o ayarlarda verdiğimiz örnekteki yaklaşık %40 oranında hızlandırılmış şekilde çalışacaktır. Tabi bu işlem sonucunda parçaların toplam ömründe bir kısalma olacaktır, fakat çok uzun ömre sahip parçalar olduğundan bu pek önemsenecek bir şey de değildir. Ama üretici firmalar yine de işlemcileri en uzun süre sorunsuz çalışacakları hızlarda etiketleyip piyasaya sürerler. Buna bir istisna olarak bazı ekran kartı üreticileri GPU’ları fabrika çıkışlı olarak hız aşırtılmış değerlerde piyasaya sürerler. Bu özellikle sık ekran kartı değiştiren ve en yüksek performansı arayan kullanıcı kitlesi hedeflenerek yapılmış bir işlemdir. Bu ekran kartlarının 3 sene kullanımdan sonra arıza verme ihtimali oldukça yüksektir. İki sene garantisi olan bu ürünler için pek iç açıcı bir şey değil fakat piyasadaki rekabet şartları firmaları biraz da buna zorluyor.

** Not: Yeni bir işlemciyi standart değerlerinde 24 saat kadar sürekli tam yük altında çalıştırmak, daha verimli oc yapmayı yani daha yüksek FSB değerlerine ulaşmayı mümkün kılabilir. Buna “Burn In” işlemi denilir.

21Hız aşırtma yaparken sisteminizde kaliteli ve güçlü bir PSU bulunmasına dikkat edin. Çünkü oc yapılan parçalar normalde harcadığından iki kata kadar daha fazla güç çekebilirler. Bu da PSU’ya binecek ciddi bir ekstra yük anlamına geliyor. Hız aşırtma yapayım derken güç kaynağını yakmak, donanımınıza büyük zarar verebilir ve şunu unutmamak gerekir ki; “PSU hiçbir zaman tek başına gitmez, yanında birkaç donanımı da götürür.” İşin şakası tabi bu…
smiley6.gif

Hız aşırtmada elinizi korkak alıştırın yani sabırsızlık yapmadan yavaş yavaş hızı arttırın fakat ilerlemekten ise asla çekinmeyin-korkmayın. En iyi overclocker’lar her zaman en cesur olanlardır ve bu cesaretin verdiği heyecan-haz apayrıdır. Bu işlere ufaktan başlayıp neticelerini almaya başlayınca birden kendinizi bu dünyanın içerisinde bulabilirsiniz. Özellikle Japonya’da overclock popüler bir hobi haline gelmiş durumda ve tüm dünyada firmaların soğutma ürünlerine verdiği önemle de bunun ayrı bir pazar haline geldiğini yavaş yavaş görmekteyiz.

Ekran Kartına Nasıl Hız Aşırtma Yapılır?
Kısaca bundan da bahsetmek gerekirse; ekran kartları GPU ve RAM hızları değiştirilerek oc edilmektedir. RAM hızı performansta ufak değişiklikler yaparken, GPU hızı performansı doğrudan etkilemektedir. Ekran kartının özelliklerinden veya Rivatuner, ATI Tool gibi yazılımlar aracılığıyla bu hızları Windows altından kolayca değiştirebilirsiniz. Yaptığınız değişiklik anında uygulanacak olup, bir oyuna girerek hemen deneyebilirsiniz.

GPU’yu 5 mhz’lik adımlarla, RAM’ı ise 10 mhz’lik adımlarla yavaş yavaş arttırarak her seferinde bir müddet oyun oynayıp veya bir ekran kartı benchmark yazılımı çalıştırıp sorun çıkarıp çıkarmadığını test etmelisiniz. Bu şekilde birkaç basamaktan sonra ekran kartı limitini bulmuş olursunuz. Rivatuner ve ATı Tool yazılımları ile bazı ekran kartlarında voltaj mod yapmadan da voltaj ayarlamaları yapabilirsiniz. Tercihen iyi bir ekran kartı soğutucu ile CPU’lardakine benzer ufak voltaj artımlarıyla, GPU’yu daha yüksek hızlarda stabil olarak çalıştırabilirsiniz.

Karşılaşılan Hatalar ve Nedenleri:
Mavi Ekran: RAM frekansı veya timing değerinin fazla arttırılması
Restart: İşlemci FSB’sinin fazla arttırılması, PSU’ya aşırı yük binmesi, RAM frekansı veya timing değerinin fazla arttırılması
Kitlenme: İşlemci FSB’sinin fazla arttırılması, işlemci ısısının aşırı yükselmesi, RAM frekansı veya timing değerinin fazla arttırılması
Sistemin Kapanması: İşlemci ısısının aşırı yükselmesi, PSU’ya aşırı yük binmesi
Ekranda Garip Üçgenler Belirerek Görüntünün Birbirine Girmesi: Ekran kartı GPU’sunun fazla hız aşırtılması, voltaj-güç eksikliği
Ekranda Yeşil, Sarı, Kırmızı Renklerde Noktacıklar Belirmesi: Ekran kartı RAM’larının fazla hız aşırtılması, voltaj-güç eksikliği
Windows’ta Değilken Bile Ekranda Yukarıdan Aşağı İnen Düz Çizgiler Çıkması veya Hiç Sinyal Gelmemesi: Ekran kartı GPU’sunun veya RAM’ının yanmış olması
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Overclock’la Uğraşanların Olmazsa Olmaz Programları:CPU-Z: İşlemci ve RAM’ların özelliklerini ve çalışma frekanslarını detaylı şekilde gösteren ufak bir programcık.
3DMark06: İşlemci, RAM ve ekran kartı odaklı sistem performansını ölçen en popüler benchmark yazılımı.
Super PI: Pi Sayısının virgülden sonraki basamaklarını hesaplayarak işlemciye ağır aritmetik hesabı yaptıran bir test yazılımıdır. En fazla virgülden sonraki 32 milyonuncu basamağa kadar hesap yapabilmektedir.
ORTHOS: İşlemci ve RAM’ları beraber veya ayrı ayrı stres teste tabi tutabilen ve stabiliteyi test eden çok güzel bir yazılım. Bu test 6 saat boyunca hata vermeden(0 errors) tamamlanabiliyorsa, sistem tamamen stabildir.
Speedfan: Sisteminizde sensörü bulunan bütün fanlarınızın hızını görüp, kontrol edebileceğiniz faydalı bir yazılım.
RightMark CPU Clock Utility: İşlemci hızı, voltajı gibi ayarların son derece rahat şekilde yapılabildiği çok kullanışlı bir araç.
Memtest86: Ram’ların stabilitesini test etmek için kullanılan faydalı bir araç.
Riva Tuner: Ekran kartının her ayarını değiştirmeye olanak sağlayan çok kullanışlı bir program.
ATI Tool: Ekran kartının her ayarını değiştirmeye olanak sağlayan ve içerisinde ufak bir benchmark’ı bulunan çok kullanışlı bir program. İsmindeki ATI ibaresine takılmayın, Nvidia kartlarla da uyumludur.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Kingston, donanım tabanlı şifreleme çözümü sunan iki yeni USB sürücüsünü duyurdu.

Kingston Digital Inc., FIPS 140-2 Level 3 ve FIPS 197 sertifikalarıyla onaylanmış iki yeni USB sürücüsü, DataTraveler 4000G2 ve DataTraveler Vault Privacy 3.0’ı duyurdu.

256-bit AES, donanım tabanlı şifrelemeyle donatılan yeni USB bellekler, SafeConsole şifre yönetimi platformuyla korunuyor. Bu sayede kullanıcılar, USB belleğin kaybolması durumunda ürünün uzaktan çalışmasını durdurabilmek gibi güvenlik çözümlerine ulaşabiliyor.

Kingston DataTraveler 4000G2 ve DataTraveler Vault Privacy 3.0, 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB ve 64 GB kapasite seçenekleriyle yakında satışa sunulacak. Detaylı bilgi için Kingston.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

DT4000G2 ve DT Vault Privacy 3.0’ın Teknik Özellikleri

Kapasite: 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB ve 64 GB
Hız:

USB 3.0 –

4 GB – 80 MB/s okuma, 12 MB/s yazma
8 GB – 165 MB/s okuma, 22 MB/s yazma
16 GB – 165 MB/s okuma, 22 MB/s yazma
32 GB – 250 MB/s okuma, 40 MB/s yazma
64 GB – 250 MB/s okuma, 85 MB/s yazma

USB 2.0 –

4 GB – 30 MB/s okuma, 12 MB/s yazma
8 – 64 GB – 30 MB/s okuma, 20 MB/s yazma

Suya Dayanıklılık: Yaklaşık 120 cm’e kadar suya dayanıklı.
Uyumluluk: USB 3.0 ve 2.0 uyumlu
İşletim Sistemi: Windows 10, 8.1, 8, 7 (SP1), Vista (SP2) / Mac OS X v10.09 – 10.11.x
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Çözüm]

SSD'lerin bozulduğu nasıl anlaşılır?
SSD'nizin ömrünün sonuna yaklaştığını nasıl anlayabilirsiniz? Açıklıyoruz...

Tüm verilerdeki donanımsal bileşenler İster yeni bir laptop alın, ister masaüstü bilgisayar, normal sabit diskler (HDD) yerine SSD kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Nedeni basit: SSD'ler daha hızlılar ve üstelik güç tüketimleri daha az; dolayısıyla her açıdan üstünler.
Ancak bu, SSD'lerin kusursuz olduğu anlamına gelmiyor. SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor. Bu yüzden SSD kullanırken hangi işaretlere dikkat edeceğinizi bilmenizde büyük fayda var.
SSD'ler neden bozulur?

Mekanik parçası bulunmayan SSD'ler, geleneksel sabit disk sorunlarına sahip olmasalar da başka tür sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor.
Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması. Ancak çoğu SSD'nin en az birkaç sene sorun çıkarmaması gerektiğinden endişe etmenize gerek yok. Dahası araştırmalar, yeni SSD'lerde yazma/okuma sorunlarına daha az rastlandığını söylüyor.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Ölmek üzere olan SSD'nin işaretleri

HDD'lerden gelen garip sesler, onların bozulmak üzere olduklarını bize haber verebiliyorlar. SSD'ler ise bozulmaya yaklaştıklarında herhangi bir ses üretmiyorlar. SSD'nizin sorunsuz bir biçimde çalışıp çalışmadığını kolayca anlamanın yolu, onu sessizce izleyen yazılımlardan faydalanmaktan geçiyor. Bunun için iyi sabit disk ve SSD izleme araçlarından Crystal Disk Info'yu yükleyebilirsiniz.
İndirin: Crystal Disk Info (Ücretsiz)
1. Bozuk sektörler: Dosyaları kaydederken oluşan hata mesajları, aktif uygulamaların kilitlenmesi, dosyaları taşırken çıkan hatalar, özellikle büyük dosyalara erişirken oluşan sorunlar, bozuk sektörlerin habercisi olabilir.
2. Dosya sisteminin tamire ihtiyaç duyması: Bazen bilgisayarınızı düzgün kapatmadığınız için ekrana gelen disk kontrolü mesajı, bazı durumlarda SSD'nizin bozuk sektörler üretmeye başladığının habercisi olabilir.
3. Açılışta kilitlenmeler: Bilgisayarınız açılırken kilitleniyorsa ve birkaç kez reset'e bastıktan sonra açılıyorsa, sorun SSD'nizde olabilir.
4. Salt okunur SSD: Nadir rastlanan bir durum olsa da bazı kullanıcılar, disklerinin salt-okunur moda geçtiğini, tüm yazma işlemlerini reddettiğini söylüyorlar. Bu durumda diskinizdeki her şeyi hemen yedekleyin ve daha sonra onu güvenli bir biçimde temizleyin.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
İster laptop'unuzdaki verileriniz olsun, ister telefonunuzdaki, verilerinizin güvenliğini koruma konusunda sorumluluk size düşünüyor. Yedeklemenin kulağınıza zahmetli, ileri düzey bir iş gibi geldiğini biliyoruz. Ancak aslında yedeklemek, bu kadar karışık bir iş değil.
Yedekleme hakkında çok az şey biliyorsanız, işte aklınıza gelebilecek soruların cevapları.

1. Neden yedek almalısınız?

Yedeklemeyi en basit şekilde anlatmaya çalışırsak, bu işlemin bir veriyi bir başka yere kopyalamaktan ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Yedeklerin önemi, dosyaların tahmin edilmeyen nedenlerden dolayı erişilmez hale gelebilmesidir. Bir virüsün sabit diskinizdeki verilerinizi sildiğini düşünün; bu dosyaları bir başka yere kopyalamış olsaydınız, çok iyi olmaz mıydı?
Gerçek bir yedekleme için verileri harici bir sürücü gibi farklı bir depolama birimine kopyalamanız gerekecektir. Bazen birden fazla kopyayı birden fazla konuma kopyalamanız da gerekebilir.

2. Neleri yedeklemelisiniz?

Bazı kullanıcılar her şeyi birden yedeklemeyi severler. Bunda bir yanlışlık olmasa da, büyük yedekler oluşturmadan önce birkaç şeyi bilmenizde fayda var. Küçük yapılandırma dosyalarını ve belgeleri yedekleyecekseniz sorun yok, ancak GB'lar boyutundaki dev müzik ve video koleksiyonlarını yedeklemek için hem geniş bir depolama alanına, hem de zamana ihtiyacınız var.
Windows'un Sistem Geri Yükleme i

Hangi sıklıkta yedeklemeli?



3. Ne sıklıkta yedek almalısınız?

Genel kural şudur: Dosyalarınız hangi sıklıkta değişiyorsa, o sıklıkta yedek almalısınız. Büyük değişikliklerden önce her zaman yedek almanız gerekir. İster çok fazla yedek alın, ister çok az, bu hiç yedeksiz olmaktan iyidir. Bu yüzden hangi sıklıkla yedekleme yapacağınızı belirleyin ve bunu hemen uygulayın.
4. Yedeklerinizi nerede saklamalısınız?

Veri yedekleri için genel olarak iki depolama türü vardır: Yerel yedekler ve çevrimiçi yedekler. Her iki yöntemin kendine göre avantajları ve dezavantajları var, ancak ikisini birden kullanabilirsiniz.
Yerel depolama alanı, size çevrimiçi depolamaya göre daha geniş alan sunacaktır. Çevrimiçi yedekler internette, gerçekten hiç gitmediğiniz bir yerde saklanır. Bu, bizim gibi normal kullanıcılar için Dropbox veya Google Drive gibi hizmetler olabilir. Ancak internete dosya yüklemek, dosyaları direkt olarak fiziksel sürücüye aktarmaya göre çok daha yavaştır. Bunun yanında hizmetin saldırıya uğraması halinde verileriniz açığa çıkabilir ve bu konuda hiçbir şey yapamayabilirsiniz. Çevrimiçi depolama hizmetlerinin en önemli avantajı ise elbette dosyalarınıza her yerden ulaşabilme imkanı sunması.
Size önerimiz, büyük ve hassas verileri yerel olarak yedeklemeniz. Bunlar dışındakileri bulut depolama hizmetlerinde saklayabilirsiniz.
5. Geriye kalanlar

Tüm sabit diskinizi yedeklemek isterseniz, bunu yapabileceğiniz Macrium Reflectgibi programlar var. Dropbox ve Google Drive gibi hizmetler, dosyalarınızı otomatik olarak yedeklediğinden oldukça etkililer, bu yüzden onlardan faydalanmanızı öneriyoruz.
Windows 8.1 veya Windows 10 kullanıyorsanız, Dosya Geçmişi işlevini kullanmayı mutlaka düşünün. Bu işlev, dosyaları otomatik olarak harici bir sürücüye veya ağ sürücüsüne yedekliyor ve dilediğiniz zaman dosyanın eski bir sürümüne geri dönmenize izin veriyor.
Son olarak şifreli yedeklerin daha güvenli olduğunu söyleyelim ve yedeklerinize güvenmeden önce onları test etmeniz gerektiğini de belirtelim.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
SSD sürücünün HDD’ye göre avantajları nedir ?


Solid State Disk kısacası SSD’ler “Katı durum diski” anlamına gelmektedir
Teknolojiler bir çok alandan kendini geliştiriyor, bunlardan birisi de elbette depolama üzerine tasarlanmış donanımlardır. Bildiğiniz gibi bizler yıllarca bilgisayarlarımızın donanımında sürekli olarak HDD sürücüsünü kullandık. Artık teknolojinin gelişmesi ile birlikte SSD’ler de piyasaya çıkmaya başlamıştır. SSD’lerin normal HDD’lere göre fiyatı oldukça yüksek görününce de bilgisayar kullanıcıları ister istemez HDD ve SDD kartların kendilerine ne gibi avantaj veya dezavantaj sağlayabileceklerini merak etmeye başladılar. Öncelikle SSD’yi kafanızda HDD’den sonraki çıkan nesil olarak canlandırabilirsiniz bu doğrudur.
SSD sürücüler standart HDD sürücülerimiz gibi bir tasarım yapısına sahip değildir. Hatta tam aksine diyebileceğimiz şekilde SSD sürücüler daha çok bir çip düzeni içerisinde bulunmaktadırlar.



SSD sürücüler bu şekilde olduğundan dolayı HDD disk sürücüler çok daha uzun ömürlü diyebiliriz. SSD sürücülerin dezavandajı sadece uzun ömürlü olmamasıdır. Ancak bilgisayarın çok daha hızlı açılmalarına yardımcı olurlar. SSD diskler HDD disklere göre çok çok daha hızlı program açılabilme kapasitesine sahiptirler. Diğer yandan SSD’ler yeni teknoloji ürünü olduğundan dolayısıyla çok daha az enerji tüketimine ihtiyaç duyarlar. Tabii asıl avantajlarından en önemlisi SSD’nin bilgisayarımıza bağlandığında bize yani kullanıcılara sunmuş olduğu performansıdır. SSD sürücü içerisinde yer alan dosyalarınıza çok daha hızlı bir şekilde ulaşırsınız. Dosyalarınızı SSD sürücülerden çok daha hızlı bir şekilde çalıştırabilir ve çok daha hızlı bir şekilde kopyalama, taşıma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Yazma-silme ömrü 10.000 – 15.000 işlem civarında bulunması ssd’lerin bir dezavantajıdır. Ancak yeni çıkan bir teknoloji bulunmaktadır. “Wear Levelling Algorithms” SSD’lerde ortalama yazma-silme işlem boyutunun ömrünü uzun hale getirmek için geliştirilen bir teknolojidir.
Özellikle işletim sisteminizin(Windows) açılması ve klasörler arası yapacağınız gezintiler sırasında SSD sürücüler çok daha büyük bir performans sunarlar. Bu nedenlerden dolayı yeni üretilen bir çok bilgisayarlar da artık SSD depolama sürücüsü teknolojisi kullanılmaktadır.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Sabit diskin ömrü nasıl uzatılır?

Sabit diskiniz, içinde sakladığınız veriler yüzünden değerli bir bileşen. Peki onu nasıl korumalı?


Sabit disk arızaları, veri kaybına en çok yol açan nedenlerden bir tanesi. "Arıza" ile, elektronik veya mekanik bir bileşenin bozulması sonucunda kurtarılması binlerce liraya mal olacak bir durumu kastediyoruz.
Bugünkü sürücüler, ne kadar hayatta kalacaklarını gösteren bir MTBF (Mean Time Between Failures - Arızalar arasındaki ortalama süre) puanına sahipler. Çoğu sürücü, oldukça uzun bir zaman olan 300.000 saate kadar dayanabiliyor. Ancak bu, sürücülerin hiçbir zaman yarı yolda kalmayacağı anlamına gelmiyor. Arıza, garanti süresi içinde oluşursa sürücüyü değiştirme olanağınız var, ancak giden verilerinizi geri getiremeyeceksiniz.
Ancak bazı durumlarda verileriniz, sürücüden çok daha önemli olabilir. Bu yüzden sürücüleri korumak ve onların ömrünü uzatmak, hayati bir öneme sahip.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Sabit disklere "arızalanma" kriterine göre bakarsanız, sizce en iyisi hangisi?



Bulut yedekleme ve depolama hizmetleri için çok sayıda sabit diskten faydalananBackblaze, disklere yaşadığı tecrübeleriyle ilgili yıllık raporlar hazırlayıp bunları paylaşıyor. Firma şimdi de 2015 yılının raporunu bizlerle paylaştı.
Peki veri depolama konusunda en güvenilir, arıza çıkarma ihtimali en düşük sabit disk hangisi? Blackblaze'in 56.224 mekanik sabit diskten topladığı istatistiklere göre en güvenilir marka, yüzde 1 arıza oranıyla HGST. Toshiba ve Seagatesırasıyla yüzde 3 ve yüzde 4 arıza oranına sahipken Western Digital'ın yüzde 7 toplam arıza oranı, testin kaybeneni olduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte Backblaze, 2015 yılı boyunca en çok Seagate sabit disk satın almış. Firma satın aldığı yaklaşık 16.000 Seagate diskin yüzde 85'inin 4TB'lık Seagate diskler olduğunu söylüyor. 4TB'lık Seagate disklerin arıza oranı ise yüzde 3'ün hemen altında bulunuyor.
HGST'nin diskleri yüzde 1'in altında arıza oranına sahip olsa da firma, 4TB'lık diskleri artık üretmiyor. Bunun yerine daha yüksek fiyatlı, daha yüksek performanslı diskler üretiyor. 4TB'lık Seagate diskler ise daha kolay bulunuyor ve daha uygun fiyata sahipler; üstelik arıza oranları da "kabul edilebilir" seviyede. Backblaze, bu nedenle Seagate'i tercih etmiş.
Son olarak Seagate'in 6TB'lık disklerinin de yüzde 1,9'luk kümülatif arıza oranıyla iyi bir performans sergilediğini belirtelim.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
HP ve Nvidia'dan VR Ready

VR Ready, HP Z İş İstasyonları GPU Teknoloji Konferansı'nda görücüye çıktı.












HP, NVIDIA ile gerçekleştirdiği güçlü iş birliğini duyurdu. İş birliği kapsamında, 3D içerik üreticilerinin, medya profesyonellerinin, oyun ve uygulama geliştiricilerinin ve diğer profesyonellerin görsel açıdan etkileyici ve sürükleyici sanal gerçeklik deneyimleri yaratmaları mümkün olacak.
Yeni HP Z İş İstasyonu konfigürasyonları NVIDIA VR Ready özelliği ve NVIDIA Quadro profesyonel GPU ile donatılmış bulunuyor. Yeni konfigürasyonlar, içerik üreticilerine ihtiyaç duydukları kusursuz ve doğru Sanal Gerçeklik deneyimi performansını sağlıyor. Her bir konfigürasyon, ilham verici ve sürükleyici içeriklerin sorunsuz bir şekilde oluşturulmasını sağlamak amacıyla, sanal gerçeklik gözlüğü HTC Vive ile test edilmiş bulunuyor. HP ve NVIDIA, sistemlerin duyurusunu NVIDIA'nın San Jose Kongre Merkezi'nde gerçekleşen GPU Teknoloji Konferansı'nda yaptı. Mükemmel içerik yaratmak için gerekli yapılandırma özelliklerine sahip, ikili NVIDIA Quadro M6000'nin bu çeyrek içerisinde 24GB kartlarla sunulması planlanıyor.
HP Kurumsal ve Perakende Çözümler Satış Müdürü Emre Er konu hakkında şu açıklamayı yapıyor: "İçerik üreticilerinin ve tasarımcıların içerik geliştirme yöntemlerini değiştirmek adına, görsel açıdan öne çıkan, sürükleyici ve kullanılabilir yeni bir cephede atılım başlatıyoruz. NVIDIA grafik çözümleriyle donatılmış HP Z masaüstü iş istasyonları, içerik geliştirmenin bu yeni dönemi için ideal kombinasyonu oluşturuyor."
Önerilen konfigürasyonları kullanan içerik yapımcıları, en karmaşık veri kümeleriyle bile, çerçeve hızı bazında ileri derecede yüksek hızlarda ve düşük gecikme süreleriyle üstün Sanal Gerçeklik performansını elde edebiliyor. Bu performans faktörleri, sanal gerçeklik gözlükleri ile Sanal Gerçeklik deneyiminin içerik yaratıcıları ve tüketiciler için doğru, konforlu ve ilgi uyandırıcı bir şekilde uygulanması bakımından kritik önem taşıyor.
İki adet NVIDIA Quadro M6000 24GB ekran kartı ile güçlendirilen bu yeni sistemler ve HP Z840 masaüstü iş istasyonunun NVIDIA VR SLI (Ölçeklenebilir Bağlantı Arayüzü) teknolojisiyle sistemin işleme gücü iki kat daha verimli kullanılabiliyor. Sadece ikili GPU ile güçlendirilen masaüstü sistemler bu düzeyde bir performansı sağlayabiliyor. Böylelikle en zorlayıcı Sanal Gerçeklik uygulamaları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, HP'nin, Dual M6000 24GB ekran kartlarını taşıyan sistemler, NVIDIA'nın GPU Affinity API (Uygulama Programlama Arabirimi) ve Sanal Gerçeklik Senkronizasyon teknolojisiyle performansı en üst düzeye çıkartırken görüntü yırtılmasını da ortadan kaldırıyor.
NVIDIA Profesyonel Görselleştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bob Pette, şunları söylüyor: "Sanal Gerçeklik, oyunun ötesinde, ilaç, mimarlık, eğitim, ürün tasarımı ve perakende gibi alanlarda günlük yaşamı kapsayacak bir şekilde devrim niteliğindeki değişiklikleri de beraberinde getiriyor. VR Ready (Sanal Gerçeklik Uyumlu) girişimimiz profesyonel kullanıcıların Sanal Gerçeklik teknolojilerine daha kolay adapte olabilmelerini, daha bilinçli kararlar alabilmelerini ve en iyi çalışmayı gerçekleştirmelerini sağlıyor."
Ürün geliştirme, mimarlık, mühendislik ve inşaat, medya ve eğlence, petrol ve gaz arama, eğitim, araştırma ve sağlık alanlarında görev yapan profesyonel uygulama geliştiriciler, NVIDIA Quadro M5000 ile donatılmış HP Z240 İş İstasyonuna, NVIDIA Quadro M6000 ile donatılmış HP Z640 İş İstasyonuna, ve çift NVIDIA Quadro M6000 grafik çözümüyle donatılmış HP Z840 İş İstasyonuna ve sertifikalı konfigürasyonlarına güvenebilirler.
Fiyat ve erişim
NVIDIA VR Ready HP Z İş İstasyonları için fiyatlandırma $4,363'dan başlamaktadır. Sistemler ve Dual M6000 24GB ekran kartları şu anda aksesuar seçeneği olarak ve Mayıs ayında entegre bir şekilde temin edilebilir. Vive by HTC sanal gerçeklik gözlüğü ayrı olarak satılmaktadır.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Philips’in 43 inçlik yeni ekranı,
4K UHD çözünürlüğe ve 4K MultiView Feed’e sahip.

Yeni BDM4350UC Philips ekran, UltraClear 4K UHD görüntüler sunmak için yüksek performans panel kullanıyor. Full HD’nin dört katı çözünürlükteki 3840×2160 piksellik ekran, dört kat daha fazla netliğe sahip. CAD mühendisleri, karmaşık tasarımların ince ayrıntılarını yakınlaştırabilir. Geniş, karmaşık tablolarla çalışan mali uzmanlar, küçük sütunları çözümlemek zorunda kalmadan her şeyi rahatça görüntüleyebilir.

4K için MultiView teknolojisi

43 inçlik 4K UHD ekran alanı sayesinde, çoklu pencereler ve uygulamalar ile yan yana çalışacak oldukça geniş bir alan mevcut. Bilginin çoklu kaynaklardan eşzamanlı olarak görüntülenip işlenmesi gereken durumlar için ideal olan MultiView özelliği, kullanıcıların dörde kadar farklı sistemden girdi yürütmesini sağlıyor. Ayrıca ekranda bir seferde dört Full HD penceresi gösterebiliyor.

Picture-by-Picture (PbP) özelliği ise, kontrol merkezlerindeki genel kuşbaşı görüntüsünü, örneğin hava trafiği kontrolü ve tesis güvenliği gibi, sağlıyor. Farklı kaynaklardan gelen dört kamera verisini tek ve aynı ekranda görüntülenebiliyor. Ofiste ise, ekip üyeleri dört diz üstü bilgisayardan gelen içeriği görüntüleyebilirler, böylece üzerine konuşulan ve farklı kaynaklardan gelen içerik için takım toplantılarında daha büyük kolaylık ve üretkenlik sağlanmış olur. İki cihazı destekleyen Picture-in-Picture modu (PiP) ile, kullanıcılar bir yandan PC ‘de çalışırken diğer yandan set üstü kutusundan canlı futbol bildirimlerini takip edebilirler.

Geniş bağlantı seçenekleri

Mobil cihazlardan yürütmeyi sağlayan (aynı anda cihazı da şarj ederken) HDMI, DisplayPort ve MHL gibi bağlantı seçenekleri yelpazesine sahip, 43 inçlik yeni 4K Ultra HD ekran kullanımda özgürlük sunmak için tasarlandı. Süper hızlı USB 3.0 portu kullanıcıların 43 inç ekranda, 60 Hz’lik 4K Ultra HD içeriği deneyimlemelerini sağlıyor.

Philips’in 43 inçlik yeni BDM4350UC ekranı Mayıs başından itibaren 899 USD (KDV hariç) fiyatla piyasada bulunabilir.

Teknik Özellikler – Philips 43 inç BDM4350UC ekran:

LCD panel tipi IPS LCD
Arka aydınlatma teknolojisi W-LED sistemi
Panel ölçüsü 42.51 inç / 108 cm
Optimum çözünürlük 3840 x 2160 @ 60 Hz
Görüntüleme açısı 178º (H) / 178° (V), @ C/R > 20
Parlaklık 300 cd/m²
Parlaklık tutarlılığı %96 ~ %105
Renk sayısı 1.07 milyar renk desteği (10 bit)
MultiView PiP (iki cihaz), PBP (dört cihaz)
Bağlantı • USB: USB 3.0 x 4 (hızlı şarjlı 1 adet)
• Sinyal Girişi: VGA (Analog), DisplayPort x 2, HDMI (2.0), MHL x 2
• Sync Girişi: Ayrı Sync, Sync yeşil
• Ses (Girişi/Çıkışı): PC ses girişi, Kulaklık çıkışı
Sürdürülebilirlik • Çevre ve enerji: EnergyStar 6.0, EPEAT Silver, RoHS
• Geri dönüşümlü ambalaj malzemesi: % 100
• Spesifik Maddeler: PVC / BFR içermeyen kasa, Cıvasız, Kurşunsuz
Uygunluk ve standartlar Düzenleyici Makam Onayları: CECP, WEEE, KCC, PSE, VCCI, J-MOSS, EPA, BSMI, SEMKO, RCM, CE İşareti, FCC B Sınıfı, EAC, cETLus, TUV/ISO9241-307, PSB, E-standby, SASO, CB, China RoHS, UKRAINIAN, Kuveyt, KUCAS, ICES-003
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Team Group Inc. tarafından üretilen yeni nesil 64GB UHS-II U3 Micro SD kartı Türkiye’de resmen satışa girdi.

Türkiye pazarında resmen satışa çıkan Team 64GB UHS-II U3 Micro SD hafıza kartı, 250MB/s anlık okuma ve 100MB/s anlık yazma hızı gibi yüksek okuma ve yazma hızlarına sahip.

Bu kart aynı zamanda -40 derece ve +85 derece hava sıcaklığı aralığında sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor. Ayrıca yüksek çözünürlüklü 4K ve 3D Resim ve Videolar çok hızlı bir şekilde Team 64GB UHS-II U3 Micro SD karta kaydedilebiliyor.

Detaylı bilgi için ve www.teamgroupinc.com ve Akortek v2b adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
AMD tarafından yapılan açıklama, Wraith soğutucuların iki yeni işlemciyle birlikte geleceğini ortaya çıkardı.

Wraith soğutucu ortaya çıktığından beri tüketicilerin aklındaki soru, bu soğutucuların ne zaman daha yaygın olarak sunulacağıydı. AMD tarafından yapılan bir açıklama, bu soruya cevap getiriyor.

AMD FX 8350 ve FX 6350 işlemcileri artık pazara Wraith soğutucu ile beraber sunulacak. 175$ ve 129$ fiyat etiketleriyle pazara sunulacak olan AMD FX 8350 ve FX 6350 işlemcilerde Wraith soğutucu standart olarak bulunacak. Ayrıca bu işlemcilerle ücretsiz gelecek olan AMD OverDrive yazılımı sayesinde, güç ve çarpan kilitleri de ihtiyaca göre ayarlanabilecek.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Bilgisayardan QuickTime Nasıl Silinir?

Bilgisayarda kurulu olan QuickTime programını aşağıdaki adımları takip ederek kolay bir şekilde bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.

Bilgisayardan QuickTime Nasıl Silinir?
QuickTime programı pek çok kişinin gerek duymadığı bir program olduğu gibi QuickTime kullanmayan kişiler bu programı bilgisayarından kolay bir şekilde kaldırabilmektedir. QuickTime kaldırmak için ek bir işlem yapılmasına gerek olmadığı gibi kişiler normal program kaldırma işlemlerini takip ederek sistemden programı silebilir. Programın genel bir ara yüzü şöyledir;



Kişilerin ilk olarak denetim masasına giriş yapması gerekmektedir. Denetim masasından ise program kaldır bölümü açılmalıdır.



Ekran açıldığında ise kişiler bilgisayarda kurulu tüm programlar listelenecektir. Bu listeden kolay bir şekilde QuickTime programını bulmak isteyenler sağ üst köşede yer alan arama bölümünü kullanabilir. Arama bölümüne QuickTime yazmanızın ardından direk sistemde program listelenecektir.



QuickTime silmek için ise kişilerin programın üzerine tıklayarak kaldır seçeneğine tıklaması gerekmektedir. Kaldır seçeneği ile birlikte ekranda onay isteyecek pek çok ekran çıkacaktır.



Onay verdikten sonra program sistemden kaldırılacaktır. Alternatif bir medya oynatıcı kullanmak istiyorsanız aşağıdaki programlardan birisini tercih edebilirsiniz.
 
Üst